Πώς να Αλλάξεις τη Ζωή σου προς το καλύτερο άμεσα - Men's Bible

Πώς να Αλλάξεις τη Ζωή σου προς το καλύτερο άμεσα

Πώς να Αλλάξεις τη Ζωή σου προς το καλύτερο άμεσα, 4 Τρόποι να έχεις ισορροπία στη Ζωή σου

Κοιτάζεις ψύχραιμα τον εαυτό σου και συνειδητοποιείς ότι πρέπει να κάνεις αλλαγές. Ότι θες να αλλάξεις τη ζωή σου σε μεγάλο βαθμό.

Και το λες. Και το δηλώνεις.

Όμως και πάλι τίποτα δεν αλλάζει.

Μένεις κολλημένος στην ίδια ρουτίνα που ήσουν και παλιά και δεν μπορείς να ξεκολλήσεις. Και για να γίνει χειρότερη η κατάσταση: γνωρίζεις ότι δεν είσαι ευτυχισμένος, γνωρίζεις ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά δεν μπορείς να ξεκολλήσεις από τον κύκλο. Νιώθεις ότι βουλιάζεις στη μιζέρια.

Οπότε τι κάνεις;

Μα φτιάχνεις τη ζωή σου από την αρχή!

Φυσικά ο στόχος δεν είναι να πετάξεις τα πάντα και να ξεκινήσεις από το μηδέν, αλλά το να καταλάβεις γιατί κάνεις τις ίδιες επιλογές και ακολουθείς τις ίδιες ρουτίνες ξανά και ξανά.

Όπως λέω στους μαθητές μου: Το κλειδί δεν είναι να αλλάξεις την προσωπικότητά σου ή να παριστάνεις κάποιον άλλο από αυτόν που είσαι. Αλλά να βελτιωθείς ώστε να αλλάξεις τη ζωή σου συνολικά και εκθετικά.

Για να αλλάξεις τη ζωή σου, βγες από τον αυτόματο πιλότο

Ένα από τα στοιχεία της βιολογίας μας είναι ότι ο εγκέφαλός μας προτιμά να λειτουργεί στον αυτόματα πιλότο. Οπότε πολλά από όσα κάνουμε, ο τρόπος που φερόμαστε και όσα νιώθουμε δεν στηρίζονται σε συνειδητή λογική ή επιλογές ή ερεθίσματα, αλλά σε συνήθειες που δημιουργήσαμε με το πέρασμα των ετών.

Αυτός είναι και ο λόγος που κολλάμε και απογοητευόμαστε. Ο εγκέφαλός μας δεν ενδιαφέρεται οπωσδήποτε για την ευτυχία μας. Ενδιαφέρεται για την αποδοτικότητα, το γνώριμο και το σύνηθες.

Κοιτώντας προς τα πίσω τη ζωή σου, συχνά θα παρατηρήσεις συγκεκριμένα μοτίβα στα οποία πέφτεις χωρίς καλά –καλά να το καταλάβεις. Ορίζουν τι κάνεις κάθε μέρα, από πού και τι τρως, σε ποιους μιλάς και σε ποιους όχι. Ακόμα και το πώς νιώθεις τείνει να βασίζεται σε προβλέψιμες και επαναλαμβανόμενες συνήθειες

Το περίεργο είναι ότι το προβλέψιμο και το σύνηθες μας δημιουργεί μια ασφάλεια, ακόμα κι αν αυτό δεν μας κάνει χαρούμενους. Στο κάτω κάτω ο εγκέφαλός μας σπαταλάει λιγότερη ενέργεια όταν ξέρει τα επόμενα βήματα και μπορεί να τα κάνει στα τυφλά.

Αντίθετα, η αλλαγή απαιτεί συνεχή προσπάθεια, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται και περισσότερη ενέργεια. Επιπλέον σημαίνει και αβεβαιότητα (όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι αυτή). Οπότε για τον εγκέφαλό μας είναι προτιμότερο να μείνει στο γνωστό και στο γνώριμο, αφαιρώντας τις αβέβαιες μεταβλητές από την εξίσωση.

Αν όμως θες να αλλάξεις τη ζωή σου προς το καλύτερο, χρειάζεται να κλείσεις τον αυτόματο πιλότο. Ο στόχος είναι να δημιουργήσεις νέα μοτίβα, νέες συνήθειες που σε βοηθούν προς το σκοπό σου.

Και ενώ το να «δημιουργήσεις νέες συνήθειες» μπορεί να σου φαίνεται απλό, το αποτέλεσμα από αυτές μπορεί να είναι εκπληκτικό. Στο κάτω –κάτω όταν αλλάζεις τις κινήσεις σου και δημιουργείς νέες συνήθειες, αλλάζεις και το πώς βλέπεις τον κόσμο και το πόσο νιώθεις ότι αξίζεις.

