Είσαι έτοιμος για Σχέση; 4 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου - Men's Bible

Είσαι έτοιμος για Σχέση; 4 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου

Είσαι έτοιμος για Σχέση; 4 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου

Υπάρχει ένα συχνό θέμα που έχει ο μέσος άνδρας που ψάχνει για κοπέλα: δεν είναι ακόμα έτοιμος για σχέση.

Πολλοί άνδρες (και γυναίκες, αλλά εδώ ασχολούμαστε κυρίως με τους άνδρες) έχουν άγχος να βρουν όσο πιο γρήγορα γίνεται σύντροφο, χωρίς όμως να έχουν κάνει πρώτα την ψυχική δουλειά που χρειάζεται. Ως αποτέλεσμα, δεν βρίσκουν τελικά σχέση αλλά μια καταστροφή που αρχικά μοιάζει με σχέση.

Είναι εύκολο να απορροφηθείς στην αποστολή σου να βρεις κοπέλα (είτε πρόκειται για κάτι χαλαρό, είτε για κάτι σοβαρό), χωρίς να αναγνωρίζεις ότι ίσως δεν είσαι ακόμα έτοιμος για σχέση.

Το να έχεις τις ικανότητες φλερτ για να ελκύσεις μια κοπέλα χωρίς την συναισθηματική ωριμότητα και σταθερότητα για να διατηρήσεις τη σχέση είναι σίγουρη συνταγή για την αποτυχία. Οπότε προτού σαμποτάρεις ο ίδιος την πρόοδό σου, θέλω να σου κάνω μερικές ερωτήσεις, που αν τις απαντήσεις ειλικρινά, πιστεύω θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις καλύτερα τι θέλεις.

#1 Τι περιμένεις από μία κοπέλα (και δεν μπορείς να βρεις αλλού);

Το πρώτο πράγμα που ρωτάω τους ανθρώπους που είναι απελπισμένοι για σχέση είναι απλό:

Γιατί;

Είναι πιο σημαντικό απ’ ότι νομίζεις. Το σημαντικό λάθος που πολλοί άνδρες κάνουμε (ειδικά οι άνδρες που δεν έχουν πολλές εμπειρίες) είναι ότι περιμένουμε το μελλοντικό κορίτσι μας να είναι τα πάντα για εμάς.

Θέλουμε συντροφικότητα, συναισθηματική εγγύτητα, συμπαραστάτη, κάποιον που θα μας κάνει να νιώθουμε καλά. Κάποιον που θα μας κάνει να ξυπνάμε τα πρωινά με όρεξη και με διάθεση να ζήσουμε τη μέρα. (Καλά, και σεξ).

Όλα αυτά είναι πολύ σπουδαία αλλά αυτό που δεν ρωτάμε τον εαυτό μας είναι γιατί δεν καλύπτουμε αυτές τις ανάγκες μας από τις υπόλοιπες σχέσεις μας με τους ανθρώπους στη ζωή μας.

(Οκ, με εξαίρεση το σεξ).

Ένα από τα πράγματα που τείνει να σκοτώνει τις σχέσεις μας, είναι η τάση μας να βάζουμε όλα τα αυγά μας στο ίδιο καλάθι. Εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο μεγαλώσαμε, μας μαθαίνουν ότι πρέπει όλες μας οι συναισθηματικές ανάγκες να καλύπτονται από τη σύντροφό μας.

Σαν αποτέλεσμα η κοπέλα μας ή η γυναίκα μας παίζει πολλαπλούς ρόλους μέσα στη σχέση, από την παρέα στη συναισθηματική εγγύτητα, στη μάνα που της εξομολογούμαστε τα πάντα, στην βασική πηγή φροντίδας.

Το να είσαι όμως αυτός που φροντίζει τον άλλο και να είσαι και σύντροφος είναι εξουθενωτικό. Ασκεί μεγάλη πίεση στη γυναίκα το να μανατζάρει τη ζωή του συντρόφου της πέρα από τη δική της και μπορεί να οδηγήσει και στο τέλος της σχέσης μια ώρα αρχύτερα.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί άνδρες βλέπουν την κοπέλα τους σαν τη λύση στη μοναξιά τους και τη δυσκολία τους για συναισθηματική έκφραση. Και ενώ είναι αλήθεια ότι το να έχεις μια σύντροφο μπορεί να κάνει τη ζωή σου πιο πλήρη, πρέπει παράλληλα να στοχεύεις στο να έχεις έναν πλουραλισμό σχέσεων που σε βοηθάει να καλύπτεις τις ανάγκες σου.

Αν έχεις έναν ευρύ κύκλο φιλικών σχέσεων (ειδικά με άνδρες), έχεις πιο ισορροπημένη ζωή. Αποκτάς ζωή και εκτός της σχέσης κάτι που βοηθάει στην μακροημέρευση αυτής αλλά και την ικανοποίηση και των δυο σας.

