5 Γνώσεις για την Ευτυχία που χρειάζεται να ξέρεις - Men's Bible

5 Γνώσεις για την Ευτυχία που χρειάζεται να ξέρεις

5 Γνώσεις για την Ευτυχία που χρειάζεται να ξέρεις, Το μυστικό της επιτυχίας είναι να ορίζεις εσύ την επιτυχία

Γαλουχήθηκες μπροστά σε έναν ποταμό από τηλεοπτικά χαμόγελα. Φουσκωμένες από ικανοποίηση υπάρξεις παρέλασαν μπροστά σου μην αφήνοντας αμφιβολία ότι έχουν βρει την ευτυχία, έναν τρόπο απροβλημάτιστης και γεμάτης ευδαιμονία ζωής.

Χαρούμενα πρόσωπα σε προέτρεπαν να υιοθετήσεις τις καταναλωτικές τους συνήθειες, το στυλ τους, τις αξίες τους να σχετιστείς με τον τρόπο τους, να επιθυμήσεις μια παραμυθένια και συχνά πάμπλουτη βιωτή. Κάπου εκεί μεγάλωσες ονειρευόμενος να βαδίζεις στα χνάρια των ευτυχισμένων ειδώλων. Αλλά για σένα τα πράγματα κύλησαν διαφορετικά.

Για τις πιο μικρές κατακτήσεις σου έχυσες ιδρώτα, ξενύχτησες με εφιάλτες, έζησες την απόρριψη, τη διάψευση της προσδοκίας, την προδοσία, την οικονομική ένδεια. Η τηλεοπτική υπόσχεση μιας ξέφρενης κούρσας στο πάρκο μιας εκπληκτικής γεμάτης ανεξάντλητες ηδονές ζωής έγινε κοπιώδης ανήφορος.

Κάπου εκεί άρχισες να νιώθεις ότι η ευτυχία είναι για σένα άπιαστο όνειρο. Είσαι καταδικασμένος να μην πάρεις ποτέ μέρος στο πολυπόθητο χολυγουντιανό πανηγύρι των χαμογελαστών ανθρώπων με τα καλλίγραμμα σώματα, τα πάμπλουτα σπίτια, τις γεμάτες πόθο καλλονές που περιμένουν υπομονετικά να πάρουν θέση στο πλευρό τους.

Εσένα η ζωή σου φέρθηκε άδικα, η τύχη δεν πήρε το μέρος σου, οι οιωνοί δεν σε ευνόησαν. Είσαι καταδικασμένος να ζήσεις στη μετριότητα, αφανής και ανυπόληπτος.

Είναι όμως έτσι; Μάλλον όχι κατά τα φαινόμενα.

Αφενός βιάζεσαι να ονομάσεις ευτυχία την εξωτερική εικόνα μιας δήθεν, πολλές φορές, ευδαιμονίας και αφετέρου ασχολείσαι πολύ με τους άλλους αντί να αφουγκραστείς τη φλόγα της δικής σου αναζήτησης.

#1 Μην ζεις αιχμάλωτος των συγκρίσεων

Δεν είσαι ίδιος με όλους και φυσικά δεν είσαι προορισμένος να επαναλάβεις το μοτίβο της ζωής κανενός.

Ωστόσο, το ότι θα ζήσεις διαφορετικά από τους άλλους δεν σημαίνει ότι θα ζήσεις χειρότερα. Σκέψου τη ζωή σαν ένα δείπνο στο οποίο είσαι καλεσμένος μαζί με όλους τους άλλους αλλά δεν χρειάζεται να επιθυμείς τα ίδια φαγητά με τους συνδαιτυμόνες σου. Διάλεξε από το μπουφέ τις γεύσεις και τους συνδυασμούς που σου αρέσουν και κάτσε στο ίδιο τραπέζι με εκείνους που μπορούν να κατανοήσουν τις επιλογές σου, να δοκιμάσουν από το πιάτο σου, να εκτιμήσουν το γούστο σου.

Δεν πειράζει που δεν θα προλάβεις να δοκιμάσεις όλα όσα προσφέρονται πριν χορτάσεις. Αρκεί που γεύτηκες αυτό το ένα που είχες ανάγκη για σήμερα. Αύριο ίσως αλλάξει το μενού.

#2 Μάθε να βαδίζεις αργά πριν αρχίσεις να τρέχεις

Κράτα αυτό που έχεις και ασφάλισέ το καλά πριν βγεις να γυρέψεις καινούργια πράγματα.

