Αυτοεικόνα και Πραγματικότητα: Άσε τον Καθρέφτη, δε λέει πάντα την Αλήθεια - Men's Bible

Αυτοεικόνα και Πραγματικότητα: Άσε τον Καθρέφτη, δε λέει πάντα την Αλήθεια

Αυτοεικόνα και Πραγματικότητα: Άσε τον καθρέφτη, δε λέει πάντα την Αλήθεια, Η επιτυχία θα έρθει όταν Πάψεις να Αποφεύγεις την Απόρριψη

Τι βλέπεις όταν κοιτάζεις τον καθρέφτη; Ναι, βλέπεις τον εαυτό σου. Το ξέρω αυτό. Το θέμα είναι ποιον εαυτό σου. Αυτόν που υπάρχει στην πραγματικότητα ή αυτόν που έχουν πλάσει οι αμφιβολίες σου;

Σε ρωτάω γιατί η απάντηση είναι σημαντική.

Η πραγματική αλλαγή δεν έρχεται σαν τσουνάμι που ισοπεδώνει μονομιάς τις ατέλειες σου και αλλάζει άμεσα τη ζωή σου.

Έρχεται αργά και αθόρυβα. Στα κρυφά. Και είναι τόσο καλή σε αυτό που δεν την αντιλαμβάνεσαι μέχρις ότου να κοιτάξεις τον καθρέφτη μετά από καιρό και να πεις έκπληκτος «Αποκλείεται! Αυτός δεν είμαι εγώ.».

Αυτό που θέλω να πω είναι πως συχνά η εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου μένει κολλημένη στο παρελθόν. Στον τύπο που ήσουν και όχι σε αυτόν που είσαι τώρα.

Μπορεί να πετυχαίνεις σταδιακά την αλλαγή, να έχεις αποκτήσει κάποιες εμπειρίες, να έχεις χάσει κιλά, να έχεις καλλιεργήσει κάπως τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες. Αλλά όταν κοιτάζεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη, να αντικρίζεις τον τύπο που ήσουν κάποτε.

Εκείνον που δεν έχει κάνει σχέση ποτέ στη ζωή του, που ένιωθε άσχημα για το σώμα του και τα παραπανίσια κιλά του, που απέφευγε τις κοινωνικές επαφές και δυσκολευόταν να κάνει φίλους.

Αυτό συμβαίνει γιατί το ανθρώπινο μυαλό λειτουργεί με σαφής και ευδιάκριτες κατηγορίες και αδυνατεί να καταλάβει την αργή και σταδιακή αλλαγή.

Ή να το πω αλλιώς στο μυαλό σου έχεις τον ιδανικό εαυτό και τον εαυτό του παρελθόντος και νιώθεις πως αν δεν είσαι στην πρώτη κατηγορία, τότε είσαι στη δεύτερη.

Αυτό δεν ισχύει όμως. Και είναι σημαντικό να το καταλάβεις και να δεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη όπως πραγματικά είναι τώρα.

Γιατί η πραγματική αλλαγή συμβαίνει μέσα σου. Ξεκινάει με την εξωτερική συμπεριφορά, καθώς αλλάζεις συνήθειες και καλλιεργείς νέες δεξιότητες, όμως ως διαδικασία είναι εσωτερική. Ο απώτερος σκοπός είναι να αλλάξεις το πως βλέπεις τον εαυτό σου.

Το θέμα είναι πως ακριβώς επειδή αργείς να αντιληφθείς την αλλαγή, υπάρχει πιθανότητα να αποθαρρυνθείς, να νιώσεις ότι η προσπάθεια είναι μάταιη και να τα παρατήσεις.

Μην ασχολείσαι με τον καθρέφτη και τη γνώμη των άλλων

Φυσικά δεν είσαι μονάχα εσύ που εμποδίζεις τον εαυτό σου να αλλάξει, αλλά και το περιβάλλον σου.

Εσύ μπορεί να βλέπεις τον παλιό σου εαυτό στον καθρέπτη αλλά οι αλλαγές που πετυχαίνεις γίνονται αισθητές στον περίγυρο σου. Αυτό κάποιες φορές είναι θετικό καθώς τα αγαπημένα σου πρόσωπα μπορούν να σε στηρίξουν και να επισημάνουν επιτυχίες που δεν είχες ιδέα ότι έχεις πετύχεις, άλλες φορές όμως μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Βλέπεις, το γεγονός ότι αλλάζεις δεν αρέσει απαραίτητα σε όλους. Οι δικοί σου άνθρωποι σε έχουν συνηθίσει αλλιώς, με συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας και με συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Μπορεί να σε έχουν συνηθίσει υποχωρητικό, εξυπηρετικό και εύκολα διαχειρίσιμο και να προτιμούν να παραμείνεις έτσι, χωρίς να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την δική σου εξέλιξη.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως θα συναντήσεις αντίσταση. Από μια άποψη, αυτό είναι καλό καθώς  σου δείχνεις ότι βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο, ωστόσο θα πρέπει να προσέχεις, ώστε να μην παρασυρθείς από τους φίλους και τους συγγενείς που δεν επιθυμούν να αλλάξεις.Αυτοεικόνα και Πραγματικότητα: Ο καθρέφτης δε λέει πάντα την Αλήθεια

Και για να γίνει αυτό χρειάζεται να έχεις μια αντικειμενική εικόνα της πραγματικότητας στο μυαλό σου και να βλέπεις τον πραγματικό σου εαυτό στον καθρέφτη.

Μονάχα τότε θα μπορείς να αντισταθείς επαρκώς στις πιέσεις των άλλων. και θα συνεχίσεις την προσωπική σου εξέλιξη χωρίς να επιστρέψεις στις κακές συνήθειες και στις ανασφάλειες σου.

Πρέπει να παραμείνεις σταθερός στον τρόπο και στη μέθοδο με την οποία προσπαθείς να βελτιώσεις τον εαυτό σου.

Πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται να ξέρεις ποιος είσαι, να ξέρεις τι θες και να ξέρεις που βρίσκεσαι.

Το καλό μέσα σε όλα αυτά είναι πως ακόμα και αν δε νιώθεις πως αλλάζεις, αυτό συμβαίνει. Και ακόμα και αν δεν είσαι σίγουρος αν τα κάνεις όλα σωστά, υπάρχει πρόοδος. Απλά είναι αφανής.

Και κάποια στιγμή, θα κοιτάξεις τον εαυτό σου, θα παρατηρήσεις το πως σκέφτεσαι και πως λειτουργείς και θα αντιληφθείς πως όντως έχεις πετύχει πολλά.

Η επιτυχία θέλει το χρόνο της και έρχεται αθόρυβα. Αλλά έρχεται, αρκεί να παραμείνεις σταθερός στην πορεία σου.

Θες να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!