Αναβλητικότητα: Όταν η Φαντασία σε αποτρέπει από τη δράση - Men's Bible

Αναβλητικότητα: Όταν η Φαντασία σε αποτρέπει από τη δράση

Αναβλητικότητα: Όταν η Φαντασία σε αποτρέπει από τη δράση

Αν όχι όλοι, σίγουρα το μεγαλύτερο ποσοστό των άντρων έχει φανταστεί τον εαυτό του να φλερτάρει επιτυχημένα και να κάνει σεξ με όμορφες γυναίκες. Ίσως είναι μια συνάδελφος από τη δουλειά, μια γειτόνισσα ή η κοπέλα που αντάλλαζαν ματιές στο μπαρ.

Το άγχος και η αμφιβολία αρκετών όμως τους αποτρέπει από το να δοκιμάσουν να τη γνωρίσουν. Η απογοήτευση ακολουθεί και μετά από λίγο υπόσχονται στον εαυτό τους πως θα προσπαθήσουν την επόμενη φορά.

Φαντάζονται τον εαυτό τους να κάνει την κίνηση και την κοπέλα να αποκρίνεται θετικά. Να γελάει, να τους αγγίζει και στο τέλος να παίρνουν το τηλέφωνο της. Μόνο που την επόμενη φορά συμβαίνει ότι και την προηγούμενη. Η πραγματικότητα αποδεικνύεται πολύ διαφορετική.

Η λογική, έχει πει ο Αϊνστάιν, σε πάει από το Α στο Β, η φαντασία όμως σε πάει παντού

Έχουν γραφτεί δεκάδες άρθρα για τα πλεονεκτήματα και τη δημιουργική επίδραση της φαντασίας. Μας βοηθάει να καινοτομήσουμε, να οραματιστούμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, μας παθιάζει και μας δίνει κίνητρο να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας.

Όλα αυτά είναι ωραία. Υπάρχει όμως ένας περιορισμός.

Τα σχέδια και τα όνειρα δεν ισοδυναμούν με πραγματικότητα και το δύσκολο δεν είναι να ονειρεύεσαι και να θέτεις στόχους. Το δύσκολο είναι να κάνεις πράξεις. Και αυτή είναι η πρόκληση για τους περισσότερους.

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν η φαντασία παύει να είναι ένα ευεργετικό εργαλείο και γίνεται ένα  καταφύγιο. Αν ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο φτιάχνοντας εικόνες θριάμβου στο μυαλό μας για να αισθανόμαστε ευχάριστα αντί να αναλαμβάνουμε δράση, τότε δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναβάλουμε.

Δεν υπάρχει θρίαμβος χωρίς μόχθο.

Το ίδιο ισχύει και όταν προσπαθούμε να σκεφτούμε όλες τις πιθανές παραμέτρους που μπορεί να πάνε στραβά. Μας δίνεται η ψευδαίσθηση ότι κάνουμε κάτι ουσιαστικό εκείνη τη στιγμή αλλά στην ουσία και πάλι αναβάλουμε. Είναι το λεγόμενο paralysis by analysis.

Για να μπορέσει κανείς να ξεπεράσει το άγχος του είναι απαραίτητο να μπορεί να αφήσει τις σκέψεις του και να μπορεί να βάλει τον εαυτό του σε άβολες καταστάσεις.

Τι ρόλο όμως παίζει το άγχος στο να αναβάλλουμε;

Το άγχος είναι ένα συναίσθημα που παίζει το ρόλο του συναγερμού στο σώμα μας. Ενεργοποιείται όταν βρεθούμε σε μια κατάσταση με αρκετή πίεση, μια κατάσταση που απαιτείται να πιάσουμε συγκεκριμένη επίδοση ή όταν αντιλαμβανόμαστε κάτι ως απειλή.

Αν έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητες μας, αν πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, τότε το άγχος μας ωθεί να μείνουμε και να παλέψουμε. Σκέψου έναν αθλητή πριν από ένα μεγάλο αγώνα ή έναν ηθοποιό πριν τη πρεμιέρα μιας μεγάλης θεατρικής παράστασης. Το άγχος δεν τον παραλύει αλλά τον κρατάει σε εγρήγορση για να βγάλει τον καλύτερο του εαυτό.

Στην αντίθετη περίπτωση όμως, που δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, και αμφιβάλουμε, τότε το άγχος θα μας αναγκάσει να αποφύγουμε την απειλητική αυτή κατάσταση με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε. Ακόμα και χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Και εδώ παίζει ρόλο η υπερβολική φαντασία και η αναβλητικότητα.

Μας αναγκάζει να καθυστερούμε ή να αποφεύγουμε να κάνουμε τις κινήσεις αυτές που θα μας φέρουν πιο κοντά στους στόχους μας γιατί θα μας κάνουν να αισθανθούμε άβολα.

Αν κάποιος λοιπόν θέλει να αντιμετωπίσει το άγχος του στο φλερτ και στις κοινωνικές περιστάσεις πρέπει να εφαρμόσει δύο μεθόδους.

α) Να βελτιώσει την ικανότητα του και τις δεξιότητες του στην επικοινωνία και το φλερτ. Και αυτό σημαίνει να αναλαμβάνει δράση με μικρά και σταθερά βήματα.

β) Να μην είναι αυστηρός με τον εαυτό του. Δηλαδή να αποφύγει την τελειομανία και να μην απαιτεί από τον εαυτό του την τέλεια επίδοση.

Ένας αθλητής του μπάσκετ θα χάσει αρκετές βολές μέχρι να μπορεί να ευστοχεί τακτικά. Ένας πιανίστας θα κάνει αρκετά λάθη μέχρι να μάθει να παίζει πιάνο. Οποιοσδήποτε  λοιπόν θέλει να γίνει καλύτερος σε μια δεξιότητα πρέπει να αφιερώσει χρόνο, ενέργεια και να αποδεχτεί πώς θα κάνει πολλά λάθη μέχρι να βελτιωθεί.

Γι’ αυτό μην αναβάλεις τη δράση και μην αφήνεις τον εαυτό σου να αποφύγει τις άβολες καταστάσεις. Μείωσε τις προσδοκίες σου και ξεκίνα να εξασκείσαι και να αποκτάς εμπειρίες.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!