Μόνιμα Απαισιόδοξος; Άλλαξε τρόπο σκέψης - Men's Bible

Μόνιμα Απαισιόδοξος; Άλλαξε τρόπο σκέψης

Μόνιμα Απαισιόδοξος; Άλλαξε τρόπο σκέψης

Θέλω σήμερα να σου γράψω κάποια πράγματα για τη στάση σου απέναντι στη ζωή και το πως την επηρεάζεις αν είσαι απαισιόδοξος.

Βλέπεις, υπάρχει κάτι κοινό που βλέπω ξανά και ξανά σε πολλούς άνδρες που έχουν θέματα με το φλερτ: έχουν χάλια στάση απέναντι στη ζωή. Το καταλαβαίνεις από τον τρόπο που μιλάνε για τους άλλους, για τον εαυτό τους, τις γυναίκες, τις σχέσεις.

Όλα είναι μάταια, τίποτα δεν μπορεί να τους βοηθήσει, έχουν κάνει τόση δουλειά και τίποτα, οι άνθρωποι είναι χάλια κλπ κλπ. Άρα αναμενόμενο είναι που δεν έχουν καμία τύχη στο φλερτ. Γιατί να θέλει κάποια κοπέλα να περάσει χρόνο με τον κύριο μίζερο;

Όπως πάντα μου αρέσει να λέω, η επιτυχία στο φλερτ είναι κατά 70% τρόπος σκέψης και 30% ικανότητες και τεχνικές. Όμως αυτό που δεν καταλαβαίνουν πολλοί πως ως τρόπο σκέψης δεν εννοούμε να στέλνεις απλά «θετική ενέργεια» και άλλες new age αηδίες. Ο τρόπος σκέψης σου έχει μετρήσιμα, πρακτικά αποτελέσματα στην απόδοσή σου. Και μια χάλια στάση προς τη ζωή θα σε κρατάει πίσω σε κάθε επίπεδο.

Όλοι θέλουν το αποτέλεσμα, αλλά όχι την προσπάθεια

Για παράδειγμα, συχνά λένε διάφοροι ότι έκαναν το Χ και το Υ για να βελτιώσουν την προσωπική τους ζωή αλλά δεν λειτούργησε. Επειδή δεν είδαν τα άμεσα αποτελέσματα που προσδοκούσαν, αποφάσισαν πως αυτό που δοκίμασαν είναι άχρηστο.

Όμως αυτό είναι ένα από τα μυστικά της προσωπικής βελτίωσης που κανείς δεν πρόκειται να σου πει: κανενός είδους βελτίωση δεν πρόκειται να είναι άμεση και στιγμιαία.

Αν θες να γίνεις καλός σε κάτι, χρειάζεται να δουλέψεις για αυτό. Και αυτό θα πάρει χρόνο. Ο ίδιος τρόπος σκέψης που εφαρμόζεται στο φλερτ, ισχύει και για εκείνες τις δίαιτες τύπου «χάσε όλα τα κιλά τώρα». Γιατί να κάνεις, σου λένε, όλα τα βαρετά πράγματα, όπως γυμναστική και καλύτερες διατροφικές συνήθειες, όταν μπορείς απλά να πάρεις ένα χάπι ή να τρως λάχανα για 30 μέρες και να γίνεις μοντελάκι;

Η πραγματική αλλαγή απαιτεί δουλειά. Όταν προσπαθείς να βελτιωθείς στο φλερτ, χρειάζεται πρώτα να «ξεμάθεις» λάθος συνήθειες χρόνων και δεκαετιών. Και αυτό απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, ειδικά αν θες να κάνεις μακροχρόνιες και υγιείς αλλαγές.

Το να προσπαθείς να πιέσεις τη διαδικασία και να δώσεις έμφαση στην ταχύτητα αντί στην ποιότητα σημαίνει ότι θα διατηρήσεις πολλές κακές συνήθειες, οι οποίες θα σε εμποδίσουν τελικά στο μέλλον.

Ο εγκέφαλός μας είναι τεμπέλης, θέλει να μείνει όπως είναι, αντί να κάνει την προσπάθεια να αναπτύξει νέα μοτίβα και συνήθειες. Χρειάζεται να έχεις κίνητρο και ενέργεια προκειμένου να νικήσεις την αδράνεια και να ξεπεράσεις τις δυσκολίες που θα συναντήσεις στη διαδρομή.

Εδώ είναι λοιπόν που παίζει ρόλο ο τρόπος σκέψης. Αν έχεις χάλια στάση για τη ζωή, είναι πρακτικά αδύνατο να βελτιωθείς καθώς συνεχώς εμποδίζεις ο ίδιος τον εαυτό σου.

Απαισιόδοξος για πάντα

Υπάρχει μια φράση από τον Henry Ford, που λέει: «είτε πιστεύεις ότι μπορείς, είτε πιστεύεις ότι δεν μπορείς, έχεις δίκιο».

Έχει απόλυτο δίκιο και έχει αποδειχτεί και επιστημονικά. Σε μια έρευνα που είχε γίνει στις ΗΠΑ, είχε διαπιστωθεί ότι οι απαισιόδοξοι τα πάνε χειρότερα στις επιχειρήσεις, σε σχέση με τους αισιόδοξους, ακόμα και κατά 40%.

