Πώς να είσαι Ευάλωτος, χωρίς να δείχνεις Αδύναμος - Men's Bible

Πώς να είσαι Ευάλωτος, χωρίς να δείχνεις Αδύναμος

Πώς να είσαι Ευάλωτος, χωρίς να δείχνεις Αδύναμος

Έχω ξαναθίξει το θέμα: πολλοί άντρες δυσκολεύονται να διακρίνουν μεταξύ ευαισθησίας και αδυναμίας.

Το να είσαι τρωτός, το να είσαι ευάλωτος αυτόματα συγχέεται με αδυναμία και δειλία. Το να είσαι τρωτός, νομίζουν μερικοί, είναι συνώνυμο του δειλός και του αδύναμος ή περίπου. Σημαίνει ότι οι άλλοι σε πληγώνουν, σημαίνει ότι τους ανέχεσαι να σε κακομεταχειρίζομαι. Και γιατί, φυσικά, να θέλει κάποιος να υφίσταται τέτοιες συμπεριφορές;

Με τη διαφορά ότι το να είσαι ευάλωτος δεν σημαίνει καρπαζοεισπράκτορας.

Το να είσαι ευάλωτος και να το αποδέχεσαι δεν είναι δείγμα αδυναμίας. Το εντελώς αντίθετο μάλιστα. Χρειάζεται πολλή εσωτερική δύναμη για να αποδεχτείς το γεγονός ότι είσαι τρωτός.

Το να είσαι τρωτός σημαίνει να ανοίγεσαι και να εκτίθεσαι, είτε στην απόρριψη, είτε στην κριτική, είτε στην ταπείνωση. Σημαίνει ότι, από συνειδητή επιλογή σου, θα πεις και θα κάνεις εκείνο που πιστεύεις ότι πρέπει να πεις ή να κάνεις χωρίς να σε ενδιαφέρει αν θα εισπράξεις απόρριψη, κριτική ή ταπείνωση για αυτό. Δεν σε νοιάζει να είσαι δημοφιλής και σπουδαίος, σε νοιάζει να είσαι αληθινός με τον εαυτό σου.

Αδύναμος είναι αυτός που έχει εμμονή με το να ρυθμίζει τις συμπεριφορές του ανάλογα με τα γούστα των άλλων, ή τους συρμούς, ή τις μόδες, ή τις ιδεολογίες. Αδύναμος είναι αυτός που δεν σκέφτεται τίποτα άλλο πέρα από το τι γνώμη έχουν οι άλλοι για αυτόν. Αδύναμος είναι αυτός που έχει ψύχωση με το να είναι άλφα αρσενικό, και αυτό δεν κρύβεται όσο και αν φουσκώνει τους δικεφάλους του.

Για να το σκεφτούμε λίγο. Ένας άνθρωπος που ενδιαφέρεται για το αν οι άλλοι θα τον θεωρήσουν κουλ και σπουδαίο, επιτρέπει στους άλλους να έχουν επιρροή στη ζωή του. Ένας άνθρωπος που δεν ενδιαφέρεται μήπως οι άλλοι δεν τον θεωρούν κουλ και σπουδαίο, αυτόματα δεν δίνει σε άλλους το δικαίωμα να έχουν επιρροή στη ζωή του. Ποιος από τους δύο τύπους ανθρώπου σου φαίνεται δυνατότερος;

Δεν υποκύπτεις στις προσδοκίες που έχει ο άλλος κόσμος για σένα, σε ενδιαφέρει να ικανοποιείς μονάχα τα δικά σου στάνταρ. Επιπλέον όταν αποδέχεσαι ότι είσαι ευάλωτος είσαι ικανός να παραδεχτείς ότι κάτι δεν πήγε καλά και γίνεσαι πιο ευέλικτος στις αναποδιές.

Δεν προστατεύεις τον εαυτό σου έτσι

Ένα βασικό θέμα που αντιμετωπίζουν πολλοί στο φλερτ είναι το πώς να προστατεύσουν την εικόνα τους. Θέλουμε να μας συμπαθούν, να μας σέβονται, να μας εκτιμούν, να μας βρίσκουν σπουδαίους. Θέλουμε να ανήκουμε κάπου.

