Πώς η Σχέση μας με τους Γονείς μας Επηρεάζει τις Δικές μας Σχέσεις - Men's Bible

Πώς η Σχέση μας με τους Γονείς μας Επηρεάζει τις Δικές μας Σχέσεις

Πώς η Σχέση μας με τους Γονείς μας Επηρεάζει τις Δικές μας Σχέσεις, Τα παιδιά σου δεν είναι εργαλεία σου

Σκέψου την τελευταία φορά που μια κοπέλα είπε ή έκανε κάτι που σε ενόχλησε πολύ, που ένιωσες μέσα σου ένα μικρό «τσίμπημα», το οποίο σε οδήγησε σε θυμό, λύπη, φόβο ή ανασφάλεια.

Ίσως έδωσε προσωρινά περισσότερη προσοχή σε κάποιον άλλο και αυτό σε ενόχλησε.

Ή ίσως άργησε να σου απαντήσει σε κάποιο μήνυμα και αυτό σε εκνεύρισε.

Ή μπορεί να νιώθεις ότι συνέχεια ρωτάει τι κάνεις με σκοπό να σε ελέγξει και αυτό σε κάνει να νιώθεις πάλι σα μικρό παιδί.

Τα συναισθήματα που προκαλούνται μέσα σου με τέτοιες μικρο-αφορμές είναι πολύ δυνατά, όπως και η απόκρισή σου σε αυτά. Και μετά από λίγο μένεις να αναρωτιέσαι:

«Μα γιατί αντέδρασα έτσι;»

Τώρα σκέψου κάποια φορά που ένιωσες να σε ελκύει κάποια κοπέλα που ήξερες ότι δεν ήταν κατάλληλη για σένα.

Ήξερες ότι τα πράγματα μεταξύ σας δεν θα λειτουργήσουν. Μπορούσες να βρεις ένα σωρό λόγους για τους οποίους δεν είχε νόημα να είστε μαζί. Όμως αυτοί οι λόγοι δεν άλλαζαν τα συναισθήματα έλξης που είχες για εκείνην.

Γιατί συνέβη αυτό; Μα γιατί υποσυνείδητα και ενστικτωδώς τα χαρακτηριστικά της μητέρας μας εντυπώνονται μέσα μας, και μας ελκύουν όπου κι αν τα συναντήσουμε στη ζωή μας.

Δεν το θυμάσαι, αλλά ο πρώτος άνθρωπος που ασχολήθηκε μαζί σου ήταν η μητέρα σου και σε δεύτερο χρόνο ο πατέρας σου. Έτσι ο τρόπος που αυτοί οι δύο σου έδειξαν την αγάπη τους, τη φροντίδα τους, σχετίστηκαν (ή δεν σχετίστηκαν μαζί σου) και σε διαπαιδαγώγησαν επηρέασε και όλη την υπόλοιπη ζωή σου.

Αυτοί αποτέλεσαν το πρότυπο για το τι σημαίνει εγγύτητα, στοργή, σχέση.

Αυτοί μας έμαθαν πώς να παίρνουμε προσοχή, πώς να ευχαριστούμε τους άλλους, πώς να λαμβάνουμε και πώς να δείχνουμε αγάπη.

Όλα αυτά λοιπόν σημαίνουν και κάτι ακόμα. Ότι μιας και οι γονείς μας είναι κι αυτοί άνθρωποι με αδυναμίες, είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν στην παιδική μας ηλικία τραύματα και αισθήματα που θα μας κυνηγούν για καιρό. «Δαίμονες» που θα επηρεάζουν τα συναισθήματα, τις αντιδράσεις και τις αποφάσεις που παίρνουμε με τις γυναίκες και τις σχέσεις μας ακόμα και σήμερα.

Εν ολίγοις, η σχέση μας με τους γονείς μας επηρεάζει και τις προσωπικές μας σχέσεις. Πώς η Σχέση μας με τους Γονείς μας Επηρεάζει τις Δικές μας Σχέσεις

Πως επηρεάζει στην πράξη η σχέση μας με τους γονείς;

Αυτά τα θέματα που προέρχονται από τη σχέση μας με τους γονείς στην παιδική μας ηλικία είναι η ρίζα πολλών φυσικών συμπεριφορών μας και υποσυνείδητων αντιδράσεων.

Αν οι γονείς μας ήταν πιεστικοί και μας «έπνιγαν» με τη φροντίδα τους, ίσως τώρα μας φαίνεται φυσικό να είμαστε με κάποια σύντροφο που μας «πνίγει» με τα χάδια, την προσοχή της, τον έλεγχο και θέλουμε να τη νιώθουμε πολύ «κοντά». Κι αν τυχόν νιώσουμε μια μικρή απόσταση, πανικοβαλλόμαστε.

Αν αντίθετα οι γονείς μας μάς αγνοούσαν κάπως ή ήταν πιο απόμακροι ή ψυχροί, δεν θα πάψουμε να αποζητούμε μια επίσης απόμακρη κοπέλα, την οποία θα χρειάζεται τακτικά να κυνηγάμε.