Αγωνίζεσαι καιρό για κάτι και μόλις το βρεις το μυαλό σου κυνηγάει καινούργιους προορισμούς. Όμως το θέμα δεν είναι να βρίσκεσαι πάντα σε κίνηση αλλά να ξέρεις να καταλαβαίνεις αν έχεις πιάσει λιμάνι.

Υπάρχουν λιμάνια που αξίζουν να αγκυροβολήσεις για πάντα. Ψηλάφησε λοιπόν πρώτα αυτό που βρήκες πρίν ψάξεις για το νέο. Μπορεί να μην βρεις ποτέ πια το νέο. Άσε να καρποφορήσουν με υπομονή οι κατακτήσεις του σήμερα.

Ποτέ μην αντιμετωπίζεις τις σχέσεις και τις φιλίες σαν προσωρινές και αναλώσιμες. Πάλεψε κάθε μέρα για τους ανθρώπους σου, περιφρούρησε τους θησαυρούς σου και αντιμετώπισε με δυσπιστία κάθε νέα υπόσχεση. Μην πετάξεις τίποτα μόνο γιατί τελείωσε το πλάνο ή το χρονοδιάγραμμα που είχες στο μυαλό σου.

5 Γνώσεις για την Ευτυχία που χρειάζεται να ξέρεις

#3 Δεν μπορείς να αποφύγεις τον πόνο

Πρέπει να το παραδεχτούμε. Το σύγχρονο lifestyle δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι είναι εφικτό στον άνθρωπο να ζήσει μια ζωή απροβλημάτιστή, άκοπη, χωρίς αναποδιές, χωρίς δυσμενείς ανατροπές, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Μια τέτοια θεώρηση της ζωής όχι μόνο είναι ουτοπική αλλά νομίζω ότι δεν είναι και σκόπιμη. Ο πόνος είναι ένα αναπόφευκτο συστατικό ζωής και αναγκαίο για την ωρίμανση σου, ένας σύνθετος και μυστηριώδης δάσκαλος που μας διδάσκει προσανατολισμό και χαρίζει αυτογνωσία.

Ότι γνωρίζεις για τη ζωή το αντιλήφθηκες μέσα από οδυνηρές συνέπειες της έλλειψής του. Εκτιμάς τους φίλους σου επειδή ταλαιπωρήθηκες κάποτε από τη μοναξιά, αναγνωρίζεις την καλή συμπεριφορά επειδή κάποτε υπήρξες αντικείμενο χλευασμού από τους άλλους, χαίρεσαι ένα ζεστό σπίτι επειδή κάποτε πέρασες μια κρύα βραδιά σε ένα παγκάκι. Ειλικρινά, αν η κάλυψη των αναγκών μας είναι κάθε στιγμή εγγυημένη τότε οι αφορμές της χαράς εξαφανίζονται.

Μην πέσεις θύμα της σύγχρονης πλάνης που θεωρεί τον πόνο αφυσικότητα και τη στεναχώρια αναπηρία.

Σίγουρα κανείς δεν θέλει να θλίβεται, όμως το να θεωρείς το εαυτό σου καταραμένο όταν η δυσκολία σου χτυπάει την πόρτα απλώς σε αφοπλίζει και σε συντρίβει. Μάθε ότι για όλους θα υπάρξει η στιγμή της δοκιμασίας, το δύσκολο βράδυ, το κλάμα και η πίκρα.

Αν αποδεχτείς τις στιγμές σου και διαχειριστείς την αντιξοότητα το πιθανότερο είναι να καταλήξεις σοφότερος και πολύτιμος σύντροφος για όσους βρεθούν στη θέση σου στο μέλλον.  Αν αρνηθείς όμως να συμφιλιωθείς με τον πόνο που σου φέρνει η κάθε μέρα απλώς θα ζεις τρέμοντας για την επόμενη φορά που το απρόοπτο θα χτυπήσει την πόρτα σου.

Συνήθως όταν βρισκόμαστε μπροστά σε δυσκολίες αγωνιζόμαστε να δραπετεύσουμε μανιωδώς από το αρνητικό ερέθισμα. Και όμως είναι κοινός τόπος των σοφών ανά τους αιώνες ότι η ζωή είναι μια δοκιμασία υπομονής για να ανθίσει ένας νέος άνθρωπος.

