Ποιοτική Σχέση: Τα 3 συστατικά που την καθορίζουν - Men's Bible

Ποιοτική Σχέση: Τα 3 συστατικά που την καθορίζουν

Απλοί τρόποι να αποφύγεις τις εντάσεις στη σχέση σου στη δεύτερη καραντίνα, Ποιοτική Σχέση: Τα 3 συστατικά που την καθορίζουν

Για κάποιους ανθρώπους μοιάζει εύκολο το να κάνουν μια καλή, υγιή και ποιοτική σχέση.

Για πολλούς άλλους όμως η ποιοτική σχέση είναι απλά μια ευχή, κάτι που ενώ το θέλουν πολύ μοιάζει να μην το πετυχαίνουν όσες σχέσεις και αν κάνουν.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που συμβαίνει αυτό όμως η πιο συνηθισμένη αιτία είναι πως πολλοί ξεκινούν μια σχέση με λάθος προσδοκίες και με τη λάθος λογική.

Τα βασικά συστατικά για μια ποιοτική σχέση

Όλες οι υγιείς και ποιοτικές σχέσεις μοιράζονται τα εξής τρία στοιχεία: Αμοιβαία εμπιστοσύνη, αμοιβαία αισθήματα στοργής, αμοιβαίο σεβασμό.

Αμοιβαία εμπιστοσύνη σημαίνει πως ξέρετε και οι δύο ότι όσα λέει και όσα υπόσχεται ο ένας στον άλλο είναι αληθινά και όντως πρόκειται να γίνουν. Αν ο ένας από τους δύο κάνει ένα λάθος, ο άλλος ξέρει ότι θα είναι ειλικρινής και θα παραδεχτεί το λάθος του.

Η εμπιστοσύνη έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με την ασφάλεια που νιώθουν οι δύο σύντροφοι μεταξύ τους και ο μόνος τρόπος να την καλλιεργήσεις είναι να είσαι και εσύ και η σύντροφος σου απόλυτα ειλικρινείς ο ένας με τον άλλο, ακόμα και αν αυτή η ειλικρίνεια σας κάνει να νιώθετε άβολα.

Στοργή σημαίνει νοιάζομαι. Και κάτι που χαρακτηρίζεις τις υγιείς και ποιοτικές σχέσεις είναι πως και οι δύο σύντροφοι δείχνουν έμπρακτα τα αισθήματα που τρέφουν ο ένας για τον άλλο χωρίς να χρειαστούν κάποια υπενθύμιση. Απλά το κάνουν γιατί το θέλουν.

Δε χρειάζεται να παίξουν κάποιο παιχνίδι για να κάνουν τον άλλο σύντροφο να ασχοληθεί μαζί τους, ούτε προσποιούνται αδιαφορία για να έχουν την προσοχή και να εισπράξουν ενδιαφέρον απ’ τον σύντροφο τους.

Σεβασμός στη σχέση σημαίνει πως και οι δύο έχετε ο ένας τον άλλο σε υψηλή εκτίμηση. Όταν σέβεσαι κάποιον τον θαυμάζεις. Αντίστοιχα λοιπόν για να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός χρειάζεται και οι δυο να θαυμάζετε ο ένας τον άλλο, είτε για συγκεκριμένες πτυχές του χαρακτήρα του, είτε για συγκεκριμένες ικανότητες ή δεξιότητες.

Ο θαυμασμός, και κατά συνέπεια ο σεβασμός, ανάμεσα στους συντρόφους είναι πολύ σημαντικός και αν ο ένας από τους δυο χάσει το σεβασμό που νιώθει για το σύντροφο του, τότε η σχέση ξεκινάει να έχει προβλήματα.

Το ίδιο ισχύει φυσικά και για την εμπιστοσύνη και για τα αισθήματα στοργής. Από τη στιγμή που πάψει κάποιο απ’ όλα αυτά να είναι αμοιβαίο, αυτό σημαίνει πως η σχέση είτε περνάει κάποια κρίση, είτε δεν ταιριάζετε πραγματικά.

Η αγάπη είναι το αποτέλεσμα

Κάτι που μπερδεύει πολύ κόσμο είναι η αρκετά διαδεδομένη άποψη πως για να ξεκινήσει μια σχέση χρειάζεται να υπάρχει αγάπη. Όμως η αγάπη ως συναίσθημα είναι το αποτέλεσμα της υγιούς και ποιοτικής σχέσης, όχι η αφετηρία της.

Αυτό ίσως ακούγεται τρελό ή αδιανόητο καθώς τα πάντα γύρω μας θεοποιούν την αγάπη και τον έρωτα όμως σκέψου για λίγο, αν κάποιος ερωτευτεί ένα άτομο άκρως τοξικό και χειριστικό και κάνει σχέση μαζί του θα είναι υγιής και ποιοτική σχέση αυτή;

Πολλοί άνθρωποι μένουν σε σχέσεις που είναι άσχημες, τοξικές, κακοποιητικές κλπ, ακριβώς γιατί αγαπούν ο ένας τον άλλο.Πώς να γίνεις Καλύτερος Σύντροφος, Ποιοτική Σχέση: Τα 3 συστατικά που την καθορίζουν

Όμως η αγάπη δεν κάνει πάντα τη σχέση καλύτερη. Η αγάπη δεν είναι αρκετή για να δημιουργήσεις μια καλή σχέση γιατί η καλή σχέση δεν είναι κάτι που απλά συμβαίνει. Είναι κάτι που χτίζεις και κάτι για το οποίο κοπιάζεις.

Η αγάπη δεν είναι αρκετά καλός λόγος για να μείνει κανείς σε μια σχέση που δεν έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο. Είναι όμως το προϊόν μιας ποιοτικής σχέσης.

Όταν δυο άνθρωποι, εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο, σέβονται ο ένας τον άλλο και δείχνουν τη στοργή τους ο ένας στον άλλο, δημιουργούν στενούς και δυνατούς δεσμούς μεταξύ τους.

Η αγάπη δεν αρκεί για να διατηρηθεί η σχέση γιατί δεν μπορεί να υποκαταστήσει κάποιο από τα τρία βασικά δομικά συστατικά της. Δηλαδή την αμοιβαία εμπιστοσύνη, την αμοιβαία στοργή και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Δεν έχει σημασία πόσο αγαπάς κάποια, αν δεν τη σέβεσαι και δεν την εμπιστεύεσαι δύσκολα θα μπορέσεις να συνεχίσεις τη σχέση σου μαζί της.

Θες να βελτιώσεις τη σχέση σου; δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!