Με Χώρισε! Τώρα τι κάνω; - Men's Bible

Με Χώρισε! Τώρα τι κάνω;

Με χώρισε! Τώρα τι κάνω;

Ναι, ξέρω, σε χώρισε. Και ψάχνεις τρόπο για να νιώσεις καλύτερα, να σταματήσεις να πονάς, να την κερδίσεις πίσω ή έστω να βρεις τρόπο να την κάνεις να ζηλέψει τρελά και να μετανιώσει για την απόφασή της αυτήν.

Κοίτα, δυστυχώς δεν γίνεται να παρακάμψεις τον πόνο. Σε χώρισε και είναι αλήθεια πως νιώθεις χάλια. Μόνο που οι περισσότεροι άνθρωποι το κάνουν χειρότερο απ’ ότι χρειάζεται.

Πολλές από τις στρατηγικές αντιμετώπισης ενός χωρισμού, στην πράξη σε κάνουν να νιώθεις ακόμα χειρότερα με τον εαυτό σου και με ότι συνέβη. Κανείς δεν μπορεί να σου διώξει τον πόνο του χωρισμού, όμως μπορείς να μάθεις πώς να τον διαχειριστείς, επεξεργαστείς και κυριότερα να τον ξεπεράσεις, ακόμα πιο δυνατός από ποτέ.

Άσε τον εαυτό σου να νιώσει

Είναι στην ανθρώπινη φύση μας να θέλουμε να προστατευτούμε από τον πόνο. Και η αλήθεια είναι πως το γεγονός ότι σε χώρισε σε πονάει και φυσικά και ψυχικά. Παρ’ όλα αυτά, ενώ είναι φυσικό να θες να προστατευτείς, το να προσπαθείς να απωθήσεις τον πόνο ή να κάνεις τον εαυτό σου να μην τον νιώθει, είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις.

Μερικοί άνθρωποι βγαίνουν έξω και το ρίχνουν στο αλκοόλ προκειμένου να ξεχάσουν. Άλλοι ψάχνουν παρηγοριά στο φαγητό. Άλλοι το ρίχνουν στο άσκοπο σεξ και άλλοι απλά απομονώνονται από όλους.

Οι ψυχολογικοί μηχανισμοί του καθενός μας είναι διαφορετικοί. Όμως το να πιέζεις τον εαυτό σου να μην νιώθει τον πόνο σε κάνει χειρότερα. Ναι, νιώθεις χάλια. Ναι, σου ξέσκισαν την καρδιά. Ναι, η σχέση σου τέλειωσε απότομα. Αυτό είναι πολύ άσχημο και αξίζει να το θρηνήσεις.

Αν προσπαθείς να κρυφτείς από την πραγματικότητα του ότι σε χώρισε, το μόνο που κάνεις είναι να επιμηκύνεις τον πόνο επειδή προσποιήσει ότι δεν συνέβη.

Ότι και να κάνεις όμως θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις τον πόνο. Όλη αυτή η αποφυγή κάνει απλά τη διαδικασία να κρατήσει πιο πολύ και να είναι πιο επίπονη μακροχρόνια. Γι’ αυτό αγκάλιασε τον πόνο. Νιώσε τον. Θρήνησε ότι έχασες και θα φτάσεις στην απέναντι όχθη (την αποδοχή) πιο σύντομα.

Άσε το να περάσει

Και εδώ φτάνουμε σε ένα παράδοξο: Από την μια πρέπει να ζήσεις τα συναισθήματά σου, από την άλλη πρέπει και να τα αφήσεις.

Αν κρεμάσεις τον πόνο και τον θυμό σου πάνω σου φορεσιά, δεν πρόκειται να σου κάνει καλό. Όπως και το να κατηγορείς τον εαυτό σου ή αυτήν. ΟΚ, σε αδίκησε, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τον πόνο που περνάς, αλλά αν συνεχίσεις να κουβαλάς αυτό τον πόνο και τον θυμό, πως θα σε βοηθήσει αυτό;

Αυτό που θέλουν συνήθως όσοι κάνουν το δράμα τους δημόσιο είναι η δικαίωση. Θέλουν αναγνώριση από την πρώην τους (ή από τον κόσμο) ότι τους έκανε κακό και ότι τους αδίκησε.

Σε τι θα σε ωφελήσει αυτό; Ακόμα και αν σε αδίκησε, ακόμα κι αν δικαστεί δημόσια, εσύ δεν θα κερδίσεις κάτι. Και πάλι θα πρέπει να προχωρήσεις τη ζωή σου μπροστά.

Δεν λέω, συζήτα το θέμα, παραπονέσου για την συμπεριφορά της. Είναι απόλυτα υγιές να το κάνεις. Αλλά κάντο κατ’ ιδίαν με έναν έμπιστο φίλο. Δεν χρειάζεται να γράφεις επικά post στο facebook. Το μόνο που κάνεις έτσι είναι να δείχνεις κολλημένος και ότι δεν μπορείς να ξεπεράσεις τον χωρισμό, σαν παιδί που δεν του πήραν παγωτό.

