Η τέχνη της υπεκφυγής: Πως να αντιμετωπίζεις τις απρεπείς ερωτήσεις - Men's Bible

Η τέχνη της υπεκφυγής: Πως να αντιμετωπίζεις τις απρεπείς ερωτήσεις

Η τέχνη της υπεκφυγής: Πως να αντιμετωπίσεις τις απρεπείς ερωτήσεις

Υπάρχουν φορές που οι άλλοι σου κάνουν απρεπείς ερωτήσεις. Ερωτήσεις που είναι μεν ξεκάθαρες και σαφείς, αλλά που, για δικούς σου ή άλλους λόγους, δε θες να απαντήσεις ολοκληρωμένα.

Θα πρέπει δηλαδή να τις αποφύγεις.

Η υπεκφυγή έχει κακή φήμη και στο μυαλό πολλών συνδέεται στενά με την ανεντιμότητα.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, δεν είναι η πρακτική αλλά ο σκοπός και οι προθέσεις σου που της δίνουν το ηθικό της πρόσημο. Και κάποιες φορές απλά δε μπορείς να προσφέρεις σε κάποιον την απάντηση που αναζητά.

Ειδικά μάλιστα αν οι απρεπείς ερωτήσεις αφορούν την προσωπική σου ζωή. Κάτι για το οποίο δεν μπορεί κάποιος να σε υποχρεώσει να μιλήσεις όταν δεν το επιθυμείς.

Επίσης, οι ερωτώντες έχουν συχνά τη δική τους κρυφή ατζέντα και με τις απρεπείς ερωτήσεις τους μπορούν εύκολα να σε εκτροχιάσουν από τη δική σου. Χρειάζεται λοιπόν να γνωρίζεις πως να κρατάς τις δηλώσεις σου στις δικές σου ράγες, ευθυγραμμισμένες με οτιδήποτε έχεις σκοπό να πετύχεις.

Ταυτόχρονα βέβαια, ως σωστός διπλωμάτης, είναι λογικό να μην επιθυμείς να προσβάλεις τον ερωτώντα ή να τον κάνεις να νιώσει ντροπή. Αν και μια απάντηση του στυλ «Να μη σε νοιάζει.» ή «Δεν είναι δική σου δουλειά.» πολλές φορές αρκεί, είναι προς το συμφέρον σου να απαντήσεις πιο διπλωματικά.

Μια επιδέξια υπεκφυγή της ερώτησης λοιπόν θα κάνει τον ερωτώντα να νιώσει πως πήρε μια απάντηση και ταυτόχρονα θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τις πολλές τριβές.

#1 Απάντησε το ένα μέρος της ερώτησης

Αν μια ερώτηση είναι πολύπλευρη και κάποιες από αυτές τις πλευρές δε θες να τις συζητήσεις, επικεντρώσου στις πλευρές που αισθάνεσαι άνετα να απαντήσεις.

Μπορεί να πιστεύεις πως το να μην απαντάς σε όλες τα θέματα που θίγει μια ερώτηση, θα αφήσει τον ερωτώντα ανικανοποίητο. Θα εκπλαγείς όμως με το πόσο συχνά κάποιος θα υποχωρήσει με μια απλή και μονόπλευρη απάντηση.

Κάποιες φορές, μια απρεπής ερώτηση ξεγλιστράει από τα χείλη των άλλων λόγω βιασύνης και παρόρμησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ερωτώντες συχνά ανακουφίζονται όταν αγνοείς την ερώτηση τους.

Άλλες φορές, εκείνοι που ρωτάνε πολλά δεν είναι και εντελώς σίγουροι για το τι ακριβώς θέλουν να μάθουν. Συνήθως απλά νιώθουν ένα αίσθημα γενικευμένης ανησυχίας και για αυτό μια απλή απάντηση που να εκπέμπει αισιοδοξία ή θετικότητα, τους αφήνει ευχαριστημένους.

