Σήκω από τις Στάχτες σου - Men's Bible

Σήκω από τις Στάχτες σου

Σήκω από τις Στάχτες σου

Θα έρθει ένα σημείο στη ζωή σου (αν δεν έχει έρθει ήδη) που θα φαίνεται ότι όλα γύρω σου καταρρέουν. Η σχέση σου διαλύεται, η υγεία σου δεν είναι καλή, τα οικονομικά σου έχουν τα χάλια τους κλπ. Και αν δεν βρεις έναν τρόπο να σηκωθείς από τις στάχτες σου είναι εύκολο να αφήσεις αυτές τις καταστάσεις να σε ρίξουν για πάντα.

Γνωρίζω πολλούς άνδρες που ζουν στη μετριότητα επειδή δεν έμαθαν ποτέ να σηκώνονται από τις στάχτες τους όταν αντιμετωπίζουν αρνητικές καταστάσεις. Δεν έμαθαν ποτέ πώς να σηκώνονται και να γίνονται δυνατότεροι παρά τις καταστάσεις που όλοι μας, λίγο ή πολύ, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας.

Είτε λοιπόν αντιμετωπίζεις οικονομικά προβλήματα, χωρισμό, διαζύγιο, θάνατο κάποιου αγαπημένου, τραυματισμό ή ασθένεια, απόλυση από τη δουλειά, είναι σημαντικό να μάθεις να διαχειρίζεσαι ότι κι αν σου φέρει στο δρόμο η ζωή.

Όταν παρουσιαστούν αυτές οι αναπόφευκτες δυσκολίες, βλέπουμε ότι υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων: Αυτοί που αντιμετωπίζουν τη δυσκολία και βρίσκουν έναν τρόπο να γίνουν καλύτεροι και αυτοί που χρησιμοποιούν τις καταστάσεις σαν δικαιολογία για να αυτοκαταστραφούν.

Γι’ αυτό θέλω να μοιραστώ μαζί σου τέσσερα βήματα που μπορεί να κάνεις για να ξεπερνάς τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

#1 Παρατήρησε

Κοίτα, ίσως έφαγες μια γερή κλωτσιά και έπεσες. Είναι λογικό να θεωρούμε ότι όταν βρεθείς σε τέτοια κατάσταση, δεν θα είναι δυνατό να σηκωθείς αμέσως ξανά και να συνεχίσεις την πορεία σου. Θα ήταν ωραίο να ήταν έτσι, αλλά σπάνια γίνεται αυτό.

Κάτι που επιπλέον ισχύει είναι ότι αν, όταν πέσεις, βιαστείς να σηκωθείς από τις στάχτες σου έχεις την τάση να επανέρχεσαι σε χειρότερη κατάσταση απ’ όταν δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να ξαναμαζέψει το κομμάτια του και να αξιολογήσει τι ακριβώς συνέβη. Έτσι θα έχεις το χρόνο να μάθεις από αυτή την εμπειρία.

Είναι πολύ δύσκολο όταν είσαι «ζεστός» από το χτύπημα ή σε συναισθηματική ένταση, να ρίξεις ρυθμούς και να αναλύσεις αυτό που έγινε. Αν όμως δεν δώσεις αρκετό χρόνο, θα κάνεις τα πράγματα χειρότερα. Αντίθετα, δες την κατάσταση σαν μια ευκαιρία για να εστιάσεις στον εαυτό σου και σε αυτό που θα κάνεις για να βελτιωθείς και να προχωρήσεις μπροστά.

Δες την κατάσταση όσο πιο αντικειμενικά γίνεται. Μη γίνεις συναισθηματικός και μη χάσεις την ψυχραιμία σου. Μην βιαστείς να βρεις μια λύση. Μάζεψε τα κομμάτια σου, αποσύρσου από τη μάχη (προσωρινά, όχι για πάντα) και βρες τι στο καλό συνέβη. Σήκω από τις Στάχτες σου

#2 Προσανατολίσου

Αφού έδωσες χρόνο για να παρατηρήσεις τι γίνεται γύρω σου, είναι ώρα να αρχίσεις να φτιάχνεις το πλάνο σου. Είναι ώρα να καταλάβεις τι πόρους και ενέργεια έχεις. Είναι ώρα να βρεις ποιες είναι οι αδυναμίες σου. Είναι ώρα να βρεις ποια είναι τα συν και τα πλην σου. Είναι ώρα να αρχίσεις να σκέφτεσαι ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις σου.

Ρώτα τον εαυτό σου:

  • Σε ποιους τομείς θέλω να βελτιωθώ;
  • Ποιες ικανότητες πρέπει να αποκτήσω;
  • Ποιους πόρους έχω που μπορούν να με βοηθήσουν;
  • Τι χρειάζομαι για να τα καταφέρω;
  • Τι ακριβώς θέλω να επιτύχω;

Κατάγραψε τα πάντα. Δεν χρειάζεται ακόμα να ορίσεις προτεραιότητες. Απλά γράψε τις απαντήσεις σου στα παραπάνω ερωτήματα και σε άλλα που πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσουν.

#3 Αποφάσισε

Ως εδώ έχεις παρατηρήσει τι συμβαίνει. Και ξέρεις ότι είσαι σε δύσκολη κατάσταση. Γνωρίζεις τι γίνεται γύρω σου. Έχεις αναγνωρίσει τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σου και έχεις συνειδητοποιήσει τι πόρους διαθέτεις αλλά και τι θες να καταφέρεις.

