Αρνητικές Σκέψεις για τον Εαυτό σου: Σπάσε τις για πάντα - Men's Bible

Αρνητικές Σκέψεις για τον Εαυτό σου: Σπάσε τις για πάντα

Αρνητικές Σκέψεις για τον Εαυτό σου: Σπάσε τις για πάντα

Τα προβλήματά σου στο Φλερτ είναι στο μυαλό σου (και προέρχονται από τις αρνητικές σκέψεις που κάνεις για τον εαυτό σου)

Η αλήθεια συχνά δεν καταπίνεται εύκολα, ούτε είναι εύκολο να την αποδεχτείς: πολλά από όσα σε κρατούν πίσω στο φλερτ είναι στο μυαλό σου.

Με αυτό δεν εννοώ ότι τα προβλήματά σου δεν είναι αληθινά. Η απογοήτευση και οι δυσκολίες είναι πολύ αληθινές και πραγματικές. Όμως, είσαι εσύ η πηγή πολλών από αυτές τις δυσκολίες.

Και όχι με τον τρόπο που νομίζεις.

Οι αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σου είναι συνήθως το πρόβλημα. Και συγκεκριμένα: αφήνεις την σκέψη σου να πάει σε μονοπάτια που δεν ταιριάζουν με την πραγματικότητα.

Πολλές φορές, όσοι δυσκολεύονται με το φλερτ, στην πράξη δυσκολεύονται με θέματα που υπάρχουν μόνο μέσα στο μυαλό τους. Βλέπεις, το μυαλό μας δεν μπορεί να ξεχωρίσει την ακριβή διαφορά ανάμεσα στην πραγματικότητα και σε όσα φανταζόμαστε.

Όταν κάνουμε αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό μας, το μυαλό μας απαντάει σε αυτές σαν να είναι αληθινές. Όταν φανταζόμαστε μια κοπέλα να μας απορρίπτει (επειδή τι άλλο θα έκανε;) νιώθουμε πράγματι τον πόνο της απόρριψης.

Και όσο πιο πολύ επικεντρωνόμαστε σε αυτά τα κακά σενάρια, τόσο περισσότερο τα εγγράφουμε στο μυαλό μας μέχρι να μοιάζουν με αληθινές εμπειρίες. Κυριολεκτικά πληγώνουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας.

Επειδή το μυαλό μας αντιμετωπίζει τις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό μας σαν αλήθεια, είναι πολύ εύκολο αυτές να ξεφύγουν και να επηρεάσουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Μπαίνουμε στο «τριπάκι»  να διαχειριζόμαστε αυτές τις πεποιθήσεις σαν παγκόσμιους νόμους του σύμπαντος, αντί για απλές υποθέσεις και σενάρια. Και επειδή τους δίνουμε κύρος μέσα μας, τους επιτρέπουμε να διαμορφώνουν τον τρόπο που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε τον κόσμο.

Αρνητική Σκέψη 1: Αυθαίρετο Συμπέρασμα

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα λανθασμένων σκέψεων είναι το να πηδάμε σε αυθαίρετα συμπεράσματα.

Δηλαδή καταλήγεις σε μια συγκεκριμένη (αρνητική) πεποίθηση ενώ δεν έχεις πραγματικό λόγο για κάτι τέτοιο.

Το πιο συχνό παράδειγμα, που το βλέπω πολύ συχνά σε κόσμο που μιλάμε, είναι η ιδέα της αξίας. Ένας άνδρας κοιτάζει μια ωραία κοπέλα και κάνει την υπόθεση ότι αυτή αποκλείεται να τον γουστάρει. Στο κάτω κάτω, κοίτα την, σου λέει. Είναι πολύ ωραία για αυτόν. Δεν έχει καν νόημα να πάει να της μιλήσει. Δεν πρόκειται να της αρέσει. Άλλωστε υπάρχουν τόσοι άλλοι καλύτεροι άνδρες από αυτόν, σκέφτεται, που σίγουρα εκείνη θα προτιμάει.

Όμως που το ξέρει αυτό; Είναι μια τελείως άγνωστη. Κάποια που δεν έχει ξανασυναντήσει στη ζωή του. Δεν γνωρίζει πραγματικά τίποτα για εκείνην πέρα από το γεγονός ότι είναι ωραία στα γούστα του.

Βασίζει όλη την αυτοαξία του σε υποθέσεις. Υποθέσεις για το ποια είναι, τι προτιμάει και ποιος της αρέσει.

Σε αυτή την περίπτωση, πρακτικά απορρίπτει ο ίδιος τον εαυτό του γιατί αποκρίνεται σε ένα φαντασιακό σενάριο που υπάρχει μόνο στο μυαλό του. Και επειδή έχει δημιουργήσει αυτό το αρνητικό σενάριο στο κεφάλι του, ερμηνεύει τα πάντα υπό αυτό το πρίσμα:

Τον κοίταξε φευγαλέα και μετά πήρε το βλέμμα της, μα είναι επειδή δεν της αρέσει. Γέλασε, μα είναι επειδή της φαίνεται γελοίος. Είναι όμως έτσι; Δίνει ερμηνεία σε ένα σενάριο για το οποίο δεν έχει καμία ένδειξη, πέραν από την φαντασία του.

