Θες να αναβαθμίσεις τη ζωή σου; Ξεκίνα με ένα πράγμα τη φορά - Men's Bible

Θες να αναβαθμίσεις τη ζωή σου; Ξεκίνα με ένα πράγμα τη φορά

Θες να αναβαθμίσεις τη ζωή σου; Ξεκίνα με ένα πράγμα τη φορά.

Όλοι και αν όχι όλοι, σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε τουλάχιστον δύο-τρία σημεία στη ζωή μας που δε μας αρέσουν και θέλουμε να αλλάξουμε, να βελτιώσουμε και να αναβαθμίσουμε.

Στόχοι όπως η ικανότητα για μαγνητική επικοινωνία, μια διακεκριμένη καριέρα, πλούσιες σχέσεις με το άλλο φύλο και ένα σέξι και δυνατό σώμα, είναι μερικά από τα πιο κλασικά παραδείγματα.

Επιθυμίες που οι περισσότεροι άνδρες θέλουν να κάνουν πραγματικότητα και πολύ πιθανόν να είναι και δικές σου. Για να τις φτάσεις, χρειάζεται να αποκτήσεις νέες συνήθειες και να κάνεις πράγματα που δεν έκανες πριν.

 Κι αν δεν έχεις καταφέρει ως τώρα να αναβαθμίσεις τη ζωή σου;

Αν όμως έχεις δοκιμάσει να κάνεις μεγάλες αλλαγές στη ζωή σου για να πετύχεις τους στόχους σου, ίσως να έχεις νιώσει πως η προσπάθεια αυτή είναι μάταιη. Πως κάτι σε κρατάει πίσω και ότι και αν κάνεις, ο παλιός σου εαυτός απλώνει το χέρι και σε κρατάει σταθερό.

Το πρόβλημα εδώ είναι πως όσο αφοσιωμένος και αν είσαι και όσο σκληρά και αν προσπαθείς, η φυσική τάση του ανθρώπου είναι να επιστρέφει στους παλιούς αυτοματισμούς του, στις συμπεριφορές και τις συνήθειες που έχουν εδραιωθεί με τον καιρό και τα χρόνια. Και αυτή η τάση, κάνει την πολυπόθητη μόνιμη αλλαγή, που θέλεις να πετύχεις εσύ αλλά και πολλοί άλλοι άνδρες, πολύ δύσκολη.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διπλός.

Καταρχάς, οι στόχοι αυτοί συχνά πάνε χέρι χέρι με την επιθυμία για άμεση και γρήγορη ικανοποίηση.

Μια επιθυμία που δεν είναι και τόσο ρεαλιστική. Οι αλλαγές που θες να δεις συνήθως, δεν έρχονται όσο άμεσα και γρήγορα θέλεις. Και αυτό είναι το κομβικό σημείο, γιατί σε οδηγεί γρήγορα στην απογοήτευση και την αποθάρρυνση, με αποτέλεσμα να σταματάς να προσπαθείς και αργότερα να επιστρέφεις στον παλιό σου εαυτό.

Το δεύτερο πιο συχνό και πιο σημαντικό σφάλμα, είναι πως προσπαθείς να αλλάξεις πολλά πράγματα μαζί.

Σίγουρα θα έχεις δει ανθρώπους που αποφασίζουν να ξεκινήσουν ταυτόχρονα γυμναστήριο και υγιεινή διατροφή, ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή κάνουν καθιστική ζωή και τρώνε συνεχώς απ’ έξω. Και όλα αυτά παράλληλα με ένα ήδη βαρύ πρόγραμμα που δυσκολεύονται να διαχειριστούν. Είμαι σίγουρος πως θα είδες ότι οι περισσότεροι από αυτούς μετά από λίγο ξέχασαν τελείως το στόχο τους και επέστρεψαν στις παλιές τους συνήθειες.

Γιατί; Γιατί προσπάθησαν να αλλάξουν τα πάντα με τη μια.

Το πρόβλημα με αυτή την τακτική είναι πως έτσι, δεν εστιάζεις ποτέ πραγματικά σε κάτι. Η προσοχή σου πηδάει από το ένα πράγμα στο άλλο, όπως ένα μπαλάκι του τένις φεύγει σφαίρα από τον ένα αντίπαλο στον άλλο και το αποτέλεσμα είναι να μην ολοκληρώνεις την προσπάθειά σου πριν οι καινούριες συμπεριφορές γίνουν ρουτίνα. Έτσι, μόλις η προσοχή σου βρίσκεται αλλού, ο εαυτός σου επιστρέφει πάλι στις παλιές και γνώριμες συνήθειες.

