Η φροντίδα που δείχνεις στον εαυτό σου αποκαλύπτει πολλά για σένα - Men's Bible

Η φροντίδα που δείχνεις στον εαυτό σου αποκαλύπτει πολλά για σένα

Η φροντίδα που δείχνεις στον εαυτό σου αποκαλύπτει πολλά για σένα

Τον τελευταίο καιρό τρέχω συνέχεια καθώς ετοιμάζουμε πολλά ωραία πράγματα που θα σε βοηθήσουν πολύ. Όμως εξαιτίας αυτού έχω μπει σε μια περίοδο στρες με συνεχή εργασία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και εξαιτίας αυτού εκτίμησα και πάλι τη σημασία που έχει η φροντίδα που δείχνεις στον εαυτό σου.

Αυτό μου έδωσε την έμπνευση να μοιραστώ τις απόψεις μου για κάτι πολύ διαφορετικό από όσα καλύπτουμε συνήθως.

Σου έχουμε μιλήσει για το φλερτ, την επιτυχία, την επικοινωνία, τις σχέσεις, την καριέρα, αλλά σήμερα θέλω να δώσω έμφαση σε κάτι που είναι εξίσου σημαντικό στην επιτυχία:

Το να μη δουλεύεις.

Η φροντίδα που δείχνεις στον εαυτό σου δείχνει πολλά

Αν διαβάζεις τα άρθρα μου καιρό, θα γνωρίζεις ότι είμαι πολύ επιμελής και συγκεκριμένος όταν πρόκειται για τη διαχείριση του χρόνου μου.

Έχω φτιάξει ένα δικό μου σύστημα για να ισορροπώ ανάμεσα στους διάφορους τομείς της ζωής μου (σχέση, coaching, συγγραφή, management της εταιρίας κλπ). Όπως όμως έχω ορίσει απαράβατο χρόνο για δουλειά, έχω ορίσει απαράβατο χρόνο και για ανάρρωση και αποθεραπεία.

Μέσα στο καθημερινό μου πρόγραμμα, έχω συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα που σταματώ τη δουλειά, που αφήνω στην άκρη τις οθόνες. Πάω γυμναστήριο. Πάω για τρέξιμο ή περπάτημα. Τρώω υγιεινό φαγητό. Διαβάζω βιβλία. Βλέπω φίλους.

Και αυτές είναι δραστηριότητες που παίρνω τόσο σοβαρά όσο τη δουλειά μου και το coaching, επειδή επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ευτυχία μου, την διαύγειά μου και την απόδοσή μου σε όλους τους τομείς.

Φρόντισε τον εαυτό σου: Το μυστικό για να πετύχεις

Πολλοί από εμάς έχουν υψηλές απαιτήσεις από τον εαυτό τους. Ίσως έχεις συνηθίσει να δουλεύεις υπό πίεση. Ίσως μάλιστα να πιάνεις και μεγάλη απόδοση όταν είσαι υπό πίεση.

Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι το burnout θα σου είναι γνώριμο, όπως και οι στιγμές που νιώθεις εξαντλημένος και εγκεφαλικά νεκρός, χωρίς τίποτα άλλο να δώσεις.

Όσο περισσότερο ασχολούμαι και διαβάζω για θέματα νευροεπιστήμης σχετικά με την μέγιστη απόδοση, την διαχείριση του άγχους και την υπερνίκηση των φόβων, τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ πόσο μεγάλη είναι η σημασία της ποιοτικής ξεκούρασης και της διαχείρισης του νευρικού μας συστήματος.

Με άλλα λόγια η φροντίδα που δείχνεις στον εαυτό σου παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία σου.

Η αυτοβελτίωσή σου και η επαγγελματική σου επιτυχία είναι μαραθώνιοι, όχι σπριντ. Για να έχεις την αντοχή να καλύψεις όλη την απόσταση, να φτάσεις νέα ύψη και να διασκεδάζεις τη ζωή καθ’ όλο το ταξίδι, είναι πολύ σημαντικό να βρεις έναν διατηρήσιμο βηματισμό και να ανανεώνεις τον εαυτό σου.

