Ανάλαβε δράση: 5 Βήματα για να δώσεις σάρκα και οστά στους στόχους σου - Men's Bible

Ανάλαβε δράση: 5 Βήματα για να δώσεις σάρκα και οστά στους στόχους σου

Ανάλαβε δράση: 5 Βήματα για να δώσεις σάρκα και οστά στους στόχους σου

Στην αρχή κάθε χρονιάς, οι αναζητήσεις για γυμναστήρια στο Google, εκτοξεύονται στα ύψη. Ο κόσμος αποφασίζει κάθε φορά πως φέτος είναι η στιγμή που θα κάνει την πολυπόθητη αλλαγή και θα μεταμορφώσει το σώμα του. Έτσι λοιπόν το πρώτο μήνα του έτους, οι ετήσιες συνδρομές πουλάνε σα ζεστά ψωμάκια και στα μεγάλα γυμναστήρια που μπορούν να κάνουν προσφορές, γίνεται το αδιαχώρητο.

Αυτό το φαινόμενο όμως δε διαρκεί πάρα πολύ. Μετά από μερικές εβδομάδες, ο περισσότερος κόσμος που είχε αρχίσει με διάθεση και όρεξη για να αλλάξει το σώμα του και να πετύχει το στόχο που έθεσε στην αρχή της χρονιάς, τα παρατάει.

Και αυτό, γιατί η ζωή, οι πεποιθήσεις του και οι παλιές συνήθειες τον κρατάνε πίσω. Ίσως είναι το πολύ φορτωμένο καθημερινό πρόγραμμα που έχει, το γεγονός πως σ’ ένα μήνα δεν έχει γίνει fitness model όπως θα ήθελε και φυσικά η αγάπη του για τα γλυκά και την πίτσα, τον κάνουν να καταλήξει, πως το γυμναστήριο δεν είναι για αυτόν.

Όλα αυτά βέβαια μέχρι τον επόμενο χρόνο που θα αποφασίσει ξανά πως δεν πάει άλλο.

Το παράδειγμα με τα γυμναστήρια στην αρχή του έτους είναι κλασικό και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα παραδείγματα ανθρώπων, που ενώ ξεκινάνε με πολύ όρεξη και διάθεση για να πετύχουν τους στόχους τους, τα παρατάνε στη μέση.

Και αυτό είναι μια πραγματικότητα που συμβαίνει πολύ συχνά στους περισσότερους από εμάς.

Πώς γίνεται λοιπόν κάποιοι άνθρωποι να είναι τόσο επιτυχημένοι;

Πώς ξεπερνάνε τα εμπόδια και πιάνουν τους στόχους τους χωρίς καν να φαίνεται ότι προσπαθούν;

Είναι άραγε πιο ικανοί ή μήπως είναι πιο τυχεροί;

Ίσως είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά η διαφορά ανάμεσα σε ένα άτομο που πετυχαίνει τους στόχους του και σε κάποιον που δίνει μάχη και δεν τα καταφέρνει, δεν είναι μεγάλη.

Μερικές φορές δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαφορά.

Αυτό που κάνει κάποιους ανθρώπους να ξεχωρίζουν και να πετυχαίνουν, δεν είναι ότι πρόκειται για παιδιά-θαύματα, ούτε ότι είχαν τρομακτικά περισσότερες ευκαιρίες στη ζωή τους.

Αυτό που κάνουν καλά όμως, είναι να αποφεύγουν με μαεστρία τη μεγαλύτερη παγίδα που αντιμετωπίζει κανείς όταν θέλει να πραγματοποιήσει συγκεκριμένους στόχους και επιθυμίες.

Την αναβλητικότητα.

Και αυτό το πετυχαίνουν γιατί έχουν αποκτήσει μεγαλύτερο αυτοέλεγχο, αυτοπειθαρχία και έχουν πάντα ένα πλάνο για το πώς θα δράσουν.

Έτσι, έχουν την αποφασιστικότητα να κάνουν αυτό που γνωρίζουν ότι χρειάζεται για να βελτιώσουν τον εαυτό τους. Ακόμα και αν από μέσα τους, βαριούνται και δυσανασχετούν.