Γι’ αυτό, αν θες να βελτιωθείς, να αναβαθμίσεις τη ζωή σου, να αλλάξεις συνήθειες και να υιοθετήσεις πολλές νέες δεξιότητες, τότε το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις, είναι να βρεις πως να είσαι συνεπής με τον εαυτό σου. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που προσπαθούν να «πιάσουν» πολλούς στόχους μαζί, είναι πολύ λιγότερο αφοσιωμένοι και εστιάζουν λιγότερο στον κάθε στόχο ξεχωριστά, με αποτέλεσμα να πιέζουν λιγότερο τον εαυτό τους.

Πώς θα το κάνεις αυτό; Θες να αναβαθμίσεις τη ζωή σου; Ξεκίνα με ένα πράγμα τη φορά.

Στην πραγματικότητα δεν είναι πολύ δύσκολο

Πρώτα απ’ όλα όρισε με ακρίβεια το στόχο σου. Προγραμμάτισε τη συγκεκριμένη συνήθεια που θες να αποκτήσεις ή τη δεξιότητα που θες να εξασκήσεις, ως συγκεκριμένο στόχο με λεπτομέρειες. Είναι δύο με τρεις φορές πιο πιθανό να πιάσεις ένα στόχο, αν έχεις ένα συγκεκριμένο πλάνο και ξέρεις πότε, που και πώς θα κάνεις μια συγκεκριμένη ενέργεια.

Αν δηλαδή θες να κάνεις το γυμναστήριο μέρος της ζωής σου, γράψε σε ένα ημερολόγιο σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, το τί θα κάνεις ως στόχο. Πχ. Δευτέρα στις 17:30 θα πάω στο γυμναστήριο για 20 λεπτά διάδρομο.

Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεις ουσιαστικά τις πιθανότητες να ξεκινήσεις και να κάνεις αυτό που θέλεις, όπως πχ να αθληθείς, να κάνεις δίαιτα κλπ.

Το δεύτερο και πιο σημαντικό στοιχείο όμως, είναι πως αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική όταν είσαι σε θέση να επικεντρωθείς σε ένα πράγμα κάθε φορά μέχρι να γίνει κτήμα σου.

Θες να αναβαθμίσεις την προσωπική σου ζωή; Δες εδώ

Τί συμβαίνει όταν εστιάζεις σε ένα πράγμα κάθε φορά;

Όταν ξεκινάς να εξασκείς μια νέα συνήθεια ή δεξιότητα που θες να αναβαθμίσεις, χρειάζεται αρκετή συνειδητή προσπάθεια μέχρι η δεξιότητα αυτή να γίνει αυτοματισμός. Μέχρι δηλαδή να είσαι σε θέση να μπορείς να την κάνεις, χωρίς να σκέφτεσαι το κάθε βήμα.

Οι αυτοματισμοί αυτοί είναι θέμα επανάληψης. Όσο περισσότερες φορές επαναλάβεις μια συμπεριφορά, τόσο πιο εύκολη γίνεται και τόσο πιο εύκολα την κάνεις αυτόματη. Αυτό φυσικά δε γίνεται μέσα σε ένα βράδυ. Στην αρχή θα πρέπει να γίνει συνειδητά . Και ανάλογα με το τί θες να πετύχεις, η διαδικασία αυτή, μέχρι να γίνει ρουτίνα, μπορεί να κρατήσει από 20 μέρες μέχρι και μήνες.

Το κρίσιμο σημείο είναι πως υπάρχει ένα σημείο καμπής ως προς το οποίο θα χρειαστεί να πιέσεις τον εαυτό σου. Από τη στιγμή που φτάσεις μέχρι εκεί, ακόμα και αν η νέα συμπεριφορά δεν σου έχει γίνει 100% συνήθεια, είσαι άνετος και μπορείς να την κάνεις με ευκολία.

Ο χρόνος για να γίνει αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το περιβάλλον, οι πεποιθήσεις σου και το πόσο δύσκολη είναι η ίδια η δεξιότητα που θες να μάθεις.

Ωστόσο, το σημαντικό είναι να μην τα παρατήσεις. Τουλάχιστον όχι μέχρι εκείνο το σημείο καμπής. Γι’ αυτό διάλεξε έναν τομέα της ζωή σου που θες να αναβαθμίσεις, εστίασε σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι που μπορείς να βελτιώσεις και μείνε εκεί μέχρι να γίνει ρουτίνα και μέρος της καθημερινότητας σου. Αφού το κάνεις αυτό, τότε μπορείς να εστιάσεις στο επόμενο βήμα.

Με αυτόν τον τρόπο είναι σα να δημιουργείς μια σκάλα, η οποία οδηγεί σκαλί σκαλί στις επιθυμίες σου.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!