Είσαι ο χειρότερος εχθρός του εαυτού σου - Men's Bible

Είσαι ο χειρότερος εχθρός του εαυτού σου

Είσαι ο χειρότερος εχθρός του εαυτού σου

Θέλω να σου πω ένα μικρό μυστικό: Εσύ είσαι ο χειρότερος εχθρός σου.

Τις περισσότερες φορές τουλάχιστον, εσύ ο ίδιος είσαι το μεγαλύτερο εμπόδιο στο να βελτιωθείς.

Και όχι, δεν εννοώ ότι έχεις κάποιο πρόβλημα. Ότι είσαι κατά κάποιον τρόπο ελαττωματικός σε σχέση με τους άλλους ή ότι οι θεοί σε εκδικούνται για κάποιο αμάρτημα και είσαι καταδικασμένος αιώνια.

Έχεις το ίδιο πρόβλημα με όλους μας: αυτή τη μικρή φωνή στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου που λειτουργεί ως εχθρός και σαμποτάρει ότι κι αν κάνεις. Είναι η φωνή που σου λέει ότι δεν θα καταφέρεις ποτέ τα όνειρά σου, ότι δεν υπάρχει καμία γυναίκα που να σε βρίσκει ελκυστικό, ότι είσαι καταδικασμένος να αποτύχεις.

Μιζέρια, η εύκολη λύση

Είναι δύσκολο να ξεφύγεις από αυτές τις πεποιθήσεις, βλέπεις η απαισιοδοξία είναι ελκυστική. Σε κάνει να νιώθεις «ξεχωριστός». Η πεποίθηση ότι δυσκολεύεσαι, όχι επειδή δεν το έχεις πάρει σοβαρά το πράγμα, αλλά απλά και μόνο επειδή είσαι άτυχος και η μοίρα σε έχει καταραστεί.

Και πολλές φορές γαντζωνόμαστε από αυτή την μοιρολατρία απλά και μόνο επειδή είναι πιο απλή. Μας δίνει μια καθησυχαστική βεβαιότητα. Μας γλυτώνει από κάθε προσωπική ευθύνη.

«Δεν φταίμε εμείς, λέμε, αλλά η ζωή. Αυτή τα έφερε έτσι». Με αυτό τον τρόπο όμως, θα μείνεις για πάντα στάσιμος.

Η προέλευση των πεποιθήσεων

Για να μπορέσεις να προχωρήσεις, πρέπει πρώτα απ’ όλα να κατανοήσεις από πού προέρχονται αυτές οι πεποιθήσεις. Κανείς δεν γεννήθηκε πιστεύοντας ότι δεν είναι αρκετός ή ότι είναι ελαττωματικός. Πάντα υπάρχει ένα σημείο από όπου ξεκινούν όλα αυτά.

Κάπου στη διαδρομή, εσωτερικοποιήσαμε αυτή την οπτική και την κρατήσαμε τόσο πολύ που έγινε κομμάτι μας και εχθρός. Μερικές φορές το σημείο που το ξεκίνησε αυτό είναι προφανές (κάποιος αυστηρός γονιός, δήθεν «φίλοι» που μας έκαναν bullying κλπ). Άλλες φορές είναι πιο συγκεχυμένο. Μπορεί να είναι η αντίδραση στον φόβο, στην αποτυχία, στην απόρριψη κλπ. Ή μπορεί να οφείλεται σε έναν χωρισμό που δεν ξεπέρασες ποτέ.

Οπότε χρειάζεται να κάνεις στον εαυτό σου κάποιες σκληρές ερωτήσεις. Χρειάζεται να σκάψεις μέσα σου:

  • Τι τελικά σε φοβίζει στο φλερτ;
  • Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία σου;

Ο λόγος που χρειάζεται να βρεις τις απαντήσεις, δεν είναι για να αυτό-μαστιγωθείς, αλλά για να σταματήσεις να εξαρτάσαι από αυτά τα ασαφή συναισθήματα. Όταν ξέρεις τους πραγματικούς λόγους για τις πεποιθήσεις σου αυτές, είναι πιο εύκολο να τις διαχειριστείς και να τις ξεπεράσεις.