Φυσικά η αυτοπειθαρχία και η συστηματική επίτευξη στόχων, δεν είναι προνόμιο των εκλεκτών λίγων. Αν δυσκολεύεσαι να κάνεις μια επιθυμία σου πραγματικότητα, δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι να οργανωθείς και σε αυτό θα σε βοηθήσουν τα επόμενα 5 βήματα.

#1 Οραματίσου την επιτυχία

Όταν ξεκινάς να κατακτήσεις ένα μεγάλο στόχο, ξεκινάς με όρεξη και διάθεση. Αυτή η όρεξη και η διάθεση όμως δε διαρκούν πολύ. Πολύ συχνά προκύπτουν εμπόδια που δεν περίμενες ή αντιλαμβάνεσαι πως το εγχείρημα, είναι δυσκολότερο απ’ όσο νόμιζες εξ’ αρχής.

Αφήνεις τα εμπόδια αυτά να εισβάλουν στο μυαλό σου, να διογκωθούν και να σβήσουν εκείνη τη σπίθα που έκαιγε μέσα σου, με τελικό αποτέλεσμα την απογοήτευση και την αποθάρρυνση.

Το κλειδί για να αντιμετωπίσεις την κατάσταση αυτή, είναι να οραματιστείς τον εαυτό σου ως νικητή. Φαντάσου τον να πετυχαίνει τον ιδανικό σου στόχο. Σκέψου πώς θα είσαι και πώς θα βιώνεις αυτήν την εμπειρία με όσο περισσότερες λεπτομέρειες γίνεται. Πώς θα νιώθεις και τί θα έκανες μετά.

Το να συνθέσεις ένα θετικό όραμα για τους στόχους σου, είναι ένα κρίσιμο στάδιο και μοιάζει κάπως με την προπέλα ενός πλοίου που του δίνει την ώθηση που χρειάζεται, ακόμα και όταν τα κύματα και οι άνεμοι του εναντιώνονται, καθώς θα σου δίνει την όρεξη και τη διάθεση να προχωράς, όταν τα πράγματα στραβώνουν και δεν πάνε τόσο καλά. Ανάλαβε δράση: 5 Βήματα για να δώσεις σάρκα και οστά στους στόχους σου

#2 Χτίσε ένα ξεκάθαρο πλάνο

Οκ, έχεις θέσει τον ιδανικό σου στόχο και ξέρεις τί θες να πετύχεις. Το θέμα όμως είναι, πώς φτάνεις εκεί; Για να καταφέρεις το οτιδήποτε, δεν αρκεί η διάθεση και η φαντασίαΧρειάζονται και πράξεις. Και επειδή ένας στόχος χωρίς σχέδιο είναι απλά μια ευχή, το επόμενο βήμα είναι να φτιάξεις ένα ξεκάθαρο πλάνο που θα σε οδηγήσει σταδιακά στην επιτυχία.

Αυτό σημαίνει να σπάσεις τον ιδανικό σου στόχο, σε μικρά ενδιάμεσα στάδια. Στάδια τα οποία είναι ξεκάθαρα και μετρήσιμα και μπορείς να τα κατακτήσεις πιο εύκολα.

Το κλειδί εδώ είναι να θέσεις ρεαλιστικούς, ενδιάμεσους στόχους που να νιώθεις ότι μπορείς να πετύχεις, καθώς και μία προθεσμία μέσα στην οποία θα γίνουν πραγματικότητα. Έτσι θα υπάρχει και μία δέσμευση χρόνου, η οποία θα σε παρακινεί να δώσεις προτεραιότητα και να μη ξεφύγεις.

