Πως να διαλέξεις και να φορέσεις Άρωμα: Ο απόλυτος οδηγός - Men's Bible

Πως να διαλέξεις και να φορέσεις Άρωμα: Ο απόλυτος οδηγός

Πως να διαλέξεις και να φορέσεις Άρωμα: Ο απόλυτος οδηγός

Το άρωμα είναι ένα αθέατο μεν, κρίσιμο δε, κομμάτι του προσωπικού σου στυλ και έχει ισχυρό αντίκτυπο στο πώς σε βλέπουν οι άλλοι και πώς σε θυμούνται.

Το σωστό άρωμα προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Σε κάνει περισσότερο ελκυστικό, σε βοηθά να χαλαρώσεις και να νιώθεις πιο σίγουρος για τον εαυτό σου.

Παρόλα αυτά ο ανδρικός μέσος όρος – για να μην πω η ανδρική πλειοψηφία – δε φοράει κάποια κολόνια ή άρωμα σε καθημερινή βάση.

Γιατί;

Νιώθω πως ο βασικός λόγος είναι η έλλειψη πληροφόρησης και ενημέρωσης. Οι περισσότεροι άνδρες που δε βγαίνουν έξω αν πρώτα δεν έχουν φορέσει κάποια κολόνια ή άρωμα, έμαθαν από τον πατέρα τους ή άλλο πατρικό πρότυπο αυτή τη συνήθεια.

Επιπλέον βλέπω σε αρκετό κόσμο που ξεκινάει κάποιο από τα προγράμματα μας, το φόβο της υπερβολής. Της υπερβολικής χρήσης αρώματος δηλαδή και τις – φανταστικές – επιπτώσεις που μπορεί να έχει η υπερβολή αυτή, στη φήμη τους και την εικόνα τους.

Γιατί χρειάζεται να φοράς άρωμα καθημερινά

Το να φοράς κάποιο άρωμα που σου ταιριάζει, όχι μόνο αυξάνει την ελκυστικότητα σου, αλλά και την αυτοπεποίθηση σου με τις γυναίκες.

Έρευνες έχουν δείξει πως ενώ για τους άνδρες τα οπτικά ερεθίσματα παίζουν τον κρισιμότερο ρόλο στην επιλογή της ερωτικής τους συντρόφου, για τις γυναίκες ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η όσφρηση. Ενώ δηλαδή οι άντρες χρησιμοποιούν τα μάτια τους, οι γυναίκες χρησιμοποιούν τη μύτη τους, ακόμη και αν δεν το κάνουν συνειδητά.

Οι γυναίκες έχουν καλύτερη και πιο ευαίσθητη αίσθηση της μυρωδιάς. Ακόμη και σε μικρές ηλικίες, οι γυναίκες ξεπερνούσαν σταθερά σε απόδοση τους άνδρες σε έρευνες που δοκίμαζαν την ικανότητα τους να ανιχνεύσουν και να αναγνωρίσουν μυρωδιές.

Επίσης, η γυναίκα είναι εκ φύσεως «φτιαγμένη» να έχει ευαισθησία στις ανδρικές φερομόνες (χημικές ουσίες που εκκρίνονται στο σώμα και μέσω της μυρωδιάς παίζουν σημαντικό ρόλο στην ερωτική έλξη.)

Η μυρωδιά μπορεί να πυροδοτήσει μέσα μας αναμνήσεις και συναισθήματα καλύτερα από κάθε άλλη ανθρώπινη αίσθηση. Οι δυνατές και ξεχωριστές μυρωδιές λοιπόν παίζουν κρίσιμο ρόλο στη συναισθηματική σύνδεση μεταξύ δύο ανθρώπων.

Ένα ωραίο άρωμα λοιπόν προθέτει πολύτιμες πινελιές στην εντύπωση που προκαλείς στους άλλους και στην εικόνα σου. Το ξέρεις κι εσύ πως όταν ντύνεσαι καλά η αυτοπεποίθηση σου αυξάνει. Φορώντας και μια κολόνια ή ένα άρωμα αυτή η αίσθηση της σιγουριάς και της εμπιστοσύνης στον εαυτό σου ενισχύεται ακόμη περισσότερο.

Φορώντας λοιπόν ένα άρωμα αναμιγνύεις τη μυρωδιά του αρώματος με τις φυσικές φερομόνες του σώματος σου και δημιουργείς έτσι μια πιο ερωτική, ελκυστική και αξιομνημόνευτη παρουσία.

