Γίνε Επικοινωνιακός: Ποτέ ξανά κοινωνικά αδέξιος - Men's Bible

Γίνε Επικοινωνιακός: Ποτέ ξανά κοινωνικά αδέξιος

Γίνε Επικοινωνιακός: Ποτέ ξανά κοινωνικά αδέξιος

Το να είσαι Επικοινωνιακός δεν είναι τόσο εύκολο από μόνο του. Ειδικά αν νιώθεις κάπως κοινωνικά αδέξιος και βλέπεις ότι η επικοινωνία δεν είναι το δυνατό σου σημείο. Ευτυχώς όμως αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει.

Σε προηγούμενο άρθρο αναλύσαμε γιατί νιώθεις κοινωνικά αδέξιος και από πού πηγάζει από μέσα σου αυτό το συναίσθημα. Μπορείς να διαβάσεις το άρθρο εδώ

Άλλαξε στάση

Το θέμα με το να μην είσαι επικοινωνιακός είναι πως δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο. Λες στον εαυτό σου ότι δεν είσαι επικοινωνιακός, κάτι που σε κάνει να νιώθεις πιο άβολα όταν είσαι με άλλους ανθρώπους. Και αυτό με τη σειρά του σε κάνει να αγχώνεσαι και να νιώθεις ακόμα λιγότερο επικοινωνιακός.

Ο τρόπος για να ξεφύγεις από αυτό τον κύκλο είναι να αλλάξεις τον τρόπο που νιώθεις για εσένα. Και αυτό σε πρώτη φάση μπορείς να το κάνεις, αλλάζοντας τον τρόπο που στέκεσαι…

Για να ξεκινήσεις λοιπόν, άλλαξε τη στάση σώματος που έχεις. Όπως τα ρούχα που φοράς επηρεάζουν και το πώς νιώθεις και λειτουργείς, έτσι και το σώμα σου επηρεάζει τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα σου. Η απλή πράξη του να πιέσεις τον εαυτό σου να χαμογελάσει, σε  κάνει να νιώθεις πιο χαρούμενος. Όταν στέκεσαι ευθυτενώς και ανοίγεις το στήθος σου, νιώθεις περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Άρα το να ελέγχεις το σώμα σου, σημαίνει ότι ελέγχεις και το μυαλό σου. Φρόντισε λοιπόν να παίρνεις βαθιές ανάσες, όχι γρήγορες και νευρικές. Αυτό θα κάνει την καρδιά σου να χτυπάει πιο αργά και το σώμα σου να χαλαρώσει.

Παράλληλα βελτίωσε και τη στάση σώματος που έχεις. Αν θες κάνε εξάσκηση πριν βγεις έξω. Έχε τα πόδια σου ανοικτά στο ύψος των ώμων, το στήθος σου προς τα έξω και το πηγούνι σου κάπως ψηλά. Ακόμα και αν νιώθεις άβολα στην αρχή, μετά από λίγο θα παρατηρήσεις ότι νιώθεις πιο δυναμικός, χωρίς καθόλου άγχος.

Δείξε εξωστρέφεια και γίνε πιο επικοινωνιακός

Όπως αναφέραμε, το να είσαι κοινωνικά αδέξιος και να φοβάσαι ότι όλοι σε παρατηρούν, δείχνει και κάποιο εγωισμό. Οπότε αγχώνεσαι τόσο πολύ για το τι εικόνα δίνεις, που δεν προσέχεις τους συνομιλητές σου.

Για να το καταπολεμήσεις αυτό, ξεκίνα να δίνεις την προσοχή σου όχι στις σκέψεις σου, αλλά σε αυτά που λένε οι άλλοι. Και ο πιο εύκολος τρόπος να το κάνεις αυτό είναι γνωρίζοντας τους γύρω σου.

Η αλήθεια είναι πως σε όλους μας αρέσει να μιλάμε για τον εαυτό μας. Κυριολεκτικά αυτό ενεργοποιεί μηχανισμούς ευχαρίστησης στον εγκέφαλό μας. Αυτός είναι και ο λόγος που όλοι το εκτιμούμε όταν κάποιος δείχνει ενδιαφέρον για εμάς και μας κάνει ερωτήσεις (προσοχή: όχι υπό τη μορφή «ανάκρισης»).