Τώρα είναι η ώρα να θέσεις προτεραιότητες και να πάρεις αποφάσεις. Τώρα χρειάζεται να απαντήσεις στο ερώτημα: «Ποιο είναι το πλάνο δράσης μου;».

Όταν βάζω προτεραιότητες για όλα όσα πρέπει να κάνω προκειμένου να βελτιώσω τον εαυτό μου και την κατάστασή μου, ρωτάω: «Ποιο είναι το ένα πράγμα που μπορώ να κάνω τώρα και θα έχει το καλύτερο αποτέλεσμα;».

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα κατευθύνει την πορεία που θα ακολουθήσω. Και μόλις το ολοκληρώσω, ρωτάω ξανά: «Ποιο είναι το επόμενο ένα πράγμα που μπορώ να κάνω τώρα και θα έχει το καλύτερο αποτέλεσμα;». Και κάνω την απάντηση το επόμενο βήμα μου.

Εδώ είναι που πολλοί κολλάνε και βαλτώνουν. Έχουμε ξαναμιλήσει για τον όρο «παράλυση από την ανάλυση» (στα αγγλικά: paralysis by analysis).

Είναι εύκολο να αρχίσεις να καθυστερείς επειδή δεν θες να κάνεις κάποιο λάθος. Και η αλήθεια είναι ότι μπορεί. Αλλά ποια είναι η εναλλακτική; Να μη σηκωθείς από τις στάχτες σου, να μείνεις εκεί που είσαι, σε απόγνωση, απλά ελπίζοντας ότι τα πράγματα θα φτιάξουν από μόνα τους. Το να κάθεσαι και να ελπίζεις πως τα πράγματα θα αλλάξουν δεν είναι και σπουδαία στρατηγική.

Γι’ αυτό πάρε μια απόφαση. Και πάρε την με τα σωστά κίνητρα και τη σωστή πληροφόρηση. Και αν δεν βγει όπως ήλπιζες, ξεκίνα τη διαδικασία από την αρχή.

#4 Δράσε

Μέχρι τώρα έχουμε παρατηρήσει το πρόβλημα όσο πιο αντικειμενικά γίνεται. Έχουμε προσανατολίσει τον εαυτό μας στο τι χρειάζεται και τι έχουμε διαθέσιμο και τι άλλο πρέπει να βρούμε. Αποφασίσαμε ποια θα είναι η πορεία μας. Τώρα είναι ώρα να αναλάβουμε δράση.

Για αυτό το στάδιο, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Έχεις κάνει όλα όσα χρειάζονταν προκειμένου να φτάσεις στο σημείο να μπορείς να δράσεις με τρόπο που θα φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα. Ξεκίνα! Αυτό είναι, ξεκίνα.

Θες να αναλάβεις δράση για να βελτιώσεις την προσωπική σου ζωή; Δες εδώ

Και πάλι απ’ την αρχή

Υπάρχει κάτι που χρειάζεται να έχεις υπόψη όταν ακολουθήσεις την παραπάνω στρατηγική για να σηκωθείς από τις στάχτες σου. Η διαδικασία δεν είναι γραμμική, αλλά κυκλική. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσεις πάλι από την αρχή. Στην πραγματικότητα δεν σταματάει ποτέ.

Έχω δει πολλούς να την εφαρμόζουν και να διαπιστώνουν ότι δουλεύει. Αλλά μετά ξεχνούν να συνεχίσουν από το πρώτο βήμα κι έτσι μετά από λίγο βρίσκονται στην ίδια κατάσταση που ήταν και πριν.

Οπότε μη νομίσεις ότι επειδή ολοκλήρωσες μια φορά τον κύκλο, όλα άλλαξαν και δεν χρειάζεται να βελτιωθείς άλλο. Αυτός είναι ο σίγουρος δρόμος για τη μετριότητα, την πλαδαρότητα και την μακροχρόνια αποτυχία.

Ενσωμάτωσε τη διαδικασία αυτή στη ζωή σου, όχι μόνο για όταν τα πράγματα πάνε στραβά, αλλά και για όταν όλα πάνε καλά. Δεν χρειάζεται να περιμένεις να διαλυθούν όλα για να αρχίσεις να βελτιώνεις τον εαυτό σου. Στην πραγματικότητα αν χρησιμοποιήσεις αυτά τα βήματα στους διάφορους τομείς της ζωής σου από τώρα, τόσο πιο έτοιμος θα είσαι να χειριστείς κάθε ανεπάντεχη δυσκολία.

Κάθε φορά που πέφτεις, θέλω να σηκώνεσαι από τις στάχτες σου. Έχω δει πολλούς άνδρες να πέφτουν θύματα τραγικών καταστάσεων. Αυτές οι δυσκολίες δεν είναι για να σε πληγώσουν ή για να σε κρατήσουν κάτω. Είναι για να σε κάνουν πιο δυνατό και έτοιμο για ότι άλλο πρόκειται να έρθει.

Έχεις τη δύναμη να γίνεις καλύτερος, δυνατότερος, σκληρότερος και με πιο πολύ τσαγανό σε σχέση με πριν. Άσε τις δυσκολίες να σε βοηθήσουν να χτίσεις κάτι πιο ισχυρό. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται να τις αντιμετωπίσεις με ψυχραιμία και με τα βήματα που αναλύσαμε παρακάτω. Και θα γίνεις ένας νέος πιο δυνατός άνδρας.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!