Ακόμα όμως και αν ο ερωτώντας δεν μείνει ευχαριστημένος και επιστρέφει στις αναπάντητες πλευρές της αρχικής ερώτησης, τότε θα έχεις κερδίσει πολύτιμο χρόνο στον εαυτό σου.

#2 Επανεστίασε την ερώτηση

Αν δεν θες ή πιστεύεις πως δεν είναι καλή ιδέα να απαντήσεις σε κάποιο μέρος της ερώτησης, επικεντρώσου στην πλευρά της ερώτησης την οποία μπορείς να συζητήσεις. Αυτό μπορείς να το πετύχεις πρώτα εστιάζοντας σε μια λέξη της ερώτησης την οποία είσαι πρόθυμος να συζητήσεις και έπειτα χτίζοντας μια στέρεα, δυνατή απάντηση γύρω από αυτή τη λέξη.

Για παράδειγμα σου λέει ένας φίλος:«Αισθάνομαι ότι δε μπορώ να προχωρήσω στη ζωή. Νιώθω πως σε κάθε δουλειά που κάνω δε με εκτιμούν ούτε με αναγνωρίζουν. Δε μπορώ να καταλάβω το γιατί, θεωρώ τον εαυτό μου έξυπνο άνθρωπο. Εσύ τι πιστεύεις;»

«Κοίτα, είσαι ξύπνιος άνθρωπος. Και όταν εσκεμμένα βάζεις το μυαλό σου να δουλέψει τα πας εξαιρετικά. Με ποιόν τρόπο πιστεύεις θα μπορούσες να είσαι πιο συνεπής με αυτό;» Αντί να κάνεις μια λίστα με τα ελαττώματα του και τα λάθη του, εστιάζεις στο κομμάτι ότι είναι όντως έξυπνος άνθρωπος και κατευθύνεις την απάντηση σου σε μια πιο θετική κατεύθυνση.

Θες να γίνεις περισσότερο ευέλικτος στην επικοινωνία; Δες εδώ

#3 Ξεκίνα μια συζήτηση

Κάποιες φορές ενώ φαίνεται πως ο ερωτώντας αναζητά μια συγκεκριμένη απάντηση στην ερώτηση, αυτό που πραγματικά επιθυμεί είναι να συζητηθεί το θέμα το οποίο θίγει. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει κάποια μοναδική και ιδανική απάντηση να δώσεις. Ο ερωτώντας ίσως επιθυμεί να ακούσει και τις δύο πλευρές για κάποιο θέμα, να μάθει πως το έχεις κι εσύ στο μυαλό σου ή απλά θέλει αναγνώριση από μεριάς σου.

Σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, οι απορίες των άλλων απαντώνται με μια δική σου ερώτηση η οποία στοχεύει στο να εμβαθύνει στο επικείμενο θέμα. Ουσιαστικά αυτό που θες να πετύχεις είναι να αποφύγεις την άμεση απάντηση της ερώτησης ξεκινώντας μια συζήτηση για το θέμα το οποίο θίγει.

#4 Χτίσε μια γέφυρα

Ένας άλλος τρόπος να υπεκφεύγεις δύσκολες και απρεπείς ερωτήσεις είναι με το να χτίζεις μια γέφυρα προς ένα θέμα το οποίο θες πραγματικά να συζητήσεις. Η τεχνική αυτή μοιάζει αρκετά με τη στρατηγική επανεστίασης της ερώτησης αλλά η απόσταση του περιεχομένου της ερώτησης και της απάντησης σου είναι πολύ πιο έντονο.

Αν έχεις παρακολουθήσει πότε τους πολιτικούς στην τηλεόραση τότε η συγκεκριμένη τεχνική θα σου φανεί αρκετά οικεία. Ένας πολιτικός μπορεί να ερωτηθεί για τα προβλήματα της οικονομίας αλλά η απάντηση του να είναι: «Τα θέματα της οικονομίας είναι πολύ σημαντικά, ωστόσο αυτό που πραγματικά προέχει είναι η εξωτερική πολιτική και η στάση των πολιτικών μου αντιπάλων που…»

Μια τέτοια απάντηση είναι συχνά εκνευριστική και δεν προτείνω να αποφεύγεις απρεπείς ερωτήσεις που είναι σημαντικές με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο είναι μια πολύ χρήσιμη τεχνική που μπορεί να σε βοηθήσει να μείνεις προσηλωμένος στον στόχο σου και να μην αποκλίνεις από την ατζέντα σου.

