«Οι άλλοι με κάνουν ότι θέλουν»: Πως να μάθεις να διεκδικείς - Men's Bible

«Οι άλλοι με κάνουν ότι θέλουν»: Πως να μάθεις να διεκδικείς

«Οι άλλοι με κάνουν ότι θέλουν»: Πως να μάθεις να διεκδικείς

Το αφεντικό σου σού ζητάει τελευταία στιγμή να δουλέψεις το Σάββατο. Του λες αμέσως «Ναι» ενώ έχεις κάνει άλλα σχέδια και ξέρεις ότι δε μπορείς. Έτσι, απογοητευμένος και πικραμένος από τον εαυτό σου που πάντα οι άλλα σε κάνουν ότι θέλουν, βρίσκεσαι πνιγμένος στο γραφείο αντί να περάσεις το Σάββατο σου ξέγνοιαστα όπως υπολόγιζες.

Ή σκέψου και το άλλο.

Ο γείτονας σου αφήνει το σκύλο του στο μπαλκόνι όλο το βράδυ και ως αποτέλεσμα το σκυλάκι γαβγίζει συνεχώς αποτρέποντας σε από το να κοιμηθείς. Αντί όμως να βρεις τον γείτονα σου και να του μιλήσεις από κοντά για το θέμα, απλά παραπονιέσαι στους γύρω σου.

Αν κάποιο από τα πιο πάνω σενάρια σου φαίνεται γνώριμο, τότε ίσως ανήκεις και εσύ στον στρατό των ανδρών που πάσχουν από το σύνδρομο του «καλού παιδιού».

Οι άνδρες αυτοί προσεγγίζουν τη ζωή και τις σχέσεις τους με παθητική στάση. Αντί να ορθώσουν το ανάστημα τους, αφήνουν τους άλλους κάνουν ότι θέλουν και να περνάνε ανεμπόδιστα από πάνω τους. Δυσκολεύονται να πουν «όχι» σε ότι τους ζητήσουν ακόμα και αν είναι ξεκάθαρο πως η άλλη πλευρά είναι παράλογη.

Το πρόβλημα είναι πως βλέπουν τις συγκρούσεις ως αρρώστια και θέλουν να τις αποφύγουν πάση θυσία.

Τα καλά παιδιά νιώθουν άγχος σε σταθερή βάση και αυτό γιατί η αίσθηση της αυτοαξίας τους εξαρτάται από την συμπάθεια των άλλων. Έτσι δυσκολεύονται να πουν «όχι» και νιώθουν μόνιμα ότι δεν ικανοποιούν τις δικές τους επιθυμίες.

Ακριβώς επειδή παρασύρονται από τους γύρω τους, τα καλά παιδιά ασκούν μικρό έλεγχο στη ζωή τους. Νιώθουν μόνιμα αβοήθητοι, αδρανείς και ανήμποροι να αλλάξουν κάτι.

Πως να γίνεις πιο διεκδικητικός

Από την εμπειρία μου, το να γίνεις πιο διεκδικητικός απαιτεί πρώτα απ’ όλα να αλλάξεις νοοτροπία. Να ξεφορτωθείς δηλαδή τις λανθασμένες και περιοριστικές πεποιθήσεις που σε κρατάνε πίσω.

Πως θα το κάνεις αυτό; Ακολουθούν μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να γίνεις περισσότερο διεκδικητικός. Δες όμως και το παρακάτω βίντεο:

#1 Θέσε όρια

Το πρώτο βήμα για να σταματήσεις να λες «οι άλλοι με κάνουν ότι θέλουν» είναι να θέσεις ξεκάθαρα όρια. Τα όρια είναι κατά κάποιο τρόπο κανόνες που ορίζεις για τον εαυτό σου και σε βοηθούν στο να κατευθύνεις τους άλλους για το ποιες συμπεριφορές ανέχεσαι και ποιες όχι. Οι παθητικοί άνδρες δεν βάζουν καθόλου όρια, έτσι αφήνουν τους άλλους να τους πατάνε.

Για να θέσεις όρια λοιπόν, σαν πρώτο βήμα αναρωτήσου ποιες είναι οι προτεραιότητες σου, οι επιθυμίες σου και οι ανάγκες σου. Έπειτα σκέψου ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σου, ως ποιο σημείο δηλαδή δέχεσαι να υποχωρήσεις σε κάποιο ζήτημα.

Για παράδειγμα, αν είναι προτεραιότητα σου να φτιάξεις τη διατροφή σου για να χάσεις κιλά και η παρέα σου θέλει να πάτε για πίτσες, εδώ υπάρχει μια σύγκρουση επιθυμιών. Οπότε θα πρέπει να θέσεις τα όρια σου και ζητήσεις να κάνετέ κάτι διαφορετικό.

