Όχι πια καλό παιδί: Γίνε πιο δυναμικός σε 5 βήματα - Men's Bible

Όχι πια καλό παιδί: Γίνε πιο δυναμικός σε 5 βήματα

Όχι πια Καλό Παιδί: Γίνε πιο δυναμικός σε 5 βήματα

Σε προηγούμενο άρθρο (το οποίο μπορείς να βρεις εδώ), παρουσιάσαμε μερικές συμπεριφορές που δείχνουν πως το λεγόμενο καλό παιδί δεν είναι και τόσο «αθώο» και, το σημαντικότερο, πως έχει και αυτό τη δική του ευθύνη στο πώς εξελίσσονται οι προσωπικές του σχέσεις.

Δεν είναι δηλαδή απλώς το θύμα που οι άλλοι πατάνε πάνω του συνεχώς, αλλά φταίει και ο ίδιος καθώς με τον τρόπο του, φέρεται ανέντιμα και επιχειρεί να χειριστεί τους άλλους για να πάρει αυτό που θέλει.

Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως το καλό παιδί είναι εκείνος ο μακιαβελικός κακός που συναντάμε στις ταινίες και τα βιβλία. Εκείνος που χειραγωγεί μόνιμα τους άλλους, καταστρώνει σχέδια στο παρασκήνιο και τρίβει τα χέρια του από ευχαρίστηση ενώ γελά σατανικά.

Αντίθετα, θέλει, όπως θέλουμε και όλοι οι υπόλοιποι, να νιώσει την αποδοχή, το σεβασμό και την προσοχή από τους άλλους. Και επειδή δε ξέρει πως να τα κερδίσει, καταφεύγει στην παθητικότητα, τη χειραγώγηση και την ασύμμετρη ικανοποίηση των αναγκών μέσα σε μια σχέση.

Πως μπορείς να αλλάξεις;

Το καλό είναι πως η αλλαγή του καλού παιδιού σε ένα αρρενωπό και δυναμικό αρσενικό, είναι απόλυτα εφικτή και δυνατή. Όμως, όπως και για τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, πρόκειται για μια διαδικασία και όχι για ένα γεγονός. Δε γυρνάς ένα διακόπτη και ξαφνικά είσαι περισσότερο διεκδικητικός και δυναμικός αλλά, όπως γίνεται με όλες τις νέες συνήθειες και συμπεριφορές, χρειάζεται μια περίοδος ψυχολογικής και συναισθηματικής ζύμωσης.

Για να το καταφέρεις αυτό πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το σύστημα, τα πιστεύω και τις πεποιθήσεις που κρύβονται πίσω από τη συμπεριφορά του καλού παιδιού.

Όπως έχουμε πει και σε πολλά άλλα άρθρα, η ρίζα του κακού ξεκινάει από την πεποίθηση που έχει το καλό παιδί, πως ο ίδιος δεν είναι αρκετός. Πως κάτι του λείπει (ευφυΐα, ομορφιά, προσωπικότητα κλπ.) για να έχει την αποδοχή από τους άλλους (και φυσικά από τις γυναίκες). Και έτσι, υποσυνείδητα, αναδύεται το εξής σύστημα σκέψης:

Αφού αξιολογεί ο ίδιος τον εαυτό του αρνητικά, πιστεύει πως για να κερδίσει την προσοχή μιας γυναίκας, πρέπει πρώτα απ’ όλα να κρύβει τις ατέλειες του και τα ψεγάδια του και δεύτερον, να γίνει ο τέλειος τύπος, εκείνος που πιστεύει ότι θέλουν οι άλλοι.

Το δεύτερο σφάλμα στον τρόπο σκέψης του καλού παιδιού, είναι πως βλέπει τις ανθρώπινες σχέσεις αποκλειστικά ως συναλλαγές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θεωρεί, πως μόνο αν είναι καλός και συμπεριφέρεται «σωστά», θα μπορέσει να ικανοποιήσει τις ανάγκες του, όπως είναι η ανάγκη του ανήκειν σε μια ομάδα, η ερωτική και σεξουαλική αποδοχή και η κοινωνική αναγνώριση.

Ωραία όλα αυτά, αλλά πως αποτινάσει κανείς από πάνω του τον τίτλο του καλού παιδιού;

Πώς σταματάει να είναι παθητικός και υποχωρητικός και πως αλλάζει αυτές τις πιο διακριτικές συμπεριφορές, που τον κρατάνε από το να δημιουργήσει και να απολαύσει στο έπακρο μια υγιή σχέση;

Αν λοιπόν θες να σταματήσεις να είσαι το καλό παιδί, τα πράγματα είναι απλά, αρκεί να ακολουθήσεις τα ακόλουθα βήματα.