Το μυστικό είναι να ενώσεις τα δύο διαφορετικά θέματα και να κάνεις τη μετάβαση όσο πιο ομαλή γίνεται. Για αυτό και πάντα να αναγνωρίζεις την σημασία που έχει το θέμα που θέτει ο ερωτώμενος και έπειτα να ψάχνεις ένα σημείο στο οποίο μπορείς να αλλάξεις τη κατεύθυνση της κουβέντας.Πώς να γίνεις Γοητευτικός, Η τέχνη της υπεκφυγής: Πως να αντιμετωπίσεις τις απρεπείς ερωτήσεις

#5 Άλλαξε θέμα επικεντρώνοντας σε κάτι πολύ συγκεκριμένο

Με την τεχνική της γέφυρας, φεύγεις εντελώς από το κυρίως θέμα μιας ερώτησης. Όμως κάποιες φορές απλά θες να επικεντρώσεις την συζήτηση σε κάτι πολύ συγκεκριμένο και να ενθαρρύνεις τις επιπλέον ερωτήσεις. Αυτό που θες είναι να συνεχιστεί η κουβέντα πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα.

Με την τεχνική αυτή μπορείς να το πετύχεις αυτό αναγνωρίζοντας το κυρίως θέμα της αρχικής ερώτησης. Έπειτα, χρησιμοποιώντας λέξεις συνδεμένες με το θέμα που θες, κατευθύνεις τη προσοχή του κοινού εκεί που θες να πέσουν οι προβολείς.

Το κλειδί για αυτή τη στρατηγική, όπως και για όλες τις υπόλοιπες, είναι στο πως θα πεις ότι πεις. Αλλιώς ο δισταγμός, η αμηχανία και η νευρικότητα τις καθιστούν άμεσα αναποτελεσματικές.

Αντίθετα το να προβάλεις σιγουριά, δύναμη, αυτοπεποίθηση θα σου δώσει τον αέρα ενός άνδρα με κύρος. Και κάτι που πρέπει να θυμάσαι είναι πως όταν οι άλλοι κάνουν απρεπείς ερωτήσεις, δεν ψάχνουν απαραίτητα για απαντήσεις. Αυτό που θέλουν είναι να έχουν την αίσθηση του πως είσαι και πως μπορείς να χειριστείς την πίεση.

Όταν η αμεσότητα είναι η καλύτερη προσέγγιση

Κάποιες φορές ο καλύτερος τρόπος να απαντήσεις μια δύσκολη ερώτηση είναι να μην την αποφύγεις και να δώσεις μια άμεση απάντηση. Αυτή η αμεσότητα είναι κάτι που πολλές φορές δεν περιμένει ο ερωτώμενος κι έτσι τον αφοπλίζει.

Τώρα ξέρω πως θα μου πεις ότι ο πραγματικός άνδρας πάντα έτσι πρέπει να απαντάει και να μην αποφεύγει ποτέ και καμία ερώτηση.

Κάτι τέτοιο σίγουρα ακούγεται ωραίο και αρκετά ιδανικό. Όμως δε μπορεί να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Καθημερινά όλοι αποφεύγουμε κάποιες από τις απρεπείς ερωτήσεις που μας κάνουν.

Η επιδεξιότητα στην επικοινωνία βρίσκεται στο να γνωρίζεις πως και πόσο να αποκριθείς σε μια ευρεία γκάμα κοινωνικών περιστάσεων. Να ξέρεις ποιες πληροφορίες μπορείς να μεταφέρεις σε κάθε περίστασή και πόσες πληροφορίες είναι αρκετές.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!