Η ιερή ανάγκη σου για προσωπικό Χώρο στη σχέση - Men's Bible

Η ιερή ανάγκη σου για προσωπικό Χώρο στη σχέση

Η ιερή ανάγκη σου για προσωπικό Χώρο στη σχέση, Γιατί μια σχέση φθείρεται; Πως να κρατήσεις ζωντανή τη σχέση σου

Εκείνο που πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν, είναι ότι, ακόμη και όταν βρίσκεσαι σε μία σχέση, χρειάζεσαι το χώρο σου κάποιες φορές.

Έχουμε την τάση να εννοούμε μία σχέση σα να μας έχουν αλυσοδέσει στο σύντροφό μας, πράγμα που σημαίνει ότι ποτέ δεν πρέπει να μένουμε μόνοι μας, ή να κάνουμε πράγματα για τον εαυτό μας, και, ότι αυτό σημαίνει σχέση και πρέπει να μάθεις να ζεις με αυτό.

Δεν είσαι πλέον ξεχωριστή οντότητα, δηλαδή. Είσαι ζευγάρι, δηλαδή ένα ον με πόδια, χέρια και σώμα κοινό. Κι ας μην τα καταφέρνεις να συμφωνήσεις με τη σύντροφό σου ούτε για το ποια ταινία θα δείτε απόψε.

Ειδικά όταν είσαι νέος, ή όταν η σχέση σου βρίσκεται στο ξεκίνημά της, θεωρείς ότι ο χρόνος που περνάς ραμμένος στο ταίρι σου αποτελεί απόδειξη του πόσο υπέροχη σχέση έχεις χτίσει, του πόσο τέλειοι είστε ο ένας για τον άλλο και άλλα παρόμοια.

Με μια σημαντική διαφορά: δεν λειτουργούν έτσι οι άνθρωποι. Δεν αποποιείσαι της προσωπικότητας σου για χάρη μιας κολλεκτίβας. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείπεις τον εαυτό σου επειδή αγαπάς κάποιον άλλο. Δεν σημαίνει ότι, επειδή θες να περνάς χρόνο με τα πράγματα που σου αρέσουν να κάνεις, ή με τους φίλους σου, αγαπάς λιγότερα αληθινά. Το να περνάς κάθε ώρα και στιγμή με τη σύντροφό σου δεν μεταμορφώνει τη σχέση σου σε ειδυλλιακή.Η ιερή ανάγκη σου για προσωπικό Χώρο στη σχέση

Όλοι χρειαζόμαστε τον προσωπικό μας χώρο

Το να διατηρείς το ζωτικό σου χώρο μέσα σε μία σχέση είναι σημαντικό για την επιβίωση της σχέσης. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες μελέτες, είναι εξίσου σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο, από το καλό σεξ.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι έχουμε την τάση να ταυτίζουμε τον εαυτό μας με τη σχέση μας. Ήμασταν μόνοι και τώρα ξαφνικά, είμαστε το αγόρι κάποιας κοπέλας. Αυτό μας αναβαθμίζει, όπως πιστεύουμε. Στην πραγματικότητα όμως, απλώς μας εγκλωβίζει.

Όταν ακολουθούμε τα όνειρά μας, όταν διεκδικούμε τις επιδιώξεις μας είμαστε μία αυτοτελής προσωπικότητα, όχι απλώς το κομμάτι ενός συνόλου. Έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τα πράγματα που μας ευχαριστούν, να ασχοληθούμε με τα χόμπι μας, να βρεθούμε με τους φίλους μας, να αποσυμπιεστούμε, να χαλαρώσουμε.

Έχουμε δικαίωμα στην ιδιωτικότητά μας και αυτό δεν είναι κάτι που αποποιούμαστε ή που παύουμε να χρειαζόμαστε αυτόματα με το που μπαίνουμε σε μία σχέση.

Το να ηρεμείς, το να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου δεν σημαίνει ότι παραμελείς τη σύντροφό σου. Στην πραγματικότητα είναι σαν να επαναφορτίζεις τις συναισθηματικές σου μπαταρίες. Το να αγαπάς κάποιον δεν σημαίνει ότι τον αφήνεις να σε απομυζεί. Υπάρχουν άνθρωποι χαμηλών τόνων που μπορεί να αφεθούν ολότελα στον πιο εξωστρεφή σύντροφο τους, πράγμα που τους εξουθενώνει.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας αποσυμπίεσης σε μία σχέση είναι η κατανόηση ότι δεν μπορούμε να παρέχουμε τα πάντα στο σύντροφό μας. Δεν μπορούμε να είμαστε όλοι οι ρόλοι. Δεν μπορούμε να τους υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο, σε κάθε περίσταση και κάθε στιγμή.

Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στα ζευγάρια όταν ο ένας εκ των δύο θεωρεί τον εαυτό αποκλειστικά υπεύθυνο για την κάλυψη όλων των συναισθηματικών αναγκών του συντρόφου του. Η ευθύνη και η πίεση από μία τέτοια αποστολή μπορεί να είναι τεράστια.

Όσο και αν αγαπάς κάποια, είναι απολύτως εξοντωτικό να γίνεις ο μοναδικός πυλώνας στήριξής της. Το να έχει ο καθένας από τους δυο σας ελεύθερο χώρο και χρόνο σας δίνει τη δυνατότητα να σχετιστείτε με άλλους ανθρώπους και να αναζητήσετε συναισθηματική στήριξη και σε φιλικά πρόσωπα πέρα από τη σχέση σας.

Κατανοώντας τη διαφορετικότητα των αναγκών σας

Ο καθένας έχει ανάγκη σε διαφορετικό βαθμό τον ελεύθερο χρόνο, ή το χώρο του πέρα από τη σχέση. Ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων μπορεί να ανακτήσει δυνάμεις όντας μόνος, ή μετά από έναν μοναχικό περίπατο στη φύση. Ένας εξωστρεφής άνθρωπος έχει ανάγκη από κόσμο. Συνήθως λοιπόν ένας εξωστρεφής άνθρωπος χρειάζεται λιγότερο χρόνο μοναχικότητας.

Όταν λοιπόν ξεκινάει μία σχέση, ή τέλος πάντων, νωρίς στην πορεία της, είναι σημαντικό να γίνουν κατανοητές οι διαφορετικές ανάγκες για μοναχικότητα, για ελεύθερο χώρο, για προσωπικό χρόνο.

Μπορεί οι σύντροφοι να μην έχουν κοινά ενδιαφέροντα. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητος ο ελεύθερος χώρος στα μέλη της σχέσης. Είναι σημαντικό να μην χρειάζεται να εγκαταλείψουν κάτι που τους ευχαριστεί προκειμένου να ικανοποιήσουν τον σύντροφό τους. Αν υποχρεωθείς να εγκαταλείψεις αγαπημένες δραστηριότητες είναι πάρα πολύ πιθανό να το «χρεώσεις» στον σύντροφό σου στο τέλος.

Μπορεί κάποιος να αισθανθεί πνιγμένος και να χρειάζεται το χρόνο του. Δεν είμαστε μονάχα τα μισά ενός συνόλου, είμαστε ολόκληροι άνθρωποι. Αν το καταλάβουμε αυτό έχουμε κερδίσει. Η σχέση μας δεν μας προσδιορίζει ως άτομα. Η ανάγκη μας για προσωπικό χρόνο δεν σημαίνει κάτι κακό για τη σχέση μας. Ο καθένας μας χρειάζεται προσωπικό χρόνο και χώρο.

Και αν η ανάγκη αυτή δεν γίνει κατανοητή, τότε η σύντροφός μας θα βρει το χρόνο που του χρειάζεται με το να απομακρυνθεί από κοντά μας συναισθηματικά και να μας αφήσει να αναρωτιόμαστε.Η ιερή ανάγκη σου για προσωπικό Χώρο στη σχέση

Η σημασία της επικοινωνίας

Πρέπει να επικοινωνήσεις με τη σύντροφό σου την ανάγκη σου για ιδιωτικότητα και χώρο. Και αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα, καθώς πολλοί δεν μιλάνε για αυτό παρά μονάχα όταν ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Νιώθουμε πιεσμένοι και μας είναι δύσκολο να εξηγήσουμε γιατί, το να πάμε μια εκδρομή μόνοι μας το σκ, για παράδειγμα, δεν σημαίνει ότι βρήκαμε άλλη, σώνει και ντε.

Για αυτό το καλύτερο θα ήταν να μιλάει κανείς για αυτά τα πράγματα όσο νωρίτερα μπορεί μέσα σε μία σχέση, όταν ακόμα διαμορφώνονται οι δυναμικές. Ειδικά αν σκοπεύει να συζήσει. Είναι τελείως διαφορετικά, όταν κάποιος έχει το δικό του σπίτι και απλώς συναντιούνται με τη σύντροφό του. Όταν μοιράζεστε τον ίδιο χώρο, η ιδιωτικότητα περιορίζεται δραματικά.

 

Από την άλλη, όταν αρχίζεις να εξηγείς τςι ανάγκες σου, το χειρότερο που μπορείς να πεις είναι: χρειάζομαι χώρο.

