Μην κάνεις Πρόγραμμα, δημιούργησε Συνήθειες - Men's Bible

Μην κάνεις Πρόγραμμα, δημιούργησε Συνήθειες

Μην κάνεις Πρόγραμμα, δημιούργησε Συνήθειες

Σε έναν κόσμο που όλα είναι αβέβαια, που τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα, που το χάος βασιλεύει και πολύ λίγα είναι εντός του ελέγχους μας, αυτό που χρειαζόμαστε είναι απλό. Είναι κάτι που οι άνθρωποι πάντα χρειάζονταν, είτε βασιλιάδες, είτε αγρότες, είτε γονείς, είτε καλλιτέχνες, είτε στρατιώτες. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι συνήθειες.

Δεν αναφέρομαι σε πρόγραμμα. Παρ’ όλο που ένα καλό καθημερινό πρόγραμμα είναι σημαντικό και πολλοί από εμάς βασιζόμαστε σε κάτι τέτοιο, η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα είναι εύθραυστο.

Δεν μας το έχει δείξει και η πρόσφατη πανδημία; Ξαφνικά δεν πας τα παιδιά σου στο σχολείο. Και τότε κάθε κομμάτι της καθημερινής ρουτίνας σου που ξεκίναγε με το να πας τα παιδιά στο σχολείο, αρχίζει να χαλάει. Ξαφνικά δεν μπορείς να πας στο γυμναστήριο την ώρα που συνήθιζες. Ξαφνικά δεν πας καθόλου στο γραφείο, επειδή δεν υπάρχει πια καν γραφείο…

Οι συνήθειες είναι κάτι διαφορετικό. Οι συνήθειες είναι πράγματα που κάνεις τακτικά (ίσως ημερησίως, ίσως όχι) αλλά όχι σε συγκεκριμένη σειρά. Είναι τα πράγματα στα οποία επιστρέφεις ξανά και ξανά, για να ισορροπήσεις τον εαυτό σου. Να κάνεις reset. Να συγκεντρωθείς.

Το να ξυπνάς κάθε μέρα στις 07.00 και να βλέπεις ειδήσεις καθώς πίνεις τον καφέ σου, αυτό είναι μέρος της ρουτίνας και του προγράμματος. Η προσευχή ή ο διαλογισμός είναι συνήθειες. Το να τρως κάθε μέρα την ίδια ώρα στην καντίνα, είναι μέρος της ρουτίνας και του προγράμματος. Το να είσαι vegan είναι συνήθεια. Το να κρατάς ημερολόγιο είναι συνήθεια. Το να πηγαίνεις κάθε ημέρα στις 20.00 στο crossfit είναι πρόγραμμα. Η τακτική γυμναστική είναι συνήθεια.

Τι διαφορά έχουν το πρόγραμμα και οι συνήθειες;

Η διαφορά είναι στην ευελιξία.

Το ένα έχει να κάνει με τον καθημερινό ρυθμό. Το άλλο έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής. Το ένα μπορεί να καταστραφεί από κάτι απλό (όπως το να μην ακούσεις το ξυπνητήρι ή από το να σε κρατήσουν ξαφνικά παραπάνω στη δουλειά). Το άλλο μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα. Το ένα είναι κάτι που έφτιαξες. Το άλλο είναι κάτι που κάνεις.

Όταν συχνά αναφέρω την ηρεμία, δεν εννοώ απουσία δραστηριότητας. Στην πράξη, αυτό που θέλω να αναδείξω σήμερα είναι συνήθειες που δημιουργούν ηρεμία ενώ εκεί έξω ο κόσμος τρέχει εκτός ελέγχου. Οι συνήθειες βοηθούν να δημιουργήσεις σταθερότητα, να γίνεις σαν ένας βράχος μέσα σε μια άγρια θάλασσα.

Σε αυτό βοηθάει και το καθημερινό πρόγραμμα. Μην κάνεις Πρόγραμμα, δημιούργησε Συνήθειες

Ένα παράδειγμα

Ένα καλό παράδειγμα για το πώς μια καλή ζωή περιλαμβάνει και ρουτίνα και συνήθειες είναι ο Ουίνστον Τσώρτσιλ. Στον Τσώρτσιλ, άρεσε να ξυπνάει την ίδια ώρα κάθε ημέρα και να κάνει τα ίδια πράγματα. Είχε την ώρα που έπαιρνε τον μεσημεριανό ύπνο του, την ώρα που έπινε το πρώτο ποτό, την ώρα που έκανε το μπάνιο του. Αυτό ήταν μέρος του προγράμματος.

