Όταν μόνιμα νιώθεις Θύμα - Men's Bible

Όταν μόνιμα νιώθεις Θύμα

Όταν μόνιμα νιώθεις Θύμα, Υπάρχουν μηνύματα για να τη ρίξεις; Μία είναι η λύση

Συχνά νιώθεις θύμα, γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Αν αισθάνεσαι ότι ο κόσμος σε αδικεί συστηματικά και ότι σε εκμεταλλεύεται, τότε δύο πράγματα ισχύουν. Ή η κοινωνία είναι «πονηρή» και θέλει το κακό σου (και γιατί να το θέλει αυτό;) ή κάτι άλλο, εσωτερικό, σε κάνει να σκέφτεσαι κατά αυτόν τον τρόπο.

Γιατί νιώθεις θύμα;

Ο τρόπος που μας μεγαλώνουν στο σπίτι μας είναι ο κυριότερος παράγοντας για αυτό. Εκεί περνάμε τουλάχιστον 18 χρόνια από τη ζωή μας και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επηρεαζόμαστε από τις συμπεριφορές των ανθρώπων γύρω μας.

Αν υπολογίσεις ότι στις ηλικίες μέχρι τα επτά αντιγράφουμε μοτίβα συμπεριφοράς, τότε το πιο πιθανό είναι να μάθαμε να λειτουργούμε όπως λειτουργούμε γιατί είδαμε να το κάνει κάποιος άλλος στο περιβάλλον μας. Κάπως έτσι λοιπόν αναπτύσσουμε παθητικές συμπεριφορές.

Ο ψυχολόγος και συγγραφέας Γιώργος Πιντέρης, Ph.D αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του «Οι Μανούβρες» (Ενδέκατη Έκδοση, Εκδόσεις Θυμάρι, 2008), ότι υπάρχει μία κατηγορία ανθρώπων που αισθάνονται ότι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για οτιδήποτε συμβαίνει γύρω τους. Οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονται ότι είναι ευθύνη τους να προσαρμόζονται μόνιμα στο περιβάλλον τους. Έτσι, δεν αμφισβητούν ποτέ τις καταστάσεις και τα κακώς κείμενα γύρω τους.

Ειδικά σε οικογένειες με «βεβαρημένο» ιστορικό όπως καβγάδες, μόνιμες εντάσεις, χωρισμούς ή λεκτική και μη βία, είναι πολύ εύκολο για ένα παιδί να αναπτύξει μία υποχωρητική στάση.

Πολλές φορές, τα παιδιά γίνονται ένα με το περιβάλλον για να μην προκαλέσουν εντάσεις και συχνά θεωρούν ότι αν αναλάβουν πολλές ευθύνες, τότε θα αποφορτίσουν του υπόλοιπους στο περιβάλλον για να τους κάνουν την ζωή ευκολότερη.

Ίσως το έχεις δει και στο εργασιακό σου περιβάλλον, ανθρώπους που δεν λένε ποτέ όχι σε περισσότερη δουλειά και είναι μόνιμα φορτωμένοι με ευθύνες και φυσικά ο κόσμος θεωρεί ότι μπορεί να τους εκμεταλλευτεί. Και φυσικά, το ίδιο μπορεί να συμβεί και μέσα σε μία σχέση.

Παθητικός έλεγχος

Είναι όμως όντως ένα τέτοιο άτομο θύμα ή μήπως έχει βρει έναν ωραίο τρόπο για να ελέγχει τις καταστάσεις γύρω του; Και αν ναι, πως επηρεάζει τις σχέσεις σου με τις γυναίκες αυτό;

Αυτή είναι μία κλασσική τακτική που ακολουθούν οι έφηβοι. Είναι μία τακτική παθητικού ελέγχου ακριβώς γιατί δεν μπορούν να επιβληθούν ενεργητικά προς τους γονείς τους. Καθώς οι αποφάσεις είναι στην σφαίρα ελέγχου των γονιών, ένας έφηβος εκδηλώνει παθητικά την αντίθεσή του. Αυτό το κάνει κυρίως με κινήσεις που θα πληγώσουν τον ίδιο δημιουργώντας τύψεις προς τους γονείς.

Αποτυχία στα μαθήματα, κακές παρέες, κάπνισμα και οτιδήποτε άλλο θα εκφράσει το: «Θα σας δείξω εγώ. Θα δείτε τι θα πάθω». Αυτή είναι μία μορφή αυτοτιμωρίας και έμμεσου ελέγχου των ανθρώπων γύρω μας. Αργότερα στην ζωή του ατόμου, δεν τον εμποδίζει τίποτα να κάνει μία μικρή προσαρμογή σε αυτή την τεχνική και να την χρησιμοποιήσει και στο εργασιακό περιβάλλον του ή στις σχέσεις τους.

«Διαφώνησα με την κοπέλα μου, οπότε κι εγώ θα πιω να μεθύσω ή θα κάνω δύο πακέτα τσιγάρα να με δει χάλια για να καταλάβει πόσο με πλήγωσε».

Πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε καν ότι ασκούμε τέτοια επιρροή στους γύρω μας ή ότι αυτή η παθητικότητα είναι στην ουσία ένα εργαλείο χειρισμού των ανθρώπων. Οι άνθρωποι που λειτουργούν κατά αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά ελπίζουν στην λύπηση των άλλων και ενδόμυχα πιστεύουν ότι η «θυσία» τους θα αναγνωριστεί ως ηρωική πράξη. «Έπεσε δίνοντας τον καλύτερο εαυτό του!» «Θυσιάστηκε για την σχέση του».

Το πρόβλημα με αυτή την κατάσταση είναι ότι δεν είναι παραγωγική στην ενήλικη ζωή μας. Δεν μπορείς να λειτουργείς σαν έφηβος και να μεταφέρεις παιδικές συμπεριφορές στις σχέσεις σου και να νιώθεις θύμα συνέχεια.

Λειτουργώντας κατά αυτόν τον τρόπο θα έβαζες την κοπέλα σου ή οποιαδήποτε γυναίκα στη θέση της μητέρας σου, κάτι που δεν είναι παραγωγικό για την σχέση σου και μπορεί να την πάει πίσω ή και να την καταστρέψει τελείως.Όταν μόνιμα νιώθεις Θύμα

Ανάληψη ευθυνών και λήψη αποφάσεων

Αυτοί είναι οι κυριότεροι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσες να σταματήσεις αυτές τις συμπεριφορές.

Είναι σημαντικό να μάθεις να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου και να παίρνεις αποφάσεις που θα σου δώσουν τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια σου. Έτσι θα μάθεις να μη νιώθεις θύμα, να είσαι κύριος του εαυτού σου και όχι έρμαιο των αποφάσεων άλλων ανθρώπων.

Θες να γίνεις η καλύτερη εκδοχή σου και να βελτιώσεις τη ζωή σου; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!