Υπάρχει και η περίπτωσή οι γονείς μας να ήταν πολύ ανοιχτοί άνθρωποι και ιδιαίτερα ανοιχτόμυαλοι. Εκεί ίσως να μην μπορούμε να ανεχτούμε μια κοπέλα που έχει πιο στρωτή δομή στη σχέση και δίνει μεγάλη σημασία σε αυτή.

Όταν αποδεχτούμε ότι τα παραπάνω σενάρια (όπως και πολλά άλλα ακόμη) είναι πραγματικές πιθανότητες, τότε μπορούμε να έχουμε μια νέα δυνατή κατανόηση του εαυτού μας και να ερμηνεύουμε πιο ώριμα εμάς, τις σχέσεις μας και αυτά που ψάχνουμε στη σύντροφο μας.

Γιατί κατανοούμε ότι τα παιδικά μας χρόνια και ο τρόπος που τα βιώσαμε επηρεάζουν όλες τις σχέσεις μας, την επιλογή συντρόφων που κάνουμε και το πώς μάταια προσπαθούμε να ξαναδημιουργήσουμε τις παιδικές καταστάσεις σε μια προσπάθεια να τις λύσουμε.

Όπως κι αν ήταν η σχέση μας με τους γονείς μας, όπως κι αν ήταν τα παιδικά μας χρόνια, ένα πράγμα είναι σίγουρο: είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις πως ο τρόπος συσχέτισης και προσκόλλησης με τους γονείς σου, επηρεάζει την ψυχολογία σου, αλλά και αυτά που ψάχνεις στις σχέσεις σου.

Και μόλις το καταλάβεις αλλάζουν τα πάντα:

Δουλέψτε μαζί

Καθώς η κοπέλα μου κι εγώ δουλεύαμε πάνω στη σχέση μας, κατανοήσαμε ότι είναι η νούμερο ένα δουλειά μας είναι να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο να γιατρέψει τυχόν παλιές πληγές που είχε από την οικογένειά του, ώστε να μπορούμε να σταματήσουμε να ζούμε ξανά και ξανά τα ίδια σενάρια.

Αυτό όμως είναι δύσκολο να τα κατορθώσεις μόνος σου, στηριζόμενος αποκλειστικά στον εαυτό σου. Και προκειμένου να αρχίσει να αλλάζει κάτι, προτείνω να συζητήσετε το θέμα με τη σύντροφό σου και να ψάξετε τρόπους με τους οποίους μπορεί ο ένας να βοηθήσει τον άλλο.

Εναλλακτικά, μπορείς να δουλέψεις με κάποιον ψυχοθεραπευτή, ο οποίος θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα τον εαυτό σου αλλά και με ποιον τρόπο μας επηρεάζει η σχέση μας με τους γονείς μας.

Ο καθένας μας μπορεί να είναι υποστηρικτικός και να βοηθήσει τη σύντροφό του να ανασύρει μνήμες και να σκεφτεί πως την επηρέασε το παρελθόν.

Άκου με προσοχή και σεβασμό τα συναισθήματα που της προκαλούνται. Βοήθησέ την να τα αναγνωρίσει με προσοχή, χωρίς να γίνεις επικριτικός.

Ή ακόμα καλύτερα δες τις δυναμικές που έχει με την οικογένειά της ως ψύχραιμος τρίτος παρατηρητής.

Βοήθησέ την να επουλώσει τις πληγές της με αγάπη και προσαρμόζοντας τον τρόπο σου στην ανάγκη της. Είτε με ένα διακριτικό κομπλιμέντο, είτε με λίγη φροντίδα, είτε με χώρο που θα της αφήσεις να αναπνεύσει.

Βοήθα τον εαυτό σου

Τώρα είναι σειρά να φροντίσεις τον εαυτό σου. Ζήτα από την κοπέλα σου να κάνει ακριβώς το ίδιο και με εσένα. Είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσεις τα θέματα που είχες μεγαλώνοντας και όσα έχουν να κάνουν με τη σχέση μας με τους γονείς μας, ώστε να αρχίσεις να βελτιώνεσαι.

Όμως πρώτα πρέπει να κάνεις μια επιλογή.

Μπορείς να συνεχίσεις να δυσκολεύεσαι στην αγάπη και τη σχέση σου επειδή έχεις τραύματα από τα πρώτα σου χρόνια και να συνεχίσεις με αυτά. Ή μπορείς μαζί με τη σύντροφό σου να βοηθήσετε ο ένας τον άλλο να σπάσετε αυτή την αλυσίδα, που σας κρατάει δέσμιους και προκαλεί ζημιά στη σχέση σας.

Αν θες να πας βαθύτερα στον δικό σου ψυχισμό και στο πως θα αλλάξεις την κατάσταση με απλό τρόπο, μπορείς να μιλήσεις μαζί μου και να το πάμε μαζί. Γιατί είναι στο χέρι μας να μην αφήσουμε τη σχέση μας με τους γονείς μας να επηρεάζει για πάντα τη ζωή μας.

Θα ήθελες να μπορείς να διαχειρίζεσαι με επιτυχία τις σχέσεις σου; Μάθε περισσότερα εδώ.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!