Όταν σου τη σπάει: Πώς να αποδεχτείς τα ελαττώματα της - Men's Bible

Όταν σου τη σπάει: Πώς να αποδεχτείς τα ελαττώματα της

Όταν σου τη σπάει: Πώς να αποδεχτείς τα ελαττώματα της

Μόλις τα «χημικά» του έρωτα (που μετατρέπουν το αντικείμενο του έρωτά μας στην απόλυτη εικόνα ανθρώπινης τελειότητας) ξεθυμάνουν στο μυαλό μας, αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι όσο συμβατοί κι αν είμαστε, υπάρχει ένα τουλάχιστον πράγμα (και πολλές φορές περισσότερα ελαττώματα), που μας νευριάζει, ενοχλεί, απογοητεύει στην σύντροφό μας.

Καθώς η σχέση προχωράει, το ζευγάρι μπορεί να παραμένει αγαπημένο, αλλά οι ατομικές τους ιδιοσυγκρασίες μπορούν να γίνουν πηγή μόνιμων προστριβών. Ο καθένας θέλει ο άλλος να αλλάξει τη Χ συμπεριφορά του, και ο άλλος, ακόμα κι όταν προσπαθεί να κάνει τη ζητούμενη αλλαγή, συχνά αποτυγχάνει να την κάνει. Και οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

Τέτοιες αποτυχίες μπορούν συχνά να κάνουν έναν από τους δύο να νιώσει απογοήτευση, ή ακόμα και περιφρόνηση για τον άλλο. «Αν με αγαπούσε στ’ αλήθεια», σκεφτόμαστε, «θα άλλαζε».

Παρ’ όλα αυτά το να αλλάξεις μια βαθιά εγγεγραμμένη συνήθεια μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο. Για αυτό και ο απογοητευμένος από τους δύο καλό είναι να ρωτήσει και ο ίδιος τον εαυτό του με πόση επιτυχία ο ίδιος έχει αλλάξει κάποιο από τα βαθιά χαραγμένα προσωπικά χαρακτηριστικά του. Πιθανότατα, όχι πολύ. Μάλιστα, οι έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν το 70% των συζυγικών συγκρούσεων είναι αέναες και άλυτες και διαρκούν σχεδόν όλη την κοινή ζωή του ζευγαριού.

Η μόνη εναλλακτική στην συνήθως απέλπιδα προσπάθεια να κάνεις τον άλλο να αλλάξει, είναι απλά να αποδεχτείς ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Να αποδεχτείς την ιδιοσυγκρασία του ως μέρος της ζωής του (αλλά και της δικής σου).

Ωστόσο κι αυτό μπορεί να δείχνει εξίσου μάταιο. Μπορεί να θέλουμε να αποδεχτούμε τα ελαττώματα της συντρόφου μας και παρ’ όλα αυτά να δυσκολευόμαστε, πέρα από τη λογική, να τα αποδεχτούμε και συναισθηματικά στην πράξη.

Σωστή διαχείριση σχέσης; Δες εδώ

Ελαττώματα: η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος

Για αυτό το λόγο, επίτρεψέ μου να σου παρουσιάσω ένα παράδειγμα που πιστεύω ότι μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις αυτή την αλλαγή. Μέσα από αυτό, όχι μόνο θα μπορέσεις να αποδεχτείς τα «ελαττώματα» της συντρόφου σου, αλλά και να τα εκτιμήσεις.

Συνήθως σκεφτόμαστε τα πράγματα που μας αρέσουν και αυτά που δεν μας αρέσουν στη σύντροφό μας ως δύο εντελώς διαφορετικές κατηγορίες. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι συνήθως είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, η «φωτεινή» πλευρά και η «σκοτεινή» πλευρά.

Για παράδειγμα, η κοπέλα σου μπορεί να γουστάρει που είσαι πολύ αρρενωπός, στωικός και την κάνεις να νιώθει ασφαλής, αλλά να μην της αρέσει που δεν βγάζεις πολύ συναίσθημα και δεν είσαι εκφραστικός. Πρόκειται κι εδώ για τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.