Αυτή η πεποίθηση φαίνεται και με άλλους τρόπους:

Άνδρες που θεωρούν ότι πρέπει να εντυπωσιάσουν τις γυναίκες που τους αρέσουν δείχνουν τον ίδιο τρόπο …δημιουργικής σκέψης. Δεν γνωρίζουν τίποτα για μια συγκεκριμένη γυναίκα, παρ’ όλα αυτά της κολλούν αξίες και πεποιθήσεις που δήθεν πιστεύει, οι οποίες όμως δεν βασίζονται κάπου.

Ως αποτέλεσμα, βάζουν τον εαυτό τους στην κατάσταση του να την παρακαλούν να τους δώσει προσοχή, αντί να έχουν αυτοπεποίθηση. Αυτό φυσικά υποσκάπτει την αίσθηση αυτοαξίας τους και τους βάζει στη θέση του να χρειάζονται την επιβεβαίωση και την αποδοχή από την ίδια, αντί να δίνουν τη δική τους.

Θες να αποκτήσεις πραγματική αυτοπεποίθηση; Τσέκαρε το Σεμινάριο μας.

Αρνητική Σκέψη 2: Μεγέθυνση των αρνητικών

Η μεγέθυνση είναι άλλος ένας τρόπος να σαμποτάρεις τον εαυτό σου. Οι άνθρωποι θεωρούν ότι το πιο αρνητικό τους χαρακτηριστικό (είτε στην εμφάνιση, είτε στην προσωπικότητα) είναι τόσο σημαντικό που φαίνεται σε όλους και επισκιάζει όλα τα άλλα.

Φυσικά με αυτό τον τρόπο σκέψης τα θετικά χαρακτηριστικά τους ή μειώνονται ή δεν υπάρχουν καν. Οι άνθρωποι μπαίνουν σε αυτό το μοτίβο σκέψης για πολλούς λόγους, με πρώτο και κύριο επειδή όλη μέρα αναλύουν τις σκέψεις τους. Το αρνητικό χαρακτηριστικό τους κατοικοεδρεύει στο μυαλό τους και λίγο λίγο μεγεθύνεται, καθώς το δίνουν όλο και μεγαλύτερη σημασία.

Είσαι τόσο εξοικειωμένος με τον εαυτό σου που εστιάζεις στα χαρακτηριστικά σου που θεωρείς ότι υστερείς. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα: από το πώς γελάς μέχρι το μέγεθος της μύτης σου.

Μειώνεις από μόνος σου όλα τα θετικά σου (ακριβώς και πάλι επειδή είσαι εξοικειωμένος με αυτά και τα έχεις δεδομένα) που δεν τα βρίσκεις καν αξιόλογα.

Στην πραγματικότητα όμως, τα μειονεκτήματά σου, ναι υπάρχουν, αλλά δεν είναι το τέλος του κόσμου όπως νομίζεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι ίσως να μην τα πρόσεχαν καν ποτέ. Παρομοίως, περισσότεροι άνθρωποι απ’ ότι νομίζεις βλέπουν τα θετικά σου και τα θαυμάζουν. Περισσότεροι άνθρωποι απ’ ότι νομίζεις αναρωτιούνται γιατί δεν καταλαβαίνεις πόσο εκπληκτικός τύπος είσαι. Τους φαίνεται περίεργο που δεν το βλέπεις ο ίδιος. 3 ενοχικές σκέψεις που σε Εγκλωβίζουν σε μια σχέση που δε σου αξίζει Αρνητικές Σκέψεις για τον Εαυτό

Πώς να σπάσεις τις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σου

Μιλάμε πολύ για την αξία του να είμαστε παρόντες στο φλερτ και αυτό σημαίνει να μην ζούμε συνέχεια μέσα στο μυαλό μας και να μην πιστεύουμε εύκολα όποια εκδοχή μας σερβίρει.

Μόλις συνειδητοποιήσεις πόσο πολύ το μυαλό σου σού λέει ψέματα, είναι σημαντικό να ψάξεις για σημάδια  ότι αφήνεις τις σκέψεις σου να αλλοιωθούν και να σαμποτάρουν την επιτυχία σου. Είναι τόσο σημαντικό να καταλαβαίνεις αυτές τις σκέψεις και να τις αμφισβητείς.

Με πόσους τρόπους αφήνεις τις ίδιες σου τις σκέψεις να σε ρίξουν; Πόσο συχνά δεν πηδάς σε συμπεράσματα χωρίς αποδείξεις πέρα από το τι νομίζεις;

Όσο περισσότερο αμφισβητείς τις ίδιες σου τις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σου, τόσο λιγότερα εμπόδια θα έχεις στη ζωή σου. Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει τους τρόπους με τους οποίους το φλερτ σε στρεσάρει, οπότε σε βοηθάει να προχωρήσεις μπροστά.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!