Κόψε τους Τοξικούς Φίλους από τη ζωή σου - Men's Bible

Κόψε τους Τοξικούς Φίλους από τη ζωή σου

Κόψε τους Τοξικούς Φίλους από τη ζωή σου

Η καλύτερη άμυνα απέναντι σε τοξικούς φίλους που επηρεάζουν τη ζωή σου είναι να φτιάξεις και να διατηρήσεις ισχυρά όρια. Δυστυχώς, μπορεί να είναι δύσκολο να ισχυροποιήσεις τα όριά σου όταν πρόκειται για ανθρώπους που θεωρούνται φίλοι σου.

Μπορεί να το νιώσεις δύσκολο να βάλεις όρια σε ανθρώπους που είναι κοντά σου. Αν τους ανεχτείς για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί ακόμη και να φαντάζεσαι πως σου αξίζει η συμπεριφορά τους. Μπορεί να πιστέψεις ότι έχουν δίκιο, ότι προσπαθούν να σε βοηθήσουν, και όχι να ανακατευτούν στη ζωή σου.

Κι όταν αρχίσεις να θέτεις τα όριά σου το πιθανότερο είναι να σε αντιμετωπίσουν σαν να είσαι τρελός, ή παράλογος.

Ωραία.Κόψε τους Τοξικούς Φίλους από τη ζωή σου

Μην τους αφήσεις να ανακατεύονται στη ζωή σου

Γίνε παράλογος. Δεν είναι ανάγκη να δικαιολογείς τα όρια που αποφάσισες να θέσεις. Απλώς αρνείσαι στους άλλους να ανακατεύονται με τη ζωή σου, την αυτοεκτίμησή σου, τις αποφάσεις σου. Αυτά που είναι πράγματα δικά σου, δεν θα τα διαπραγματεύεσαι με κανέναν. Μονάχα εσύ θα αποφασίσεις μέχρι ποιο σημείο θα αφήσεις τον οποιονδήποτε να φτάσει.

Όταν λοιπόν επιμένουν να ανακατεύονται, τερμάτισέ τους. Τόσο απλά. «Μην μου μιλάς έτσι. Δεν με βοηθάς, με προσβάλεις. Σταμάτα να λες τέτοια πράγματα. Αν χρειαστώ τη βοήθειά σου, θα τη ζητήσω. Μην με διακόπτεις. Μην ξαναγυρνάς στα ίδια. Τελείωσε η συζήτηση.

Μην αιτιολογείς, μην απολογείσαι. Μην μπαίνεις στον κόπο να κάνεις διάλογο. Δεν χρειάζεται. Οποιαδήποτε δικαιολογία ή εξήγηση απλώς θα εντείνει το χάσμα και τη διαφωνία σας. Θα προσπαθήσουν να σε μεταπείσουν.

Θα προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν όσα σε ενόχλησαν, ή να υποβαθμίσουν αυτά που νιώθεις και τις αποφάσεις σου. Αν μπεις στον κόπο να κουβεντιάσεις μαζί τους είναι σαν να τους δίνεις το δικαίωμα να σε αμφισβητήσουν.

Ωστόσο αυτό που κάνεις είναι πολύ απλό. Τους λες ότι θέλεις να πάψουν να σε ποδοπατάνε. Αν επιμείνουν ή απαιτήσουν να λογικευτείς, επανέλαβε τα όσα τους είπες και πριν. Μην εμπλακείς σε διαξιφισμούς. Δεν το συζητάς. Το απαιτείς. Πάψε τη συζήτηση άμεσα, ή άλλαξε θέμα.

Οι πραγματικοί φίλοι το καταλαβαίνουν όταν παραβαίνουν κάποια όρια. Οι πραγματικοί φίλοι ζητάνε συγνώμη και δεν το ξανακάνουν.

Ωστόσο όσοι ανήκουν στους τοξικούς φίλους θα προσπαθήσουν να σε κάνουν να νιώσεις απαίσια με τον εαυτό σου και με τις αποφάσεις σου να τους θέσεις όρια. Μπορεί να στρατολογήσουν και άλλους ανθρώπους προκειμένου να σε πείσουν ότι κάνεις λάθος.

Θα σε κάνουν να νιώσεις ότι δεν έχεις το δικαίωμα να τους ζητάς να μην σε προσβάλλουν. Θα υιοθετήσουν μια τακτική passive/aggressive και θα συμπεριφερθούν σαν να είναι εκείνοι οι θιγμένοι. Θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν το αίσθημα σου του δικαίου και να σε κάνουν να νιώσεις ένοχος. Μην τους αφήσεις. Έχεις κάθε δικαίωμα να απαιτείς από τους ανθρώπους να μην σου φέρονται άσχημα. Έχεις την υποχρέωση να το κάνεις.

Θα σου εξηγήσουν πώς και γιατί απλώς και μόνο προσπαθούν να βοηθήσουν. Θα σου πουν, εγώ απλώς λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Ή θα σου πουν πως αστειεύονται. Η απάντηση είναι: «Δεν αστειεύεσαι, με προσβάλλεις. Δεν με βοηθάς, με προσβάλεις. Δεν είσαι ειλικρινής, είσαι μαλάκας.»

