Πώς να αναπτύξεις τις Κοινωνικές σου Δεξιότητες όταν είσαι Αδέξιος Κοινωνικά - Men's Bible

Πώς να αναπτύξεις τις Κοινωνικές σου Δεξιότητες όταν είσαι Αδέξιος Κοινωνικά

Πώς να αναπτύξεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες όταν είσαι αδέξιος κοινωνικά

Η στιγμή που αποφάσισα να προσπαθήσω αρκετά για να αναπτύξω τις κοινωνικές μου δεξιότητες, ήταν η στιγμή που αποδέχτηκα ότι, εκείνη την εποχή, οι κοινωνικές μου δεξιότητες ήταν εξαιρετικά φτωχές και ότι ήμουν αδέξιος κοινωνικά.

Και αυτό που γρήγορα ανακάλυψα ήταν πως ακόμα και κάποιοι από τους βασικότερους κοινωνικοί κανόνες, ήταν για εμένα ξένοι. Για τι θέματα μιλούσαν οι άνθρωποι; Πως συμμετείχαν στις συζητήσεις και πως ελισσόντουσαν κοινωνικά μέσα σε μια ομάδα, όπως είναι πχ μια μεγάλη παρέα;

Πως απέφευγαν να σαμποτάρουν κοινωνικά τον εαυτό τους δείχνοντας αδέξιοι και πως απέφευγαν να βρεθούν επικοινωνιακά απομονωμένοι απ’ τους ανθρώπους γύρω τους;

Ναι, μπορούσα να διατηρήσω για λίγο το ενδιαφέρον λέγοντας μια δυο συγκεκριμένες ιστορίες ή αστεία. Αλλά η ικανότητα για γενικότερη κουβέντα – να αλληλεπιδράσω με τους άλλους σε ένα πλαίσιο στο οποίο δεν είμαι εγώ πάνω στη σκηνή λέγοντας κάποιο συγκεκριμένο αστείο ή προσωπική ιστορία – μου ήταν άγνωστη.

Και καλώς ή κακώς, η επικοινωνία μας με τους άλλους αποτελεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μια συλλογική παράσταση η οποία απαιτεί συνεργασία και όχι ένα μονόλογο.

Δεν είμαστε μόνιμα με κάποιον προβολέα από πάνω μας να μας φωτίζει και τους άλλους να μας χειροκροτούν.

Το ζήτημα με τις κοινωνικές δεξιότητες είναι ότι, ενώ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την επαγγελματική αλλά και την προσωπική μας ζωή, δεν τις διδασκόμαστε.

Αν έτυχε να ενθαρρυνθείς απ’ το περιβάλλον σου να εξασκήσεις της γλωσσικές σου ικανότητες, έχει καλώς.

Αν έμαθες από μικρός τις σωστές επικοινωνιακές συνήθειες, έχει καλώς.

Αν όμως δεν σε ενθάρρυναν να επικοινωνείς με άλλους και απέκτησες λάθος επικοινωνιακές συνήθειες στην πορεία της ζωής σου, το μεγάλο ζήτημα που χρειάζεται να αντιμετωπίσεις είναι το γεγονός ότι κανείς δεν θα σε διορθώσει και δεν θα σου εξηγήσει τί κάνεις λάθος.

Όπως ίσως κι εσύ έχεις κάνει σε άλλους, έτσι και οι άλλοι θα σε αποφύγουν αντί να σου δώσουν άμεσα κάποια ανατροφοδότηση.

Το πρόβλημα με το φαινόμενο αυτό είναι πως κρατάει τους ανθρώπους στο σκοτάδι.

Κάποιος για παράδειγμα που έχει αποκτήσει τη συνήθεια να παραπονιέται τακτικά, μπορεί να μην καταλάβει ποτέ γιατί οι περισσότερες κοινωνικές του επαφές αρχίζουν να τον αποφεύγουν από ένα σημείο και μετά.

Το θετικό όμως σε όλη αυτή την ιστορία είναι το εξής: το χάρισμα του λόγου δεν εξαρτάται από κάποιο γονίδιο που έχουν οι εκλεκτοί λίγοι, αλλά αποτελεί κάτι που ο καθένας μπορεί εύκολα να καλλιεργήσει με λίγη προσπάθεια, συνέπεια και φυσικά γνώθι σαυτόν.

Τι κάνεις λοιπόν όταν αντιλαμβάνεσαι πως είσαι αδέξιος κοινωνικά;

Το πρώτο, ζωτικής σημασίας, πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι, ως σύγχρονος Σωκράτης, να αναγνωρίσεις πως δεν ξέρεις τίποτα.

Δεν ξέρεις:

  • Για ποια θέματα συζητούν οι άνθρωποι μεταξύ τους.
  • Πως αλλάζουν θέμα με ομαλό τρόπο.
  • Πότε είναι η ώρα να ξεκινήσεις μια συζήτηση και πότε είναι η καλύτερη στιγμή να φύγεις από μια συζήτηση.
  • Πώς να προσκαλέσεις κάποιον να κάνετε κάτι μαζί με τρόπο που να του είναι εύκολο να δεχτεί.
  • Πώς να κάνεις τους άλλους να σε προσκαλούν να κάνετε πράγματα μαζί κλπ.

