Αποτυχημένη Σχέση: Ο ρομαντισμός από μόνος του δεν είναι αρκετός - Men's Bible

Αποτυχημένη Σχέση: Ο ρομαντισμός από μόνος του δεν είναι αρκετός

Αποτυχημένη Σχέση: Ο ρομαντισμός από μόνος του δεν είναι αρκετός Πώς και πότε να της πάρεις Λουλούδια (σαν άνδρας), 3 Λόγοι που οι σχέσεις σου Αποτυγχάνουν

Ο ρομαντισμός πουλάει εύκολα σε γενικές γραμμές. Μας αρέσει να βλέπουμε το «ζήσαν αυτοί καλά». Ο ήρωας παντρεύεται την πριγκίπισσά του. Τα καταφέρνει κι η ζωή τους είναι σπαρμένη ροδοπέταλα ως το τέλος του κόσμου. Είναι εμπορικό και οι εταιρίες το ξέρουν και το εκμεταλλεύονται.

Ωστόσο ο ρομαντισμός, ο έρωτας γενικά, είναι μία πολύ πιο περίπλοκη ιστορία από όσο μας θέλουν το Χόλυγουντ, τα μυθιστορήματα, οι διαφημίσεις, τα παραμύθια να πιστεύουμε.

Ο έρωτας δεν είναι πάντα ευχάριστος, δεν είναι πάντα σέξι, δεν είναι πάντα ανώδυνος. Ο ρομαντισμός είναι κάτι που μας κάνει να πονάμε, και μάλιστα πολλές φορές δεν μας αρέσει καθόλου που τον νιώθουμε. Και φυσικά δεν είναι διόλου εμπορικό να μας το πουν αυτό.

Επίσης ο έρωτας, η αγάπη, απαιτεί αυτοπειθαρχία, αυτοκυριαρχία, δουλειά με τον εαυτό γενικότερα και συνεχή προσπάθεια μέσα στο χρόνο. Καθόλου συναρπαστικό, έτσι; Και όπως ήδη είπαμε, καθόλου εμπορικό.

Οι σχέσεις στην αληθινή ζωή

Στην πραγματικότητα, η πραγματική δουλειά σε μία σχέση αρχίζει μετά το «ζήσαν αυτοί καλά». Είναι βαρετή δουλειά και επίσης είναι δουλειά που δεν μπορείς να αμελήσεις να κάνεις. Σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις απλά και βαρετά πράγματα μέσα στην καθημερινότητα που μοιράζεσαι με την σύντροφό σου, και μάλιστα πράγματα που μπορεί κανείς να μην εκτιμά και κανείς να μην καταλαβαίνει.

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να ενδιαφέρονται μονάχα για τα ρομαντικά, δυνατά, σέξι κομμάτια μίας σχέσης και αυτά να προβάλλουν. Δεν είναι όμως έτσι και δεν υπάρχουν μόνο αυτά. Κρατάμε και προβάλλουμε μονάχα τα υλικά από τα οποία θα πρόκυπτε ένα καλό βιβλίο ή μία ωραία ταινία. Αλλά η καθημερινότητα είναι γεμάτη ανατροπές και σίγουρα δεν υπάρχει καν αυτό που λέμε ζήσαν αυτοί καλά .

Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν δώσει τόση βάση στην παραπληροφόρηση αυτή που πιστεύουν ότι τελικά, έρωτας και ρομαντισμός σημαίνει ενθουσιασμός, δράμα, ένδοξες νίκες. Κι έτσι όταν ερωτευόμαστε ψάχνοντας τέτοια πρότυπα δεν βλέπουμε ούτε τα ελαττώματα ούτε τα σημεία στα οποία θα έπρεπε να εστιάσουμε και να εργαστούμε για να έχει όντως θετική έκβαση μία σχέση.

