3 ενοχικές σκέψεις που σε Εγκλωβίζουν σε μια σχέση που δε σου αξίζει - Men's Bible

3 ενοχικές σκέψεις που σε Εγκλωβίζουν σε μια σχέση που δε σου αξίζει

3 ενοχικές σκέψεις που σε Εγκλωβίζουν σε μια σχέση που δε σου αξίζει Αρνητικές Σκέψεις για τον Εαυτό

Υπάρχουν πολλοί εύλογοι λόγοι για να κάνεις σχέση με μια γυναίκα αλλά ακόμα περισσότεροι, για να χωρίσεις και να συνεχίσεις τη ζωή σου όταν αυτή η σχέση δε σε γεμίζει.

Τι γίνεται όμως όταν οι σκέψεις προηγούνται των πράξεων μας και ξαφνικά νιώθουμε ένοχοι πριν προβούμε σε μια ενέργεια;

Αυτές οι σκέψεις ονομάζονται ενοχικές και αν δεν έχεις ακουστά τον όρο, παρακάτω σου έχω ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβεις πως μοιάζουν,

  • Νόμιζα ότι ήταν επιφυλακτική απέναντι μου γι’ αυτό σταμάτησα να της μιλάω.
  • Νόμιζα ότι θα ακουγόταν χαζή η ιδέα μου γι’ αυτό δεν την είπα.
  • Νόμιζα ότι θα έκανε αυτή την πρώτη κίνηση γι’ αυτό δεν την πήρα τηλέφωνο.

Στο παραπάνω παράδειγμα κατηγορείς τις σκέψεις σου και τις πράξεις σου ή ακόμα και την απραξία σου. Όταν αρχίζεις να κατηγορείς τις σκέψεις σου, τότε δεν υπάρχει αρκετός κενός χώρος ανάμεσα στο ερέθισμα και την αντίδραση για να κάνεις πραγματικές επιλογές. Οι σκέψεις από μόνες τους δεν προκαλούν τη συμπεριφορά, ούτε οι παλιές ιστορίες. Εμείς είμαστε αυτοί που προκαλούμε τη συμπεριφορά μας.

Οι 3 πιο συνηθισμένες ενοχικές σκέψεις που έχω ακούσει από άντρες που βρίσκονται σε μια σχέση η οποία δεν πάει καλά, είναι οι παρακάτω.

 #1. Φοβάσαι πως θα την πληγώσεις

Αναγνωρίζεις ότι η σχέση που έχεις αυτή την στιγμή δε σε γεμίζει και έρχεται η στιγμή που από τη μία σκέφτεσαι πως θα ήταν η ζωή σου με μια νέα κοπέλα, από την άλλη όμως δεν μπορείς να αφήσεις αυτήν που έχεις, διότι άμα της πεις να χωρίσετε, θα την πληγώσεις, θα το πάρει κατάκαρδα, θα αρχίσει να κλαίει και μετά  θα φανείς εσύ «ο κακός της υπόθεσης» και έπειτα θα νιώθεις τύψεις για την σύγχυση που της προκάλεσες. 3 ενοχικές σκέψεις που σε Εγκλωβίζουν σε μια σχέση που δε σου αξίζει

Αυτή η σκέψη είναι πολύ συνηθισμένη αλλά θα σου πω το εξής. Το ότι δε θες να  χωρίσεις επειδή φοβάσαι ότι θα στεναχωρήσεις την κοπέλα σου, σε κάνει αυτόματα όμηρο των συναισθημάτων της. Αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης μόνο προβλήματα μπορεί να σου προσφέρει και σίγουρα δε θα σε οδηγήσει σε κάτι ευχάριστο.

Σα να είσαι επιβάτης σε μια αμαξοστοιχίας η οποία πρόκειται να εκτροχιαστεί. Ακόμα και αν συνεχίσεις τη σχέση σου με αυτό το σκεπτικό, είναι δύο αυτά που μπορεί να συμβούν. Ή θα συνεχίσεις να ζεις αιχμάλωτος σε μια συμβατική σχέση ή η κοπέλα σου θα καταλάβει πως κάτι δεν πάει καλά και θα σε χωρίσει.

