Ώρα να βοηθήσεις τον εαυτό σου... - Men's Bible

Ώρα να βοηθήσεις τον εαυτό σου…

Ώρα να βοηθήσεις τον εαυτό σου..., Πως να Σταματήσεις την Αυστηρή Αυτοκριτική και να Απογειώσεις την Πίστη στον Εαυτό σου

Για κάποιους λίγους ανθρώπους η ζωή είναι εύκολη. Μεγαλώνουν ομαλά, με καλές δεξιότητες κοινωνικοποίησης, είναι σχετικά ανοικτοί, και βρίσκουν τους σωστούς ανθρώπους.

Οι πιο πολλοί από την άλλη, χρειάζεται να δουλέψουν κάπως, να αποκτήσουν πληγές, να αλλάξουν, να μάθουν, να πέσουν, να σηκωθούν ξανά και ξανά, προκειμένου να φτιάξουν τις ζωές τους.

Και αν δεν κατανοείς ότι έτσι είναι οι περισσότεροι γύρω μας, πιθανότητα είναι επειδή συγκρίνεις τον εαυτό σου με τα εξωτερικά μόνο γνωρίσματα της ζωής των άλλων. Να είσαι σίγουρος όμως, ότι και αυτοί αντιμετωπίζουν ή αντιμετώπισαν παρόμοια άγχη, αμφιβολίες, λάθη και μιζέρια με εσένα.

Ασφαλώς όμως υπάρχουν και οι άνθρωποι που προσπαθούν και προσπαθούν και προσπαθούν, αλλά μένουν στα ίδια. Ίσως ήμουν κι εγώ έτσι κάποτε.

Υπάρχουν φορές που δεν μπορείς να βγεις ούτε ένα ραντεβού, πόσο μάλλον να γνωρίσεις κάποια ενδιαφέρουσα. Αλλά και τα ραντεβού που κατάφερες να βγεις δεν πήγαν ακριβώς όπως τα φανταζόσουν: ναρκισίστριες, ψώνια, χειριστικές, γνώρισες απ’ όλες. Και ίσως δυσκολεύεσαι να το κατανοήσεις όλο αυτό και συνεχίζεις να φοβάσαι ότι θα μείνεις για πάντα μόνος.

Είναι καιρός όμως να κάνεις κάτι για αυτό.

Φρόντισε τον Εαυτό σου

Όταν αγχωνόμαστε για τα αποτελέσματα με το άλλο φύλο, τείνουμε να εστιάζουμε περισσότερο σε εκείνο. Παθιαζόμαστε να σκεφτόμαστε πως σκέφτεται και πως νιώθει το αντικείμενο του πόθου μας, όμως τελικά συχνά παραμελούμε το πρόσωπο που θα έπρεπε να είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά μας: τον εαυτό μας.

Γιατί πέρα από τους στόχους που θες να καταφέρεις, έχεις και ανάγκες. Και οι ανάγκες σου, όπως συμβαίνει σε κάθε άνθρωπο, χρειάζεται να αναγνωριστούν και να ικανοποιηθούν.

Αν όμως είσαι μόνος σου αυτή την περίοδο, τότε πρέπει να αναλάβεις πρωτοβουλία και να πάρεις αυτό τον ρόλο εσύ ο ίδιος.

Δεν έχουμε μάθει πώς να κάνουμε βασικές κινήσεις φροντίδας του εαυτού μας, όπως το να παρηγορήσουμε τον εαυτό μας ή να μας ενθαρρύνουμε ή ακόμα και να καταλάβουμε ότι είχαμε μια κακή μέρα και μας αξίζει λίγο να χαλαρώσουμε. Όμως ποιος γνωρίζει καλύτερα από εσένα τον ίδιο τις ανάγκες σου αλλά και το τι θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα;

Σκέψου με προσοχή τι μπορείς να κάνεις για να φροντίσεις τον εαυτό σου, αυτά τα ωραία πράγματα που εύχεσαι να κάνει κάποιος άλλος για εσένα. Ξεκίνα να τα κάνεις μόνος σου.