Αλλά οι σταθερές συνήθειες ήταν επίσης εκεί: διάβασμα βιβλίων, ζωγραφική, επισκευές, όλα διέτρεχαν την μέρα του. Ήταν μακροχρόνιες επιδιώξεις. Ήταν τα πράγματα στα οποία επέστρεφε όποτε ξέσπα πόλεμος ή η κατάθλιψή του έκανε την εμφάνισή της.

Κι αν αυτός είχε χρόνο για συνήθειες, τότε έχει κι εσύ.

Φτιάξε από την αρχή τη ζωή σου

Ίσως λίγα καλά μπορούν να βγουν από μία πανδημία, αλλά ένα πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να την χρησιμοποιήσουμε για να αναδιοργανώσουμε τα κομμάτια στα οποία βασίζεται η ζωή μας και η καθημερινότητα.

Μπορούμε να βάλουμε πάλι τη ζωή μας σε σειρά. Μπορούμε να δημιουργήσουμε και να ισορροπήσουμε τις συνήθειες και το πρόγραμμά μας. Γιατί σε έναν κόσμο γεμάτο τρέξιμο και χάος, αυτό που χρειαζόμαστε είναι ελπίδα και στήριξη. Και έχουμε τη δύναμη να δημιουργήσουμε τις δικές μας ιεροτελεστίες και στιγμές ειρήνης.

Ίσως αυτή την περίοδο να μην δουλεύεις. Ίσως τα σχολεία να μην λειτουργούν όπως παλιά. Να έχεις πολλές ώρες τα παιδιά σου στο σπίτι. Σίγουρα ο παλιός γνωστός τρόπος ζωής να έχει αλλάξει. Σχεδόν σίγουρα, το συνηθισμένο πρόγραμμά σου έχει καταρρεύσει.

Αυτό το ζω κάθε φορά που ταξιδεύω. Όσο κι αν θα ήθελα να είναι απλό και διαχειρίσιμο, δεν είναι. Οπότε χρειαζόταν να μάθω να αφήνω στην άκρη το πρόγραμμα που είχα δημιουργήσει και να εστιάζω περισσότερο σε συνήθειες που δεν βασιζόντουσαν την ικανότητα μου να κάνω το ίδιο κάθε μέρα με έναν συγκεκριμένο τρόπο για να λειτουργώ.

Ίσως η δουλειά σου να είναι με κυλιόμενο ωράριο ή να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας. Δεν έχει σημασία. Το πρόγραμμα μπορεί να μην τηρείται, αλλά οι συνήθειες υπάρχουν.

Όπου κι αν είμαι, ότι κι αν συμβαίνει, ξέρω ότι κάθε μέρα, μπορώ να δημιουργήσω χρόνο για να γράψω, να γυμναστώ, να περπατήσω. Η σειρά μπορεί να αλλάξει, το ίδιο και η διάρκεια, αλλά οι δραστηριότητες παραμένουν οι ίδιες.

Έχω κι εγώ κανόνες, για παράδειγμα, μία ώρα πριν τον ύπνο δεν αγγίζω το κινητό μου, δεν βλέπω ειδήσεις, κλείνω το κινητό μου όταν δίνω χρόνο στους δικούς μου ανθρώπου, πάντα έχω μαζί μου ένα βιβλίο κ.α. Κι αν δεν μπορώ να κάνω αυτά τα πράγματα, αν οι κανόνες μου δεν τηρηθούν, η παραγωγικότητά μου και η ηρεμία μου πέφτουν δραματικά.

Αυτό είναι που εννοούμε, λέγοντας ότι δεν ελέγχεις όσα συμβαίνουν, ελέγχεις μόνο τον τρόπο που αντιδράς. Αυτό είναι που εννοούμε, λέγοντας ότι το ένα πράγμα που μπορείς να αλλάξεις, είναι ο εαυτός σου. Και αυτό είναι που εννοούμε όταν λέμε, ότι είμαστε αυτό που κάνουμε . Το πότε και πως λειτουργούμε είναι λιγότερο σημαντικό από την δέσμευσή μας στην ύπαρξη των συνηθειών μας.

Ξεκίνα σήμερα. Εστίασε στις συνήθειές σου. Αυτές αποτελούν τον τρόπο ζωής σου. Σε έναν κόσμο που όλα και όλοι φαίνεται να καταρρέουν, μπορείς να αξιοποιήσεις τον χρόνο σου και να συνεχίσεις να προχωράς μπροστά.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!