4 Τρόποι να βρεις χρόνο για τον Εαυτό σου και τους Στόχους σου - Men's Bible

4 Τρόποι να βρεις χρόνο για τον Εαυτό σου και τους Στόχους σου

4 Τρόποι να βρεις χρόνο για τον εαυτό σου και τους στόχους σου

Το νέο έτος ήρθε και όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έθεσες τους στόχους σου για τη νέα χρονιά. Το ερώτημα όμως παραμένει. Πως θα μπορέσεις να πετύχεις τους στόχους αυτούς αν δεν βρίσκεις χρόνο για τον εαυτό σου;

Χρειάζονται πράξεις για να πετύχεις αυτά που θες. Και αν δεν καταφέρνεις ποτέ να τις υλοποιήσεις γιατί τρέχεις διαρκώς για υποχρεώσεις ή γιατί η δουλειά σου σε εξουθενώνει, δύσκολο να τα καταφέρεις.

Ο χρόνος σου είναι μετά την υγεία σου το σημαντικότερο αγαθό που έχεις στη διάθεση σου.

Και όπως ήδη γνωρίζεις, δεν είναι άπειρος αλλά πεπερασμένος. Δε θα ζήσεις για πάντα. Όσο μακάβριο και αν ακούγεται αυτό, είναι κάτι που πρέπει πάντα να θυμάσαι για να θυμίζεις στον εαυτό σου πόσο σημαντικό είναι να εκμεταλλεύεσαι το χρόνο σου σωστά.

Για να βρεις χρόνο για τον εαυτό σου πρέπει να γνωρίζεις τις προτεραιότητες σου

Υπάρχουν πραγματικά άπειρα πράγματα τα οποία θα απαιτήσουν την προσοχή σου κάποια στιγμή και με τα οποία μπορείς να ασχοληθείς. Δεν είναι όμως όλα εξίσου σημαντικά.

Το πρώτο και βασικότερο βήμα που πρέπει να κάνεις για να αρχίσεις να βρίσκεις περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σου, είναι να περιορίσεις το χρόνο που αφιερώνεις στα ασήμαντα.

Και για να το πετύχεις αυτό, θα πρέπει πρώτα να σκεφτείς ποιες είναι οι προτεραιότητες σου. Τι είναι σημαντικό για εσένα και τί όχι.

Εν μέρει το έχεις ήδη κάνει ως ένα βαθμό με το να θέσεις νέους στόχους για τη νέα χρονιά, όμως όταν αυτοί οι στόχοι έρθουν σε σύγκρουση με υποχρεώσεις που έχεις αναλάβει ή με αιτήματα άλλων τότε θα πρέπει να διαλέξεις.

Και αν δεν ξέρεις τις προτεραιότητες σου είναι εύκολο να πέφτεις στην παγίδα να τρέχεις πρώτα για τους άλλους και να αφήνεις τον εαυτό σου τελευταίο.

Πες «Όχι» όπου χρειάζεται, όσες φορές χρειάζεται

Φυσικά, δεν αρκεί να ξέρεις τί είναι σημαντικό για εσένα και τί όχι. Από μόνο του δε φτάνει αυτό. Χρειάζεται να μπορείς να πεις και «όχι» όπου χρειάζεται και να γίνεις ίσως ο «κακός» της υπόθεσης.

Δεν είναι πάντα εύκολο και δεν είναι για όλους το ίδιο εύκολο, όμως είναι σημαντικό να μη δεχτείς να βοηθήσεις κάποιον ή να δώσεις το παρόν κάπου προκειμένου να έχεις χρόνο για εσένα.

Προφανώς δεν λέω να γίνεις ο δύστροπος τύπος που λέει όχι σε όλους, αλλά να είσαι επιλεκτικός με το που και το πως ξοδεύεις το χρόνο σου.

