Φόβος στην Εποχή της καραντίνας: Πώς να τον Νικήσεις - Men's Bible

Φόβος στην Εποχή της καραντίνας: Πώς να τον Νικήσεις

Φόβος στην Εποχή της καραντίνας: Πώς να τον Νικήσεις

Συνήθως δεν μου αρέσει να γράφω για την επικαιρότητα γιατί τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς και γρήγορα. Ωστόσο, πλέον μπορούμε να πούμε ότι η κατάσταση γύρω μας (όπως και ο φόβος για το άγνωστο που αυτή δημιούργησε) δεν είναι κάτι που κράτησε ένα μήνα και πάει τελείωσε.

Η γενικότερη κατάσταση του ιού και της καραντίνας κρατάει μήνες και όπως φαίνεται θα κρατήσει αρκετό καιρό ακόμα. Επίσης, όπως είναι λογικό κι επόμενο, αυτή η κατάσταση επηρεάζει αρκετά τον κόσμο και πολλοί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Η πίεση είναι μεγαλύτερη από τις δυνάμεις τους, η μοναξιά προσθέτει έξτρα πίεση και η αβεβαιότητα τους κάνει να μην ξέρουν που θα καταλήξει αυτό και ως πότε θα ζούμε κατά αυτόν τον τρόπο.

Όπως είναι αναμενόμενο λοιπόν, ο φόβος είναι καθημερινό φαινόμενο. Μπαίνει στις ζωές μας είτε το θέλουμε, είτε όχι.

Δεν θα ήταν καλύτερο αν είχαμε έναν τρόπο να αποδομήσουμε τον φόβο που βιώνουμε αυτές τις μέρες και να τον κάνουμε να δουλέψει για εμάς;

Περίοδος προσαρμογής

Τέτοιες έκτακτες καταστάσεις μας βγάζουν εκτός προγράμματος. Ότι έχουμε υπολογίσει, ότι πλάνα έχουμε κάνει αλλάζουν μονομιάς. Στην αρχή της χρονιάς κανείς μας δεν περίμενε ότι θα εξελιχθεί έτσι αυτή η κατάσταση.

Σε τέτοιες καταστάσεις πρέπει να μπαίνουμε σε διάθεση προσαρμογής και αλλάζουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Τα μακροπρόθεσμα πλάνα δεν έχουν θέση σε τέτοιες περιόδους. Ο πρωταρχικός στόχος είναι να ξεπεράσουμε αυτές τις πρώτες 30 με 40 ημέρες καραντίνας.

Σε πρώτη φάση εστιάζουμε στο πώς να κάνουμε παραγωγικό αυτόν τον χρόνο έτσι ώστε να μην μας πάρει από κάτω. Τα παιχνίδια και οι σειρές στον υπολογιστή και την τηλεόραση είναι καλά αλλά μέχρι ένα σημείο. Έτσι, αντί για ετήσιο πλάνο, κάνουμε εβδομαδιαίο.Φόβος Αποτυχίας: Εξάλειψε τον για πάντα, «Οι άλλοι με κάνουν ότι θέλουν»: Πως να μάθεις να διεκδικείς, Ο Φόβος θα είναι πάντα μαζί σου στη ζωή: Κάνε τον φίλο σου, Φόβος στην Εποχή της καραντίνας: Πώς να τον Νικήσεις

Ο φόβος δε μπορεί να νικηθεί χωρίς πλάνο

Το ξενύχτι και το αργό ξύπνημα θα σου αποσυντονίσει εντελώς τον οργανισμό. Οπότε κάνε ότι μπορείς για να ξυπνάς νωρίς. Ακόμα κι αν δεν έκανες άσκηση πριν, ξεκίνα τώρα. Πριν την καραντίνα έβγαινες από το σπίτι για να πας στη δουλειά ή την σχολή σου, οπότε είχες κάποια δραστηριότητα, ενώ τώρα δεν έχεις καμία.

Έστω και 20 λεπτά περπάτημα την ημέρα θα σου κάνει καλό. Θα ξυπνήσει το σώμα σου και θα βοηθήσει το μυαλό σου να λειτουργήσει καθαρότερα. Ακόμα κι αν εργάζεσαι από το σπίτι, μπορείς να βγεις το πρωί για λίγο, να πάρεις έναν καφέ και να γυρίσεις πίσω.

Αντίστοιχα, αφιέρωσε 20 λεπτά για διάβασμα. Και όταν λέμε διάβασμα δεν εννοούμε κόμικς. Διάβασε κάτι που θα σου ανοίξει το μυαλό και θα σε κάνει να σκεφτείς λίγο περισσότερο. Έστω και 20 λεπτά θα σε βοηθήσουν να δεις τα πράγματα καθαρότερα.

Απόφυγε τον φόβο

Σε καθημερινή βάση θα συναντάς τον φόβο. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, ο φόβος εκπέμπεται από διάφορες πηγές σε καθημερινή βάση και μας επηρεάζει, ειδικά όταν δεν το καταλαβαίνουμε.  

Κλείσε την τηλεόραση. Πραγματικά, αν δεν θες να δεις κάτι συγκεκριμένο, κλείσ’την. Όλες οι εκπομπές είναι σχεδιασμένες στο να σου προκαλούν φόβο και τρόμο. Αν θες να δεις ειδήσεις, ενημερώσου από ειδησεογραφικά sites και κατά προτίμηση από δύο ή τρία διαφορετικά για να έχεις πιο σφαιρική άποψη για τα πράγματα.

Οι ειδήσεις θυμίζουν ταινίες τρόμου και τις περισσότερες φορές δεν λαμβάνεις πληροφορίες αλλά χρωματισμένες απόψεις των δημοσιογράφων.

Απόφυγε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τουλάχιστον σε ότι αφορά την ενημέρωσή σου. Δεν υπάρχει αντικειμενική προσέγγιση και σίγουρα θα δεις τον φόβο στο μεγαλείο του. Χρησιμοποίησέ τα για να περάσεις λίγο χρόνο χαλαρώνοντας και φυσικά για να φλερτάρεις και να γνωρίσεις γυναίκες.

Ο φόβος συμπαθεί τη μοναξιά: Βρες παρέα

Η μοναξιά σίγουρα θα σε επηρεάσει και σε κάποιες περιπτώσεις επηρεάζει και το αίσθημα φόβου. Το να βρεις παρέα αυτές τις ημέρες δεν είναι και ότι ευκολότερο αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο. Ο φόβος είναι ένα γενικό και ανθρώπινο συναίσθημα.

Και όπως αισθάνεσαι μόνος σου εσύ, έτσι αισθάνονται μόνες τους και οι κοπέλες που είναι κλεισμένες στα σπίτια τους. χρησιμοποίησε αποτελεσματικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γνώρισε κοπέλες κοντά στην περιοχή σου. Ακόμα κι αν δεν καταλήξετε στο κρεβάτι, έστω και μία βόλτα στο πάρκο είναι αρκετή για να σου αναπτερώσει το ηθικό και να σε ανεβάσει ψυχολογικά.

Αντί να κάθεσαι σε έναν καναπέ μπροστά σε μία τηλεόραση, προσαρμόσου έτσι ώστε να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στις συνθήκες. Είναι προσωρινές και μόλις περάσουν θα μπορέσεις να ζήσεις πάλι όπως και πριν ή ίσως λίγο διαφορετικά.

Θες να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!