Ώρα να εξελιχθείς: 18 συμβουλές για να γίνεις περισσότερο Ώριμος - Men's Bible

Ώρα να εξελιχθείς: 18 συμβουλές για να γίνεις περισσότερο Ώριμος

Ώρα να εξελιχθείς: 18 συμβουλές για να γίνεις περισσότερο Ώριμος

Το να γίνεις περισσότερο ώριμος κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη.

Πέρα από το να δημιουργεί περισσότερη έλξη με μια γυναίκα, η ωριμότητα επηρεάζει θετικά κάθε πλευρά της ζωής σου. Από την εκπαίδευση και τη καριέρα ως την κοινωνική ζωή και τις ερωτικές σχέσεις. Οι άνθρωποι πάντα αντιδρούν στην ωριμότητα πολύ πιο θετικά και ως αποτέλεσμα όλα μοιάζουν πιο απλά.

Για να σε βοηθήσω, λοιπόν, να δεις τι χρειάζεσαι για να γίνεις περισσότερο ώριμος, ακολουθούν 18 τρόποι να το καταφέρεις.

#1 Αποδέξου τον εαυτό σου, τους ανθρώπους και τις περιστάσεις

Οι ανώριμοι άντρες αρνούνται να αποδεχτούν τους εαυτούς τους όπως είναι. Το αρνούνται με όλο τους το είναι. Όμως, ένα συντριπτικά μεγάλο κομμάτι της ωριμότητας, είναι να αποδεχτείς τον εαυτό σου και τον κόσμο γύρω σου όπως είναι. Σταμάτα, λοιπόν, να ξοδεύεις ενέργεια και χρόνο προσπαθώντας να χειραγωγήσεις καταστάσεις.

Αποδέξου πως:

Ακόμα συμπεριφέρεσαι ως παιδί σε συγκεκριμένους τομείς της ζωής.

Υπάρχουν καλύτεροι, πιο αποτελεσματικοί και πιο ώριμοι τρόποι να κάνεις κάτι.

Δεν τα ξέρεις όλα και δεν είσαι σίγουρος αν αυτά που ξέρεις είναι σωστά και αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.Ώρα να εξελιχθείς: 18 συμβουλές για να γίνεις περισσότερο Ώριμος

#2 Να είσαι ανοιχτός στην αλλαγή

Αφού αποδεχτείς πως δεν τα ξέρεις όλα και πως ίσως χρειάζεται να ωριμάσεις περισσότερο σε συγκεκριμένους τομείς της ζωής, πρέπει να κάνεις τις αλλαγές που χρειάζεται για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα.

Απόφυγε την ανώριμη και κλειστόμυαλη νοοτροπία του: «η αλλαγή θα με κάνει ψεύτικο». Εκείνοι που λένε πως δεν αλλάζουν γιατί θέλουν να είναι αληθινοί και όχι ψεύτικοι είναι και εκείνοι που δεν εξελίσσονται.

Συνεχίζουν να κάνουν τις ίδιες σκέψεις, να δρουν με τον ίδιο τρόπο και να έχουν τα ίδια αποτελέσματα, ενώ την ίδια στιγμή οι ώριμοι άνθρωποι προσαρμόζονται, εξελίσσονται και βελτιώνονται.

Να είσαι διαθέσιμος, λοιπόν, να αφήσεις πίσω οτιδήποτε σε κρατάει στάσιμο και να αλλάξεις οτιδήποτε δε λειτουργεί.

Μην περιορίζεις τον εαυτό σου.

#3 Πειθάρχησε το παιδί μέσα σου

Όσο ώριμος και αν θες να γίνεις, ένα κομμάτι σου θα θέλει να μείνει παιδί. Να συμπεριφέρεται με παιδιάστικους τρόπους και να παίρνει παιδιάστικες αποφάσεις. Η διαφορά ανάμεσα στον ώριμο και τον ανώριμο άντρα, έγκειται στο πόσο έλεγχο δίνεις στο παιδί μέσα σου.

Όσο περισσότερο του αντιστέκεσαι, τόσο περισσότερο θα κάνεις σε σταθερή βάση στη ζωή σου έξυπνες, υπολογισμένες και υπεύθυνες επιλογές.

