8 τακτικές για να σταματήσεις να Αναβάλλεις! - Men's Bible

8 τακτικές για να σταματήσεις να Αναβάλλεις!

8 τακτικές για να σταματήσεις να Αναβάλλεις! δράση

Όλοι μας αναβάλλουμε, αφήνουμε πράγματα στην άκρη, καθυστερούμε, βρίσκουμε δικαιολογίες. Κι αυτό μας προξενεί άγχος, εκνευρίζει τους γύρω μας, δημιουργεί προβλήματα και ξοδεύει τον χρόνο μας. Φαντάζομαι όμως ότι αυτή η κατάσταση σε έχει κουράσει κι εσένα τον ίδιο και θες επιτέλους να σταματήσεις να αναβάλλεις.

Γι’ αυτό πιο κάτω θα βρεις 8 τακτικές που θα σου επιτρέψουν να πάρεις επιτέλους τη ζωή σου στα χέρια σου. Και λειτουργούν ρολόι.

#1 Ένα βήμα τη φορά

Η φαντασία μας αρχίζει να τρέχει και να μας φέρνει στην επιφάνεια όλα τα πράγματα που μπορούν να πάνε στραβά ή πόσο καιρό θα μας πάει κάποιο πρότζεκτ ή για ποιον λόγο δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε κάποιο στόχο.

Και ενώ μερικές φορές όντως κάτι τέτοιο βοηθάει καθώς μας προετοιμάζει για το μέλλον και για τυχόν αναπόφευκτες δυσκολίες, τις περισσότερες φορές απλά μας παραλύει από το να κάνουμε κάτι χρήσιμο. Για αυτό είναι καλό να θυμάσαι ότι την ζωή πρέπει να την παίρνεις βήμα –βήμα.

Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να εστιάζεις σε αυτό που έχεις μπροστά σου. Κανείς δεν γράφει ένα ολόκληρο βιβλίο. Γράφει μια πρόταση και μετά μια άλλη και μετά μια άλλη κοκ.

Αυτός είναι και ο λόγος που στον αθλητισμό πολλοί προπονητές, παρακινούν τους παίκτες τους να μην βλέπουν τη μεγάλη εικόνα (τα σημαντικά παιχνίδια, το πρωτάθλημα, την απόδοση του αντιπάλου) αλλά αντίθετα να εστιάζουν στο να κάνουν σωστά το πιο μικρό πράγμα: το σουτ, το μαρκάρισμα, την συγκεκριμένη άμυνα, την συγκεκριμένη επίθεση.

Αυτή η βήμα –βήμα λογική βοηθάει ο γεμάτος χάος κόσμος μας να γίνει πιο καθαρός, απλός και διαχειρίσιμος. Για αυτό επικεντρώσου στην δουλειά που έχεις τώρα να κάνεις. Στη διαδικασία. Όπως κι αν το αποκαλείς, απλά θυμήσου ότι όλα στη ζωή γίνονται ένα βήμα τη φορά.

#2 Κάνε τα πιο σημαντικά πρώτα

Ναι, μπορείς. Αρκεί να ασχολείσαι με κάθε τι που καταπιάνεσαι σαν να είναι το τελευταίο πράγμα που θα κάνεις στη ζωή σου, και σταματήσεις να περιφέρεσαι χωρίς σκοπό δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα σε όσες ευκολίες και παράπονα σου πασάρει το μυαλό σου.

Το να αναβάλλεις όσα πρέπει να κάνεις είναι εύκολο. Το να παραπονιέσαι είναι κι αυτό εύκολο. Και τα δύο μας έρχονται φυσικά. Αλλά τι καλό βγαίνει από αυτά τελικά; Σίγουρα το να εκφράσεις τα παράπονά σου στην …μοίρα μπορεί να φαίνεται απελευθερωτικό εκείνη τη στιγμή αλλά πόσες φορές έχει βοηθήσει; Η αναβολή όσων πρέπει να κάνεις έχει τελικά κάνει τη ζωή σου λιγότερο αγχωτική και περισσότερο αποτελεσματική; Είμαι σίγουρος, πως όχι. Για αυτό και πρέπει να κάνεις πρώτα τα σημαντικά. Γιατί αν έχεις αυτή την πρώτη νίκη, τότε η υπόλοιπη μέρα θα είναι πολύ πιο εύκολη.

Κι αν θες στην προσωπική σου βελτίωση να έχεις νίκες κάθε μέρα, δες εδώ

#3 Φτιάξε το πρόγραμμα σου

Σε έναν κόσμο που τόσα λίγα είναι υπό τον έλεγχο μας, το να έχεις μια ρουτίνα, ένα πρόγραμμα που ελέγχεις, είναι ένας τρόπος να ανακτάς την αυτονομία σου. Χωρίς ένα πειθαρχημένο πρόγραμμα, η αναβλητικότητα κάνει την εμφάνισή της μαζί με όλο το χάος, τον εφησυχασμό και την σύγχυση που δημιουργεί. Τι επρόκειτο να κάνω; Τι να βάλω; Τι να φάω; Από τι να ξεκινήσω; Μετά τι να κάνω; Από ποια δουλειά να αρχίσω;

Αυτό είναι μαρτύριο. Γιατί η ζωή χωρίς πρόγραμμα είναι απολύτως ασταθής. Η ρουτίνα και το πρόγραμμα προλαμβάνουν την αναβλητικότητα και την αντίσταση. Η ρουτίνα μειώνει την αβεβαιότητα. Ξέρουμε τι να κάνουμε και πότε να το κάνουμε. Η αναβλητικότητα εκθρονίζεται χάρη στην διαύγεια και την τάξη που δημιούργησες.

