Φόβος Απόρριψης: Μην τον αφήνεις να σε κρατάει πίσω! - Men's Bible

Φόβος Απόρριψης: Μην τον αφήνεις να σε κρατάει πίσω!

Φόβος Απόρριψης: Μην τον αφήνεις να σε κρατάει πίσω!

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους στο φλερτ (τόσο των αντρών όσο και των γυναικών) είναι ο φόβος απόρριψης. Διστάζεις να μιλήσεις στην όμορφη κοπέλα στο μπαρ ή στη συμφοιτήτριά σου, που πάντα ήθελες να της προτείνεις να βγείτε για καφέ. Ο φόβος απόρριψης είναι αυτό που κατά βάση συγκρατεί τους ανθρώπους από το να κάνουν το πρώτο βήμα.

Πρόσεξε: ο φόβος απόρριψης μας αποτρέπει από το να κάνουμε το πρώτο βήμα σε μία κατάσταση που μας ενδιαφέρει. Όπως και με τις φοβίες όμως, πιο πολύ μας τρομάζει η ιδέα παρά το ίδιο το συμβάν. Δεν είναι ακριβώς η απόρριψη που μας τρομάζει τόσο, όσο η πιθανότητα να εισπράξουμε τελικά μια απόρριψη.

Είναι τόσο έντονος και τόσο πανταχού παρών αυτός ο φόβος απόρριψης που ο κόσμος απλώς δεν κάνει τίποτα προκειμένου να προστατευτεί από αυτό που θα του συμβεί όταν τελικά και οπωσδήποτε (όπως πιστεύει) τον απορρίψουν.

Ο φόβος απόρριψης βέβαια δεν αποτελεί έκπληξη, νιώθει κανείς ότι τον ταπεινώνουν, ότι ουσιαστικά απορρίπτεται η ίδια του η ύπαρξη. Μία απόρριψη όμως είναι απλώς η αντίδραση σε μια κατάσταση, ή σε συγκεκριμένες συνθήκες. Δεν είναι απόρριψη προς το ίδιο το άτομο και τον εαυτό σου κατ’ ουσία.

Και το χειρότερο είναι όταν πιστεύεις, ότι όλοι σε παρατηρούσαν την ώρα της απόρριψης. Σου φαίνεται πως έχεις γελοιοποιηθεί, στα μάτια γνωστών και αγνώστων. Σου φαίνεται πως όλοι σε περιμένουν στη γωνία να σε μαχαιρώσουν με τον οίκτο και την κοροϊδία τους. Σου φαίνεται πως δεν θα καταφέρεις, ή πως δεν αξίζει να προσπαθήσεις καν, να πλησιάσεις κάποιον άνθρωπο ξανά.

Φυσικά, μία απόρριψη δεν είναι δα και το τέλος του κόσμου. Είναι άσχημο πράγμα, συμφωνώ. Μα μην την βλέπεις και σαν την Ημέρα της Κρίσης. Είναι πολύ πιο απλή από την τραγωδία που έχεις χτίσει στο μυαλό σου. Και αν ξέρεις πώς να αποδεχτείς το γεγονός, μπορεί ακόμη και να σε βοηθήσει μακροπρόθεσμα.

Ο φόβος απόρριψης δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο

Εντάξει, αλλά δεν είναι και ευχάριστο. Να το ξεκαθαρίσουμε. Είτε ξέρεις τον άλλον από καιρό, είτε όχι, η απόρριψη είναι πάντοτε ζόρικη. Λέω απλώς πως δεν είναι τόσο φοβερό το συμβάν, όσο το κάνει ο φόβος μας.

Βλέπεις το μυαλό μας έχει την τάση να επινοεί τα χειρότερα σενάρια. Φτιάχνουμε ιστορίες στο κεφάλι μας σαν το ανέκδοτο με το γρύλο. Θα γίνει αυτό, θα γίνει το άλλο, θα καταλήξουμε εκεί. Αλίμονο. Χάθηκα. Ας βρω μια σπηλιά να κρυφτώ από τώρα.

Στην πραγματικότητα εκείνο που μας ενοχλεί είναι το ότι θα βρεθούμε σε δύσκολη θέση. Κι αν τύχει να συμβεί αυτό μπροστά σε άλλους, ακόμη χειρότερα. Φαντάζεσαι την κοπέλα να σκάει στα γέλια μόλις ακούει την πρότασή σου να σου δώσει το τηλέφωνό της. Τη φαντάζεσαι να παίρνει τηλέφωνο όσους ξέρει και δεν ξέρει για να σε δώσει σαν ανέκδοτο. Φαντάζεσαι όσους είναι στο χώρο να σε δείχνουν με το δάχτυλο, ενώ εσύ θα παραπατάς και θα εύχεσαι να άνοιγε η γη να σε καταπιεί.

Φόβος Απόρριψης: Μην τον αφήνεις να σε κρατάει πίσω!

Ωστόσο κάτι τόσο ακραίο δεν πρόκειται στην πραγματικότητα να συμβεί.

Έκανες την κίνησή σου. Σου είπε όχι. Το μόνο που συνέβη είναι αυτό. Άσχημο, άβολο, αλλά τίποτα περισσότερο από αυτό.

Τα υπόλοιπα είναι στο κεφάλι σου. Κανείς δεν σε δείχνει με το δάχτυλο, κανείς δεν γελάει. Κανείς δεν το πρόσεξε, το πιο πιθανό, κανείς δεν ενδιαφέρεται. Κι αν κάποιος το δει σιγά μην το θυμάται μετά από πέντε λεπτά. Δεν σου φύτρωσε πάνω στο κεφάλι ένα φωτεινό βέλος που αναβοσβήνει τη λέξη χυλόπιτα.