Θες να μάθεις πως να δημιουργείς μια ελκυστική και αξιομνημόνευτη πρώτη εντύπωση; Δες εδώ

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των αρωμάτων

Η μυρωδιά του αρώματος εξαρτάται από την αρωματική ουσία και ανάλογα με το ποσοστό της ουσίας αυτής διαμορφώνεται η ένταση και η διάρκεια του αρώματος. Με βάση αυτό το γεγονός λοιπόν έχουμε τις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Eau Fraiche: Πρόκειται για την πιο αραιή εκδοχή ενός αρώματος. Συνήθως περιέχει 1-3% της αρωματικής ουσίας και ως μυρωδιά συνήθως διαρκεί λιγότερο από ώρα.
  • Κολόνια (Eau de Cologne): Ο πιο κλασικός όρος για τα ανδρικά αρώματα. Συνήθως πρόκειται για ελαφριές, φρουτώδεις μυρωδιές. Μια κολόνια περιέχει 2-4% αρωματικής ουσίας και διαρκεί για περίπου δύο ώρες.
  • Eau de Toilette: Μια ελαφριά σύνθεση η οποία περιέχει περίπου 5-15% και διαρκεί για περίπου τρεις ώρες.
  • Eau de Parfum: Αυτό που έχουμε μάθει να αποκαλούμε άρωμα. Περιέχει περίπου 15-20% αρωματική ουσία και διαρκεί για περίπου πέντε με οχτώ ώρες.
  • Parfum: Η πιο συμπυκνωμένη και ακριβή εκδοχή ενός αρώματος περιέχει 20-30% αρωματικής ουσίας και η μυρωδιά μπορεί να διαρκέσει μέχρι και για εικοσιτέσσερις ώρες.

Ο κύκλος ζωής του αρώματος

Η μυρωδιά και η διάρκεια ενός αρώματος έχει συνήθως τρία στάδια.

Σκέψου το άρωμα σαν μια πυραμίδα η οποία σταδιακά εξατμίζεται ξεκινώντας από την κορυφή μέχρι να φτάσεις στη βάση της. Κάθε ένα από αυτά τα τρία στάδια περιέχει ξεχωριστές μυρωδιές ή αλλιώς νότες.

Η μυρωδιά ενός αρώματος λοιπόν αποτελείται από τριών ειδών νότες: τις νότες κορυφής, τις μεσαίες νότες και τις νότες βάσης.

Οι νότες κορυφής αποτελούν στην ουσία την αρχική, ελαφρύτερη, μυρωδιά του αρώματος η οποία αναδύεται με το που ψεκάσεις στο δέρμα. Συνήθως αυτές κρατούν από δεκαπέντε λεπτά μέχρι δύο ώρες.

Οι μεσαίες νότες αποτελούν στην ουσία τη βασική μυρωδιά του αρώματος η οποία αναδύεται αφού οι νότες κορυφής αρχίσουν να ξεθωριάζουν. Η μυρωδιά αυτή διαρκεί περίπου τρεις με πέντε ώρες μετά το ψέκασμα.

Οι νότες βάσης είναι οι τελευταίες νότες του αρώματος που αποκαλύπτονται όταν η μυρωδιά από τις προηγούμενες έχει εξασθενίσει. Οι νότες βάσης καθορίζουν το πόσο θα διαρκέσει συνολικά το άρωμα στο δέρμα σου και συνήθως κρατούν από πέντε μέχρι δέκα ώρες μετά το ψέκασμα.

Όπως κατάλαβες καθώς το άρωμα στεγνώνει στο δέρμα σου, η μυρωδιά του αλλάζει, εξελίσσεται και γίνεται πιο ενδιαφέρουσα.

Αυτός ο κύκλος ζωής αποτελεί έναν εύκολο και αξιόπιστο τρόπο να ξεχωρίσεις τα χαμηλής ποιότητας αρώματα από τα υπόλοιπα. Αν δηλαδή η μυρωδιά του αρώματος μένει ίδια και απαράλλαχτη μέχρι το τέλος.

Πως να διαλέξεις το σωστό άρωμα για εσένα

Έρευνες έχουν δείξει πως ο άνδρας μπορεί από μόνος του να διαλέξει το άρωμα που του ταιριάζει καλύτερα και που συνοδεύει σωστά τη φυσική μυρωδιά του σώματος του.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως είσαι ο καλύτερος κριτής για να καταλάβεις ποιο άρωμα σου ταιριάζει και πιο όχι. Για αυτό, μην αφήνεις τους άλλους να διαλέγουν για εσένα. Υπάρχει λόγος που τόσες κολόνιες και τόσα αρώματα που δωρίζονται σε γιορτές και γενέθλια, μένουν για χρόνια αχρησιμοποίητα.

Αντίθετα, πειραματίσου και αφού επιλέξεις κάποιο άρωμα ο ίδιος, αξιοποίησε την γνώμη των άλλων ως feedback για να αξιολογήσεις την απόφαση σου. Αν αρκετοί άνθρωποι – και όχι ένας δύο – σου πουν πως το άρωμα που πήρες δεν σου πάει ή πως ήταν κακή επιλογή τότε ξέρεις πως πρέπει να δοκιμάσεις κάτι άλλο.

Επίσης μην αγοράζεις στα τυφλά, απλά και μόνο επειδή κάποιος άλλος σου σύστησε ένα συγκεκριμένο brand ή επειδή κάποιο άρωμα είναι γνωστό και είναι στη μόδα.

Πρώτα κάνε δοκιμές. Ψέκασε λίγο από το άρωμα στο δέρμα σου – και όχι στο χαρτάκι που σου δίνουν οι πωλήτριες – και δες αν ταιριάζει με τη φυσική μυρωδιά του σώματος σου.