#4 Εξισορρόπησε την πίεση

Όταν ο σκύλος σου γαυγίζει σε κάποιον που είναι στην πόρτα, το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να του φωνάξεις. Γιατί για τον σκύλο είναι σαν να γαυγίζεις κι εσύ. Όταν ένας σκύλος τρέχει μακριά σου, δεν έχει νόημα να τον κυνηγήσεις. Γιατί για αυτόν είναι σαν να τρέχετε μαζί. Και στις δύο περιπτώσεις η καλύτερη εναλλακτική είναι να δώσεις στον σκύλο να κάνει κάτι άλλο. Πες του να κάτσει. Τρέξε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σπάσε το μοτίβο!

Ακριβώς το ίδιο ισχύει και με εμάς. Όταν κάποια κακή συνήθεια κάνει την εμφάνισή της, αντιμετώπισέ την ενισχύοντας την αντίστοιχη αρετή.

Οπότε όταν βρίσκεις ότι είσαι σε φάση που αναβάλλεις, δεν χρειάζεται να το πολεμήσεις. Αντίθετα, σήκω πάνω και κάνε κάτι απλό. Για παράδειγμα πήγαινε μια βόλτα να καθαρίσεις το κεφάλι σου και να κάνεις το απαραίτητο reset. Πήγαινε αντίθετα στις κακές σου συνήθειες, κάνοντας οτιδήποτε θετικό, μην τις πολεμάς απευθείας. 8 τακτικές για να σταματήσεις να Αναβάλλεις!

#5 Ξεκίνα με μια μικρή νίκη

Κάθε μέρα κάνε ένα βήμα μπροστά. Διάλεξε έναν τομέα της ζωής σου (καριέρα, άθληση, σχέση, προσωπική βελτίωση) και κάνε ένα βήμα μπροστά, όσο μικρό κι αν είναι.

Αυτός είναι και ο τρόπος να σταματήσεις να αναβάλλεις: το να θυμάσαι ότι μικρές, οριακές, σταθερές και επίμονες βελτιώσεις είναι ο τρόπος για τη βελτίωση. Η δουλειά σου, το πρότζεκτ σου, η σχέση σου, το σώμα σου (δεν έχει σημασία τι), φτιάχνονται από μικρά πράγματα, μέρα με τη μέρα.

Αρκεί να κάνεις ένα μικρό πράγμα κάθε μέρα, αυτό είναι το σημαντικό. Γιατί αυτό το μικρό πράγμα προστίθεται στο προηγούμενο και στο προηγούμενο και στο προηγούμενο. Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται. Μια μικρή νίκη κάθε μέρα. Και όσο πιο άμεσα ξεκινήσεις, τόσο καλύτερα θα νιώθεις και θα είσαι.

#6 Άσε το αποτέλεσμα στην άκρη

Αν εστιάζεις στο αποτέλεσμα είναι λογικό να αισθάνεσαι πιεσμένος και να αναβάλλεις. Για αυτό είναι καλύτερο να εστιάζεις στην διαδικασία. Μην σκέφτεσαι τα αποτελέσματα, εστίασε σε αυτό που έχεις να κάνεις.

Και κάνε την καλύτερη προσπάθειά σου.

Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνεις τον εαυτό σου από την πίεση του αποτελέσματος. Εστίασε λοιπόν στον τρόπο σου, στη διαδικασία. Να είσαι παρών. Θα σε βοηθήσει σε όλα τα βήματα.

#7 Μην σπαταλιέσαι στα μικρά πράγματα

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η προσοχή που δίνεις σε κάθε πράξη πρέπει να είναι ανάλογη με την αξία της. Γιατί η αναβλητικότητα συχνά είναι παράγωγο του μεγάλου φόρτου. Έχουμε τόσα πολλά να κάνουμε που δεν ξέρουμε από πού να ξεκινήσουμε, οπότε δεν ξεκινάμε καν.

Όταν η προσοχή μας εκτροχιάζεται σε τόσες πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις, τελικά δεν εστιάζει πουθενά. Ο τρόπος λοιπόν να προχωρήσεις είναι να δώσεις έμφαση στα σημαντικά. Μην κάνεις τα πάντα. Κάνε λίγα και σημαντικά.

Γιατί πολλά από όσα κάνουμε κάθε μέρα δεν είναι σημαντικά. Και απλά μας καταπονούν.

#8 Βάλε χρονικό όριο

Ίσως έχεις ακούσει κι εσύ την άποψη ότι η δουλειά επεκτείνεται χρονικά για να καλύψει τον χρόνο που έχουμε διαθέσιμο. Κι αυτός είναι ένας βασικός λόγος που αναβάλλεις. Για παράδειγμα αν έχεις δύο εβδομάδες διαθέσιμες για να κάνεις μια εργασία για το σχολείο, τότε θα σου πάρει δύο εβδομάδες. Αν προγραμματίσεις όλη την Κυριακή για το καθάρισμα του σπιτιού, τότε θα πάρει όλη την μέρα. Αν σε κάτι δώσεις απεριόριστο χρόνο, τότε θα πάρει για πάντα για να ολοκληρωθεί.

Όταν δεν έχουμε κάποια προθεσμία, τότε αναβάλλουμε. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε αυτή την αρχή προς όφελός μας. Σε ότι κάνεις βάζε μια προθεσμία, ώστε να έχεις έναν ορίζοντα χρόνου κατά νου.

Την αναβλητικότητα δεν την κερδίζεις μια φορά. Είναι ένας αγώνας που γίνεται κάθε μέρα, ξανά και ξανά…

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!