#4 Απελευθερώσου από την ανάγκη για άμεση ευχαρίστηση

Ανωριμότητα σημαίνει να μην έχεις υπομονή. Να θες τα πάντα να γίνουν άμεσα, τη στιγμή που τα θες. Είναι η αδυναμία να διαχειριστείς τη βαρεμάρα ενώ νοιώθεις πως η ζωή σου θα είναι χάλια αν δεν πάρεις αυτό που θες τώρα. Και αν κάτι θέλει χρόνο και προσπάθεια για να το απολαύσεις, τότε βρίσκεις τρόπους να το αποφύγεις.

Ανωριμότητα είναι να ακολουθείς το 99% του πληθυσμού γιατί είναι εύκολο και έχει πιο γρήγορα αποτελέσματα. Να αποφεύγεις τις δυσκολίες και ως αποτέλεσμα να έχεις μια συλλογή από ημιτελή πλάνα και άφταστους στόχους.

Για να γίνεις περισσότερο ώριμος λοιπόν χρειάζεται να απελευθερώσεις τον εαυτό σου από τη νοοτροπία της άμεσης απόλαυσης και ικανοποίησης. Μάθε να βλέπεις το στόχο και να κάνεις αυτό που χρειάζεται για να τον φτάσεις.

Η άμεση ικανοποίηση είναι η νοοτροπία ενός ηττημένου. Οι άντρες που αισθάνονται νικητές ξέρουν πως μπορούν να περιμένουν για να πάρουν στο τέλος αυτό που θέλουν.

#5 Ξέχνα την νοοτροπία του «είμαι έξυπνος και μορφωμένος»

Αντί να παραδεχτούν πως δεν τα γνωρίζουν όλα και πως ακόμα μαθαίνουν, οι ανώριμοι άντρες υιοθετούν τη νοοτροπία του «είμαι έξυπνος και μορφωμένος». Η σκέψη όμως πως ίσως τελικά να μην τα ξέρουν όλα ή πως δεν είναι και τόσο έξυπνοι όσο νομίζουν τους διαφεύγει.

Κομπάζουν για τις εμπειρίες τους, την εκπαίδευση τους και την ευφυΐα τους ώστε οι άλλοι να τους βλέπουν με θαυμασμό.

Για να γίνεις περισσότερο ώριμος όμως χρειάζεται να αντιληφθείς πόσο ζημιογόνα είναι αυτή η νοοτροπία. Χρειάζεται να απολέσεις την ανάγκη να αποδεικνύεις πόσο έξυπνος, μορφωμένος και καλύτερος είσαι από τους άλλους. Αν μη τι άλλο, όσο περισσότερα νομίζεις ότι ξέρεις, τόσο λιγότερα πρόκειται να μάθεις.

#6 Κάνε την ευτυχία σου προτεραιότητα

Όταν κάτι σου στερεί την ευτυχία και την ηρεμία σου, εξάλειψέ το ή σταμάτα να το κάνεις. Η ευτυχία και η ηρεμία σου είναι πολύ σημαντικότερες από τα λεφτά και οποιονδήποτε άλλο πόρο.

Αν ρίχνεις τον εαυτό σου στην προσπάθεια για να κάνεις κάποιον άλλο χαρούμενο, σταμάτα.

Μην βάζεις την ευτυχία των άλλων πάνω από τη δική σου ώστε να αποκτήσεις προσοχή και αποδοχή από ανθρώπους που πιθανόν να μην νοιάζονται για σένα.

#7 Σταμάτα να σπαταλάς χρόνο

Ο χρόνος σου είναι εξίσου σημαντικός με την ευτυχία σου και φυσικά σημαντικότερος από τα λεφτά σου. Μην τον σπαταλάς λοιπόν σε ανθρώπους, δραστηριότητες, σκέψεις και συμπεριφορές που δεν σου προσφέρουν τίποτα.

Όταν κάνεις κάτι πάντα να ρωτάς τον εαυτό σου, «αξίζει το χρόνο μου;». Κοίτα τι συμβαίνει στη ζωή σου και αποφάσισε αν έχει νόημα να ασχολείσαι με αυτή τη σκέψη, τη δραστηριότητα ή το συγκεκριμένο άτομο και αν μπορείς να αξιοποιήσεις τον χρόνο σου πιο σοφά.Ώρα να εξελιχθείς: 18 συμβουλές για να γίνεις περισσότερο Ώριμος

#8 Αύξησε τον αυτοέλεγχο και την αυτοπειθαρχία σου

Η αυτοπειθαρχία δεν είναι μια μορφή τιμωρίας που αφαιρεί τη διασκέδαση από το κάθε τι. Είναι ένα εργαλείο που σε εκπαιδεύει να κινείσαι στη σωστή κατεύθυνση και να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις. Δες την, λοιπόν, ως προπόνηση, ως ένα αναγκαίο κακό για μια πιο ικανοποιητική ζωή.

