7 Συνήθειες για να βάλεις Φωτιά στη Μέρα σου - Men's Bible

7 Συνήθειες για να βάλεις Φωτιά στη Μέρα σου

7 Συνήθειες για να βάλεις Φωτιά στη Μέρα σου

Σχεδόν όλοι μας θέλουμε να δημιουργήσουμε καλύτερες συνήθειες.

Το πρόβλημα είναι ότι πολύ λίγοι από εμάς θέλουν να τις κάνουν πραγματικότητα. Ελπίζουμε ότι θα αναπτυχθούν μαγικά, ότι μια μέρα θα ξυπνήσουμε νωρίς –νωρίς και θα σηκωθούμε αμέσως για να πάμε στο γυμναστήριο.

Έπειτα θα φάμε ένα υγιεινό πρωινό και θα συγκεντρωθούμε να βάλουμε εκείνο το project, που τόσο καιρό αναφέρουμε, σε σειρά. Σε κάποια φάση και η επιθυμία μας να καπνίσουμε, να πούμε ψέματα, να παραπονεθούμε, θα εξαφανιστεί κι αυτή από μόνη της.

Η πραγματικότητα; Αυτό δεν συνέβη ποτέ σε κανέναν και όντως δεν πρόκειται να συμβεί.

Το ξέρω ότι θέλω να τρώω πιο υγιεινά και να είμαι περισσότερο παρών. Για πολύ καιρό, ήθελα να γυμνάζομαι καθημερινά. Επίσης θέλω να δουλεύω λιγότερο και να ξοδεύω λιγότερο χρόνο σε ταινίες και τηλεόραση. Θέλω να αρχίσω να λέω περισσότερα «όχι», ώστε να λέω «ναι» σε άλλα πράγματα που αναβάλλω καιρό.

Αυτές τις αλλαγές είναι καιρό που θέλω να τις κάνω πραγματικότητα. Πως όμως μεταμορφώνω αυτές τις φρούδες ελπίδες σε πραγματικότητα;

Για αρχή, χρειάζεται να αναπτύξω καλύτερες συνήθειες, μεγαλύτερη υπευθυνότητα και ένα καθαρότερο όραμα για το τι θέλω στη ζωή μου. Να λοιπόν τα βήματα που ακολουθώ ο ίδιος.

#1 Ξεκίνα με (πολύ) μικρά βήματα

Υπάρχουν κάποιες μικρές συνήθειες που κάνουν εκπληκτική διαφορά στη ζωή μας. Κατά μία άποψη αρκεί να βελτιώσουμε τον εαυτό μας κατά 1% σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Ίσως σου ακούγεται αμελητέο, αλλά αθροιστικά σημαίνει πολλά. Δεν έχει νόημα να προσπαθείς να κάνεις μεγάλα και απότομα βήματα. Μην υπόσχεσαι στον εαυτό σου ότι θα διαβάζεις περισσότερα βιβλία. Απλά βάλε στόχο να διαβάζεις μία σελίδα τη μέρα.

Είναι ωραίο να έχεις μεγάλα όνειρα, αλλά είναι πιο πραγματοποιήσιμο αν πρόκειται για μικρές συνήθειες. Με αυτές θα μπορέσεις όντως να ξεκινήσεις. Και όταν ξεκινήσεις, θα μπορείς να χτίσεις.

#2 Δημιούργησε (πραγματικές) υπενθυμίσεις

Μια φυσική υπενθύμιση μπορεί να κάνει τις συνήθειες που θες να αναπτύξεις κάτι περισσότερο από απλά μια ιδέα. Και αυτό βοηθάει πολύ.

Για παράδειγμα, όταν θέλω να γράψω αφήνω πάνω στο laptop μου το σημειωματάριο μου. Αν θέλω να αφήσω αυτή τη συνήθεια μου, θα πρέπει να το σηκώσω και να το κάνω στην άκρη. Οπότε στην πραγματικότητα, τις περισσότερες μέρες, το ανοίγω και γράφω.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις παρόμοια στρατηγική, αν θες κάθε μέρα να πηγαίνεις για τρέξιμο:

Βάλε τη φόρμα σου και τα αθλητικά παπούτσια δίπλα στο κρεβάτι σου ή στο διάδρομο, ώστε με το που ξυπνήσεις να τα δεις και να τα φορέσεις αμέσως. Έτσι θα είναι λιγότερο πιθανό να σε καταβάλλει η τεμπελιά, ειδικά αν ο εξοπλισμός σου είναι μέσα στα μάτια σου.

#3 Συγκέντρωσε γύρω σου αξιόλογους ανθρώπους

«Πες μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι», λέει η γνωστή παροιμία και έχει δίκιο. Αν θες να έχεις καλύτερες συνήθειες, έχε καλύτερους φίλους. Τόσο απλά.

Οι περισσότεροι φίλοι μου είναι σε καλή φόρμα, δεν καπνίζουν, έχουν αξιόλογες σχέσεις. Έχουν βάλει τη ζωή τους σε σειρά. Με εμπνέουν να γίνω καλύτερος, μόνο και μόνο επειδή είμαι κοντά τους. (Άσε που μου δίνουν και ένα σωρό καλές ιδέες για συνήθειες και δραστηριότητες).