Εσένα σου αρέσει που η κοπέλα σου είναι καλλιτεχνική και δημιουργική φύση, αλλά σε ενοχλεί που δεν είναι στην ώρα της και που δεν προγραμματίζει τον χρόνο της συχνά. Η πλευρά της που την κάνει πιο δημιουργική, την κάνει να είναι και πιο αυθόρμητη και μη συγκροτημένη.

Το ίδιο χαρακτηριστικό που αγαπάς στην κοπέλα σου, συχνά είναι υπεύθυνο και για ένα άλλο χαρακτηριστικό που σε τρελαίνει. Οπότε μην βασίζεσαι στο να κρατήσεις αυτά που λατρεύεις και να εξορίσεις αυτά που δεν συμπαθείς. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα.

Μόλις αναγνωρίσεις ότι τα ελαττώματα της αποτελούν απλά έκφραση άλλων χαρακτηριστικών της που συμπαθείς, τότε αυτά τα ελαττώματα μπορείς να τα αποδειχτείς πιο εύκολα.

Για παράδειγμα, μου έλεγε ένας μαθητής για την σύντροφό του που δυσκολευόταν με το να είναι στην ώρα της, καθυστερούσε με τα πάντα. Της αρέσει να προσπαθεί να «κερδίσει το ρολόι», όπως λέει. Αντίθετα, αυτός είναι κάποιος που θέλει να είναι ακριβής, οπότε η τάση της αυτή τον ενοχλεί. Παρ’ όλα αυτά δεν αφήνει την έλλειψη ακρίβειας από μεριάς της να τον ενοχλεί πολύ, γιατί αναγνωρίζει ότι προέρχεται από το ίδιο σημείο της προσωπικότητάς της που την κάνει fun και περιπετειώδη. Είναι οι δύο πλευρές του ίδιους νομίσματος.

Από την άλλη εκείνος, είναι πιο μελαγχολικός και κατατονικός, κάτι που ίσως το κάνει πιο δύσκολο για αυτήν. Θα ήταν πιο εύκολο για τη σχέση τους αν ήταν σε μια σταθερή καλή διάθεση κάθε ημέρα. Αλλά χωρίς αυτή την τάση του δεν θα ήταν το άτομο που αγαπάει. Βλέπει την μελαγχολία του ως την άλλη όψη της προσεκτικής και βαθιάς προσωπικότητάς του. Και αναγνωρίζει ότι είναι καλό και για το σπίτι τους να υπάρχει μια σταθερότητα και σίγουρα βήματα. Όταν σου τη σπάει: Πώς να αποδεχτείς τα ελαττώματα της

Όμως…

Όλα αυτά φυσικά δεν τα αναφέρω επειδή πρέπει να αποδεχτείς το 100% των ελαττωμάτων της. Μερικές φορές η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποια θετική πλευρά ή άλλες φορές η αρνητική πλευρά είναι πολύ ισχυρότερη από την θετική πλευρά.

Ενώ είναι γενικά άσκοπο να προσδοκάς από κάποιον να αλλάξει σε βάθος τα βασικά του προσωπικά χαρακτηριστικά (πολλά από τα οποία είναι αδύνατον να αλλάξουν) μπορείς εύλογα να περιμένεις τη σύντροφό σου να τα μετριάσει. Να τα εξομαλύνει.

Για παράδειγμα, η κοπέλα του φίλου μας που αναφέραμε παραπάνω προσπαθεί να είναι στην ώρα της όταν πρόκειται για κάτι σημαντικό για εκείνον. Κι αυτός κάνει ότι μπορεί για να είναι λιγότερο μελαγχολικός και πεσμένος.

Οπότε, μόλις συνειδητοποιήσεις ότι τα κομμάτια που απεχθάνεσαι στην κοπέλα σου συνοδεύονται και από κομμάτια που λατρεύεις, και ότι δεν θες να τα κόψεις όλα αυτά ταυτόχρονα, είναι πολύ πιο εύκολο να μπορέσεις να χαρείς για τη σύντροφό σου (αυτό ισχύει και για τους φίλους) και για αυτό που είναι. Όταν κρατάς ένα κλαρί, αναγκαστικά έχεις και τις δύο άκρες του. Και αν συνολικά είναι καλό το φυλάς και δεν το αφήνεις.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!