Αν δεις το θέμα με προσοχή για το τι τελικά σε βοηθάει, ίσως να ανακαλύψεις ότι έχεις συνήθειες που, όχι μόνο δεν σε βοηθούν, αλλά σε εμποδίζουν ενεργά: συγκεκριμένα αισθήματα, αντιδράσεις, συμπεριφορές που κάνουν πιο δύσκολη τη φροντίδα του εαυτού σου.

Για παράδειγμα, μία από αυτές τις συνήθειες που είναι και πολύ κοινή, είναι το να απεχθάνεσαι ο ίδιος τον εαυτό σου. Είναι πολύ εύκολο να πέσεις σε αυτή την παγίδα, στην οποία έχουμε αναφερθεί εκτενώς εδώ και εδώ.

Μία άλλη συνήθεια είναι να δίνεις μεγάλη σημασία στην αποτυχία. Είμαστε βλέπεις εκπαιδευμένοι να την τρέμουμε, κάτι που ασφαλώς δεν μας βοηθάει. Οπότε μην είσαι φοβισμένος, απόκτησε τσαγανό. Γίνε εκείνος ο τύπος ανθρώπου που μετά από κάθε αποτυχία, ξανασηκώνεται πιο δυνατός.

Σαν συμπέρασμα λοιπόν, προσωπικά βρήκα πολύ βοηθητικό να ρωτάω συχνά τον εαυτό μου: Αυτό που κάνω τώρα με ποιον τρόπο με βοηθάει; Τι παίρνω από αυτό; Και όταν καταλάβαινα ότι συγκεκριμένα πράγματα δεν με βοηθούσαν, μπορούσα να δουλέψω για να τα ξεριζώσω, προτού βαθύνουν μέσα μου.

Ώρα να βοηθήσεις τον εαυτό σου...

Σταμάτα τις Συγκρίσεις

Αν συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους, είναι καιρός να αναθεωρήσεις. Όχι μόνο δεν σε βοηθάει αυτό, αλλά σε αποθαρρύνει. Άσε τι κάνουν οι άλλοι, τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν και τα αποτελέσματα που έχουν. Εσύ επικεντρώσου σε εσένα και στη δική σου πορεία.

Με οποιονδήποτε τρόπο αυτές οι συγκρίσεις σε βάζουν σε μειονέκτημα, οπότε σταμάτα να χρησιμοποιείς τους άλλους ανθρώπους ως δείκτες της δικής σου επιτυχίας. Μέτρα την επιτυχία με τους δικούς σου όρους, ώστε να είναι πιθανό να φτάσεις σε αυτήν.

Είναι δύσκολο αυτό, γιατί μετά από τόσα χρόνια αποτυχίας ή αδράνειας, το μυαλό σου διψάει για την αναγνώριση και ελαφρυντικά: τα πράγματα είναι δύσκολα για εσένα, οι γυναίκες κακές και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για αυτό.

Το να παριστάνεις το θύμα, στην πράξη σου κοστίζει πολλά: όχι μόνο σε χρόνο και ενέργεια που σπαταλάς προκειμένου να το περιχαρακώνεις, αλλά με το να προσπαθείς και να ενισχύεις την απομόνωση, κάνεις ακόμα δυσκολότερο να βγεις από το καβούκι σου.

Επαν-εστίασε

Ευτυχώς το να παριστάνεις το θύμα δεν είναι η μόνη ψυχολογική στρατηγική που υπάρχει. Αναρωτώμενος τι σε βοηθάει στη ζωή σου, παίρνεις τον έλεγχο των σκέψεών σου, ως ένα βαθμό, και μπορείς να επιλέξεις ποια οπτική θα ακολουθήσεις και προς τα πού να διοχετεύσεις τα αισθήματα και τις σκέψεις σου.

Όχι ότι αυτό είναι εύκολο από μόνο του. Αλλά και μόνο η εξάσκηση και η προσπάθεια σε βοηθούν να αλλάξεις.

Είναι καιρός, τώρα που σταδιακά τελειώνει και το καλοκαίρι, να πάρεις αποφάσεις, και να βάλεις συνειδητό στόχο να αλλάξεις.

Τι λες; Είσαι μαζί μου; 

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!