Θες να γίνεις η καλύτερη έκδοση του εαυτού σου; Δες εδώ

#4 Καθιέρωσε ένα πρόγραμμα

Όπως πολλοί επαγγελματίες αθλητές αναφέρουν, το μόνο που χρειάζεται είναι να σηκωθούν το πρωί, να ντυθούν και να βγουν έξω από την πόρτα τους. Έπειτα πάνε στον χώρο προπόνησης όπου αθλούνται για πολλές ώρες. Με αυτό τον τρόπο κρατούν τον εαυτό τους σε φόρμα.

Θα πιστεύαμε ότι χρειάζεται πολύ πειθαρχία για να το κάνουν αυτό κάθε, μα κάθε, πρωί. Όπως όμως οι ίδιοι λένε, το μόνο που χρειάζεται να είναι να βγουν από την πόρτα τους. Τα υπόλοιπα γίνονται αυτόματα. Αυτό χρειαζόμαστε κι εμείς. Μια τελετουργία, ένα τυπικό, που θα μας βάζει σε σειρά.

#5 Επικεντρώσου στον εαυτό σου

Ένας από τους λόγους που προσπαθώ να απέχω όσο γίνεται από τα social media έχει να κάνει με το να μην παθιάζομαι με πράγματα που δεν με αφορούν. Αν όλο το πρωί ασχολείσαι με το «πιο δημοφιλές post του instagram» ή τι είπε και έκανε το κάθε άσχετο «celebrity» δεν θα έχεις την ενέργεια και το κίνητρο να εστιάσεις σε όσα επέλεξες για σένα, είτε είναι η βελτίωση της διατροφής σου, είτε είναι όλη η δουλειά που πρέπει να βγάλεις.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι απαθής με όλα όσα γίνονται εκεί έξω, απλά προσπαθώ να επιλέγω που πάει η προσοχή μου και να μην χάνω χρόνο και ενέργεια σε πράγματα μικρής σημασίας.

#6 Κράτα τα πράγματα απλά

Οι περισσότεροι άνθρωποι παθιάζονται με την παραγωγικότητα και τη βελτιστοποίηση. Θέλουν να μάθουν όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι επιτυχημένοι γιατί πιστεύουν ότι αυτά είναι που τους κάνουν τόσο σπουδαίους.

Στην πραγματικότητα όμως, είναι πετυχημένοι επειδή αγαπούν αυτό που κάνουν και έχουν κάτι που θέλουν να πουν και να κάνουν.

Όταν κοιτάζω τα προγράμματα και τις συνήθειες των άλλων, αγχώνομαι. Το έχουν κάνει πραγματική επιστήμη, τόσο πολύπλοκο. Οπότε δεν μου κάνει εντύπωση που δεν κάνουν πρόοδο.

Οι δικές μου λίστες με πράγματα να κάνω είναι πάντα σύντομες. Θέλω οι στόχοι μου να είναι επιτεύξιμοι, όχι να είμαι μόνιμα απασχολημένος ή να εξαντληθώ. Κοίτα τα μικρά πράγματα που κάνουν τη διαφορά, όχι μόνο είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμα, αλλά τα αποτελέσματα που θα έχεις σε βοηθήσουν να αποκτήσεις και ρυθμό. 7 Συνήθειες για να βάλεις Φωτιά στη Μέρα σου

#7 Όταν πέσεις, σήκωσε τον εαυτό σου

Ο δρόμος προς την βελτίωση του εαυτού μας είναι δύσβατος και το να πέσουμε είναι αναπόφευκτο. Θα παραλείψεις μία προπόνηση, θα κλέψεις λίγο στη δίαιτα, το instagram θα σε απορροφήσει.

Είναι οκ αυτό. Δεν σημαίνει ότι έχασες. Απλά αν πιάσεις τον εαυτό σου να τρώει ένα μπισκότο, σταμάτα προτού αδειάσεις το πακέτο. Μην μετατρέπεις μια μικρή παράλειψη σε ολική καταστροφή.

Με άλλα λόγια, όταν ξεφύγεις για λίγο, επίστρεψε ξανά στις συνήθεις που προσπαθείς να δημιουργήσεις. Μην παραιτηθείς επειδή δεν είσαι τέλειος.

Κανείς δεν λέει ότι πρέπει να μεταμορφώσεις μαγικά τον εαυτό σου, αλλά αν δεν κάνεις πρόοδο προς το άτομο που θες να γίνεις, τι κάνεις; Και πιο σημαντικά: πότε σκοπεύεις να το κάνεις;

Άρα από τώρα και στο εξής, αποφάσισε να ζήσεις σαν ώριμος άνθρωπος που κάνει πρόοδο, και κάνε ότι θεωρείς ότι σε βοηθάει απαράβατο νόμο της ζωής σου. Και όποτε συναντάς κάτι που είναι δύσκολο και σε κάνει να σταματάς, θυμήσου ότι η ώρα είναι τώρα. Δεν υπάρχει άλλη.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!