Όταν τα «δικά μου» και τα «δικά σου» γίνονται «δικά μας»: Ενώνοντας τα Οικονομικά και Περιουσιακά σου στοιχεία με τη σύντροφό σου - Men's Bible

Όταν τα «δικά μου» και τα «δικά σου» γίνονται «δικά μας»: Ενώνοντας τα Οικονομικά και Περιουσιακά σου στοιχεία με τη σύντροφό σου

Όταν τα «δικά μου» και τα «δικά σου» γίνονται «δικά μας»: Ενώνοντας τα Οικονομικά και Περιουσιακά σου στοιχεία με τη σύντροφό σου

Αν έπρεπε να μαντέψεις τι προκαλεί τη μεγαλύτερη ένταση στα παντρεμένα ζευγάρια, τι θα έλεγες; Το σεξ; Η έλλειψη επικοινωνίας; Το ότι δεν περνούν χρόνο μαζί; Ότι δεν μοιράζονται σωστά τις δουλειές του νοικοκυριού; Ίσως να μην σου προξενήσει εντύπωση, ότι η συχνότερη πηγή έντασης είναι τα οικονομικά και η διαχείρισή τους.

Τα οικονομικά θέματα (και προβλήματα) δημιουργούν ένταση στο ζευγάρι με πολλούς τρόπους. Μήπως ο ένας από εσάς είναι πιο συγκρατημένος ενώ ο άλλος δεν μπορεί να πει όχι σε μια ευκαιρία; Μήπως ο ένας κουβαλάει μαζί του χρέος ενώ ο άλλος όχι; Πότε είναι καλή στιγμή να ενώσετε τα οικονομικά σας και την περιουσία σας;

Όλα αυτά είναι αγκαθώδη ζητήματα που συχνά οδηγούν σε σημαντικούς τσακωμούς, ειδικά αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Το να είστε στο ίδιο μήκος κύματος στα οικονομικά ως ζευγάρι είναι σημαντικό για μια αρμονική σχέση. Τα χρήματα αποτελούν ένα ναρκοπέδιο στο οποίο κάθε ζευγάρι πρέπει να πλοηγηθεί και με τις πιο κάτω διευκρινίσεις αισιοδοξώ ότι θα είσαι καλύτερα εξοπλισμένος για να τα καταφέρετε.

Ξεκινήστε έγκαιρα

Είναι αλήθεια πως τα περισσότερα ζευγάρια δεν συζητούν για τα χρήματα και τα οικονομικά ζητήματα αρκετά σύντομα.

Ίσως μας μοιάζει πολύ «πεζό» και καθόλου ρομαντικό. Ή ίσως δεν είναι ένα από τα θέματα που συζητάς όταν είσαι ερωτευμένος και σκοπεύεις να παντρευτείς. Η αλήθεια είναι όμως πως ο καθένας μας έχει ανατραφεί με διαφορετική αντιμετώπιση απέναντι στα χρήματα και κουβαλάμε αυτές τις συμπεριφορές μαζί μας και στη σχέση μας.

Πρόκειται λοιπόν για ένα πολύ προσωπικό θέμα και ακριβώς για αυτό χρειάζεται να το συζητήσουμε με τη σύντροφό μας.

Προχωρήστε χωρίς βιασύνη

Το να συνδυάσετε τα οικονομικά σας με την αγαπημένη σου είναι ένα μεγάλο βήμα για κάθε σχέση.

Καταρχάς, αν δεν μένετε μαζί ή δεν έχετε κάνει κάποια κοινή μεγάλη αγορά, τότε δεν υπάρχει κάποιος λόγος να ενώσετε τα οικονομικά σας.

Αν όμως πρόκειται να ξεκινήσετε να ζείτε μαζί, τότε είναι καιρός να αρχίσετε να το σκέφτεστε. Κι εδώ όμως δεν χρειάζονται βιασύνες.

Κάποια ζευγάρια, απλά κρατούν ξεχωριστά τα οικονομικά τους και απλά μοιράζονται όλα τα έξοδα διά του δύο. Για παράδειγμα, έρχεται ο Λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος 100€ και συνεισφέρει ο καθένας από 50€.

Για τα πρώτα στάδια της συγκατοίκησης, πρόκειται για μια απλή και εύκολη μέθοδο για να μοιράζεστε τα έξοδα και να υπάρχει μια κοινή αίσθηση συμπόρευσης.