Καλό παιδί: Μύθοι και πραγματικότητα

Κάνε τις δικές σου ανάγκες προτεραιότητα

Η στρατηγική που ακολουθεί το καλό παιδί, βασίζεται στο να ικανοποιήσει τις ανάγκες των άλλων, ώστε εκείνοι να ικανοποιήσουν τις δικές του. Κάτι που συχνά δε συμβαίνει, γιατί οι άλλοι έχουν τις δικές τους ανάγκες ως προτεραιότητα τους. Φυσικά το να νοιάζεσαι και να βοηθάς είναι βασικό στοιχείο μιας καλής και υγιούς σχέσης, όμως αυτό δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος των δικών σου αναγκών.

Ένα καλό πρώτο βήμα λοιπόν, είναι να αναγνωρίσεις τις δικές σου ανάγκες και να τους δώσεις προτεραιότητα. Άλλωστε αν δε νοιαστείς εσύ, γιατί να νοιαστούν οι άλλοι;

Θέσε κόκκινες γραμμές

Σίγουρα θα έχεις ακούσει πως πρέπει να είσαι διεκδικητικός και να βάζεις όρια. Όμως όσο ωραίο και αν ακούγεται, πολύ πιθανό να μη ξέρεις πως ακριβώς να το κάνεις.

Ευτυχώς δεν είναι πολύ δύσκολο, αρκεί να κατανοήσεις κάποια πράγματα. Καταρχήν, σε όλες τις σχέσεις, υπάρχουν στιγμές που οι επιθυμίες και οι ανάγκες δύο ανθρώπων συγκρούονται. Και για αυτό το λόγο θα πρέπει να ζυγίσουν τα πράγματα και να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Ως που όμως μπορεί να υποχωρήσει κανείς; Εδώ είναι που μπαίνουν στο προσκήνιο και τα όρια. (για να μάθεις περισσότερα για τα όρια, διάβασε το εξαιρετικό άρθρο που θα βρεις εδώ).

Αφού λοιπόν ξέρεις τις ανάγκες σου και τις προτεραιότητες σου, το επόμενο βήμα είναι να τις εκφράζεις και να τις διαπραγματεύεσαι. Και για αυτό θα πρέπει να γνωρίζεις ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σου. Σε ποια πράγματα δηλαδή δε δέχεσαι να υποχωρήσεις ή ως πιο σημείο ξέρεις ότι μπορεί να γίνει μια υποχώρηση.

Αν πχ θες να τηρήσεις ένα πρόγραμμα στο γυμναστήριο για να πιάσεις τους στόχους σου και η κοπέλα σου, ενώ το ξέρει, θέλει την ίδια στιγμή να πάτε σινεμά, τότε προφανώς θα πρέπει να βάλεις τα όρια σου.

Έκφρασε ευθέως τα συναισθήματα σου

Βασική προϋπόθεση για να βάλεις όρια, είναι να μπορείς να εκφράζεις σωστά τα συναισθήματα σου. Κάτι που για το καλό παιδί (αλλά και για τους περισσότερους άντρες για να είμαστε ειλικρινείς) δεν είναι εύκολο.

Και αυτό γιατί βασικός λόγος που κάποιος είναι πολύ υποχωρητικός, είναι πως έχει συνδυάσει τη διεκδικητικότητα και την έκφραση συναισθημάτων, με την επίθεση, το κατηγορώ και τα παράπονα. Τακτικές που περισσότερο υπονομεύουν και χαλάνε μια σχέση παρά τη βελτιώνουν.

Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο λάθος τρόπος να δείξεις πως νιώθεις. Αντί για ταμπέλες και παράπονα, αντί να πεις στους άλλους ότι ποτέ δεν κάνουν το ένα ή το άλλο, πες εσύ πως νιώθεις. Δηλαδή ανάφερε το επίμαχο γεγονός ή περιστατικό και έπειτα, ξεκινώντας με το ρήμα νιώθω ή αισθάνομαι, εξέφρασε τα πραγματικά σου συναισθήματα για το γεγονός.

