Τοξική Οικογένεια: Πώς να την διαχειριστείς - Men's Bible

Τοξική Οικογένεια: Πώς να την διαχειριστείς

Τοξική Οικογένεια: Πώς να την διαχειριστείς

Όταν στην καθημερινή ζωή χρησιμοποιούμε τον όρο «οικογένεια», συνήθως μας έρχεται κατά νου, ο μπαμπάς, η μαμά και το παιδί να κάνουν κάτι μαζί. Δυστυχώς όμως, υπάρχει και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που τρέμει και μόνο που ακούει την λέξη καθώς του φέρνει μια αρνητική συναισθηματική γεύση.

Δεν τα πάνε καλά όλες οι οικογένειες μεταξύ τους και για όσους βρίσκονται σε μια τέτοια τοξική οικογένεια, ας πούμε πως μπορούμε να πλοηγηθούμε σε ταραγμένα οικογενειακά νερά.

Τι συμβαίνει στο σπίτι σου;

Αυτό που συμβαίνει έξω από το σπίτι έχει μικρότερη σημασία από όσα συμβαίνουν μέσα στο σπίτι.

Θα εκπλαγείς αν μάθεις πόσες οικογένειες βάζουν «μάσκα» για να κρύψουν τις μεταξύ τους σχέσεις στον έξω κόσμο. Τις τοξικές οικογένειες είναι δύσκολο να τις αναγνωρίσεις, πόσο μάλλον να ξεφύγεις από αυτές.

Δεν είναι εύκολο να αντέξεις όλη την κριτική, τιμωρητική διάθεση και προσωπικές επιθέσεις που θα προκύψουν, αν αλλάξεις τις ισορροπίες και φέρεις την αλήθεια στο φως.

Για αυτό ακριβώς το λόγο, υπάρχει κόσμος που υποφέρει χωρίς να μιλάει, που δεν γνωρίζει πώς να ξεφύγει από την αρνητικότητα της ίδιας του της οικογένειας.

Το να έχεις τοξική οικογένεια δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι και υπάρχουν και τρόποι να βοηθηθείς αν ζεις μια τέτοια κατάσταση. Τοξική Οικογένεια: Πώς να την διαχειριστείς

Όταν είσαι σε τοξική οικογένεια

Όλοι αποδεχόμαστε ότι ο κόσμος μπορείς να είναι πολύ σκοτεινός, αλλά γιατί δεν κατανοούμε ότι μέσα στο σπίτι μας δεν χρειάζεται να υπάρχει αυτή η μαυρίλα;

Για τους γονείς που το διαβάζουν αυτό, είναι το σπίτι σας ένα ασφαλές λιμάνι για την οικογένειά σας;

Για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τοξικούς γονείς, το ξέρετε ότι δεν είναι δικό σας φταίξιμο ή ευθύνη να διορθώσετε την κατάσταση;

Μέσα στους τοίχους του σπιτιού σας, υπάρχει αποδοχή και ανοικτή επικοινωνία ή υπάρχει φόβος και απομόνωση;

Και τι γίνεται με τα παιδιά που κακοποιούνται (συναισθηματικά ή σωματικά) στο σπίτι; Που δεν μπορούν να γλιτώσουν από αυτό, παρά μόνο λίγες ώρες κάθε ημέρα πηγαίνοντας στο σχολείο; Τα παιδιά είναι τόσο αθώα και αγαθά που και μόνο να σκέφτεσαι κάποιο που ζει με τον φόβο των γονιών του, είναι εξουθενωτικό.

Αλλά και το να βλέπεις συζύγους και συντρόφους να βρίσκονται παγιδευμένοι σε τόσο κοντινή απόσταση με άτομα που καταπνίγουν της ευτυχία τους και δεν δημιουργούν τίποτα άλλο παρά διαμάχες, προστριβές, εντάσεις και στρες ο ένας στον άλλο είναι αποκαρδιωτικό.

Δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους όλες οι οικογένειες και για όσους αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στα παραπάνω, είναι ώρα να κινηθούμε.

Πώς να αντέξεις σε μια τοξική οικογένεια

Βρες την σωστή κοινότητα. Εκεί έξω υπάρχουν πολλοί σύλλογοι και προσπάθειες που προσφέρουν στήριξη, αξιοπρέπεια, επικοινωνία και βοήθεια. Και η δική μας κοινότητα μελών μπορεί να αποτελέσει ένα ασφαλές λιμάνι στο οποίο βρίσκεις συνοδοιπόρους με παρόμοια ενδιαφέροντα και πορεία.