Διαφορετικά, αν δεν μπορείς να πεις «όχι» θα καταλήξεις να τρέχεις διαρκώς για τους άλλους, θα έχεις ελάχιστο χρόνο για τον εαυτό σου και θα νιώθεις ότι δεν έχεις τον έλεγχο στη ζωή σου.

Όταν είσαι οργανωμένος έχεις χρόνο για τον εαυτό σου

Κάτι ακόμα που πρέπει να κάνεις για να έχεις περισσότερο διαθέσιμο χρόνο είναι να οργανώνεις την κάθε ημέρα σου απ’ το προηγούμενο βράδυ.

Πολλές φορές ξοδεύεις χρόνο αχρείαστα γιατί πολύ απλά δεν έχεις σκεφτεί με ποια πράγματα θα απασχολήσεις τον εαυτό σου την επόμενη ημέρα και με ποια σειρά θα τα κάνεις.

Μπορεί πχ, να χρειαστεί να πας για ψώνια στο σουπερ μάρκετ και αφού επιστρέψεις σπίτι να θυμηθείς ότι χρειάζεται να πεταχτείς και στο φαρμακείο και αφού επιστρέψεις απ’ το φαρμακείο τότε να ετοιμαστείς για να πας για πρώτη φορά γυμναστήριο.

Όλα αυτά τα πήγαινε έλα προφανώς σου τρώνε χρόνο που θα μπορούσες να είχες αφιερώσει στην προπόνηση. Και αν είχες αφιερώσει λίγο χρόνο στο να σκεφτείς τι πρέπει να γίνει, θα διαπίστωνες ότι μπορούσες με μία έξοδο να ολοκληρώσεις και τα τρία πηγαίνοντας γυμναστήριο πρώτα και κάνοντας τα ψώνια σου στην επιστροφή.

Κάνε ένα απλό πείραμα και αφιέρωσε κάθε βράδυ δέκα λεπτά για να σκεφτείς τί θες να κάνεις την επόμενη μέρα και με ποιον τρόπο και με ποια σειρά θα το κάνεις.

Θα διαπιστώσεις ότι αν πραγματικά το θέλεις μπορείς να βρεις χρόνο για τον εαυτό σου.4 Τρόποι να βρεις χρόνο για τον εαυτό σου και τους στόχους σου

Δεν χρειάζεται να τα κάνεις όλα εσύ, ζήτα βοήθεια

Ένα άλλο μεγάλο λάθος το οποίο σου κοστίζει και σε εμποδίζει να βρεις χρόνο για τον εαυτό σου και τους στόχους σου είναι πως δε ζητάς βοήθεια.

Προσπαθείς μόνος σου να φέρεις εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις που έχεις αναλάβει και όλες τις εργασίες που πρέπει να γίνουν, με αποτέλεσμα να αφιερώνεις περισσότερα λεπτά και ώρες απ’ ότι χρειάζεται.

Όμως δε χρειάζεται να είναι έτσι. Το να ζητήσεις βοήθεια για κάποιο θέμα δεν είναι ούτε κακό, ούτε και λάθος.

Αντιθέτως είναι απελευθερωτικό. Όχι μόνο μπορείς να κερδίσεις χρόνο στρατολογώντας την πολύτιμη βοήθεια κάποιου άλλου, αλλά και να γίνεις πιο παραγωγικός (φυσικά στην περίπτωση που ζητάς βοήθεια από κάποιον που μπορεί και ξέρει πως να βοηθήσει αποτελεσματικά).

Δε χρειάζεται να τα υπομείνεις όλα μόνος σου ούτε να τα κάνεις όλα μόνος σου. Ξεκίνα στρατηγικά να ζητάς βοήθεια από ανθρώπους που μπορούν να σε βοηθήσουν και θα δεις πως και περισσότερο χρόνο θα έχεις να διαθέσεις για τον εαυτό σου αλλά και πιο καλά αποτελέσματα θα έχεις.

Θες να βελτιώσεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!