Όμως για να γίνει αυτό πρέπει να παλέψεις με τον ίδιο σου τον εαυτό για πεποιθήσεις και συνήθειες που είναι καλά παγιωμένες μέσα σου. Συμπεριφορές που θα ορκιζόσουν ότι είναι μέρος της προσωπικότητάς σου.

Όμως δεν είναι. Είναι απλά συνήθειες. Και σπάζοντάς τες όλα αλλάζουν…

Άλλαξε τη ζωή σου και φτιάξε το νέο εαυτό σου. Μάθε περισσότερα.

Πες «ναι» στο καινούριο

Να μια συνήθεια που πρέπει άμεσα να σπάσεις: ο αυτοματισμός που έχεις να λες «όχι» σε κάθε τι καινούριο.

Ένας από τους λόγους που δυσκολευόμαστε να βγούμε από την ρουτίνα μας είναι η έμφυτη τάση μας να λέμε «όχι» σε ότι μας βγάζει από αυτήν. Θυμήσου πόσες φορές στη ζωή σου απάντησες αρνητικά σε προτάσεις φίλων σου για κάποια βόλτα, κάποιο ταξίδι, κάποια νέα εμπειρία. «Όχι, δεν προλαβαίνω». «Όχι, δεν κάνω εγώ τέτοια πράγματα». «Όχι, ίσως κάποια άλλη στιγμή».

Αλλά αν θες διαφορετικά αποτελέσματα, χρειάζονται και διαφορετικές πράξεις. Αν θες όμως να αλλάξεις τη ζωή σου, να κάνεις μια διαφορετική ζωή, τότε πρέπει να ανοίξεις τον εαυτό σου σε νέες εμπειρίες και ευκαιρίες.

Η αλήθεια είναι πως επειδή έχεις συνηθίσει σε κάτι, αυτό δεν σημαίνει πως είναι καλό ή σωστό για εσένα. Δεν σου κάνει καλό να μένεις προσκολλημένος σε μοτίβα που πια δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες σου. Ώρα λοιπόν να τα σπάσεις και να τα αντικαταστήσεις με νέες εμπειρίες και πράγματα, ακόμα κι αν σε φοβίζουν.

Ή μάλλον πρέπει να τα κάνεις, ακριβώς επειδή σε φοβίζουν…

Στο κάτω κάτω η λεγόμενη ζώνη άνεσης είναι κακός δείκτης. Το μόνο που δείχνει είναι το σε ποιες περιπτώσεις νιώθεις άνετα. Είναι εκεί για να σε «προστατεύσει» από την αβεβαιότητα, όχι για να σε βοηθήσει να αλλάξεις τη ζωή σου.

Όταν μένεις στη ζώνη άνεσης, μένεις στα πράγματα που γνωρίζεις. Αλλά αυτό δεν είναι ασφάλεια, είναι η ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Στην πραγματικότητα δεν προστατεύεσαι, αλλά βαλτώνεις.

Έτσι κρατάς τον εαυτό σου μακριά από το πραγματικό δυναμικό του. Είναι σαν να επιλέγεις να αναβάλλεις την εξέλιξη σου. Και για να σταματήσει αυτό είναι καιρός να αρχίσεις να λες «ναι», αντί για «όχι».

«Ναι» σε νέες εμπειρίες, προκλήσεις, γνωριμίες, τρόπο σκέψης και δράσης. Είναι μόνο μέσα από τα νέα πράγματα που όντως μαθαίνεις και εξελίσσεσαι.

Αλλά το κλειδί είναι ότι πρέπει να δεσμευτείς στη διαδικασία. Αν θες να αλλάξεις τη ζωή σου, δεν μπορείς να πας με ημίμετρα. Πρέπει να μπεις φουλ.

Αν πεις «απλά θα το προσπαθήσω» είναι το ίδιο με το «όχι». Ή κάνε το ή μην το κάνεις. Δεν υπάρχει προσπάθεια.

Δεν προσπαθείς σε κάτι, ή το καταφέρνεις ή όχι. Η «προσπάθεια» είναι η δικαιολογία για την αποτυχία. Η εκλογίκευση για το ότι δεν τα έδωσες όλα. Γιατί το θέμα είναι ότι η αποτυχία δεν πρέπει να είναι κάτι που σε φοβίζει. Η αποτυχία είναι σημαντική. Η αποτυχία είναι ζωτική γι να μάθουμε.

Κάνε λοιπόν σκοπό σου να λες «ναι», εκεί ειδικά που από αυτοματισμό θα απαντούσες «όχι». Παίρνεις πάλι τον έλεγχο για να αλλάξεις τη ζωή σου προς το καλύτερο. Και θα το κάνεις!

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!