Η ευκολότερη επιλογή και εκείνη με τον λιγότερο πόνο δεν θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου. Ο εύκολος δρόμος αν μη τι άλλο θα σε απομακρύνει και θα σε βάλει σε περισσότερους μπελάδες.

Και πάντα να ρωτάς τον εαυτό σου, «είναι αυτή η σωστή επιλογή;»

Οι ανώριμοι άνθρωποι είναι συνεχώς απογοητευμένοι και οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Δεν έχουν αυτοέλεγχο. Δε λένε στον εαυτό τους «όχι!» όταν μια απόφαση τους δεν είναι σωστή ή έχει αρνητικές συνέπειες στη ζωή τους.

Ξέρω πως ο αυτοέλεγχος και η αυτοπειθαρχία δεν ισοδυναμούν με διασκέδαση, αλλά είναι απαραίτητα εργαλεία για να κρατάς τη ζωή σου στον σωστό δρόμο.

#9 Αντιμετώπισε τους εθισμούς

Η έλλειψη αυτοελέγχου συχνά καταλήγει σε επιζήμιους εθισμούς όπως η ανεξέλεγκτη χρήση σε πολλά άπλα και καθημερινά πράγματα όπως για παράδειγμα η τηλεόραση, τα ποτά, ο τζόγος, τα video games κλπ.

Η ώριμη προσέγγιση είναι να υπάρχει μέτρο και να μην υπερβάλλεις σε τίποτα στη ζωή σου.

Αντιμετώπισε τους εθισμούς σου και μη τους αφήνεις να σε ελέγχουν.

#10 Σταμάτα να ψάχνεις την αποδοχή

Σταμάτα να μπαίνεις σε Facebook, Snapchat, Instagram και να ανεβάζεις εικόνες ή να κάνεις σχόλια για να κερδίσεις likes και αποδοχή. Απελευθερώσου από την ανάγκη να αποδείξεις πόσο cool ή καλύτερος είσαι μέσα από τις φωτογραφίες, τις κοινοποιήσεις και τις λέξεις.

Δε χρειάζεται να σε συμπαθούν και να σε αποδεχτούν όλοι, ειδικά όταν κάθεσαι ακίνητος και κοιτάς την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού.

Σταμάτα να νοιάζεσαι για την αποδοχή των άλλων, είναι σπατάλη χρόνου. Τα social media απέχουν πολύ από το πώς λειτουργούν οι άνθρωποι στην πραγματική τους ζωή.

Ξεκίνα να αποδέχεσαι τον εαυτό σου. Να ανησυχείς για το τι σκέφτεσαι εσύ για εσένα και όχι οι άλλοι. Άσε τους να έχουν τη γνώμη τους, καλή ή κακή, αλλά μη τους δίνεις μεγαλύτερο βάρος απ’ όσο αρμόζει.

#11 Κράτα τον εαυτό σου υπεύθυνο

Όταν οι καταστάσεις δεν είναι ιδανικές και όταν δεν έχεις τα αποτελέσματα που θες, μη ρίχνεις το φταίξιμο στη ζωή, στις περιστάσεις και στους άλλους ανθρώπους. Παραδέξου τα λάθη σου και δες τι αλλαγές χρειάζεται να κάνεις ώστε να μην επαναληφθούν.

Χρειάζεται θάρρος, ειλικρίνεια και μια γερή αίσθηση ταπεινότητας και αυτοσεβασμού για να κρατήσεις υπόλογο τον εαυτό σου. Είναι δύσκολο να παραδέχεσαι πως έχεις κάνει λάθη, ειδικά αν είναι και σοβαρά. Όμως είναι μια ώριμη, τίμια και έντιμη κίνηση που ένας άντρας οφείλει στον εαυτό του να κάνει.