Βαρέθηκες να είσαι το καλό παιδί; Δες εδώ

Κάνε βήματα για περισσότερη ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση

Το καλό παιδί σχηματίζει σχέσεις εξάρτησης με τους άλλους (και ιδιαίτερα με τις γυναίκες) γιατί ο ίδιος δεν πιστεύει στον εαυτό του και τις ικανότητες του. Αυτή του η τάση για εξάρτηση, είναι που κάνει μάταιο τον αγώνα του για περισσότερο δυναμισμό. Γιατί αν νιώθει πως αδυνατεί να σταθεί μόνος του στα πόδια του, τότε θα αναζητά συνεχώς τη βοήθεια των άλλων.

Κρίσιμο στάδιο λοιπόν στο δρόμο για περισσότερο δυναμισμό και αρρενωπότητα, είναι να γίνουν βήματα για περισσότερη ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση. Αυτό είναι κάπως αόριστο αλλά είναι λογικό, γιατί επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους και ο καθένας είναι ξεχωριστή περίπτωση.

Πώς λοιπόν μπορείς να το κάνεις;

  • Πρώτα απ’ όλα γίνε οικονομικά ανεξάρτητος αν δεν είσαι ήδη. Βρες δηλαδή δουλειά αν δεν έχεις, καθώς χωρίς την οικονομική ανεξαρτησία δεν υπάρχει η ελευθερία να κάνεις οτιδήποτε άλλο.
  • Φύγε από την οικογενειακή φωλιά και μείνε μόνος σου (ξέρω ότι η εποχή είναι δύσκολη, όμως μόνο ζώντας για λίγο μόνος σου, ανακαλύπτεις ότι μπορείς να βασιστείς στον εαυτό σου). Αν κάτι τέτοιο είναι αδύνατον στην παρούσα φάση, τότε επιδίωξε να καλύπτεις μόνος σου τις δικές σου ανάγκες και να μη βασίζεσαι στους άλλους.
  • Αντιμετώπισε τους φόβους σου σταδιακά, κάνοντας μικρά βήματα κάθε φορά. Το μυστικό εδώ βρίσκεται στο να εστιάσεις στις δικές σου πράξεις και όχι στο αποτέλεσμα.
  • Ξεκίνα γυμναστική με σκοπό όχι να γίνεις μοντέλο αλλά να γίνεις πιο δυνατός. Ίσως σου φαίνεται παράξενο, αλλά από τους κλασικούς ανδρικούς ρόλους ήταν εκείνος του πολεμιστή και του προστάτη. Και η αρρενωπότητα είναι στενά συνδεδεμένη με τη δύναμη και τη φυσική κατάσταση. Όσο λοιπόν περισσότερο δυναμώνεις και αναπτύσσεις τους μυς σου, τόσο περισσότερη αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη έχεις στις δυνάμεις σου.
  • Επιδίωξε να αποκτήσεις πλούσιες εμπειρίες και νέες δεξιότητες μέσα από ταξίδια, χόμπι και νέες γνωριμίες.

Να θυμάσαι ό,τι και αν κάνεις, ο σκοπός πάντα είναι να αποδείξεις στον εαυτό σου πως έχεις τη δύναμη και τις ικανότητες να σταθείς στα πόδια σου.

Αποδέξου τον εαυτό σου όπως είναι

Ρίξε μια ματιά τριγύρω σου και κοίτα τους ανθρώπους, τα αντικείμενα, τα κτίρια κλπ. Αν εξετάσεις τον κόσμο προσεκτικά, θα δεις πως όσο τέλειο και αν δείχνει κάτι, θα μπορέσεις να βρεις ατέλειες και ψεγάδια. Στην πραγματικότητα λοιπόν τίποτα δεν είναι τέλειο, πόσο μάλλον οι άνθρωποι.

Για αυτό, το τελευταίο βήμα και το πιο σημαντικό είναι να αποδεχτείς τον εαυτό σου όπως είναι και να γίνεις άνετος με τα ψεγάδια και τις ατέλειες σου. Φυσικά αυτό δε σημαίνει πως μένεις στάσιμος. Εννοείται ότι πάντα θες να γίνεις καλύτερος, όμως το μονοπάτι για την ωριμότητα και την αρρενωπότητα περνάει μέσα από την αυτοαποδοχή και την αυτογνωσία.

Ο ώριμος άντρας δε φοβάται να δείξει τα ψεγάδια του και έχει αυτοπεποίθηση όχι γιατί πιστεύει ότι είναι τέλειος, αλλά γιατί δε φοβάται την αποτυχία.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!