Οι άνθρωποι με καλές κοινωνικές δεξιότητες γνωρίζουν αρκετά από τα παραπάνω, όμως οι περισσότεροι δεν τα γνωρίζουν συνειδητά, οπότε δεν μπορείς να τους ρωτήσεις.

Αυτό όμως που μπορείς να κάνεις είναι να τους παρατηρήσεις και να μάθεις απ’ την συμπεριφορά τους.

Όταν λοιπόν είσαι αδέξιος κοινωνικά, χρειάζεται να επενδύσεις χρόνο παρακολουθώντας τη συμπεριφορά ανθρώπων που φέρονται με τον τρόπο που θες και εσύ να φερθείς.

Με αυτόν τον τρόπο μπορείς εύκολα να μάθεις τι ακριβώς χρειάζεται να εξασκήσεις και με ποιον τρόπο.

Ο μόνος τρόπος να αναπτύξεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες είναι να βγεις, να παρακολουθήσεις εκείνους που είναι καλύτεροι από εσένα στη δεξιότητα αυτή, να απορροφήσεις τις πληροφορίες, να εξασκήσεις τη δεξιότητα και να μάθεις από ενδεχόμενα λάθη.

Διαφορετικοί τύποι κοινωνικών συναναστροφών

Κάτι πολύ σημαντικό που χρειάζεται να κρατάς στο μυαλό σου είναι πως δεν είναι όλες οι κοινωνικές συναναστροφές ίδιες.

Η επικοινωνία με μια γυναίκα που σου αρέσει και θες να τη φλερτάρεις, θα διαφέρει από την επικοινωνία που θα έχεις με έναν πελάτη, η οποία θα διαφέρει από την επικοινωνία που θα έχεις με έναν φίλο, η οποία με τη σειρά της θα διαφέρει από την επικοινωνία που θα έχεις με τον προϊστάμενο σου στη δουλειά κλπ.

Σε κάθε περίπτωση το πλαίσιο της επικοινωνίας είναι διαφορετικό και για αυτόν το λόγο κάποιοι κανόνες είναι διαφορετικοί.

Για αυτόν το λόγο, αν θες να αναπτύξεις σωστά τις κοινωνικές σου δεξιότητες και να γίνεις επικοινωνιακά ευέλικτος, προτείνω να αναζητήσεις όσο περισσότερες και όσο πιο διαφορετικές ευκαιρίες να κοινωνικοποιηθείς.

Επιδίωξε να:

  • Βγαίνεις τακτικά σε μπαρ ή και κλαμπ και να μιλάς όσο περισσότερο γίνεται με όσο περισσότερους γίνεται (όχι μόνο με κοπέλες που σου αρέσουν).
  • Πηγαίνεις σε κάθε εκδήλωση που σε καλούν ακόμα και αν ακούγεται βαρετή.
  • Κάνεις συζήτηση με σερβιτόρους, ταμίες, υπαλλήλους και γενικά οποιονδήποτε έρχεσαι σε επαφή για να σε εξυπηρετήσει.
  • Ξεκίνας συζήτηση με άλλους ανθρώπους καθώς περιμένεις σε ουρά για το ταμείο του σουπερμάρκετ, για να επιβιβαστείς σε τρένο ή αεροπλάνο, καθώς περιμένεις το λεωφορείο κλπ.
  • Αξιοποιείς κάθε ευκαιρία για να μιλήσεις με όσο περισσότερο κόσμο γίνεται.

Μην ανησυχείς πως θα δείξεις αμήχανος, αγχώδης και αδέξιος κοινωνικά. Ναι, αν δεν συνηθίζεις να μιλάς με αγνώστους τότε και θα δείξεις αγχώδης και οι συζητήσεις που θα κάνεις αρχικά θα είναι άβολες. Αποδέξου το.

Αν είσαι αδέξιος κοινωνικά, είναι ώρα να καταβάλεις την προσπάθεια και τον κόπο που δεν κατέβαλλες στο παρελθόν για να αναπτύξεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες.

Έτσι θα σπάσεις τον φαύλο κύκλο και θα γίνεις καλύτερος.

Για να βελτιώσεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες και να γίνεις χαρισματικός στην επικοινωνία, δες εδώ

Πώς να μην είσαι αδέξιος κοινωνικά

Στην αρχή (όταν οι άλλοι δεν ενθουσιάζονται μαζί σου)

Χρειάζεται να βγαίνεις τακτικά έξω, να παρακολουθείς ανθρώπους που φέρονται με τον τρόπο που θες να μάθεις να φέρεσαι κι εσύ και να μελετήσεις τον τρόπο με τον οποίο κοινωνικοποιούνται.

Αυτή είναι η πρώτη σου προτεραιότητα.

Γιατί όταν είσαι αδέξιος κοινωνικά κάνεις κάποια πράγματα λάθος και ενδεχομένως να κάνεις και αρκετά λάθη. Ή πάλι μπορεί να μην κάνεις κάποια πράγματα που μοιάζουν ανούσια, αλλά παίζουν κρίσιμο ρόλο στην εικόνα που δίνεις στους άλλους.

