Μήπως είναι ώρα να φύγεις από την οικογενειακή φωλιά; - Men's Bible

Μήπως είναι ώρα να φύγεις από την οικογενειακή φωλιά;

Μήπως είναι ώρα να φύγεις από την οικογενειακή «φωλιά»;

Σαν λαός πάντα είχαμε ψηλά τον θεσμό της οικογένειας. Είμαστε δεμένοι με την οικογενειακή φωλιά.

Καμαρώνουμε στο εξωτερικό για το γεγονός πως η οικογένεια μένει δεμένη στα δύσκολα.

Καμαρώνουμε για το γεγονός ότι μπορούμε και μαζευόμαστε όλοι μαζί για φαγητό στις γιορτές και καμαρώνουμε πως πολλές φορές μένουμε όλοι μαζί δίπλα – δίπλα. Ολόκληρες – κυριολεκτικά – πολυκατοικίες, στεγάζουν εκτεταμένες οικογένειες.

Ενώ από την μία, αυτό είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να καμαρώνουμε, ταυτόχρονα η ίδια κατάσταση είναι υπεύθυνη για πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.Μήπως είναι ώρα να φύγεις από την οικογενειακή «φωλιά»;

Άνδρας ή παιδί;

Αυτή η δύναμη του θεσμού της οικογένειας σε συνδυασμό με την κρίση της τελευταίας δεκαετίας, έχει οδηγήσει σε ένα φαινόμενο το οποίο, κάθε άλλο παρά ευνοϊκό είναι για την ανδρική εξέλιξη.

Μιλάω για την κατάσταση εκείνη όπου άντρες εξακολουθούν να μένουν με τους γονείς τους ακόμη και αν βρίσκονται στα 30 και τα 40 τους.

Ναι, η κρίση επηρέασε βαθειά την δυνατότητα του μέσου άνδρα να φύγει από την οικογενειακή φωλιά του πατρικού. Όμως αυτή η δυσκολία να ανεξαρτητοποιηθεί έχει βαριές συνέπειες.

Το πρόβλημα είναι πως την ωρίμανση, δεν την ορίζει τόσο η βιολογική ηλικία αλλά οι εμπειρίες. Όταν λοιπόν δεν έχεις φύγει ποτέ από τη «φωλιά» του πατρικού σου τότε συνεχίζεις να είσαι και να φέρεσαι σαν «παιδί» και όχι ως αυτόνομος άνδρας.

Μήπως ήρθε η ώρα να φύγεις από την οικογενειακή φωλιά;

Πέρα λοιπόν από το γεγονός ότι δεν μπορείς να λες ότι είσαι ένας ανεξάρτητος, δυναμικός, αυτοδημιούργητος άντρας όταν περιμένεις από την μητέρα σου να σου μαγειρέψει φακές και να σου πλύνει τα ρούχα, υπάρχει και το πρόβλημα της πρωτοβουλίας και της ανεξαρτησίας σου. Βλέπεις, στο σπίτι των γονιών σου μένεις από την στιγμή που γεννιέσαι.

Αυτό σημαίνει ότι από όσο σε θυμάσαι, έχεις συνηθίσει στο να παίρνουν αυτοί τις αποφάσεις για εσένα και να σου λένε τι να κάνεις. Κατά συνέπεια, ίσως να μην έχεις μάθει να παίρνεις πρωτοβουλίες και να μην έχεις αρκετή αυτοπεποίθηση για να κάνεις και πολλά άλλα πράγματα.

Σκέψου πόσο βαθειά επηρεάζει την αυτοπεποίθηση σου αυτό το γεγονός. Θα σου φέρω μερικά παραδείγματα για να στο δώσω να το καταλάβεις εύκολα.

Πριν από λίγο καιρό, είδα μία μητέρα να μπαίνει σε ένα γραφείο και να μοιράζει βιογραφικά του γιου της, ο οποίος έψαχνε δουλειά κατά τα λεγόμενα της. Φαντάζομαι ότι ο ίδιος ήταν απασχολημένος αλλού για να μην έχει χρόνο να μοιράσει το ίδιο του το βιογραφικό.

Κάποια χρόνια πριν, σε μία παλιά μου δουλειά, υπήρχε κάποιος που όποτε ήθελε να λείψει από το γραφείο, έβαζε την μητέρα του να καλεί και να μας λέει ότι ήταν άρρωστος και δεν μπορούσε να έρθει στο γραφείο.

Ακόμα πιο πίσω, θυμάμαι κάποιον άλλο, στα κάγκελα του στρατοπέδου να τον ταΐζει η μάνα του απ’ έξω γιατί το παιδί δεν άντεχε το φαγητό του στρατοπέδου. Φρίκη.

Το αποκορύφωμα το άκουσα πριν από μερικές ημέρες, όταν μιλώντας με μία κοπέλα, μου εκμυστηρευτικέ ότι όταν ζήτησε από τον πρώην της να χωρίσουν, αυτός έβαλε τη μάνα του να την καλέσει και να την παρακαλέσει να τα ξαναβρούν γιατί είχε πλέον αλλάξει και ήταν πιο ώριμος.

Όχι μόνο δεν είναι ώριμος ο συγκεκριμένος αλλά θα του πάρει κι αρκετά χρόνια να ωριμάσει. Αυτή η συμπεριφορά, είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έχουμε μάθει να «καθαρίζουν» άλλοι για εμάς και αυτό μπορεί να πάρει και προεκτάσεις σε φίλους, φίλες και γνωστούς.

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, από το παράδειγμα που σου ανέφερα παραπάνω, απευθύνθηκε και σε κοινή φίλη τους και της ζήτησε να επικοινωνήσει εκείνη γιατί θα της μετέφερε ευκολότερα το μήνυμα του.

Όπως καταλαβαίνεις αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα από όλα όσα προκύπτουν από μία τέτοια κατάσταση.

Θες να γίνεις ο άνδρας που πάντα ήθελες; Δες εδώ

Γίνε κύριος του εαυτού σου

Αν θες να είσαι εντάξει με τον εαυτό σου λοιπόν, ξεκίνα σιγά σιγά να απογαλακτίζεσαι και φύγε από την οικογενειακή φωλιά του πατρικού σπιτιού. Ζήσε αυτόνομα, αντιμετώπισε τις μικρές άβολες και ενοχλητικές καταστάσεις και ανάλαβε την ευθύνη των προβλημάτων που θα προκύψουν.

Δεν γίνεται να σε ξεμπλέκουν άλλοι από τις δύσκολες καταστάσεις που βάζεις τον εαυτό σου. Δεν γίνεται να σου μαγειρεύουν και να σου σιδερώνουν και εσύ να βγαίνεις να καμαρώνεις για την ανεξαρτησία σου. εξάλλου, πως θες να κερδίσεις μία γυναίκα όταν της δείχνεις ότι δεν μπορεί να στηριχτεί επάνω σου;

Η ανάληψη ευθυνών είναι πολύ μεγάλο θέμα και το να φύγεις από την οικογενειακή φωλιά θα σε βοηθήσει να πατήσεις στα πόδια σου και να ωριμάσεις άμεσα και αποτελεσματικά.

Αν πιστεύεις ότι θα δυσκολευτείς να το κάνεις, μπορείς πάντα να έρθεις από τα γραφεία μας για έναν καφέ, να τα πούμε και να σε βοηθήσουμε.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!