Ωστόσο σκέψου όλες τις φορές που καταπιεζόμαστε, προσπαθώντας απλώς και μόνο να αρέσουμε στους άλλους. Θέλουμε να μας σέβονται και να μας εκτιμούν και προτιμάμε να καταπιούμε τα λόγια μας παρά να ρισκάρουμε να μην είμαστε συμπαθείς. Πρέπει να συμβαδίζουμε με το ρεύμα, αυτή είναι η γενικότερη αίσθηση. Ακόμη και όταν πρέπει να τσακωθούμε το αποφεύγουμε. Ακόμη και όταν πρέπει να κάνουμε σκηνή, ή να παραπονεθούμε, ή οτιδήποτε. Αποφεύγουμε να ρισκάρουμε τη συμπάθεια των άλλων.

Έτσι πολλοί κάνουν την προσωπικότητά τους λάστιχο προκειμένου να την ταιριάξουν με του καθενός τα γούστα. Λένε «ναι» σε όλα, δέχονται κάθε συμπεριφορά για να αποφύγουν συγκρούσεις. Φυσικά αυτό το πληρώνουν οι ίδιοι.

Μπλέκουν κατά κανόνα σε σχέσεις τοξικές επειδή τους φαίνεται ευκολότερο να ανέχονται από το να αντιστέκονται. Έτσι πιστεύουν ότι προστατεύουν τον εαυτό τους από τον κίνδυνο να μην γίνουν αρεστοί και αποδεκτοί. Πιστεύουν ότι γλυτώνουν την απόρριψη έτσι. Δεν δείχνουν αυτό που αισθάνονται, δεν λένε αυτό που σκέφτονται, πιέζονται όσο δεν παίρνει και μέσα τους βράζουν.Πώς να είσαι Ευάλωτος, χωρίς να δείχνεις Αδύναμος

Ζώντας με αυθεντικότητα

Όπως είναι φυσικό, το να καταπιέζεσαι και να κρύβεις αυτό που αισθάνεσαι και να καταπίνεις αυτό που θες να πεις είναι εξουθενωτικό. Σε γεμίζει άγχος η διαρκής υποκρισία. Είναι σαν να είσαι μπερδεμένος μέσα σε μύριους κόμπους. Και όπως συνήθως συμβαίνει, η πίεση αυτή βγαίνει με την μορφή πικρίας, ή με το διαρκές αίσθημα ότι σε αδικούν και σε καταδιώκουν, αφού είσαι κι εσύ ένας ξεχωριστός άνθρωπος και κανείς δεν φαίνεται να το εκτιμά.

Έτσι λοιπόν είναι καλύτερα να αφήνεσαι να είσαι ευάλωτος. Είναι καλύτερα να είσαι ο εαυτός σου παρά να υποκρίνεσαι, και να δείχνεις φανερά τι σε ενοχλεί και τι όχι.

Το βλέπουμε συνέχεια, ειδικά σ’ αυτές τις εποχές των social media όπου όλοι παλεύουν πώς και τι προκειμένου να περάσουν προς τα έξω μίαν άψογη εικόνα ικανοποίησης και επιτυχίας. Ενώ από μέσα τους μπορεί να είναι κομμάτια.

Όταν ανεβάζουμε ευτυχισμένες φωτογραφίες που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, όταν καλλιεργούμε ένα προφίλ αψεγάδιαστο. Χωρίς άσχημα αισθήματα, χωρίς καμία θλίψη. Είναι ακόμη δυσκολότερο να δημιουργήσεις μία υγιή σχέση με τους ανθρώπους έτσι. Όταν δεν είσαι ο εαυτός σου και προσπαθείς να γίνεις αυτό που νομίζεις πως θέλουν οι άλλοι να είσαι, είναι εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργήσεις προϋποθέσεις για μία υγιή ζωή.