Η τοξική σου οικογένεια δεν χρειάζεται να είναι μυστικό ή κάτι για το οποίο ντρέπεσαι. Βρες τη σωστή κοινότητα και θα διαπιστώσεις ότι υπάρχουν και άλλοι σε παρόμοια θέση με εσένα. Και σίγουρα το να ξέρεις ότι δεν είσαι ο μόνος θα σου δώσει κουράγιο.

Δεν είσαι μόνος σου, δεν χρειάζεται να βαδίζεις στα τυφλά. Οι περισσότερες από αυτές τις ομάδες και προσπάθειες αποτελούνται από εξειδικευμένο προσωπικό και ανθρώπους που θέλουν να γίνουν καλύτεροι και βοηθούν ο ένας τον άλλο.

Γιατί, να ξέρεις, το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να απομονώσεις τον εαυτό σου νομίζοντας ότι κανείς δεν θα σε καταλάβει. Όμως δεν είναι έτσι, χρειάζεται απλά να κάνεις την κίνηση και να γίνεις μέρος της λύσης.

Ο δρόμος της προσωπικής βελτίωσης, περνάει μέσα από την κοινότητα μας. Μάθε περισσότερα.

Πως κάνεις την αρχή;

Αν πάντως επιδιώξεις να είσαι εσύ η αρχή της επούλωσης των πληγών, τότε πρέπει να αναγνωρίσεις ότι είναι ο καιρός να θάψετε το τσεκούρι του πολέμου και να παραμεριστούν οι πικρίες. Γιατί αυτές αυξάνουν το άγχος, τον θυμό, την ένταση και φυσικά μειώνουν την ικανότητάς μας να ζήσουμε τη ζωή μας γαλήνια.

Ζούμε σε μια εποχή που είτε επισήμως (lockdown), είτε ως σύσταση, προκρίνεται η απόσταση από τις πολλές κοινωνικές επαφές.

Ένα από τα αποτελέσματα της απομάκρυνσης από τους φίλους και το επαγγελματικό περιβάλλον είναι ότι μπορεί να φέρει την κοντινή μας οικογένεια και ψυχικά πιο κοντά.

Έχουμε τη δυνατότητα σε αυτούς τους δύσκολους και αγχωτικούς καιρούς να βρούμε ηρεμία και γαλήνη με τους αγαπημένους μας αν το κάνουμε σωστά.

Όλη αυτή η πανδημία μάλιστα μπορεί να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία να κάνεις “restart” στην οικιακή σας ζωή και τους οικογενειακούς δεσμούς σας:

Τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να σταματήσετε τον χλευασμό και τις φωνές.

Τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για εσένα και την σύζυγό σου να αφήσετε στην άκρη το σκορ του ποιος έχει δίκιο κι άδικο, και να αρχίσετε να φέρεστε σαν να είστε στην ίδια ομάδα.

Τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να σταματήσετε την κριτική και τα ειρωνικά σχόλια, κανείς δεν μπορεί να νιώσει ελεύθερος όταν ξέρει πως ότι κι αν κάνει θα τον κριτικάρουν.

Ας επιστρέψουμε στο πως πρέπει μια οικογένεια να λειτουργεί, ας αρχίσουμε να κάνουμε βήματα προς την δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ενισχύει την ομαλή συμβίωση και τις καλές σχέσεις.

Και ξεκινάει κι από εσένα, φίλε μου.

Είτε είσαι γιος, πατέρας, σύζυγος, σύντροφος μπορείς να γίνεις η αρχή της λύσης.

Είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσει;

Όχι, ορισμένες οικογένειες πια έχουν περάσει το σημείο επιδιόρθωσης των σχέσεων και η καλύτερη λύση είναι ο αποχωρισμός και η απόσταση. Αλλά αυτή δεν είναι η απάντηση σε όλα τα οικογενειακά ζητήματα.

Τώρα πια ξέρεις καλύτερα και μπορείς να σταθείς στα πόδια σου και να συνειδητοποιήσεις πως ζεις μέχρι τώρα και πως μπορείς να ζεις στο εξής.

Οπότε, τι επιλέγεις να κάνεις;

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!