Πως διαχειρίζεσαι μια Αμήχανη Στιγμή - Men's Bible

Πως διαχειρίζεσαι μια Αμήχανη Στιγμή

Πως διαχειρίζεσαι μια Αμήχανη Στιγμή

Όλοι κάνουμε βλακείες. Είναι απόλυτη αλήθεια: όσο cool και πετυχημένος κι αν είσαι, κάποια στιγμή θα κάνεις κάτι που θα δημιουργήσει μια αμήχανη στιγμή και θα εύχεσαι να ανοίξει η γη να σε καταπιεί.

Και δυστυχώς αυτή η αμήχανη στιγμή μπορεί να μας ακολουθεί επειδή δεν τη διαχειριστήκαμε σωστά. Γιατί αυτό που μας ξεχωρίζει από τους άλλους είναι το πώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις καταστάσεις.

Κατανόησε τι σημαίνει αμήχανη στιγμή

Το πρώτο βήμα για να μπορείς να διαχειριστείς με επιτυχία μια αμήχανη στιγμή έχει να κάνει με το να καταλάβεις και να εκτιμήσεις τι σημάνει αμήχανη στιγμή.

Γιατί άλλο το να πάει κάτι στραβά μια φορά και άλλο να είσαι creepy γενικά. Η διαφορά είναι απλή. Αμηχανία σημαίνει να νιώθεις μια κοινωνική δυσφορία, το αίσθημα του «ωχ, έκανα βλακεία».

Αμήχανο είναι το συναίσθημα «της ζήτησα να βγούμε και με απέρριψε, τώρα νιώθω λίγο περίεργα όποτε τη βλέπω γιατί θυμάμαι αυτό το γεγονός». Creepy είναι το «της ζήτησα να βγούμε και με απέρριψε. Θα της ζητήσω να βγούμε ξανά. Και ξανά. Και θα της στείλω μήνυμα. Και αν δεν μου απαντήσει θα της ξαναστείλω».

Η αμήχανη στιγμή είναι στιγμιαία άβολη και προκύπτει από καταστάσεις που τα πράγματα πήγαν με μη επιθυμητό τρόπο. Δώσε βάση στο «στιγμιαία». Οι περισσότερες αμήχανες στιγμές είναι προσωρινές. Συμβαίνουν, ξεπερνιούνται και όλοι τις ξεχνάνε.

Ίσως εμείς νιώθουμε ότι κρατάνε πολύ γιατί οι ίδιοι εστιάζουμε σε αυτές και τις κάνουμε να φαίνονται στον εαυτό μας σα να κρατάνε για πάντα.

Όσο πιο άσχημα νιώθουμε εκείνη τη στιγμή, τόσο περισσότερο τονίζεται μέσα μας το συμβάν και τόσο πιο πολύ εντυπώνεται στη μνήμη μας.

Και είναι αυτό το συναίσθημα που μας πείθει ότι η αμήχανη στιγμή που νιώθουμε γίνεται αντιληπτή και αισθητή από όλους. Όμως στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρατηρούν, ούτε νοιάζονται για το δικό μας στραβοπάτημα. Συχνά, προβάλλουμε το δικό μας άγχος για αυτό που έγινε στους άλλους.

Απόφυγε την αμήχανη στιγμή

Ο πιο απλός και καλός τρόπος να αποφύγουμε τη δυσφορία της αμηχανίας είναι απλός: να αποτρέψουμε εξαρχής να συμβεί.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε τόσο cool σαν τον James Bond και άνετοι σαν τον Bruce Lee. Ούτε σημαίνει να αποφεύγουμε τους ανθρώπους εντελώς.

Αυτό που εννοώ είναι απλά να μάθουμε πώς να αποφεύγουμε συμπεριφορές και πράξεις που μπορούν να οδηγήσουν σε μια αμήχανη στιγμή. Και το πιο εύκολο, αλλά ταυτόχρονα και δύσκολο, είναι να λειτουργούμε πιο αργά.

Πολλές αμήχανες στιγμές προκύπτουν επειδή προχωράμε στη ζωή χωρίς να βλέπουμε. Έχουμε πολλά στο κεφάλι μας, ξεχνιόμαστε και αφήνουμε τον εαυτό μας στον «αυτόματο». Έτσι πολλές φορές το στόμα μας είναι πιο μπροστά από το μυαλό μας και καταλήγουμε να λέμε και να κάνουμε πράγματα που μας κάνουν να θέλουμε να ανοίξουμε μια τρύπα να κρυφτούμε.

Αυτός είναι και ο λόγος που για να αποφύγεις τις αμήχανες στιγμές προτείνω να ρίξεις ρυθμούς. Αλλά και να μη φοβάσαι τη σιωπή. Συχνά, προκειμένου να την αποφύγουμε λέμε ότι μας έρθει. Έτσι καταλήγουμε να πετάμε στην κουβέντα πράγματα που δεν εννοούμε ή δεν καταλαβαίνουμε εκείνη τη στιγμή τι επιπτώσεις έχουν.

Άλλες φορές είμαστε τόσο αγχωμένοι, που απλά δεν μπορούμε να επεξεργαστούμε τι γίνεται. Γιατί ξέχασες το όνομα της κοπέλας την οποία προσέγγισες για να γνωρίσεις; Μα επειδή είχες άλλα τέσσερα διαφορετικά πράγματα που έτρεχαν στο κεφάλι σου εκείνη τη στιγμή. Άρα χαλάρωσε, μην αγχώνεσαι από τη σιωπή και ζήσε τη στιγμή.