Το μόνο που βλέπουμε είναι τα λαμπρά χολιγουντιανά φωτάκια να καταυγάζουν τη ζωή μας, προβάλλοντάς μας μία ψευδαίσθηση ατελείωτων δυνατοτήτων και ανεξάντλητων επιλογών.

Αυτό είναι ψευδαίσθηση, όπως ήδη είπαμε. Και όχι έρωτας, όχι αγάπη. Και όπως συνήθως συμβαίνει με τις ψευδαισθήσεις, το πράγμα δεν καταλήγει καλά.Αποτυχημένη Σχέση: Ο ρομαντισμός από μόνος του δεν είναι αρκετός

Το ότι ερωτεύτηκες κάποια δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι και μαζί της

Μπορεί να ερωτευτούμε κάποια που δεν μας φέρεται καλά. Μπορεί να ερωτευτούμε κάποια που δεν μας σέβεται, που δεν μας υπολογίζει, που μας κάνει να νιώθουμε άσχημα με τον εαυτό μας και να ψάχνουμε διαρκώς να βρούμε πού κάνουμε το λάθος. Μπορεί να ερωτευτούμε κάποια τόσο δυσλειτουργική, που να απειλεί ανά πάσα στιγμή να μας βουλιάξει στην άβυσσό της.

Μπορεί να ερωτευτούμε κάποια με διαφορετικές φιλοδοξίες, διαφορετικούς στόχους ή ηθικές αξίες που να αντίκεινται πλήρως στο δικό μας αξιακό σύστημα. Μπορεί να έχει άλλα πιστεύω, εντελώς αντίθετη θρησκεία, ή γενικότερα η ζωή της να τραβάει έναν εντελώς ασύμβατο δρόμο από το δρόμο που τραβάμε εμείς στη ζωή.

Θες να κάνεις σχέση από επιλογή και όχι από ανάγκη; Δες εδώ

Είναι δυνατόν να ερωτευτούμε κάποια που να είναι βλαβερή για μας και την ευτυχία μας.

Από ένστικτο (ή μάλλον, λόγω παραπληροφόρησης) έχουμε την τάση να θεωρούμε πως ο έρωτας θα καταφέρει να υπερκεράσει όλα αυτά τα εμπόδια. Ωστόσο αυτό ακριβώς είναι ο ορισμός μίας ανθυγιεινής και τοξικής σχέσης: όταν αγαπάμε κάποια όχι για αυτό που είναι αλλά για αυτό που ελπίζουμε να γίνει, ή φανταζόμαστε πως είναι, ή γιατί νομίζουμε ότι ο έρωτας από μόνος του είναι ικανός να γεμίσει με φως κάθε σκοτεινή γωνία της ψυχής μας.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε τοξικές σχέσεις δεν αγαπούν αληθινά ο ένας τον άλλο. Αγαπούν κάτι ιδεατό, κάτι ανύπαρκτο στην ουσία. Αγαπούν το παιχνίδι του μυαλού που έχει στήσει ο ένας  μέσα στο κεφάλι του άλλου. Και αντί να παρατήσουν τις φαντασιώσεις και να ασχοληθούν με το τι πραγματικά είναι ο άνθρωπος απέναντί τους, προσπαθούν μάλλον να κολακέψουν, να κανακέψουν, να παραχαϊδέψουν, να παραβλέψουν προκειμένου ο σύντροφός τους να ταιριάξει με την ιδεατή εικόνα από την οποία έχουν αγκιστρωθεί.

Και γιατί συμβαίνει αυτό;

Επειδή δεν ξέρουν πώς αλλιώς να φερθούν. Ή επειδή φοβούνται να αγαπήσουν κάποιον με ειλικρίνεια και χωρίς εγωισμούς.

Επειδή φοβούνται να κοιτάξουν το αντικείμενο του ενδιαφέροντος τους κατάματα και να το δουν όπως πραγματικά είναι. Χωρίς φαντεζί λούστρο και χολιγουντιανά φώτα τελειότητας.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!