Σε δεύτερο χρόνο όμως, θα διαπιστώσετε πως αυτό δεν αρκεί. Από τη μια δημιουργεί μια μικροπρεπή αίσθηση («πλήρωσα τα κοινόχρηστα 68,32€, άρα μου χρωστάς 34,16€») και από την άλλη θα αρχίσετε να νιώθετε απλά σαν συγκάτοικοι που μοιράζονται τα έξοδα και όχι σαν ζευγάρι.

Άρα το επόμενο στάδιο είναι να δημιουργήσετε έναν Κοινό Λογαριασμό ή κοινό ταμείο, στον οποίο θα συνεισφέρει ο καθένα σας ένα σταθερό ποσό κάθε μήνα από το μισθό του. Από εκεί θα τραβάτε χρήματα για κάθε κοινό έξοδο (Σούπερ Μάρκετ, Πάγια Έξοδα, Ενοίκιο, Βενζίνη κλπ). Με αυτό τον τρόπο διατηρείτε την χρηματική αυτονομία σας, αλλά ταυτόχρονα κάνετε τα πρώτα βήματα προς την κοινή σας ζωή με μικρό ρίσκο και χτίζοντας εμπιστοσύνη ο ένας για τον άλλο.

Κι αν στο τέλος του μήνα μένει κάποιο υπόλοιπο αποφασίζετε από κοινού τι θα κάνετε με αυτό. Για παράδειγμα, μπορείτε να αποφασίσετε ότι το κρατάτε για τις καλοκαιρινές διακοπές σας ή για κάποιο άλλο κοινό έξοδο που μπορεί να έχετε (πχ βάψιμο του σπιτιού, αγορά αυτοκινήτου κλπ).

Έτσι σταδιακά αρχίζετε να σκέφτεστε, να λειτουργείτε και να προγραμματίζετε σαν ομάδα. Και θέματα όπως το budget, τα έξοδα και οι στόχοι αποφασίζονται από κοινού.

Επικοινωνήστε με ειλικρίνεια

Το λέμε συχνά: η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία είναι η βάση για κάθε υγιή και μακροχρόνια σχέση. Και αυτό έχει φυσικά εφαρμογή και στα οικονομικά σας.

Χρειάζεται λοιπόν να είσαι ειλικρινής με τη σύντροφό σου, τόσο για τα περιουσιακά σου στοιχεία, όσο και για τυχόν χρέη που μπορεί να έχεις. Αν τα κρύψεις, ενώ πάτε για γάμο, μπορεί να επιφέρουν σημαντικό χτύπημα στην εμπιστοσύνη, αντίστοιχο μιας απιστίας.

Βλέπεις, ευτυχώς ή δυστυχώς τα χρήματα έχουν να κάνουν και με το πόσο ασφαλείς νιώθουμε στη ζωή μας. Ειδικά όταν επιθυμούμε να χτίσουμε κάτι καινούριο (οικογένεια), αποτελούν κάτι το οποίο πρέπει να μπορούμε να συζητούμε και να βάζουμε στο τραπέζι με τη σύντροφό μας.

Φυσικά, το ποιος συνεισφέρει τα περισσότερα μικρή σημασία έχει.

Αν είμαστε ομάδα μαζί, τότε και οι δύο πρέπει να βάλουμε τα πάντα σε αυτήν. Και ότι κι αν βάζει ο καθένας πρέπει να εκτιμάται εξίσου, κανείς δεν είναι πιο σημαντικός από τον άλλο.

Σημασία έχει να είστε μαζί σε αυτό και να αποφασίζετε από κοινού. Άλλωστε είστε οι δυο σας απέναντι στον κόσμο και ο καθένας σας είναι το μεγαλύτερο «asset» για τον άλλο.

Θες να βελτιώσεις τη σχέση σου; Διάβασε περισσότερα

Κάντε το πλάνο σας προτού παντρευτείτε

Αν πρόκειται να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου με κάποια, τότε πρέπει να έχεις κατά νου ότι θα περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου και με την οικονομική της κατάσταση. Με όλα τα δάνεια στο «κόκκινο», δεν είναι καθόλου σπάνιο η σύντροφός σου να έχει οικονομικές υποχρεώσεις που την «κυνηγούν».

Αλλά και υποχρεώσεις να μην έχει, χρειάζεται να σκεφτείς (και να σκεφτείτε από κοινού) που είστε και που θέλετε να πάτε. Ποια είναι η τρέχουσα οικονομική σας κατάσταση;

Μιλήστε για τα εισοδήματά σας, την περιουσία σας, τα έξοδά σας, τις υποχρεώσεις σας.