Πώς να την χωρίσεις (σε 7 απλά βήματα)

Χρησιμοποίησέ το προς όφελός σου

Κάτι που βοηθάει πολύ στο να επεξεργαστείς τον πόνο του χωρισμού είναι να κατευθύνεις τον πόνο, τον θυμό και την στεναχώρια σου σε κάτι άλλο. Όλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δώσουν πνοή σε άλλα μέρη της ζωής σου.

Στο λέω και από προσωπική εμπειρία, δεν υπάρχει τίποτα πιο δυνατό από ένα χωρισμό για να σε στείλει αποφασισμένο στο γυμναστήριο να ξεπεράσεις τον εαυτό σου.

Και αν το γυμναστήριο δεν είναι το φόρτε σου, δεν υπάρχει θέμα. Όλα αυτά τα συναισθήματα μπορούν να σε κάνουν να αφοσιωθείς στην καριέρα, τις σπουδές, τα χόμπι σου.

Γράψε τον Επίλογο μόνος σου

Αυτό είναι ένα σημείο που μπερδεύει πολλούς.

Το ακούω συχνά από μαθητές, ότι θέλουν να συναντηθούν με την κοπέλα που τους χώρισε επειδή θέλουν να υπάρξει ένας επίλογος. Θέλουν μία τελική συνάντηση, προκειμένου να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβη, να κατανοήσουν τι έγινε και να λάβουν εξηγήσεις.

Μόνο που αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Στην πράξη, αυτή η επιθυμία για «επίλογο» έχει δύο λόγους.

  1. Το άτομο που θέλει να βάλει «τελεία» αποζητά μια καθαρή και λογική απάντηση γιατί τον χώρισε

Ή

  1. Αυτός που ζητάει την τελευταία συνάντηση ελπίζει κρυφά μέσα του ότι θα κάνει μια τελευταία απόπειρα και θα καταφέρει να σώσει τη σχέση.

Και συνήθως τίποτα από τα δύο δεν συμβαίνει. Καμία εξήγηση δεν πρόκειται να σε ικανοποιήσει και να σε καλύψει. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να σου πει η κοπέλα που σε χώρισε που θα σου φανεί «οκ, δικαίως τότε χωρίσαμε».

Πάντα θα υπάρχει κάποιο σημείο που νιώθεις ότι είναι άδικο, παρεξήγηση, ή που απλά πήγε στραβά. Τις περισσότερες φορές μάλιστα οι λόγοι δεν είναι καν ξεκάθαροι.

Σίγουρα είναι σημαντικό να κατανοήσεις τις δικές σου ευθύνες στο γιατί σε χώρισε, αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να καταλάβεις μόνος σου.

Οπότε αντί να πληγώνεις τον εαυτό σου ακόμα περισσότερο σέρνοντας χρονικά το θέμα, βάλε επίλογο μόνος σου. Αποδέξου ότι τα πράγματα τελείωσαν, πάντα θα υπάρχουν εξηγήσεις που θα ήθελες, αλλά δεν θα λάβεις και προχώρα τη ζωή σου.

Σε χώρισε; Είναι καιρός να προχωρήσεις

Συγχώρα και αυτήν και τον εαυτό σου

Οι χωρισμοί είναι χάλια. Είναι άσχημοι και αφήνουν πίσω τους σημάδια και πόνο. Παρ’ όλα αυτά, όσο κι αν νιώθεις ότι είσαι το θύμα, όταν πρόκειται για χωρισμό, κανείς δεν είναι απόλυτα αθώος ή απόλυτα ένοχος.

Όσο κι αν φταίει κάποιος περισσότερο, συνήθως και οι δύο έχετε κάνει λάθη και κακές επιλογές στη πορεία. Είναι εύκολο να κρατάς κακία στην πρώην σου, αλλά πρέπει να προσπαθήσεις να δεις τι έγινε χωρίς πάθος και με καθαρή κρίση, όσο πιο αντικειμενικά γίνεται.

Όλοι κάνουν λάθη, ακόμα κι αν έχουν τις καλύτερες προθέσεις. Και το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να το αναγνωρίσεις αυτό και να μάθεις. Αναγνώρισε ότι τα πράγματα δεν ήταν τόσο τέλεια, όσο θα ήθελες. Εξέτασε τους τρόπους που κι εσύ θα μπορούσες να είσαι καλύτερος. Αποδέξου τα λάθη σου.

Συγχώρεσε την πρώην σου. Και συγχώρεσε και τον εαυτό σου. Είναι άσχημο που τα πράγματα εξελίχθηκαν έτσι. Μάθε από όλα έγιναν και θα είσαι πολύ πιο καλά προετοιμασμένος για τη νέα σου σχέση. Αυτή τη φορά θα σε βοηθήσουμε κι εμείς στο να ξεκινήσει αυτή. Δες εδώ.  

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!