Θες να εξελιχθείς ως άντρας; Δες εδώ

#12 Θέσε στόχους και προτεραιότητες

Σταμάτα να περιμένεις για την κατάλληλη στιγμή για να κάνεις κάτι. Σταμάτα να αποφεύγεις τις πράξεις, να μην παίρνεις τα αποτελέσματα που θες και να ρίχνεις το φταίξιμο σε άλλους ανθρώπους και καταστάσεις.

Θέσε προτεραιότητες και στόχους. Ξεκίνα τις πράξεις ακόμα και αν η στιγμή δεν είναι 100% τέλεια. Υιοθέτησε τη νοοτροπία του «το να κάνω κάτι τώρα είναι καλύτερο από το να μην κάνω τίποτα».

Οι στόχοι, οι υπολογισμένες πράξεις και η συνεχής προσπάθεια για βελτίωση, είναι εμφανή σημάδια ενός ώριμου άντρα.

#13 Αποδέξου την κριτική

Κάποιοι άνθρωποι λένε συνεχώς στους άλλους τι λάθη κάνουν, αλλά όταν τους δίνουν οι άλλοι συμβουλές δε θέλουν να τις ακούν.

Ώριμος άντρας σημαίνει να δέχεσαι την κριτική. Να ακούς τις συμβουλές και τις υποδείξεις που κάνουν οι άλλοι. Να εξετάζεις και να χωνεύεις τις πληροφορίες αυτές και να κρατάς οτιδήποτε έχει αξία και είναι χρήσιμο.

Μείνε λοιπόν ανοιχτός στην κριτική, στο feedback και στις απόψεις των άλλων και σκέψου αυτά που σου λένε. Μην είσαι επιλεκτικός στο τι δέχεσαι και τι ακούς, ακόμα και αν εκείνος που σου κάνει κριτική έχει περισσότερη δουλειά να κάνει με τον εαυτό του.

#14 Σταμάτα να εξουσιάζεσαι από τα συναισθήματα

Ενώ είναι κρίσιμο να έχεις καθαρό μυαλό και ηρεμία, τα συναισθήματα θολώνουν την κρίση σου και σε ωθούν να κάνεις λάθος επιλογές. Ρίξε μια ματιά προς τα πίσω, στις αποφάσεις που πήρες σε έντονη συναισθηματική φόρτιση, και θα δεις πως δεν έκανες την καλύτερη επιλογή τότε ακριβώς γιατί τα συναισθήματα σου σε αποσπούσαν.

Ο λιγότερο ώριμος άντρας αντί να διατηρήσει μια απόσταση από τα συναισθήματα του, τα αφήνει να τον παρασύρουν σα χείμαρρο. Δε βλέπει πως τα υπερβολικά έντονα συναισθήματα, είτε θετικά είτε αρνητικά, οδηγούν σε λανθασμένες αποφάσεις. Και αυτό είναι το πρόβλημα.

Όσο περισσότερο σταματάς και προσπαθείς να δεις μια κατάσταση αποστασιοποιημένα, χωρίς να επηρεάζεσαι από το συναίσθημα, τόσο λιγότερο ρισκάρεις να φανείς ασταθής, ανώριμος και αναξιόπιστος.

#15 Σταμάτα να παραπονιέσαι

Τα παράπονα είναι συνήθως ανώφελα καθώς έτσι το μόνο που καταφέρνεις είναι να δείχνεις με το δάχτυλο ένα πρόβλημα και οτιδήποτε πάει στραβά με αυτό. Όμως έτσι δεν βοηθάς στην αντιμετώπιση του, ούτε βοηθάς να βρεθεί μια λύση.

Αντί, λοιπόν, να γκρινιάζεις και να παραπονιέσαι για όλα εκείνα που δεν σου αρέσουν στη ζωή σου, στη δουλειά σου και στη σχέση σου, έχε πάντα κάποιες λύσεις να προτείνεις πριν ανοίξεις το στόμα σου. Αν δε μπορείς να βοηθήσεις και να προσφέρεις στην εξεύρεση μιας λύσης, τότε καλύτερα να μείνεις σιωπηλός.

Είναι ανώφελο να ξοδεύεις χρόνο και ενέργεια κάνοντας παράπονα για κάτι που δε μπορείς να ελέγξεις ή να αλλάξεις.