Στην πραγματικότητα όλη αυτή η υποκρισία μας περιορίζει. Δεν μας αφήνει να ανοιχτούμε και να έρθουμε πραγματικά κοντά σε ανθρώπους που τελικά, αυτό ακριβώς θέλουμε, να έρθουμε κοντά. Πώς μπορείς να προσεγγίσεις τον οποιονδήποτε όταν το μόνο που σε απασχολεί είναι μήπως τυχόν σε κοροϊδέψει, σε απορρίψει ή σε κρίνει; Πώς μπορείς να εκφραστείς με ειλικρίνεια στα θέλω σου και σε αυτά που αισθάνεσαι;

Για να μπορείς να εκφράζεις τις προθέσεις σου με αμεσότητα, δες εδώ

Τόλμα να είσαι ευάλωτος

Αν θέλεις να γίνεις καλός στο φλερτ, πρέπει να τολμήσεις να είσαι ευάλωτος. Τελεία. Πρέπει να είσαι πρόθυμος και έτοιμος να εκφραστείς ανοιχτά, να πεις αυτά που νιώθεις χωρίς δισταγμό. Όταν δεν εκφράζεσαι από φόβο μήπως σε απορρίψουν, τότε δεν τολμάς να είσαι ευάλωτος. Επειδή μέσα στο νου σου ευάλωτος σημαίνει αδύναμος, και τα λοιπά και τα λοιπά.

Ωστόσο το να είσαι ευάλωτος και να εκφράσεις τα αισθήματά σου και τις προθέσεις σου, είναι όχι μόνο επιτρεπτό, αλλά και απαραίτητο. Δείχνεις αυτοπεποίθηση και όχι αδυναμία, παραδεχόμενος ότι μία γυναίκα σε έλκει. Δεν ντρέπεσαι για τις επιθυμίες σου και τις εκφράζεις. Είναι γενναιότητα να λες: «Ναι, μου αρέσεις. Και λοιπόν;» Γιατί δηλαδή να ντρέπεσαι να το παραδεχτείς;

Φυσικά και θα φοβάσαι την απόρριψη, το καταλαβαίνω. Σε κανέναν δεν αρέσει η απόρριψη. Το να περιτριγυρίζεις την κοπέλα όμως και να μην λες τι πραγματικά θες δεν σημαίνει ότι τελικά θα αποφύγεις την απόρριψη. Αν είναι να σου συμβεί θα σου συμβεί, τι τώρα, τι αργότερα. Και μάλιστα όσο νωρίτερα, τόσο πιο καλά. Φαντάσου να βγαίνεις με μια γυναίκα, να την ερωτευτείς μέχρι το κόκαλο και να μην τολμάς να της μιλήσεις. Τελικά η απόρριψη που θα φας θα πονέσει πολύ, πολύ περισσότερο, και θα έχεις χάσει και το χρόνο σου στο μεταξύ.Πώς να είσαι Ευάλωτος, χωρίς να δείχνεις Αδύναμος

Αν όμως δεν φοβόσουν να φανείς ευάλωτος θα είχες εξηγηθεί στην ώρα σου. Κάποιος που δεν φοβάται να είναι ευάλωτος είναι κάποιος που αισθάνεται αυτοπεποίθηση, γνωρίζοντας ότι μια απόρριψη δεν είναι και το τέλος του κόσμου.

Η ανασφάλειά σου και μόνο σε κάνει να φοβάσαι την απόρριψη, και να θυμάσαι, οι γυναίκες δεν γουστάρουν τους ανασφαλείς άνδρες.

Άλλωστε, αν σε απορρίψουν σημαίνει ότι το πιθανότερο, δεν ταιριάζατε από μιας αρχής. Το να προσπαθείς να το αποφύγεις δεν αλλάζει αυτή την ασυμβατότητα. Αν όμως γίνεις ευάλωτος και ρισκάρεις, τότε το φλερτ γίνεται πιο εύκολο:

Ποιος ο λόγος να σπαταλάς περισσότερο χρόνο και συναίσθημα σε ένα άτομο που δεν σου ταιριάζει; Σου αρέσει μια γυναίκα, της ζητάς να συνεχίσετε, σου λέει όχι. Κρίμα. Αλλά τώρα ξέρεις ποια πρέπει να είναι η επόμενη κίνησή σου. Τη διαγράφεις από τη λίστα των υποψηφίων και πας παρακάτω, όπου θα βρεθεί κάποιο άτομο να σε θέλει όσο το θέλεις και εσύ!

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!