Θες να βελτιώσεις τον εαυτό σου βήμα βήμα; Δες εδώ

Γιατί πολλές φορές μας φαίνεται δύσκολο;

Παρ’ όλο που στην θεωρία ακούγεται εύκολο το να πατάς και λίγο φρένο για να χαλαρώνεις, συχνά είναι το τελευταίο πράγμα που τελικά κάνουμε.

Συζητώντας συχνά με μαθητές μας, αλλά και από την προσωπική μου εμπειρία, διαπίστωσα ότι και για την ξεκούραση πολλές φορές δείχνουμε τόση αντίσταση, λόγω εσωτερικών θεμάτων μας, όση δείχνουμε και σχετικά με το θέμα της εργασίας.

Ένας λόγος που φαίνεται να συμβαίνει αυτό είναι επειδή η ξεκούραση και η φροντίδα που δείχνεις στον εαυτό σου είναι και μια πράξη αγάπης προς τον εαυτό σου. Και στη ζωή μας μπορεί να μην έχουμε νιώσει άξιοι αγάπης ή να μην έχουμε μάθει πώς να φροντίζουμε και να εκτιμούμε τον εαυτό μας.

Αυτή η υποβόσκουσα ελλειμματικότητα δημιουργεί ανθρώπους που τα πάνε καλά και ανθρώπους που τα πάνε κακά, ανάλογα με το πώς επιλέγουμε να τη διαχειριστούμε.

Αν θεωρούμε ότι η αξία μας βρίσκεται στα επιτεύγματά μας, μπορεί να δυσκολευόμαστε να σταματήσουμε και να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Κολλάμε σε μια φάση μόνιμης εργασίας, προσπαθώντας να αποφύγουμε τον εσωτερικό φόβο αποτυχίας (αντί για εξωτερικές απειλές).

Όταν είσαι σε τέτοια φάση, αν δεν πατάς συνέχεια γκάζι και αν δεν κινείσαι συνέχεια προς τα εμπρός, νιώθεις ότι μένεις πίσω και ότι χάνεις έδαφος.

Οπότε οι δραστηριότητες ανάπαυσης, επειδή δεν έχουν άμεση επίδραση, μοιάζουν με τζάμπα ξόδεμα χρόνου.

Από την άλλη, αν θεωρούμε ότι δεν αξίζουμε καθόλου, μπορεί να μην πιστεύουμε ότι αξίζουμε φροντίδα. Δεν κάνουμε αυτή την προσπάθεια γιατί νομίζουμε ότι δεν υπάρχει καν ως επιλογή.

Καθώς τρέχεις συνέχεια προκειμένου να πετύχεις τους στόχους σου, θέλω να σε ενθαρρύνω να πατήσεις ένα “pause”, να κάνεις μια παύση για να φροντίσεις τον εαυτό σου, προκειμένου να έχεις επαναλαμβανόμενες επιτυχίες.

Για τους περισσότερους μαθητές μου, οι προκλήσεις της ζωής δεν ήταν ποτέ πιο δύσκολες. Η φροντίδα που δείχνεις στον εαυτό σου θα αυξήσει τις ικανότητες σου ότι εμπόδιο κι αν βρεθεί στο δρόμο σου.

Γιατί μερικές φορές η απάντηση στο πρόβλημα δεν είναι να πιέσεις πιο δυνατά, αλλά να αποδεχτείς. Και να αφεθείς. Έστω για ένα λεπτό.

Οπότε αν έψαχνες να δώσεις στον εαυτό σου την άδεια να ξεκουραστεί και να επανακάμψει, ας αποτελέσει αυτό το άρθρο την αρχή.

Οι στόχοι σου, τα όνειρά σου, ακόμα και τα προβλήματά σου, πάντα θα περιμένουν να επιστρέψεις. Αλλά θα είσαι πιο έτοιμος να ασχοληθείς μαζί τους. Με περισσότερη ηρεμία, ψυχραιμία και φροντίδα.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!