Όταν μπαίνεις σε πειρασμό να παραπονεθείς, αναρωτήσου αν πρόκειται για κάτι εντός του πεδίου ελέγχου σου. Αν δεν είναι, απλά αποδέξου το και προχώρα. Αν πάλι είναι, τότε σκέψου πιθανές λύσεις πριν κάνεις παράπονα σε κάποιον άλλο.Ώρα να εξελιχθείς: 18 συμβουλές για να γίνεις περισσότερο Ώριμος

#16 Γίνε καλύτερος ακροατής

Το να είσαι καλός ακροατής έχει μεγάλη αξία. Όταν μιλάς δε μαθαίνεις κάτι καινούριο, ούτε γνωρίζεις τον άλλο καλύτερα. Όταν φλυαρείς για τον εαυτό σου, απλά σπαταλάς το χρόνο των άλλων μαζί με τον δικό σου.

Αντιθέτως, το να ακούς προσεκτικά κάνεις τον συνομιλητή σου να νιώθει ξεχωριστός, σημαντικός και κυρίως να αισθάνεται πως τον κατανοείς. Με αποτέλεσμα να τον κερδίσεις περισσότερο.

Αν όμως μιλάς ασταμάτητα, δεν θα κάνεις τους άλλους να σε συμπαθήσουν. Η αποτελεσματική ακρόαση μπορεί να κερδίσει τον θαυμασμό και το σεβασμό που επιθυμείς.

Κάνε προσπάθεια, λοιπόν, να ακούς προσεκτικά τους άλλους όταν μιλάνε, ώστε να νιώθουν πως είσαι εκεί για αυτούς και θα δεις πως ο κόσμος αντιδράει και σου συμπεριφέρεται καλύτερα.

#17 Σταμάτα να κρίνεις τους άλλους

Όταν κρίνεις συνεχώς τους άλλους αποτυγχάνεις να καταλάβεις πως όλοι βλέπουν, φιλτράρουν και ερμηνεύουν τον κόσμο γύρω τους με τον δικό τους τρόπο. Ο καθένας έχει τη δική του προοπτική. Ο τρόπος λοιπόν που βλέπεις τα πράγματα δεν είναι πάντα ο καλύτερος, ο πιο ώριμος και ο πιο σωστός.

Ωριμότητα είναι να καταλαβαίνεις πως ο καθένας είναι διαφορετικός και πως έχει τους δικούς του λόγους που λέει, πράττει ή νιώθει με συγκεκριμένο τρόπο.

Να καταλαβαίνεις πως το να είσαι διαφορετικός και να βλέπεις τα πράγματα με τον δικό σου τρόπο, δε σε κάνει αυτομάτως καλύτερο από τους άλλους.

Για να γίνεις περισσότερο ώριμος, γίνε πιο ανοιχτός σε νέες απόψεις και εμπειρίες. Δοκίμασε να δεις τον κόσμο μέσα από τα μάτια των άλλων. Βάλε τον εαυτό σου στη θέση τους και προσπάθησε να κατανοήσεις τη νοοτροπία τους, τα πιστεύω τους και τον τρόπο σκέψης τους.

#18 Να παραμένεις ήρεμος και χαλαρός

Οι ανώριμοι άντρες βρίσκονται συχνά στα όρια τους. Αγχωμένοι, ανήσυχοι, στρεσαρισμένοι. Όσο περισσότερο ώριμος είσαι, τόσο πιο ήρεμος και χαλαρός μπορείς να παραμείνεις όταν δυσκολεύουν τα πράγματα.

Και για να γίνει αυτό σημαίνει πως γνωρίζεις πως να ελέγξεις τα συναισθήματα σου, να διαλέξεις τις μάχες σου και να μην επηρεάζεσαι εύκολα από τον κόσμο γύρω σου.

Για να το πετύχεις αυτό προσπάθησε καθημερινά να είσαι όσο πιο ήρεμος μπορείς σε κάθε περίσταση.

Σε μια εποχή που ο μέσος άντρας έχει φτωχά αποτελέσματα γιατί σκέφτεται και συμπεριφέρεται ως παιδί, μπορείς άνετα να ξεχωρίσεις επιλέγοντας την ωριμότητα. Επιλέγοντας να συμπεριφέρεσαι πιο ώριμα και να κάνεις πιο ώριμες επιλογές.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!