Πώς να ξεμάθεις Τοξικές Ιδέες και Συμπεριφορές - Men's Bible

Πώς να ξεμάθεις Τοξικές Ιδέες και Συμπεριφορές

Πώς να ξεμάθεις Τοξικές Ιδέες και Συμπεριφορές

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να «ξεμάθεις» κάτι.

Ειδικά όταν είναι κάτι που δεν έχεις συνειδητοποιήσει καν ότι έχει εγγραφεί μέσα σου.

Βέβαια ίσως αυτό σου ακούγεται ως μια απιθανότητα. Στο κάτω κάτω πως μπορείς να έχεις μάθει κάτι χωρίς να γνωρίζεις καν ότι το έμαθες; Αλλά στην πραγματικότητα είναι εκεί και απλά δεν το συνειδητοποιείς γιατί ζεις μια ζωή με αυτό.

Κάτι τέτοιο γίνεται και με ένα σωρό τοξικές ιδέες για τη ζωή, την αρρενωπότητα, τις γυναίκες, ακόμα και για το πώς ζεις και συμπεριφέρεσαι.

Τέτοιες τοξικές ιδέες έχουν περάσει από τη ζωή όλων μας. Είναι κάτι που το περιβάλλον μας μάς περνάει από την παιδική ακόμα ηλικία και εμποτίζονται μέσα μας για τόσο μεγάλο διάστημα, που μετά από ένα σημείο δεν τις αναγνωρίζουμε καν.

Πολλοί, ακόμα κι όταν αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι έχουν τοξικές πεποιθήσεις, συνεχίζουν ακόμη να τις πιστεύουν και να τις αποδέχονται. Γιατί δεν αρκεί μονάχα να τις συνειδητοποιήσεις αλλά και να τις ξεμάθεις και να τις αντικαταστήσεις με άλλες καλύτερες.

Αλλά αυτή είναι μια δύσκολη διαδικασία, που πολλές φορές σε απογοητεύει ή σε θυμώνει. Πρέπει όμως όλοι να την περάσουμε για να εξελιχθούμε. Και είναι κάτι που κάνουμε για εμάς, όχι για να μας πουν οι άλλοι μπράβο.

Χρειάζεται να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας σε χαρακτηριστικά μας με τα οποία δεν είμαστε τόσο άνετοι. Κάπως, όπως ο Luke Skywalker στο Empire Strikes Back, έτσι κι εμείς, πρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι με το γεγονός ότι πολλές φορές αυτό με το οποίο παλεύουμε είναι κυρίως ο εαυτός μας.

Αλλά το γεγονός ότι δεν είναι εύκολο δείχνει και το πόσο σημαντικό είναι. Πώς να ξεμάθεις Τοξικές Ιδέες και Συμπεριφορές

Ξεμαθαίνοντας τα παλιά

Όσο δύσκολο είναι το να ξεμάθεις κάτι, άλλα τόσο δύσκολο είναι και να το αντικαταστήσεις με νέες οπτικές. Απαιτείται να είσαι πρόθυμος να αμφισβητήσεις αυτά που πιστεύεις και αυτά που έχεις διδαχτεί.

Σημαίνει να μάθεις να βλέπεις τα πράγματα από άλλες πλευρές, πλευρές που ίσως δεν συμβαδίζουν ακριβώς με τις μέχρι τώρα πεποιθήσεις και εμπειρίες σου. Και ίσως σημαίνει ότι χρειάζεται να κάνεις αλλαγές στη ζωή σου.

Αυτό όμως δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι κάτι αρνητικό. Έτσι κι αλλιώς, ο τρόπος που περνάς το χρόνο σου και οι άνθρωποι που είναι γύρω σου γίνονται το φίλτρο με το οποίο βλέπεις τη ζωή.

Αν προσπαθήσεις να δεις τα πράγματα από την πλευρά των άλλων, θα έχεις πληρέστερη εικόνα του κόσμου γύρω σου και θα κατανοήσεις καλύτερα και την δική τους αλήθεια. Για παράδειγμα το βιβλίο του Men’s Bible που κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία, μπορεί να σε βοηθήσει ανεκτίμητα να κατανοήσεις διάφορες οπτικές στο φλερτ αλλά και το πώς το ζουν οι γυναίκες. Βλέπεις, πολλές φορές έχουμε μια εικόνα για την γυναικεία πλευρά που έχει μικρή σύνδεση με την πραγματικότητα.