Η απαισιοδοξία αποτελεί έναν προγνωστικό δείκτη κακής απόδοσης σε κάθε επίπεδο, είτε είσαι αθλητής, φοιτητής, εργαζόμενος, είτε κι αν απλά θες να βελτιωθείς στο φλερτ.

Το πρόβλημα είναι ότι ο απαισιόδοξος περιμένει τα χειρότερα, και ως αποτέλεσμα αυτά είναι που συναντά. Όταν είσαι απαισιόδοξος ψάχνεις συνεχώς για τα προβλήματα, τα μειονεκτήματα, τα χειρότερα σενάρια. Αυτό σε αποθαρρύνει από το να κάνεις μεγαλύτερη προσπάθεια. Γιατί να κάνεις κάτι άλλο από το απολύτως απαραίτητο όταν πρόκειται έτσι κι αλλιώς να μην πάει καλά για εσένα; Μόνιμα Απαισιόδοξος; Άλλαξε τρόπο σκέψης

Ο απαισιόδοξος πωλητής θα κάνει λιγότερες πωλήσεις γιατί θα κάνει λιγότερες προσπάθειες για πώληση. Παρομοίως και ο απαισιόδοξος που ψάχνει κάποια σύντροφο θα κάνει λιγότερες προσπάθειες προσέγγισης γυναικών, επειδή «γνωρίζει» ότι θα απορριφθεί σε κάθε μία από αυτές.

Είναι σα να έχεις τη χειρότερη σούπερ δύναμη του κόσμου: την οξύνοια και τη σκέψη του Σέρλοκ Χόλμς, μόνο που τη χρησιμοποιείς μόνο για να διαπιστώσεις τι και που τα πράγματα θα πάνε χάλια.

Άρα σταδιακά γίνεσαι πιο παθητικός, παίρνεις λιγότερα ρίσκα και χάνεις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, καθώς δεν τις αρπάζεις, όπως θα έκανε κάποιος αισιόδοξος.

Γίνεσαι πιο αμυντικός και τείνεις να υποθέτεις ότι όλα είναι ένα σημάδι ότι οι άλλοι (και οι γυναίκες εν προκειμένω) δεν ενδιαφέρονται για εσένα. Τα αστεία σου είναι πικρά και σαρκαστικά, απαντάς άσχημα στα πειράγματα και το χιούμορ των άλλων και ως αποτέλεσμα απομακρύνεις τους ανθρώπους.

Οπότε δεν κάνει εντύπωση που η αρνητικότητα λειτουργεί ως ένας φαύλος κύκλος. Άλλωστε απαιτείται μεγάλη προσπάθεια ψυχικής επένδυσης προκειμένου να αντέξεις κάποιον που είναι αρνητικός και γκρινιάρης.

Θες να αλλάξεις και να αφήσεις πίσω το παρελθόν; Δες εδώ

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα ήθελαν να διαθέσουν χρόνο και ενέργεια προκειμένου να διαπεράσουν αυτή την «πανοπλία» σου. Ως αποτέλεσμα: οι απαισιόδοξοι έχουν λιγότερες και πιο ρηχές κοινωνικές επαφές σε σχέση με τους αισιόδοξους. Και λιγότερες κοινωνικές επαφές δημιουργούν λιγότερες ευκαιρίες να συναντήσεις κοπέλες.

Οπότε, με αυτόν τον τρόπο σκέψης, πρακτικά κόβεις τον εαυτό σου από το 99% των τρόπων να γνωρίσεις νέες πιθανές συντρόφους. Το φλερτ με γυναίκες βγαίνει off, επειδή α) οι άνθρωποι έτσι κι αλλιώς αντιδρούν αρνητικά στους αρνητικούς ανθρώπους και β) δεν θα το κάνεις ούτως ή άλλως γιατί έχεις προεξοφλήσει ότι δεν θα πάει καλά.

Αλλά και οι προσεγγίσεις στον κοινωνικό κύκλο δεν πρόκειται να πάνε καλά γιατί θα έχεις λιγότερους φίλους που θα θέλουν να σε βάλουν στον κύκλο τους. Ακόμα και το online dating επηρεάζεται δυσμενώς από την απαισιοδοξία. Δεν υπάρχει τίποτα λιγότερο ελκυστικό στις γυναίκες από κάποιον που γκρινιάζει και παραπονιέται στα online post του.

Άρα ποια είναι η λύση για να μην είσαι απαισιόδοξος; Να παριστάνεις τον χαζοχαρούμενο; Να υποκρίνεσαι ότι όλα είναι καλά, ενώ δεν είναι; Να έχεις μόνιμα ένα ψεύτικο χαμόγελο στο πρόσωπό σου;

Όχι, η λύση είναι να αποκτήσεις μια πιο θετική διάθεση απέναντι στη ζωή και στα όσα φέρνει. Και θα σου γράψω την επόμενη εβδομάδα πως γίνεται αυτό. Αν όμως βιάζεσαι, δες πρώτα εδώ.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!