Μόλις το αποδεχτείς αυτό, θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις διαφορετικά το όλο συμβάν της απόρριψης. Δεν θα νιώθεις πια σαν να καταστράφηκε ο κόσμος. Θα λες: «δεν έγινε και τίποτα» και θα προχωράς παρακάτω. Περήφανα, όπως ήρθες.

Βέβαια χρειάζεται εξάσκηση για να το επιτύχεις αυτό. Και επειδή η εξάσκηση σε αυτήν την περίπτωση είναι η ίδια η εμπειρία της απόρριψης, σε βεβαιώ πως δεν θα σου φανεί ούτε εύκολο ούτε ευχάριστο. Είναι όμως ένα σημείο που μπορείς να κατακτήσεις.

Ξαναπροσπάθησε. Επανεξέτασε. Σκόπευσε. Ξαναπροσπάθησε.

Είναι ίσως δύσκολο να φτάσει κάποιος σε τέτοιο επίπεδο αυτοπεποίθησης. Αν υποθέσουμε ότι πρέπει να μάθεις να αποδέχεσαι την απόρριψη δεχόμενος απορρίψεις, πώς στην ευχή θα μάθεις, τελικά; Λίγο φαύλος –κύκλος. Η απάντηση όμως είναι μία σ’ αυτό: Επτά φορές κι αν πέσεις, οχτώ να σηκωθείς.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβεις είναι ότι εσύ ελέγχεις το πώς αντιδράς σε κάθε κατάσταση. Και σε μια απόρριψη, εσύ θα αποφασίσεις ακριβώς πώς θα αντιδράσεις και πόσο θα υποφέρεις.

Εσύ επιτρέπεις, ας πούμε, στο μυαλό σου, να πλέξει όλα αυτά τα απίθανα σενάρια κοσμικής καταστροφής. Εσύ ο ίδιος έχεις αποφασίσει να το αντιμετωπίσεις έτσι. Έχει να κάνει λοιπόν με το πώς επιλέγουμε να δούμε τα πράγματα.

Ας πούμε. Έχεις κολλήσει με κάποια κοπέλα, και της ζητάς να βγείτε, και βγαίνετε, και στο τέλος σου σερβίρει μια «ας μείνουμε φίλοι» με απ’ όλα. Υπάρχουν δύο τρόποι να αντιδράσεις σε αυτό. Μπορείς να την επικρίνεις ή να επικρίνεις τον εαυτό σου, είναι ο ένας τρόπος. Ή μπορείς να εκτιμήσεις αυτό που σου προσφέρει, και να πας παρακάτω.

Μπορείς να το δεις σαν απόρριψη, σύμφωνοι. Μπορείς να το δεις και σαν θρίαμβο, όμως. Ήσουν αρκετά γενναίος και το προσπάθησες. Πολλοί δεν φτάνουν καν μέχρι αυτό το σημείο.

Μπορείς να το δεις σαν την μέγιστη αποτυχία ή σαν την στιγμή που θα σε διδάξει τι δεν λειτουργεί στον τρόπο που προσεγγίζεις τις γυναίκες, ώστε να στοχεύεις με σωστότερο τρόπο την επόμενη φορά.

Μπορείς να το δεις σαν μία απόδειξη ότι είσαι χαμένος από χέρι σε κάθε τι. Μπορείς επίσης να σκεφτείς ότι γλύτωσες από μία γυναίκα που δεν ήξερε να εκτιμήσει σωστά κάτι καλό, όταν της προσφέρθηκε.

Η απόρριψη λοιπόν σε πονάει μονάχα εφόσον το επιτρέψεις. Όπως έλεγε κάποιος σοφός: ο πόνος δεν πονάει. Το ξύλο πονάει. Η αρρώστια πονάει. Όχι ο πόνος.

Δες το διαφορετικά

Όταν σε απορρίπτουν, είναι ώρα να αναθεωρήσεις την κατάσταση. Μπορείς είτε να το αφήσεις να σε πάρει από κάτω, είτε να αποφασίσεις πως δεν ήταν κάτι σοβαρό και να συνεχίσεις με τη ζωή σου.

Αν υποθέσουμε τώρα πως σε απορρίπτουν συνεχώς είναι πιθανό να κάνεις εσύ κάποιο σφάλμα. Και πάλι η απόρριψη δεν αφορά εσένα ως άτομο, αλλά την εσφαλμένη συμπεριφορά σου, την οποία και πρέπει να επανεξετάσεις. Όσον αφορά στην αυτοπεποίθησή σου, προσπάθησε να μην δίνεις στην απόρριψη ερμηνείες που στην ουσία δεν υφίστανται.

Δεν σημαίνει ότι κάτι πάει στραβά με το άτομό σου. Δεν σε απορρίπτει το σύμπαν επειδή μία γυναίκα δεν θέλει να ξαναβγείτε. Έχεις οικογένεια και φίλους που σε νοιάζονται. Έχει να κάνει λοιπόν με την οπτική με την οποία επιλέγεις να δεις τα πράγματα.

Να θυμάσαι ότι το να φλερτάρεις χρειάζεται κουράγιο. Άρα λοιπόν, δεν είσαι σε καμία περίπτωση «χαμένος». Μάλλον ήρωας είσαι, αφού τόλμησες να μπεις στη διαδικασία και να πεις: «να μια ευκαιρία, δεν σκοπεύω να τη χάσω».

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!