Επιπλέον, μιλήστε για το τι ζωή θέλετε. Πως ονειρεύεστε το μέλλον; Τι τρόπο ζωής θέλει ο καθένας σας; Μπορεί να συντηρηθεί οικονομικά αυτός;

Έχω δει πολλούς νέους γάμους και σχέσεις να χαλάνε, επειδή το ένα μέλος ήθελε να ζήσει με τρόπο ζωής που δεν μπορούσε να στηριχτεί οικονομικά από τα κοινά εισοδήματα, με αποτέλεσμα να μην είναι ποτέ ικανοποιημένο. Όταν τα «δικά μου» και τα «δικά σου» γίνονται «δικά μας»: Ενώνοντας τα Οικονομικά και Περιουσιακά σου στοιχεία με τη σύντροφό σου

Όταν διαφέρει ο τρόπος που βλέπετε τα χρήματα

Πολλές φορές ερωτεύονται μεταξύ τους άνθρωποι που είναι ασύμβατοι οικονομικά και έχουν διαφορετικά μοτίβα στη διαχείριση των χρημάτων. Και ενώ τίποτα δεν είναι αξεπέραστο, είναι πιθανό να δημιουργούνται προστριβές αν οι αποφάσεις για τα έξοδα δεν παίρνονται από κοινού.

Θυμάμαι για παράδειγμα ένα παντρεμένο ζευγάρι που ο σύζυγος αγόρασε ένα ακριβό αυτοκίνητο χωρίς να το συζητήσει μαζί της. Αυτό φυσικά σόκαρε τη γυναικά του και την έκανε να νιώσει ανασφάλεια.

Αντίστοιχα, υπάρχουν και παραδείγματα που η σύζυγος δεν μπορεί να αντισταθεί στα μαγαζιά και κάνει συνεχείς αγορές. Δεν είναι θέμα φύλου λοιπόν, όσο διαφορετικής αντίληψης για το τι και πως ξοδεύουμε και κυρίως έλλειψης συνεννόησης.

Μερικές φορές ο τρόπος που λειτουργούμε με τα χρήματα έρχεται από την παιδική μας ηλικία.

Είναι πολύ πιθανό αν μεγάλωσες με γονείς που ήταν άνετοι και σου έκαναν όλα τα χατίρια, να νιώθεις την ανάγκη κατά διαστήματα να «κερνάς» κάτι τον εαυτό σου. Αυτό είναι απολύτως θεμιτό, αλλά ίσως να σοκάρει κάποιον άλλο που οι γονείς του ήταν πολύ «σφιχτοί» επειδή πάντα δυσκολεύονταν οικονομικά.

Οπότε τώρα νιώθει άγχος για το αν έχει αρκετά χρήματα να πληρώσει για πράγματα και δεν μπορεί να δικαιολογήσει μέσα του αγορές που τις νιώθει «πολυτελείς» ή «περιττές».

Δουλεύοντας για ένα κοινό στόχο

Ο στόχος κάθε παντρεμένου ζευγαριού είναι να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του μαζί. Αλλά σε όποιο στάδιο του γάμου και να είστε, το να μπορείτε να αποφασίζετε από κοινού και σε τακτική βάση είναι απολύτως απαραίτητο.

Αν ξεκινάτε τώρα να συζητάτε για συγκατοίκηση ή γάμο, τότε καθίστε μαζί και συζητήστε τι φέρνει ο καθένας μαζί του. Βεβαιωθείτε ότι συμμετέχετε και οι δύο εξίσου στις αποφάσεις για τα οικονομικά σας.

Δεν θα πρέπει να αποφασίζει ή να έχει μόνο ο ένας τον έλεγχο. Αν κάποιος από τους δύο σας είναι καλύτερος στο να πληρώνει λογαριασμούς και να παρακολουθεί τις καταθέσεις σας, αυτό είναι οκ.

Αλλά θα χρειαστεί σε μηνιαία βάση να έχετε μια συζήτηση από κοινού για το πώς είστε οικονομικά, να κοιτάτε τα μεγέθη μαζί και να αποφασίζετε πως θα προχωρήσετε.

Υπάρχουν έξοδα που θα θέλατε να περιορίσετε; Υπάρχει κάτι στο οποίο θέλετε να επενδύσετε ή να αγοράσετε; Αυτές είναι αποφάσεις που πρέπει να πάρετε από κοινού. Συζητήστε τους στόχους σας, τι θέλετε να κατορθώσετε και πως θα φτάσετε εκεί.

Τα χρήματα είναι ένα αναγκαίο κακό που μας καταναλώνει μεγάλη ψυχική ενέργεια. Το να έχουμε ένα έμπιστο σύντροφο με τον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε με εμπιστοσύνη μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο «ευτυχισμένοι μαζί» και στο «δεν την αντέχω άλλο».

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!