Αν δεν είσαι σίγουρος πως θα επανακάμψεις μετά από μια αμήχανη στιγμή, υπόθεσε τα καλύτερα. Θα είσαι καλά και οι άλλοι θα είναι cool με αυτό. Το να περιμένεις οι άλλοι να αντιδρούν καλά σε σένα είναι καλό κόλπο. Αν συμπεριφέρεσαι σα να είναι cool αυτοί με αυτό που έγινε, τους πείθεις και στην πραγματικότητα να είναι χαλαροί μαζί σου. Οι προσδοκίες σου και η συμπεριφορά σου μεταφέρονται μέσα από τη γλώσσα σώματος σου και στους άλλους.

Για να μάθεις να ξεπερνάς τις δυσκολίες και να συνεχίζεις ακόμα πιο δυνατός, δες εδώ

Η βλακεία έγινε. Τώρα, τι;

Οκ, το κακό έγινε. Είπες ή έκανες κάτι που δημιούργησε όντως αμηχανία. Τώρα πρέπει να ξεπεράσεις αυτή την αμήχανη στιγμή όσο πιο καλά γίνεται ώστε να δημιουργήσει όσο μικρότερο αποτύπωμα γίνεται

Τι μπορείς να κάνεις; Να αποδεχτείς και να παραδεχτείς αυτό που έγινε.

Τίποτα δεν ξεπερνάει καλύτερα μια αμήχανη στιγμή από το να την εξουδετερώσεις ο ίδιος όσο πιο άμεσα γίνεται. Στη σιωπή και τη ντροπή είναι που αναπτύσσεται.

Όλοι παριστάνουν ότι δεν κατάλαβαν τι έγινε, αλλά αν πρώτος παραδεχτείς ότι κάτι έγινε, τότε την ξεφουσκώνεις γρήγορα και δημιουργείς ανακούφιση στους άλλους. Μπορείς να γελάσεις με αυτό (αλλά μην το παρακάνεις), αντί να κάθεσαι εκεί με τους άλλους και να νιώθεις χάλια. Δεν είσαι ο τύπος που έκανε την κατάσταση άβολη, αλλά αυτός που έκανε τα πράγματα λιγότερο άβολα καταδεικνύοντας τι έγινε και επανορθώνοντας.

Έκανες κάποια βλακεία; Ζήτα συγγνώμη. Μια ειλικρινής απολογία μπορεί να σε βοηθήσει σε δύσκολες κοινωνικές καταστάσεις. Απλά μην την τραβήξεις περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται και τονίσεις την κατάσταση ακόμα πιο πολύ.

Συστήθηκες μόλις με κάποιο νέο συνάδελφο και λίγα λεπτά μετά ξέχασες το όνομά του; «Μπορείς να μου πεις πάλι το όνομά σου; Δεν είμαι πολύ καλός με τα ονόματα».

Μήπως ήπιες πολύ και είπες κάτι που δεν έπρεπε; «Ωχ, είπα κάποιες βλακείες χτες, ε; Συγγνώμη για αυτό»

Να ξέρεις οι άνθρωποι δεν θυμούνται ούτε τα μισά από όσα έκανες, όσο κυρίως πως τους έκανες να αισθάνονται. Απολογούμενος, κάνεις την κατάσταση πιο ανάλαφρη και τα πράγματα καλύτερα.

Έτσι δείχνεις άνθρωπος θετικός που σκέφτεται τους άλλους – εικόνα που θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από την αμήχανη στιγμή που δημιούργησες αρχικά. Άσε που έτσι θα κατανοήσεις κι ο ίδιος ότι δεν ήταν τόσο μεγάλο θέμα, όσο νόμιζες. Πως διαχειρίζεσαι μια Αμήχανη Στιγμή

Νιώσε άνετα με την αμηχανία

Οι αμήχανες στιγμές είναι αμήχανες ακριβώς επειδή δεν είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές.

Όταν ξέρουμε κάτι καλά, ακόμα κι αν κάνουμε κάποιο λάθος, δε νιώθουμε αμηχανία, γιατί έχουμε στο νου μας το χάρτη που πρέπει να ακολουθήσουμε. Μπορεί να μην είναι ευχάριστο, αλλά τουλάχιστον ξέρουμε τους κανόνες και τι να περιμένουμε.

Ωστόσο το άγνωστο προσφέρει νέους τρόπους να κάνουμε λάθη που περιορίζονται μόνο από τη φαντασία μας. Έτσι ο φόβος μας του να έχουμε μια αμήχανη στιγμή μας οδηγεί στο να αποφεύγουμε.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι μένουμε κολλημένοι στο παλιό και το γνώριμο, στη μικρή μας ζώνη άνεσης. Και ενώ το να μένουμε εκεί είναι χαλαρωτικό, αν το παρακάνουμε σε διάρκεια γίνεται περιοριστικό. Όσο πιο πολύ μένουμε στη ζώνη άνεσης, τόσο συνηθίζουμε σε αυτήν και τόσο περισσότερο φοβόμαστε τις προκλήσεις, τα λάθη, την αμηχανία.

Όμως η αυτοπεποίθηση αναπτύσσεται με το να αντιμετωπίζουμε κάθε αμήχανη στιγμή και τελικά να επιβιώνουμε.

Το να συνηθίσουμε ότι μπορούμε να έχουμε και μια αμήχανη στιγμή, μας κάνει πιο δυνατούς. Όταν μπορείς να αντιμετωπίσεις το άβολο και το δύσκολο, τότε επεκτείνεις τα όριά σου και τους ορίζοντές σου.

Και αυτό με τη σειρά του φέρνει μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση. Μεγαλύτερη πίστη στον εαυτό σου και τις δυνατότητές σου.

Ξεπέρνα κάθε αμήχανη στιγμή και θα ξέρεις να αντιμετωπίζεις κάθε κατάσταση με αυτοπεποίθηση.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!