Μην τσιμπήσεις αν σου πουν πως όλο αυτό που τραβάς είναι αποκύημα του πόσο ειλικρινής θέλουν να είναι απέναντι σου. Είναι παγίδα. Προσπαθούν να σε πείσουν ότι δεν μπορείς να αντέξεις τις αλήθειες.

Ωστόσο, ένας άνθρωπος που θέλει να πει αλήθειες βρίσκει τρόπο να το κάνει χωρίς να προσβάλει ή να στεναχωρήσει. Η ειλικρίνεια, ή η όποια αλήθεια, δεν είναι ένα ρόπαλο για να βαράς τον κόσμο στο κεφάλι.

Αν θέλεις να συζητήσεις μαζί μας οποιοδήποτε θέμα σε απασχολεί απλά πάτησε εδώ.

Μπορείς να απομακρύνεις τους τοξικούς φίλους σου

Κάποιες φορές τα όρια σημαίνουν ότι δεν ανέχεσαι συγκεκριμένες συμπεριφορές. Αλλά κάποιες άλλες φορές σημαίνουν ότι αποχωρείς από την ίδια τη σχέση.

Μιλάμε για χωρισμό από μία σχέση ερωτική, αλλά σε βεβαιώ, υφίσταται και σε φιλικές σχέσεις ο χωρισμός. Κάποιες φορές, μάλιστα, είναι απολύτως απαραίτητο.

Μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολο. Το να τερματίσεις μία σχέση είναι δύσκολο, αλλά καμιά φορά, το να τερματίσεις μία φιλία μπορεί να είναι πολύ δυσκολότερο. Αισθάνεσαι αποτυχημένος. Μπορεί να πρόκειται για φιλία που κράτησε χρόνια. Μπορεί να πρέπει να αλλάξεις κύκλους γνωριμιών, μόνο και μόνο επειδή τα έσπασες με ένα άτομο. Μπορεί να αντιμετωπίσεις μοναξιά, για κάποιο διάστημα.

Είναι λογικοί και βάσιμοι όλοι αυτοί οι φόβοι. Όσο περισσότερο έχει κρατήσει μία σχέση, τόσο δυσκολότερο είναι να την διαλύσεις. Καμιά φορά πρέπει να αρχίσεις να ξανακάνεις παρέες, απλώς και μόνο επειδή έβγαλες ένα άτομο από τη ζωή σου, και μαζί με δαύτο όλους τους ενδιάμεσους γνωστούς.

Οι τοξικοί άνθρωποι θα σε παραστήσουν σίγουρα σαν τον κακό της ιστορίας, οπότε θα δεις ότι πολλοί κοινοί γνωστοί σας είναι πιθανό να σου γυρίσουν την πλάτη. Μπορεί ακόμη και να στραφούν εναντίον σου.

Όσο τρομακτικό όμως και αν ακούγεται αυτό, το ότι ξέκοψες από έναν τοξικό άνθρωπο θα σε αποζημιώσει. Η αυτοεκτίμηση σου, η συναισθηματική και ψυχική σου υγεία είναι πολύ σημαντικότερα από όσα θα πουν εναντίον σου ο τάδε ή ο δείνα.

Το ότι κάποτε έκανες παρέα με έναν άνθρωπο δεν του δίνει το δικαίωμα να σου φέρεται άσχημα. Να σε ποδοπατάει, να σε προσβάλλει και μετά να απορεί όταν του λες να σταματήσει.

Νέα αρχή

Όσο και αν σου φαίνεται ότι δεν μπορείς να κάνει πέρα κάποιους φίλους, πάντα μπορείς. Ακόμη και αν γνωριζόσαστε από παιδιά. Πολλοί τοξικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ως όπλο τους τα χρόνια της γνωριμίας σας ή τις κοινές σας παρέες. Προκειμένου να μην ξεφύγεις από τη σφαίρα επιρροής τους.

Όμως καλύτερα να χάσεις έναν άνθρωπο ή και μια ολόκληρη παρέα, αν είναι να σε προσβάλλουν και να σου φέρονται με τρόπο που δεν σε ευχαριστεί. Μπορείς να προσπαθήσεις να κρατήσεις τις φιλίες που πραγματικά αξίζουν, μέσα από αυτές τις παρέες. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε θα πρέπει να ξεκινήσεις να χτίζεις καινούριες φιλίες με καινούριους ανθρώπους. Και συμφωνώ ότι κατή τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο.

Αξίζει όμως τον κόπο. Θα βρεις άλλους καλύτερους και αληθινότερους φίλους, εκεί έξω. Φίλους που θα σου φέρονται με σεβασμό και θα ξεσπάνε πάνω σου τα δικά τους προβλήματα.

Το να χτίζεις σταθερά όρια είναι πολύ απελευθερωτικό, και επίσης θα απομακρύνει από κοντά σου όλους τους τοξικούς φίλους που ψάχνουν για θύματα. Θα νιώσεις καλύτερα και η ζωή σου θα είναι πιο ανάλαφρη.

Η ζωή μας είναι πολύ μικρή για να αφήνουμε τοξικούς φίλους να μας την κλέβουν. Ανάλαβε την ευθύνη της και διεκδίκησε τη. Βρες τον αυτοσεβασμό σου. Ισχυροποίησε τα όριά σου και διώξε από κοντά σου τους τοξικούς φίλους που σου χαλάνε την ηρεμία.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!