Επικεντρώσου λοιπόν στο να αναγνωρίσεις τι ακριβώς χρειάζεται να εξασκήσεις και αναγνώρισε ποιοι είναι οι κοινωνικοί κανόνες που διέπουν το κάθε περιβάλλον.

Μην προσπαθείς να παραστήσεις τον διαφορετικό ή τον επαναστάτη. Πρωταρχικός ρόλος των κοινωνικών δεξιοτήτων είναι να μας βοηθήσουν να έρθουμε κοντά με τους άλλους και αυτή είναι η βασική σου προτεραιότητα.

Έπειτα, αφού αναγνωρίσεις ποιες κοινωνικές δεξιότητες ακριβώς θες να εξασκήσεις, έκθεσε τον εαυτό σου σε όσο περισσότερα διαφορετικά περιβάλλοντα μπορείς και μίλα με όσο περισσότερο (και διαφορετικό) κόσμο γίνεται

Δεν έχει σημασία αν θα δεχτούν την κουβέντα που θα ξεκινήσεις ή θα την απορρίψουν. Διεξάγεις ένα κοινωνικό πείραμα και το μόνο που υπάρχει είναι η ανατροφοδότηση και το feedback.

Γι’ αυτό λοιπόν να λες «ναι» σε κάθε ευκαιρία για εξόδους και κοινωνικές εκδηλώσεις. Συγκέντρωσε όσο περισσότερες εμπειρίες μπορείς και πειραματίσου. Δοκίμασε συμπεριφορές, αντίγραψε στοιχεία που σου αρέσουν στους άλλους, προσπάθησε να ενσωματωθείς.

Θα δυσκολευτείς ενδεχομένως, αλλά είναι μέρος της διαδικασίας.

Όταν έχεις αρχίσει να βελτιώνεσαι αρκετά

Από τη στιγμή που διαπιστώσεις πως οι κοινωνικές σου δεξιότητες έχουν βελτιωθεί αρκετά, πως οι άλλοι άνθρωποι δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εσένα και σε προσέχουν περισσότερο, πως φλερτάρεις καλύτερα και πως πλέον βγαίνεις κάποια ραντεβού με κοπέλες που σου αρέσουν, ξεκίνα να αναλαμβάνεις περισσότερες κοινωνικές πρωτοβουλίες.

Στην αρχή, πέρα από το να ξεκινάς την κουβέντα, έχεις την άνεση να είσαι πιο χαλαρός και να περιμένεις απ’ τους άλλους να σε προσκαλέσουν σε κάποια έξοδο κλπ.

Τώρα όμως που έχεις ενισχύσει τις κοινωνικές σου δεξιότητες και περισσότερος κόσμος θέλει να απολαύσει την παρέα σου, οπότε είναι ώρα να γίνεις πιο ηγετικός.

Ξεκίνα να προσκαλείς τους άλλους σε εξόδους και εκδηλώσεις. Γρήγορα θα ανακαλύψεις πως οι περισσότεροι θα είναι χαρούμενοι που τους προσκάλεσες, καθώς θέλουν να περάσουν χρόνο μαζί σου.

Εδώ είναι και το σημείο που θα αντιληφθείς περισσότερο από πριν την πρόοδο που έχεις κάνει και το γεγονός πως πλέον είσαι τύπος κοινωνικός.

Ταυτόχρονα όμως, από το σημείο αυτό και πέρα, χρειάζεται να είσαι και πιο επιλεκτικός με τα άτομα που επενδύεις τον χρόνο σου.

Τώρα που έχεις περισσότερες εμπειρίες, χρειάζεται να αφιερώνεις περισσότερο χρόνο με τα άτομα που πραγματικά απολαμβάνεις και που σε βοηθούν να πετύχεις τους στόχους που έχεις θέσει για τον εαυτό σου.

Μπορείς να αρχίσεις πάλι να διαφοροποιείσαι. Αφιέρωσες χρόνο να μάθεις τους κοινωνικούς κανόνες σε κάθε περιβάλλον, τώρα είναι ώρα να αξιοποιήσεις όσα έχεις μάθει για να ελίσσεσαι με το δικό σου τρόπο και να εκφράσεις τη δική σου μοναδική προσωπικότητα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η επικοινωνιακή ευελιξία και άνεση αποτελούν μερικές από τις πιο σημαντικές ικανότητες που χρειάζεται να μάθεις για να πετύχεις σε κάθε τομέα στη ζωή σου που σε φέρνει σε επαφή με άλλους ανθρώπους.

Δηλαδή σε όλους τους τομείς της ζωής σου.

Και όσο καλύτερος γίνεις στην επικοινωνία, τόσο περισσότερο ικανοποιημένος θα δεις πως θα είσαι με τον εαυτό σου.

Γι’ αυτό λοιπόν μην περιμένεις. Ανάπτυξε πρώτα τις κοινωνικές σου δεξιότητες και έπειτα αξιοποίησε τες όπως εσύ επιθυμείς.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!