Είναι εντελώς γενική αυτή η δήλωση. Εσύ μπορεί να εκφράζεις απλώς την ανάγκη σου για κάποια ιδιωτικότητα, αλλά αυτό που καταλαβαίνει η κοπέλα σου είναι ότι την βαρέθηκες, στην καλύτερη, ή ότι βρήκες άλλο ενδιαφέρον κι ετοιμάζεσαι να την ξαποστείλεις, στην χειρότερη.

Μπορείς να λοιπόν να το εξηγήσεις λίγο καλύτερα: μου χρειάζεται χρόνος να φορτίσω τις μπαταρίες μου, ή θέλω να μείνω λίγο μόνος, ή θέλω να βγω με φίλους απόψε, ή απλώς, θέλω να χαλαρώσω λίγο, θα λιώσω με καμιά σειρά στον καναπέ, αν μπορείς άσε με μόνο για μερικές ώρες.

Αυτά όλα είναι πολύ ωραιότεροι τρόποι να εκφραστεί η ανάγκη για ιδιωτικότητα από το τρομερό, θέλω λίγο χώρο. Που είναι, όπως είπαμε, τρομακτικό και πολύ γενικό.

Να γίνεις λοιπόν συγκεκριμένος στη σύντροφο σου, πόσο χρόνο χρειάζεσαι; Και τι θα κάνεις; Θα πας δυο ώρες σε ένα φίλο, ας πούμε; Θες ένα απόγευμα, ένα σαββατόβραδο, μία Κυριακή; Επίσης, να είσαι ακριβής και ειλικρινής όσον αφορά στο τι θα κάνεις. Δεν είναι τόσο ότι χρειάζεται να δώσεις λόγο, όσο για το ότι δεν κάνεις κάτι κακό και μπορείς να μοιραστείς την πρόθεσή σου, δημιουργώντας αίσθημα ασφάλειας και στην κοπέλα σου.

Είναι επίσης σημαντικό να οργανωθείτε ως προς τις υποχρεώσεις σας. Αν έχετε άμεσα κάποια υποχρέωση, προφανώς δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να απαιτήσεις χαλάρωμα στον καναπέ. Αλλά αν το έχετε οργανώσει από πριν, και η κανονικότητά σας δεν θα διαταραχτεί και το χρόνο που θέλετε θα τον εξοικονομήσετε.

Πλέον αυτού με καλό σχεδιασμό θα μπορείτε και κοινό χρόνο να έχετε και ιδιωτικότητα. Γιατί εξίσου σημαντικός με τον ιδιωτικό χρόνο είναι και ο κοινός χρόνος ως ζευγάρι. Διαφορετικά με τον πολύ υπέρμετρο ιδιωτικό χρόνο, πας στο να αποφεύγεις την κοπέλα σου, κάνοντας πιο αδύναμη τη σχέση.

Θες να μάθεις να διαχειρίζεσαι τη σχέση σου καλύτερα; Δες εδώ

Πώς θα βρεις το χώρο σου

Εξαρτάται αυτό από το τι είδους ιδιωτικότητα ψάχνεις. Θέλεις μοναξιά ή να βρεθείς με φίλους σου; Αν παίζεις rpg ή video games, για παράδειγμα, είναι ένας τρόπος να ξεφύγεις για ένα απόγευμα και να χαλαρώσεις. Μπορείτε να βγεις για περπάτημα, ή να δεις μία ταινία μόνος σου στο σινεμά.

Αν μένετε μαζί, μπορείτε να φροντίσετε να διατηρήσετε τον προσωπικό σας χώρο. Ένα γραφείο, ας πούμε.

Δες μια σειρά μόνος σου. Η κοπέλα σου δεν είναι υποχρεωμένη να συμμεριστεί τα γούστα σου, όπως και εσύ δεν είσαι υποχρεωμένος να καταπιέσεις τα δικά σου γούστα. Δεν σημαίνει ότι ο προσωπικός χώρος σημαίνει γεωγραφική απομάκρυνση. Άκου τη μουσική που σου αρέσει. Ζωγράφισε, διάβασε. Δες αστεία βίντεο στο youtube. Οτιδήποτε.

Όποιον τρόπο και αν επιλέξεις, είναι ζωτικής σημασίας για τη σχέση σου το να διατηρήσεις προσωπικό χώρο και χρόνο. Σας ανανεώνει και τους δύο, σας επανασυντονίζει, και σε κάνει να επιστρέψεις στη σύντροφό σου με ανανεωμένη διάθεση, και, πιστέψε με, είναι σημαντικές αυτές οι στιγμές για τη μακροβιότητα μίας σχέσης.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!