Έχοντας σε γνώση μας και την άλλη πλευρά, μπορεί να μας απαλλάξει από άγχη και φόβους σχετικά με το πόσο ελκυστικοί ή επιθυμητοί είμαστε.

Οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν, μας επηρεάζουν εξίσου. Όσοι είναι υποστηρικτικοί με την εξέλιξή που θέλουμε να πετύχουμε και τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε, είναι σημαντικοί. Όλοι μας έχουν ανάγκη από υποστήριξη και κοινότητα.

Το να έχεις φίλους στους οποίους μπορείς να στραφείς για συμβουλές και προοπτική είναι ανεκτίμητο. (Κι αν δεν έχεις, μην ανησυχείς, οι Coach μας είναι εδώ για εσένα).

Το καλό του να έχεις έναν φίλο μαζί σου όταν βγαίνεις να κοινωνικοποιηθείς και να φλερτάρεις, είναι ότι έχεις και άλλα δύο μάτια μαζί σου. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να δεις πράγματα που αλλιώς θα έχανες, όπως ότι μπορεί να βλέπει σημάδια που εσύ δεν βλέπεις ή να κατανοήσει ότι τα πηγαίνεις πολύ καλύτερα από ότι συνειδητοποιείς. Επιπλέον έχεις μαζί σου κάποιον που μπορεί να σε στηρίξει σε στιγμές που νιώθεις νευρικός, να σου δώσει ώθηση όταν είσαι πεσμένος ή απλά να είναι καλή παρέα για να συνοδεύεις τα βράδια σου.

Θες να έχεις δίπλα σου τον δικό σου Coach; Δες εδώ

Το ίδιο έκανα κι ο ίδιος. Βρίσκοντας ανθρώπους που ήταν στο ίδιο μονοπάτι, στηρίζαμε ο ένας τον άλλο, υποδεικνύαμε λάθη και παραλείψεις, χαιρόμασταν με την πρόοδο και προχωρούσαμε μαζί.

Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν ήταν εύκολο. Μάλιστα ως ένα σημείο ήταν επίπονο. Αλλά όπως λένε, κανείς δεν μας υποσχέθηκε ότι θα είναι εύκολο.

Γίνε η αλλαγή που θες να δεις

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, μέρος του γιατί είναι τόσο δύσκολο να ξεμάθεις τοξικές ιδέες που σου πέρασαν άλλοι, είναι επειδή είναι συστηματικές. Τι εννοώ με αυτό; Μα το ότι είναι συστηματικό μέρος του τρόπου ζωής μας. Είναι η θάλασσα στην οποία κολυμπάμε και την θεωρούμε δεδομένη.

Μόλις όμως συνειδητοποιήσεις τι είναι αυτό που θες να ξεμάθεις, τότε έχεις και την δυνατότητα να το εξαλείψεις. Και αυτό σημαίνει να διερευνήσεις τι έχεις μάθει και να εργαστείς προς την κατεύθυνση των αλλαγών που επιθυμείς να έχεις.

Δεν είναι μια απλή αλλαγή. Είναι πολύ εύκολο να λυγίσεις υπό το βάρος της απόγνωσης για το εύρος των αλλαγών. Είναι απίστευτα δελεαστικό να θες να αποποιηθείς την ευθύνη και να μην εξετάσεις σε βάθος τις ενέργειές σου, να αρνηθείς την ανάγκη για αλλαγή. Είναι επίσης απίστευτα εύκολο να αποφανθείς ότι ολοκλήρωσες τον κύκλο σου, ότι έμαθες ότι ήταν να μάθεις και να τρέξεις μπροστά υπό την εντύπωση πως έκανες ότι έπρεπε.

Μόνο που πάντα υπάρχουν πράγματα να μάθεις. Η πρόοδος απαιτεί και συντήρηση, αλλιώς επιστρέφεις στο χάος. Και ενώ μπορεί να μοιάζει με τεράστια πρόκληση, το πρώτο βήμα είναι απλό. Να είσαι πρόθυμος να αποδεχτείς ότι ίσως κάνεις λάθος. Να είσαι πρόθυμος να αποδεχτείς ότι η αλλαγή είναι πιθανή, ότι δεν είσαι μόνος και ότι μπορείς να προχωρήσεις.

Χρειάζεται κόπο για να δημιουργήσεις μια καλύτερη ζωή, να γίνεις καλύτερος άνθρωπος και να βοηθήσεις ώστε να δημιουργηθεί ένας καλύτερος κόσμος (ακόμα κι αν οι ίδιοι είμαστε μόνο μια μικρή γωνιά αυτού).

Όμως, τελικά, αξίζει!

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!