Διάλεξε προσεκτικά τους φίλους σου - Men's Bible

Διάλεξε προσεκτικά τους φίλους σου

Διάλεξε προσεκτικά τους φίλους σου

Έχεις ακούσει ποτέ ότι ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα σου, επηρεάζεται κατά μέσο όρο από τους πέντε πιο κοντινούς σου φίλους; Η αλήθεια είναι πως όταν το άκουσα για πρώτη φορά αναρωτήθηκα «Ισχύει κάτι τέτοιο και αν ναι γιατί;»

Όλοι έχουμε ανθρώπους στη ζωή μας με τους οποίους έχουμε αναπτύξει έναν ιδιαίτερο δεσμό τόσο δυνατό, που ακόμα και η απόσταση δε μπορεί να τον σπάσει.

Έχω φίλους στο εξωτερικό που παρά το γεγονός της απόστασης, κρατάμε πολύ συχνή  επικοινωνία και κάθε φορά που βρισκόμαστε από κοντά, είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε που «χώρισαν οι δρόμοι μας». Τί είναι όμως αυτό που μας ενώνει ;

Η επιρροή στα συναισθήματα μας

Έχεις παρατηρήσει ποτέ πως όταν περιβάλλεσαι από θετικούς ανθρώπους εκτοξεύεται και η δική σου διάθεση στα ύψη; Αντιθέτως, άνθρωποι βαρετοί και υποτονικοί μπορούν πολύ εύκολα να αποστραγγίσουν τη διάθεση και την ενέργεια σου.

Αυτό συμβαίνει διότι τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά και σύμφωνα με έρευνες οι άνθρωποι έχουν εκ φύσεως μιμητικές τάσεις. Δηλαδή, όταν δύο άνθρωποι βρίσκονται μαζί θα «αντιγράψουν» ασυνείδητα ο ένας τον άλλον. Θα κάνουν παρόμοιες εκφράσεις προσώπου, θα αντιγράψουν τη στάση του σώματος του άλλου, τις χειρονομίες ακόμα και τις «ατάκες» του.

Θα σου δώσω το πιο απλό παράδειγμα, πόσες φορές έχει χασμουρηθεί ο κολλητός / κολλητή σου και μετά από λίγα δευτερόλεπτα χασμουρήθηκες και εσύ; Μη μου πεις, ξέρω, άπειρες! Επίσης πόσες φορές γέλασες τόσο δυνατά που άρχισαν και οι άλλοι να γελάνε μαζί με εσένα;Χτίζοντας Φιλία με άλλους Άνδρες

Οι φίλοι δε φαίνονται μόνο στις καλές στιγμές

«Οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται», το έχεις ακούσει πολλές φορές. Βέβαια δεν το λένε τυχαία και είμαι σίγουρος πως το έχεις διαπιστώσει και εσύ. Από την εμπειρία μου και μόνο μπορώ να σου πω, πως όταν περνούσα δύσκολες στιγμές στη ζωή μου, λίγοι ήταν εκείνοι που έμειναν και μου συμπαραστάθηκαν, ενώ οι άλλοι την «έκαναν με ελαφρά». Αυτό βέβαια ήταν μια καλή ευκαιρία να αναγνωρίσω την πραγματική αξία κάποιων ανθρώπων.

Η αλήθεια είναι πως στη διασκέδαση και την «πλάκα» είμαστε όλοι καλοί, όταν όμως έρθουν τα δύσκολα, πολλοί από εμάς θα κοιτάξουμε τον εαυτό μας και θα πούμε «γιατί να ασχολούμαι με τα προβλήματα του άλλου, καλά είμαι στην ηρεμία μου, στο κάτω -κάτω τι έχω να κερδίσω;». Δε θα σου πω πως διαφωνώ, έχεις όμως σκεφτεί ποτέ να δώσεις, χωρίς να περιμένεις κάποιο αντάλλαγμα;

Η παροιμία «δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιός είσαι» δεν πιστεύω ότι βγήκε τυχαία. Είναι στην ανθρώπινη φύση να νιώθουμε οικειότητα και να ερχόμαστε πιο κοντά με ανθρώπους που έχουμε κοινά χαρακτηριστικά και ενδιαφέροντα. Άλλωστε οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρεφόμαστε, αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό τον εαυτό μας.

Τώρα θα μου πεις «μα εγώ έχω φίλους που είμαστε αντίθετοι σα χαρακτήρες, παρ’ όλα αυτά ταιριάζουμε». Φυσικά και ταιριάζετε, διότι δεν είναι μόνο τα κοινά ενδιαφέροντα που φέρνουν πιο κοντά τους ανθρώπους, είναι και οι κοινές αξίες, όπως η εμπιστοσύνη ο αλληλοσεβασμός και η ειλικρίνεια.

Πώς να δημιουργήσεις νέες φιλίες

Έχω αλλάξει αρκετούς τόπους κατοικίας στη ζωή μου, αυτό σημαίνει πως κάθε φόρα που πήγαινα και σε ένα νέο μέρος ένιωθα την ανάγκη να κάνω νέους φίλους. Δε θα σου κρύψω πως στην αρχή δυσκολευόμουν.

Η αλήθεια είναι ότι χάρη στα χόμπι και τις ασχολίες μου είχα πάντα πολλά πράγματα να συζητήσω και να μοιραστώ με νέους ανθρώπους. Αυτό όμως, δεν ήταν πάντα αρκετό για να δημιουργήσω νέες και δυνατές φιλίες.

Αυτό που έμαθα στην πορεία, είναι πως το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να ανακαλύψεις με ποιούς ανθρώπους είσαι συμβατός, είναι να τους ακούς προσεκτικά όταν σου μιλάνε και έπειτα να τους μιλάς για πράγματα που τους ενδιαφέρουν. Με αυτόν τον τρόπο, έμαθα να δίνω βάση στην προσωπικότητα και την αξία των ανθρώπων και όταν αυτό το αντιλαμβανόντουσαν, έστρεφαν την προσοχή τους και στη δική μου προσωπικότητα.

Μου δίδαξαν πολλά πράγματα και τους δίδαξα και εγώ με τη σειρά μου. Αυτή η ανταποδοτικότητα έθεσε και τα θεμέλια για τις φιλίες που έχω μέχρι και σήμερα.

Διάλεξε προσεκτικά τους φίλους σου, αυτοί θα σε «πλάσουν», θα σε βοηθήσουν και θα σε υποστηρίξουν στο έργο και τους στόχους σου. Μη ψάχνεις απλά να χωθείς σε μια παρέα μόνο και μόνο για να μη νιώθεις μόνος, αυτή είναι η εύκολη λύση.

Διάλεξε ανθρώπους οι οποίοι θα σου διδάξουν πράγματα, αλλά θα τους διδάξεις και εσύ. Μπορεί οι άνθρωποι που γνώρισα μέχρι στιγμής στη ζωή μου να ήταν πολλοί, αλλά οι πραγματικοί μου φίλοι είναι λίγοι και  δε θα τους άλλαζα με τίποτε άλλο!

Για να χτίσεις κι εσύ ποιοτικές φιλίες και να γνωρίσεις ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα, δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!