 #3 Δημιούργησε τις σωστές συνήθειες

Οι στόχοι είναι ο προορισμός, αλλά το μέσο για να τους φτάσεις, είναι η ρουτίνα και οι καθημερινές συνήθειες σου. Σκέψου πως το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, το περνάς στον αυτόματο πιλότο. Πόσα πράγματα και συμπεριφορές εκτελείς καθημερινά με ευκολία, χωρίς να το πολυσκέφτεσαι;

Οι συνήθειες είναι αυτοματισμοί που μας βοηθάνε να γλιτώσουμε ενέργεια και χρόνο. Μας γλιτώνουν από την ανάγκη να βασιζόμαστε στην αυτοπειθαρχία και την αυτοπαρακίνηση κάθε φορά που θέλουμε να κάνουμε κάτι. Όπως καταλαβαίνεις, για οτιδήποτε θες να πετύχεις, θα πρέπει να αποκτήσεις και τους αυτοματισμούς που θα σε βοηθήσουν.

Το κλειδί εδώ, είναι να μην επικεντρωθείς στο να σταματήσεις τις κακές συνήθειες, αλλά να εστιάσεις την προσοχή σου στο να αυξήσεις τη συχνότητα αυτών που θες να υιοθετήσεις.

 #4 Εστίασε σε ένα πράγμα τη φορά

Αν έχεις δει ποτέ κάποια παλιά φωτογραφία από θηριοδαμαστές που εκπαιδεύουν λιοντάρια, θα έχεις παρατηρήσει πως εκτός από το μαστίγιο που κρατάνε στο ένα χέρι, στο άλλο έχουν συνήθως μια καρέκλα ή ένα σκαμπό. Αυτό δε το κάνουν γιατί η καρέκλα ή το σκαμπό είναι η αποτελεσματική ασπίδα που θα τους σώσει αν το ζωντανό τους επιτεθεί.

Ο βασικός λόγος είναι πως το λιοντάρι αντιμετωπίζει το κάθε πόδι τις καρέκλας ως μια ξεχωριστή απειλή και έτσι μη μπορώντας να εστιάσει κάπου, μπερδεύεται και μένει στάσιμο. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στους ανθρώπους όταν προσπαθούν να πετύχουν πολλά πράγματα μαζί. Μπερδεύονται, αγχώνονται και πανικοβάλλονται και αντί να αναλάβουν δράση παραλύουν μη μπορώντας να αποφασίσουν τι να κάνουν.

Αυτό συχνά είναι και ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη σε κάποιον που θέλει να βελτιωθεί στο φλερτ, όπως για παράδειγμα κάποιος που αντί να εστιάσει στο να αντιμετωπίσει το κοινωνικό του άγχος κατά την προσέγγιση, σκέφτεται τι θα πει, πώς θα ζητήσει τηλέφωνο, κλπ. Έτσι μη γνωρίζοντας τι να κάνει και πώς να ξεκινήσει, αγχώνεται και φυσικά αποθαρρύνεται και αναβάλλει.

Για να αντιμετωπίσεις αυτήν την κατάσταση το μυστικό είναι ένα. Πρέπει να εστιάζεις σε ένα πράγμα και ένα βήμα τη φορά χωρίς να ανησυχείς υπερβολικά για τα επόμενα στάδια του στόχου σου.

Θες να βελτιωθείς στο φλερτ με πλάνο και σχέδιο; Δες εδώ

#5 Κατάγραψε την πρόοδο σου

Καμιά φορά, η επίτευξη ενός στόχου είναι μια υπερβολικά αργή διαδικασία. Έτσι, είναι εύκολο να μην αντιλαμβάνεσαι την πρόοδο που έχεις κάνει και να απογοητεύεσαι. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρεις έναν τρόπο να τη μετράς, ώστε να νιώθεις ότι τα πράγματα προχωράνε στη σωστή κατεύθυνση.

Το πώς θα το κάνεις όμως, εξαρτάται από το τί θες να πετύχεις. Μπορεί να είναι μια λίστα από ενδιάμεσους στόχους που έχεις πραγματοποιήσει ή ακόμα και ένα ημερολόγιο.

Ό,τι και αν είναι όμως, οτιδήποτε και αν θες να πετύχεις, το να μετράς την πρόοδο σου, είναι ένα απαραίτητο στοιχείο. Είναι αυτό που σου δίνει κουράγιο και ικανοποίηση όταν έχεις μια άσχημη ημέρα.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!