Αν θες να ξεπεράσεις όσα σε κρατούν πίσω και να γίνεις καλός στο φλερτ, δες εδώ

Πράξεις, όχι λόγια

Το σημαντικό να θυμάσαι είναι πως τα συναισθήματα είναι ακριβώς αυτό, συναισθήματα. Και μπορείς να τα ξεπεράσεις αν δουλέψεις σωστά. Και αυτό σημαίνει να βγεις έξω και να αντιμετωπίσεις κατάματα όλους τους φόβους σου.

Και όχι δεν αρκεί το να «προσπαθήσεις». Και μόνο που θα πεις αυτή τη λέξη, είναι σα να δίνεις δικαιολογία στον εαυτό σου να αποτύχει. «Εγώ προσπάθησα πάντως, θα πεις, αλλά δεν τα κατάφερα».

Αν όμως θες πραγματικά να αλλάξεις, τότε πρέπει να δείξεις επιμονή και υπομονή. Με ημίμετρα, το μόνο που χάνεις είναι ο χρόνος σου. Με το να «προσπαθήσεις» μόνο, απλά προστατεύεις το εγώ σου από την ευθύνη του να κάνεις κάτι και έτσι μέσα σου δυναμώνει ο εχθρός. Είναι ο τρόπος σου να πεις ότι δεν μετράει αυτή η αποτυχία, καθώς δεν προσπάθησες.

Αν το θέλεις, πρέπει να δουλέψεις για αυτό

Η αλήθεια για τις περιοριστικές πεποιθήσεις είναι πως απλά αποτελούν μια δικαιολογία. Είναι ψέματα. Είναι οι δικαιολογίες που εφευρίσκουμε για να αποδείξουμε ότι «δεν μπορούμε», ενώ στην πράξη απλά επιλέγουμε να μην μπορούμε.

Μπορεί να πιστεύεις ότι είσαι πολύ κοντός ή χοντρός ή οτιδήποτε και οι γυναίκες δεν σε γουστάρουν, οπότε δεν έχει νόημα να τις φλερτάρεις. Η αλήθεια όμως είναι πως δεν θέλεις να ρισκάρεις να απορριφθείς. Και καμουφλάρεις το ενδεχόμενο αυτού του πόνου με τις δικαιολογίες.

Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι σε κανέναν μας δεν αρέσει η απόρριψη. Παρ’ όλα αυτά είναι καιρός να αποδεχτείς την αλήθεια: Δεν βρίσκεις κοπέλα, όχι επειδή είσαι Χ ή Ψ, αλλά επειδή φοβάσαι μήπως απορριφθείς.

Και εδώ βρίσκεται το κλειδί. Αν θέλεις κάτι, τότε πρέπει και να δουλέψεις για αυτό. Αν θες σχέση, τότε πρέπει να δουλέψεις για αυτήν. Χρειάζεται να αποδεχτείς και τον πόνο και το άγχος, τα πάνω και τα κάτω, τις απογοητεύσεις.

Αν θες να έχεις επιλογές στην προσωπική σου ζωή, τότε θα πρέπει να εργαστείς προς αυτή την κατεύθυνση. Είσαι διατεθειμένος να δώσεις χρόνο και ενέργεια; Να αφήσεις όλες τις παλιές κακές συνήθειες που σε κρατάνε πίσω; Να ζήσεις μια νέα ζωή, όπως πραγματικά αξίζεις;

Τότε ας ξεκινήσουμε!

Εγώ αυτό που μπορώ να σου υποσχεθώ, είναι πως θα είμαστε όλοι δίπλα σου για να σε βοηθήσουμε! 

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!