Η μεγάλη χαρά του να λύνεις Προβλήματα - Men's Bible

Η μεγάλη χαρά του να λύνεις Προβλήματα

Η χαρά του να λύνεις Προβλήματα

Τα προβλήματα στη ζωή μας δεν υπάρχουν για να μας ρίχνουν. Υπάρχουν για να μας βοηθούν να εξελισσόμαστε.

Πας ποτέ στο γυμναστήριο, βλέπεις όλα τα βάρη και τους αλτήρες και τα βάζεις μαζί τους; «Να πάρει! Γιατί να έχει τόσα βάρη εδώ μέσα; Δεν μπορώ να τα σηκώσω όλα. Κοίτα πόσο βαριά είναι αυτά εκεί. Μα γιατί δεν έχουν μόνο ελαφριά βάρη;»

Όχι βέβαια. Και μάλιστα φαίνεται αστεία μια τέτοια σκέψη. Κι όμως έτσι αντιδρούμε πολλές φορές στα διάφορα προβλήματα που εμφανίζονται στη ζωή μας.

«Να πάρει! Γιατί να είμαι παχουλός; Γιατί δεν μπορώ να είμαι αδύνατος και γυμνασμένος; Γιατί να υπάρχουν τόσα νόστιμα φαγητά που με κάνουν να παίρνω βάρος; Γιατί να είναι βαρετή η γυμναστική; Μου τη σπάει που δεν χάνω κιλά».

«Να πάρει! Γιατί να είναι τόσο δύσκολο να βγάλεις λεφτά; Πώς να ξεπληρώσω τις κάρτες μου όταν μου έρχονται συνέχεια νέοι λογαριασμοί; Γιατί κάθε φορά που πάω να τα φέρω στα ίσια, χαλάει το αμάξι μου; Μου τη σπάει που στενεύομαι οικονομικά».

«Να πάρει! Γιατί δεν μπορώ να βρω κοπέλα; Αφού είμαι ευγενικός. Έχω βαρεθεί να γουστάρουν όλα τα κωλόπαιδα και να μου λένε ότι με βλέπουν σαν φίλο. Γιατί να είναι τόσο δύσκολο; Μου τη σπάει που είμαι μόνος μου».

«Να πάρει! Γιατί δεν μπορώ να βρω μια δουλειά που να μου αρέσει; Γιατί να πρέπει να ασχολούμαι με βλακείες που δεν μου αρέσουν για να βγάζω χρήματα; Μου τη σπάει που πηγαίνω κάθε μέρα σε αυτή την δουλειά».

Σου ακούγεται γνώριμο κάτι από όλα αυτά;

Για να ξεφύγεις από την αδράνεια και από αυτές τις σκέψεις, έλα μαζί μας.

Τα προβλήματα ως εμπόδια

Αυτές οι συμπεριφορές απεικονίζουν τα προβλήματα σαν εμπόδια, σαν ενοχλήσεις, που δεν μας αφήνουν να χαρούμε τη ζωή μας.

Υπό αυτό τον τρόπο σκέψης, χρειάζεται να κάνεις ότι καλύτερο μπορείς προκειμένου να τα αποφεύγεις κάθε φορά που εμφανίζονται. Αν εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα τότε σημαίνει ότι κάτι πήγε στραβά. Θα έπρεπε να το είχαμε προβλέψει και αποφύγει. Κι αν δεν μπορούμε να το αποφύγουμε τότε πρόκειται για ένα κακό παιχνίδι της μοίρας, για κακή τύχη.

Κι αν αυτή τη στιγμή έχεις κάποιο πρόβλημα, λέει αυτή η λογική, τότε πρέπει να το λύσεις εφόσον μπορείς. Προκειμένου να ζήσεις σε μια ανέμελη νιρβάνα χωρίς δυσκολίες και προβλήματα, με όλα να είναι σωστά ορισμένα και τίποτα να μην σε απασχολεί.

Βέβαια αυτός είναι ένας χάλια τρόπος σκέψης. Όσο περισσότερο σκέφτεσαι με αυτό τον τρόπο, τόσο πιο αδύναμος γίνεσαι. Και υπάρχουν δύο ενδεχόμενα σε αυτό.

Το πρώτο είναι ότι θα καταβάλλεις ο ίδιος τον εαυτό σου. Αναπόφευκτα η ζωή σου θα έχει προβλήματα που δεν μπορείς να λύσεις. Κι αν απογοητευτείς θα καταφύγεις σε κάποιου είδους απόδραση (όπως η τηλεόραση, το ίντερνετ, τα video games, αλκοόλ κλπ). Θα νιώθεις ότι η ζωή σου βουλιάζει σιγά σιγά. Και με κάθε νέο πρόβλημα που θα εμφανίζεται θα αγχώνεσαι και θα στρεσάρεσαι όλο και πιο πολύ.

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι ότι θα αρχίσεις να αποσύρεσαι από τη ζωή. Προκειμένου να λύσεις τα προβλήματα, αρχίζεις να απομακρύνεσαι από όλους. Αν κάποιο μέρος της ζωής σου, σου δημιουργεί προβλήματα προσπαθείς να το απομακρύνεις. Μένεις μόνος με λίγους φίλους. Προτιμάς δουλειές που είναι εύκολες και χωρίς προκλήσεις. Λες στους γνωστούς ότι προτιμάς να ζήσεις στο καταφύγιό σου.