#2 Ανάλαβε την ευθύνη για τα προβλήματα σου

Ένας παθητικός άνδρας περιμένει από κάποιον τρίτο να τον βοηθήσει και να λύσει ένα πρόβλημα του. Ο διεκδικητικός άντρας κατανοεί πως τα προβλήματα του είναι δική του ευθύνη να τα αντιμετωπίσει και να τα λύσει.

Αν λοιπόν αντιλαμβάνεσαι πως κάτι στη ζωή σου χρειάζεται αλλαγή, ανάλαβε δράση. Αν δεν είσαι χαρούμενος με τη ζωή σου ξεκίνα να κάνεις – έστω μικρά – βήματα προς μια άλλη κατεύθυνση.Φόβος Αποτυχίας: Εξάλειψε τον για πάντα, «Οι άλλοι με κάνουν ότι θέλουν»: Πως να μάθεις να διεκδικείς

#3 Μην περιμένεις πως οι άλλοι θα διαβάσουν το μυαλό σου

Ο παθητικός άνδρας περιμένει πως οι άλλοι θα καταλάβουν από μόνοι τους τις ανάγκες του και τις επιθυμίες του χωρίς εκείνος να πει λέξη. Όμως οι άνθρωποι δεν είναι μέντιουμ και δε μπορούν να καταλάβουν τι θέλουν και τι σκέπτονται οι άλλοι τηλεπαθητικά.

Για αυτό το λόγο λοιπόν εξασκήσου στο να εκφράζεις τα συναισθήματα σου και τις σκέψεις σου. Αν κάτι σε ενοχλεί πες το, ποτέ μην υποθέτεις πως οι άλλοι αναγνωρίζουν την κάθε επιθυμία ή ανάγκη σου στο πρόσωπό σου. Δεν είναι τόσο προφανές όσο πιστεύεις ότι είναι.

Για να σταματήσουν οι άλλοι να σε κάνουν ότι θέλουν, δες εδώ

#4 Δεν μπορείς να ελέγξεις τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα των άλλων

Το καλό παιδί πιστεύει πως είναι υπεύθυνο για το πως αισθάνονται ή συμπεριφέρονται οι άλλοι. Έτσι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα των άλλων με το να υποκύπτει συνεχώς.

Νιώθει πως είναι υποχρέωση του και δουλειά του να κάνει τους άλλους χαρούμενους ακόμα και αν αγνοεί πλήρως τις δικές του ανάγκες.

Αν λοιπόν νιώθεις πως είσαι υπερβολικά υποχωρητικός και σκέφτεσαι μόνιμα πως «οι άλλοι με κάνουν ότι θέλουν» χρειάζεται να αλλάξεις νοοτροπία. Να αντιληφθείς πως στην πραγματικότητα δεν μπορείς να ασκήσεις απόλυτο έλεγχο ούτε στα συναισθήματα ούτε στο πως θα φερθούν οι άλλοι. Αντίθετα αυτό που πραγματικά μπορείς να ελέγξεις είναι οι δικές σου επιλογές και πράξεις.

Αυτός ο τρόπος σκέψης σε απελευθερώνει από την υποχρέωση του να προσέχεις μόνιμα τους άλλους και να αμελείς τον εαυτό σου.

Φυσικά δε χρειάζεται να περάσεις στο άλλο άκρο και να μη λαμβάνεις καν υπ’ όψιν τα συναισθήματα των άλλων. Απλά δεν πρέπει να υπερβάλεις και να αγνοείς τις επιθυμίες και τις ανάγκες σου. Αν αδυνατείς να θέσεις τα όρια σου ή να εκφράσεις τη δυσαρέσκιά σου για κάτι από το φόβο μη στεναχωρήσεις την άλλη πλευρά τότε είναι σα να αγνοείς τον εαυτό σου.

Το να φέρεσαι με τρόπο διεκδικητικό σημαίνει πως ρισκάρεις να στεναχωρήσεις ή να θυμώσεις κάποιον. Και μέρος του να είσαι διεκδικητικός άνδρας είναι το να αναλαμβάνεις την ευθύνη των πράξεων σου και να αντιμετωπίζεις τις συνέπειες. Όμως το να αντιμετωπίζεις τις συνέπειες αυτές είναι πολύ καλύτερο από το να ζεις μια ζωή γεμάτη άγχος. Μια ζωή που θα λες συνεχώς «οι άλλοι με κάνουν ότι θέλουν».

Φυσικά το να αλλάξεις συνήθειες δεν είναι εύκολο και κυρίως δεν είναι άμεσο. Χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση. Μη νομίζεις πως μαγικά από τη μια στιγμή στην άλλη θα αλλάξεις εντελώς. Θα έχεις καλές μέρες και κακές μέρες. Απλά να είσαι συνεπής και η ανταμοιβή αξίζει τον κόπο!

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!