Δραπετεύοντας από το σήμερα απλώς αναβάλλεις τη μάχη με τον πραγματικό σου εαυτό. Αν αφήνεις τις σχέσεις σου, τις φιλίες, τις δουλειές σου, τη χώρα σου με την παραμικρή αφορμή, θα συναντάς παντού και πάντα τις ίδιες αφορμές για φυγή. Φεύγοντας από τα προβλήματα απλώς το βάζεις στα πόδια μπροστά στην ανάγκη να θεραπεύσεις τις αδυναμίες σου και ανανεώνεις το ραντεβού σου μαζί τους στην επόμενη σχέση, στο επόμενο βήμα, στον επόμενο εργοδότη, στην άλλη χώρα.

#4 Μη ψάχνεις για πολλά, ψάξε για αληθινά

Κάθε στιγμή όσο ελάχιστη και αν φαίνεται έχει το σκοπό της, μη θέλεις να σου φανερωθούν κάθε μέρα ανείπωτα θαύματα. Η εποχή σε πιέζει να ζεις έντονα, να ανοιχτείς σε πολλά, όμως θυμήσου ότι οι αντοχές σου είναι πεπερασμένες και ο χρόνος σου δεδομένος.

Αγωνιάς να κερδίσεις τα like στο Facebook αλλά περισσότερη αξία από κάποιες ψεύτικες  φιλοφρονήσεις θα είχε η γνήσια επίπληξη ενός καλού φίλου. Πασχίζεις να γίνεις δημοφιλής αλλά είναι προτιμότερο να έχει την πρώτη θέση στην καρδιά ενός από το να είσαι μια αδιάφορη εναλλακτική για πολλούς.

Θυμήσου ότι οι χρυσοθήρες της αμερικανικής υπαίθρου αφιέρωναν όλη τους ζωή ψάχνοντας εκείνη τη μία και μοναδική φλέβα χρυσού που θα τους εξασφάλιζε επαρκή ποσότητα χρυσού για να ζήσουν τα χρόνια που τους έμεναν. Ο Χριστός παρομοίασε την ανακάλυψη της ευτυχίας, της αλήθειας και του νοήματος της ζωής με την ιστορία ενός εμπόρου που αναζητούσε μαργαριτάρια και όταν βρήκε το πιο πολύτιμο μαργαριτάρι πούλησε όλα τα υπάρχοντα του για να το αποκτήσει.

Διδάξου από την παραβολή την αξία της υπομονής, τη σπανιότητα των θησαυρών και την ανάγκη να θυσιάσεις τα πολλά για εκείνο το ένα που αξίζει. Τα αληθινά σπουδαία στη ζωή είναι λίγα και το να τα βρεις δεν είναι έπαθλο σε διαγωνισμό τηλεοπτικού παιχνιδιού.

Αντί να στεναχωριέσαι που δεν μπορείς να πιάσεις τον ορίζοντα καλύτερα ασχολήσου με το σκάψιμο του χώματος που πατάς. Πιάσε αυτό που βρίσκεται στην ακτίνα του χεριού σου αντί να θλίβεσαι για όσα δεν φτάνεις. Και ακόμα, μην ψάχνεις συνέχεια νέες συγκινήσεις αλλά δούλεψε τις παλιές, δώσε χρόνο να καρποφορήσει το νόημα των καταστάσεων.

#5 Μην αρνείσαι την αλλαγή

Αλλάζεις μην το αρνείσαι. Ακόμα και χωρίς να το έχεις επιλέξει συνειδητά. Αναγνώρισέ το και αποδέξου τα νέα δεδομένα. Δεν σε συγκινούν πλέον τα ίδια οράματα, οι αξίες σου μετατοπίστηκαν, καινούργιες αλήθειες αμφισβητούν τις θέσεις και τα οχυρά του παρελθόντος.

Ήρθε η ώρα να δώσεις χώρο σε αυτό που σου χτυπάει την πόρτα.

Μην νιώθεις δέσμιος παλιών σου αποφάσεων και επιλογών αν νιώσεις ότι έχουν χάσει το νόημα τους. Είναι προτιμότερο να σε κρίνουν για την αλλαγή πλεύσης παρά να παραμείνεις στρατευμένος  πίσω από στόχους και ιδέες που πια έχουν χάσει το νόημά τους για σένα.

Εν κατακλείδι

Κάποιος εύστοχα περιέγραψε την ευτυχία ως «την τέχνη διαχείρισης του πόνου και κατάφασης σε κάθε στιγμή του βίου». Με άλλα λόγια αν θες να ευτυχήσεις μάθε να δέχεσαι τη ζωή. Έτσι δημιουργείς χώρο για χαρά παντού και πάντα ακόμα και εκεί που οι περισσότεροι βλέπουν μόνο αφορμές για πόνο και στεναχώρια.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!