Επίσης μην κρίνεις την επιτυχία ενός αρώματος από την αρχική μυρωδιά. Όπως είπαμε οι νότες κορυφής φεύγουν σχετικά γρήγορα. Μια καλή τακτική είναι να κάνεις μια λίστα με αρώματα που σε ενδιαφέρουν, να δοκιμάζεις το πολύ δύο κάθε φορά και να καταγραφείς στο κινητό σου τις εντυπώσεις σου.

Και αν αγοράζεις για πρώτη φορά ένα άρωμα, προτείνω να αγοράσεις το μικρό μπουκάλι για τον απλό λόγο ότι σαν αγορά ενέχει μικρότερο ρίσκο.

Άλλωστε δε γνωρίζεις εξ αρχής πόσο συχνά θα το φοράς και αν αργότερα αλλάξουν οι προτιμήσεις σου.Πως να διαλέξεις και να φορέσεις Άρωμα: Ο απόλυτος οδηγός

Πως φοράω άρωμα;

Όλοι έχουμε σταθεί δίπλα σε άνδρες (και γυναίκες) που έχουν βάλει υπερβολικά πολύ άρωμα πάνω τους. Η μυρωδιά καλύπτει τα πάντα και καταντά αποπνικτική. Ευτυχώς, μπορείς εύκολα να αποφύγεις το λάθος αυτό μαθαίνοντας πως να φοράς ένα άρωμα με το σωστό τρόπο.

  • Πρώτα απ’ όλα ψέκασε σε στεγνό δέρμα. Κατά προτίμηση μετά από μπάνιο ή ντους. Κράτα το μπουκάλι του αρώματος σε μια απόσταση από επτά ως δεκαπέντε εκατοστά από το δέρμα και ψέκασε.
  • Δεύτερον, ξεκίνα απαλά. Αν δε φοράς αρώματα γενικά είναι καλύτερο να ξεκινάς με ένα ψέκασμα στο στήθος και καθώς εξοικειώνεσαι με τη μυρωδιά και τη διαδικασία μπορείς να πειραματιστείς με περισσότερα ψεκάσματα και σε διαφορετικά σημεία του σώματος τους.
  • Ψέκασε το άρωμα σε ζεστές περιοχές στο σώμα σου. Η θερμοκρασία του σώματος σου θα βοηθήσει το άρωμα να αναδυθεί και να αναδειχτεί. Τα πιο ζεστά σημεία στο ανθρώπινο σώμα είναι το στήθος, ο λαιμός, η βάση του κάτω σαγονιού, ο καρπός, οι ώμοι και η εσωτερική πλευρά του αγκώνα.Φυσικά μην ψεκάσεις σε όλα αυτά τα σημεία ταυτόχρονα. Ξεκίνα με ένα, όπως πχ το στήθος που πρότεινα και νωρίτερα, και καθώς συνηθίζεις και μαθαίνεις τη μυρωδιά δοκίμασε και σε άλλα δύο σημεία.
  • Μην τρίβεις το δέρμα στο οποίο έχεις ψεκάσει. Ίσως έχεις δει άλλους να ψεκάζουν ένα σημείο πχ τον καρπό του ενός χεριού και έπειτα να τον τρίβουν με τον καρπό του άλλου χεριού ή να υψώνουν το χέρι και να ακουμπούν τον καρπό στο λαιμό. Όμως αν αυτή η κίνηση μοιάζει λογική, στην πραγματικότητα βοηθάει να σπάσει ο δεσμός που έχουν τα μόρια της αρωματικής ουσίας μεταξύ τους και να αποδυναμωθεί η μυρωδιά του αρώματος.
  • Μην ψεκάζεις το άρωμα σε ρούχα. Ψεκάζοντας το άρωμα στα ρούχα σου, αποτρέπεις στην αρωματική ουσία του αρώματος να αναμειχθεί με τη φυσική μυρωδιά του δέρματος σου και έτσι οι νότες του δυσκολεύονται να περάσουν από τα διαφορετικά στάδια που περιγράψαμε παραπάνω. Άσε που μπορεί να αφήσει λεκέδες στο ύφασμα.

Από τη στιγμή που βρεις κάποια αρώματα τα οποία σου αρέσουν, που νιώθεις άνετα να φορέσεις και συμπληρώνουν ευχάριστα τη φυσική σου μυρωδιά, φρόντισε να τα φοράς καθημερινά.

Όπως είπαμε η όσφρηση είναι η πιο ισχυρή από όλες τις αισθήσεις. Συνδέεται με αναμνήσεις και συναισθήματα και βοηθάει στο να σχηματίσουμε δεσμούς με άλλους ανθρώπους. Το να φοράς λοιπόν διακριτικά ένα ωραίο άρωμα αποτελεί έναν μοναδικό τρόπο να εκφράσεις τον εαυτό σου πέρα από τον οπτικό τομέα.

Σε κάνει περισσότερο αξιομνημόνευτο και αποτυπώνει στο μυαλό των άλλων μια ισχυρότερη και ποιοτικότερη πρώτη εντύπωση.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!