Με λίγα λόγια είτε καταλήγεις στο συνεχές στρες και απογοήτευση, είτε στην σταδιακή ατροφία. Και σε όποιο κλαδί κι αν είσαι, γίνεσαι αδύναμος. Με το πέρασμα του χρόνου, προβλήματα που παλιά θα σου φαίνονταν αστεία, τώρα αρχίζουν να δείχνουν τεράστια:

«Να πάρει; Γιατί κάηκε η λάμπα πάλι; Τώρα πρέπει να πάω να αγοράσω μία. Θα το κάνω αργότερα, δεν έχω τώρα την ενέργεια να ασχοληθώ με αυτό». Η χαρά του να λύνεις Προβλήματα

Τα προβλήματα ως ευκαιρίες

Επίτρεψε μου τώρα να σου παρουσιάσω έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης για τα προβλήματα που θα σε δυναμώσει.

Τα προβλήματα υπάρχουν για να γίνεσαι δυνατότερος. Είναι σαν τα βάρη στο γυμναστήριο. Αν αποπειραθείς να τα σηκώσεις, θα κουραστείς εκείνη τη στιγμή, αλλά μακροχρόνια θα γίνεις πιο δυνατός.

Καθώς σκέφτεσαι τις διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζεις στη ζωή, θα μπεις στον πειρασμό να θεωρήσεις ότι ο στόχος είναι να φτάσεις στη λύση τους. Αλλά αυτό είναι μόνο μέρος της αλήθειας. Γιατί, για να χρησιμοποιήσω ένα προηγούμενο παράδειγμα, είναι σα να πηγαίνεις στο γυμναστήριο απλά για να φτάσεις στο τέλος της προπόνησης.

Μια πιο αποδοτική οπτική είναι να σκεφτείς ότι η διαδικασία επίλυσης είναι που μετράει πραγματικά. Είναι η διαδικασία, όχι η τελική λύση, που σε βοηθάει να εξελιχθείς. Τα προβλήματα δημιουργούν ψυχική αντοχή και δύναμη.

Κάνοντας την αρχή

Αν βρίσκεις τον εαυτό σου να χάνει χρόνο στις διάφορες «αποδράσεις», τότε είναι πιθανό να έχουν μαζευτεί γύρω σου προβλήματα που σου φαίνονται πολύ μεγάλα για να λυθούν (για παράδειγμα, χρέη, μια χάλια δουλειά, μια κακή σχέση, μοναξιά, επιπλέον κιλά, ή ότι άλλο προβληματίζει τον καθένα).

Αυτό είναι λογικό. Ξεκίνα σταδιακά με τα πιο μικρά από αυτά και προχώρα σκαλί – σκαλί. Καθώς θα λύνεις κάποια από τα μικρότερα προβλήματα, θα αρχίσεις να ανακτάς την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και να νιώθεις πιο δυνατός.

Και, πραγματικά, μπορείς να ξεκινήσεις και από τα πιο μικρά πράγματα: Τακτοποίησε το γραφείο σου. Οργάνωσε την ντουλάπα σου. Ξεκαθάρισε τα email σου. Κρέμασε εκείνο τον πίνακα. Βγες για λίγο τρέξιμο.

Μια άλλη τακτική είναι να θέσεις μια χρονική περίοδο στην οποία θα ασχοληθείς. Για παράδειγμα, μπορείς να πεις ότι θα αφιερώσεις μία ώρα στο πρόβλημα που σε απασχολεί. Και έπειτα θα σταματήσεις ανεξαρτήτως της προόδου που έκανες. Αυτή είναι μια καλή τακτική για τις περιπτώσεις που το πρόβλημα σου φαίνεται μεγάλο και δεν ξέρεις από πού να το πρωτοπιάσεις.

Σκέψου αυτή την χρονική περίοδο σαν κάτι αντίστοιχο της προπόνησης. Θέτεις μια συγκεκριμένη ώρα και ασχολείσαι μόνο με αυτό. Έπειτα σταματάς και επαναλαμβάνεις άλλη μέρα. Και αν το κάνεις συστηματικά, σταδιακά η διαδικασία θα αρχίσει να σου φαίνεται πιο εύκολη.

Βάλε δυναμισμό

Η επίλυση των προβλημάτων σε κάνει δημιουργικό. Κι όσα περισσότερα προβλήματα επιλύσεις, τόσο καλύτερος γίνεσαι στην διαχείρισή τους.

Όταν ξεκινάς να βλέπεις τα προβλήματα ως προκλήσεις που έχουν ως στόχο να σε κάνουν πιο δυνατό, μπορείς να τα αντιμετωπίσεις με μεγαλύτερο δυναμισμό. Γνωρίζεις ότι θα είναι δύσκολο και το αποδέχεσαι. Όπως τα βάρη στο γυμναστήριο είναι βαριά και η προπόνηση κουραστική. Αν ήταν πολύ εύκολη, δεν θα σε δυνάμωνε.

Οπότε μην οικτίρεις τα προβλήματά σου. Να είσαι ευγνώμων για αυτά. Σε εκπαιδεύουν να γίνεις πιο έξυπνος και πιο δυνατός. Μάθε να χαίρεσαι αυτή την εκπαίδευση. Σε μερικά χρόνια από τώρα θα χαίρεσαι που είχες αυτά τα προβλήματα γιατί θα σε έχουν βοηθήσει να γίνεις δυνατότερος.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!