Πίεση: Δεν είναι φλερτ, αλλά παρενόχληση - Men's Bible

Πίεση: Δεν είναι φλερτ, αλλά παρενόχληση

Κοινωνική Πίεση: Δεν είναι φλερτ, αλλά παρενόχληση

Από όταν ακόμα είναι μικρά παιδιά, οι άνδρες μαθαίνουν να έχουν επιμονή και υπομονή, να θέτουν στόχους υπό πίεση και να τους εκπληρώνουν. Να μην τα παρατάνε ποτέ και να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να πετύχουν τα όνειρά τους. Να δουλεύουν σκληρά, να ξεπερνάνε τα όριά τους και να μη δέχονται το όχι σαν απάντηση.

Όλα αυτά είναι καλά και ωραία για συγκεκριμένους τομείς της ζωής μας, αλλά όχι για το κομμάτι του φλερτ.

Βλέπεις, η κοινωνία μας ακόμα κάνει αστειάκια για το βιασμό και τη διεκδίκηση των γυναικών και συχνά προσπαθεί να «δικαιολογήσει» το θύτη.

Η κουλτούρα μας διδάσκει στις γυναίκες πως να προσέχουν για να μην τις βιάσουν, ενώ θα έπρεπε να εξηγεί στους άντρες να μη βιάζουν.

Σχόλια όπως το τι φορούσε, γιατί ήταν έξω τόσο αργά, αν τον προκάλεσε, και άλλα τέτοια, διαιωνίζουν την τοξική κουλτούρα που επικρατεί γύρω από το βιασμό και τη σεξουαλική παρενόχληση και κάνουν κακό τόσο στις γυναίκες όσο τελικά και στους ίδιους τους άνδρες.

Έχεις ακούσει για πολλούς που δεν σταματούν να φλερτάρουν μια κοπέλα παρά μόνο όταν εκείνη τους πει ότι έχει αγόρι. Με αυτό δείχνουν, δηλαδή, ότι σέβονται τον άντρα, το αγόρι της κοπέλας, και όχι την ίδια την κοπέλα που τους λέει πως δεν ενδιαφέρεται. Και δυστυχώς υπάρχουν και εκείνοι που δεν σταματούν ούτε όταν η κοπέλα τους πει πως έχει αγόρι…

Το πρόβλημα με τις «ρομαντικές» ταινίες

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο με ταινίες, σειρές και τηλεοπτικές εκπομπές που τείνουν να ρομαντικοποιούν την παρενόχληση ονομάζοντάς την επιμονή.

Πάρε για παράδειγμα αυτό που θεωρείται ως η αγαπημένη ταινία των γυναικών, «Το Ημερολόγιο». Οι γυναίκες, λέει η θεωρία, συγκινούνται και κλαίνε από την ιστορία αγάπης της ταινίας οπότε αυτά που κάνει ο πρωταγωνιστής είναι αποδεκτά.

Για να τα δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά:

Όταν ο πρωταγωνιστής συναντάει την κοπέλα που του αρέσει, δε δέχεται το όχι σαν απάντηση. Ρισκάρει να σκοτωθεί μπροστά στα μάτια της μόνο και μόνο για να δεχτεί να βγει ραντεβού μαζί του. Τη ρωτάει συνεχώς αν θέλει να χορέψει ή να βγει ραντεβού μαζί του και ενώ εκείνη του λέει όχι και πως δε θέλει, αρνείται να το δεχτεί. Καταλήγει να πει ναι μόνο όταν προσποιείται πως θα αυτοκτονήσει.

Όλοι λένε πόσο πολύ την αγαπάει και πόσο ρομαντικό είναι όλο αυτό που κάνει για να την κατακτήσει. Η αλήθεια όμως είναι πως δεν είναι ρομαντικό. Αν ένας άντρας το έκανε αυτό στην πραγματική ζωή θα ήταν ψυχάκι ή stalker. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν ρομαντικός. Όταν η απόρριψη γίνεται καθημερινότητα: Μήπως φλερτάρεις για τους λάθος λόγους; Κοινωνική Πίεση: Δεν είναι φλερτ, αλλά παρενόχληση

Η πίεση είναι παρενόχληση

Το να είναι κάποιος πιεστικός δεν είναι μια ρομαντική κίνηση αλλά παρενόχληση. Σίγουρα μια μικρή επιμονή είναι σημαντική για να κερδίσεις το άτομο που σε ενδιαφέρει αλλά η πίεση σε βαθμό που κάνεις την κοπέλα να νιώθει άβολα, είναι παρενόχληση.

Όταν η κοπέλα σού έχει πει πως δεν ενδιαφέρεται, ότι «είσαι πολύ ευγενικός αλλά όχι», δεν το παίζει δύσκολη. Απλώς δε θέλει να φλερτάρει. Είναι τόσο απλό.

Για κάποιους είναι δύσκολο να αποδεχτούν πως μια γυναίκα τους απέρριψε και δεν κατάφεραν να την κατακτήσουν. «Μα πως έγινε αυτό; Τι έχω και δεν της άρεσα;». Πληγώνεται ίσως ο εγωισμός και η αυτοπεποίθησή τους.

Αυτός όμως δεν είναι λόγος να συνεχίσει να προσπαθεί κάποιος. Το να μας απορρίπτουν δεν είναι κακό. Το να επιμένουμε όμως ενώ η κοπέλα μας έχει δώσει ένα ξεκάθαρο όχι, δείχνει απόγνωση από μεριάς μας και είναι ασεβές για τη γυναίκα που έχουμε απέναντί μας.

Φαντάσου έναν πωλητή βιβλίων. Έρχεται προς το μέρος σου και του λες όχι ευχαριστώ. Ξαναέρχεται και ξαναέρχεται και γίνεται πιεστικός. Του είπες πως δεν ενδιαφέρεσαι για τα βιβλία που πουλάει, γιατί επιμένει τόσο; Νιώθεις άβολα έτσι δεν είναι; Κάπως έτσι νιώθουν και οι γυναίκες όταν συνεχίζουν να τις φλερτάρουν ενώ έχουν πει «όχι».

Η πίεση στο φλερτ όταν η κοπέλα δεν ενδιαφέρεται δεν είναι αρετή αλλά παρενόχληση. Το ξέρεις ήδη, αλλά θα στο ξαναπώ: το «όχι» είναι «όχι», δεν είναι κάποιο παιχνίδι. Δεν σημαίνει «μπορεί» ή «ίσως».

Αντιθέτως, και μεταξύ μας, δεν υπάρχει κάτι πιο ελκυστικό από έναν άνδρα που σέβεται τη γυναίκα που έχει δίπλα του. Πέρα από όλες τις τεχνικές και τις ατάκες, αυτό είναι που σε κάνει να έχεις επιτυχία.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!