Οπότε γιατί να παρατείνεις το αναπόφευκτο; Γίνε ειλικρινής με τον εαυτό σου και έπειτα με την κοπέλα που έχεις απέναντι σου και σταμάτα να αισθάνεσαι ένοχος για τα συναισθήματα σου.

#2. Φοβάσαι ότι δε θα βρεις εύκολα άλλη γυναίκα

Αρχικά η σκέψη να φύγεις από μια σχέση που δε σε ικανοποιεί ή δε σε ευχαριστεί, πιστεύεις ότι θα λειτουργήσει λυτρωτικά.

Έπειτα όμως έρχεται η δεύτερη σκέψη, ότι έκανες πολύ υπομονή και πέρασες μεγάλες στιγμές μοναξιάς ώσπου να εμφανιστεί στη ζωή σου η κοπέλα με την οποία βρίσκεσαι τώρα και πως αν χωρίσεις, θα πρέπει να περάσεις όλη αυτή την περίοδο μοναξιάς ξανά, οπότε σου φαίνεται επώδυνο το να ζήσεις κάτι τέτοιο και  προτιμάς να παραμείνεις εκεί που είσαι.

Ένα τέτοιο σκεπτικό το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να τροφοδοτήσει και να επιβεβαιώσει την έλλειψη της αυτοπεποίθησης σου. Πιστεύεις δηλαδή ότι για να βρεις μια κοπέλα, πρέπει να μεσολαβήσει ο παράγοντας της τύχης (π.χ κοινές παρέες) και δε στηρίζεσαι στις δυνατότητες σου. Αυτό συμβαίνει διότι δεν έχεις δώσει ποτέ την ευκαιρία στον εαυτό σου να δοκιμάσει τις δυνατότητες του και προτιμάς να βολευτείς με αυτό που έχεις τώρα.

Το ότι δε δοκίμασες ποτέ τις δυνατότητες σου (να φλερτάρεις και να εκδηλώσεις τις προθέσεις σου) σου έχει προσφέρει ένα και μόνο πράγμα όλο αυτόν το καιρό,  έλλειψη εμπειρίας!

Θες να έχεις στη ζωή σου τις επιλογές που αξίζεις; Δες εδώ

 Ας αφήσουμε για λίγο το θεωρητικό κομμάτι και πες μου, θυμάσαι την πρώτη σου μέρα στη δουλειά; Δεν είχες καμία απολύτως εμπειρία με το αντικείμενο της. Μπορεί να είχες κάποιες θεωρητικές γνώσεις στην αρχή αλλά το πρακτικό κομμάτι σου ήταν άγνωστο. Πως απέκτησες την εμπειρία και τελικά έγινες καλός στη δουλειά σου; Μα με την συνεχόμενη ενασχόληση σου και τριβή πάνω σε αυτή!

 Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να κάνεις κάτι παρόμοιο και με την εμπειρία που έχεις με τις γυναίκες;

#3. Πιστεύεις ότι δε θα βρεις κάτι καλύτερο

Έχεις δίκιο. Ίσως να μην το βρεις ποτέ, διότι ο όρος «καλύτερο» είναι υποκειμενικός και δύσκολα προσδιορίσιμος όταν πρόκειται για έναν άνθρωπο.

Συνήθως για να βρεις αυτό το «καλύτερο», συγκρίνεις τη σχέση που έχεις τώρα με την προηγούμενη σου ή με τη μελλοντική ιδανική σχέση που έχεις φτιάξει στο μυαλό σου. Από προσωπική πείρα θα σου πω πως το να βάζεις ένα μέτρο σύγκρισης ανάμεσα στις γυναίκες που είχες ή αυτές που θα ήθελες να έχεις, θα σε οδηγήσει σε αδιέξοδο, διότι δεν έχεις εντοπίσει ακόμα την αλήθεια που κρύβεται μέσα σε αυτή τη διαδικασία.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχεις ιδέα για το τι ή ποια ψάχνεις. Μπορεί να έχεις μια γενική εικόνα πως φαντάζει η ιδανική γυναίκα για εσένα, αλλά αυτό θα το ξέρεις μονάχα όταν την συναντήσεις.

Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να κάνεις το επόμενο βήμα;

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!