Και όταν δείχνεις το ενδιαφέρον σου για τους άλλους, αυτοί ως φυσική συνέπεια γίνονται πιο θετικοί μαζί σου. Άρα αν δεν είσαι πολύ επικοινωνιακός και φοβάσαι μήπως πεις κάτι άστοχο, πέρνα λιγότερο χρόνο στις σκέψεις σου και εστίασε περισσότερο στους γύρω σου.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνεις αυτό: ρωτώντας τα σωστά πράγματα, ακούγοντας με προσοχή κλπ. Περισσότερα για το θέμα της ενεργητικής ακρόασης, μπορείς να βρεις και εδώΓίνε Επικοινωνιακός: Ποτέ ξανά κοινωνικά αδέξιος

Απλά πάρε το λόγο ως επικοινωνιακός τύπος

Όποιος δεν είναι πολύ επικοινωνιακός αγχώνεται όταν μιλάει με άλλους, γιατί δεν είναι σίγουρος πώς να συμμετάσχει ή τι να πει. Ανησυχεί ότι δεν είναι αρκετά ενδιαφέρων ή αστείος για να πάρει το λόγο. Ανησυχεί ότι οι άλλοι θα παρατηρήσουν ότι δεν μιλάει αρκετά και ότι στέκεται απλά εκεί σαν φάντασμα. Ανησυχεί ότι κανείς δεν θα ενδιαφερθεί για αυτά που έχει να πει, επειδή δεν είναι αρκετά «cool», οπότε και οι άλλοι θα καταλήξουν ότι είναι βαρετός και θα τον απορρίψουν.

Όμως για να λάβεις μέρος σε μία συζήτηση δεν χρειάζεται να είσαι το επίκεντρο της προσοχής όλων, ούτε ο πιο αστείος της παρέας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχεις κάτι να συνεισφέρεις. Αν δεν έχεις να πεις κάτι, τότε μην πεις κάτι. Απλά και μόνο ακούγοντας και εκτιμώντας αυτά που λένε οι άλλοι, είναι αρκετός λόγος για να είσαι μέρος μιας συζήτησης.

Και αν νιώθεις ότι έχεις κάτι να πεις, περίμενε να γίνει μια μικρή παύση, ώστε να έχεις την ευκαιρία να μιλήσεις, χωρίς να φανεί ότι διακόπτεις. Και απλά μίλα με θετική διάθεση και ζωηρό τόνο.

Μη φοβάσαι τα λάθη

Το πιο σημαντικό να θυμάσαι είναι να μην αφήνεις το φόβο σου για τα λάθη να σε παραλύσει. Είναι κατανοητό ότι αν δε νιώθεις και πολύ επικοινωνιακός, αγχώνεσαι, αλλά ένα λάθος ή μια άβολη στιγμή δεν θα σε εξοστρακίσει από την παρέα.

Δεν είναι τόσο τα λάθη που κάνουν τη διαφορά, όσο ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε. Άλλωστε όλοι γίνονται πιο νευρικοί όταν γνωρίζουν νέους ανθρώπους. Το μυστικό στο να χειρίζεσαι αυτά τα λάθη, είναι να τα διαχειρίζεσαι εκείνη τη στιγμή και να προχωράς μπροστά χωρίς να κολλάς. Αν είπες ή έκανες κάτι που δεν έπρεπε, απολογήσου (όσο πρέπει, χωρίς υπερβολές).

Σταδιακά θα διαπιστώσεις ότι τα πράγματα είναι πιο εύκολα και διασκεδαστικά απ’ ότι νόμιζες. Και ότι όχι μόνο δεν είσαι κοινωνικά αδέξιος, αλλά αντίθετα είσαι πολύ επικοινωνιακός!

Κι αν θες πραγματικά να γίνεις χαρισματικός στην επικοινωνία, δες εδώ.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!