Προφανώς η ερωτική σχέση είναι κάτι το ξεχωριστό, δεν λέω, αλλά προτού ξεκινήσεις να ψάχνεις κοπέλα και νιώσεις ότι είσαι έτοιμος για σχέση, ρίξε μια ματιά πρώτα γύρω σου και εμπλούτισε τη ζωή σου.

#2 Καταλαβαίνεις ότι μια κοπέλα δεν πρόκειται να σε αλλάξει;

Ένα ακόμη κοινό θέμα ανάμεσα σε πολλούς άνδρες είναι ότι θεωρούν πως η κοπέλα είναι ένα μαγικό πλάσμα που θα αλλάξει με θαυματουργό τρόπο την ζωή τους προς το καλύτερο. Θα τους κάνει πιο έξυπνους, πιο δυνατούς, πιο καλοντυμένους και κυρίως θα τους εμπνεύσει να γίνουν ο καλύτερος εαυτός τους.

Ή τουλάχιστον έτσι μας λένε οι ταινίες. Δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχεις ρομαντική ταινία που η σωστή κοπέλα δεν μεταμόρφωσε τον άνδρα προς το καλύτερο.

Πολλοί άνδρες τείνουν να περιγράφουν την ιδανική κοπέλα σαν το ακριβώς αντίθετό τους. Από τον σφιγμένο και κλειστό συναισθηματικά άνδρα που θέλει την τρελιάρα κοπέλα που θα τον ξεσηκώσει, στον τεμπελάκο που ψάχνει μια υπερ-οργανωμένη σύντροφο, οι άνδρες συχνά ψάχνουν για συντρόφους που εκπροσωπούν αυτό που θα ήθελαν να είναι οι ίδιοι.

Ωστόσο το πρόβλημα με αυτή την οπτική είναι ότι αποτελεί κακή αφετηρία. Βλέποντας έτσι τα πράγματα απλά καταδεικνύεις ότι δεν είσαι έτοιμος για σχέση.

Για να ξεκινήσουμε καταρχάς είναι θέμα απλής συμβατότητας. Το κορίτσι του club δεν πρόκειται να έχει πολλά κοινά με τον σπιτόγατο που προτιμάει να κάθεται μέσα να βλέπει κάθε πιθανή κι απίθανη σειρά. Η δυναμική επαγγελματίας θα κουραστεί να ασχολείται με έναν άνδρα που παρέμεινε παιδί και ψάχνει «μαμά». Είσαι έτοιμος για Σχέση; 4 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου

Η διαφορά στις προσωπικότητές σας σημαίνει ότι οι διαφορές σας θα υπερκεράσουν τα πράγματα που έχετε κοινά.

Και τώρα, η ώρα της έκπληξης:

Ο πρωταρχικός λόγος που οι άνδρες αυτοί δεν κάνουν μόνοι τους όσα φαντάζονται ότι θα τους προσφέρει αυτή η σύντροφος, είναι επειδή στην πράξη δεν θέλουν αυτά να συμβούν. Γιατί αν ήθελαν να γίνουν αυτές οι αλλαγές, θα έκαναν βήματα για να φτάσουν σε αυτές.

Και η ιδέα πως μια σέξι γυναίκα θα τους κάνει τελικά να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, μπορεί να φαίνεται ωραία, αλλά η πραγματική ζωή δεν λειτουργεί έτσι.

Αν πραγματικά θες να κάνεις αλλαγές στη ζωή σου, κάνε τες για σένα τον ίδιο. Χρειάζεται να είσαι εσύ η κινητήριος δύναμη της ζωής σου. Αν θες να είναι διαφορετικά τα πράγματα, τότε πρέπει να αναλάβεις δράση, είτε είσαι έτοιμος για σχέση, είτε όχι. Η κοπέλα σου δεν είναι ένα μαγικό ον, είναι άνθρωπος, όπως κι εσύ. Το να της ζητήσεις να αναλάβει την ευθύνη της αλλαγής σου είναι μάλλον μεγάλο βάρος και για την ίδια.

Για να γίνεις έτοιμος για σχέση, δες εδώ

#3 Έχεις βάλει τη ζωή σου σε σειρά;

Ένα από τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά στον άνδρα (και συχνά ένα από τα πιο παραμελημένα) είναι να έχει βάλει τη ζωή του σε μια σειρά. Δεν ξέρω αν ακούγεται ειρωνικό, αλλά ο άνδρας είναι πιο ελκυστικός στις γυναίκες όταν τις «χρειάζεται» το λιγότερο.

Βλέπεις, όταν ψάχνουμε για μια σχέση να μας «συμπληρώνει» κάνουμε ένα λάθος: δείχνουμε ότι είμαστε απελπισμένοι. Στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τη ζωή μας και ότι αναζητούμε κάποια που θα την φτιάξει για εμάς.

Σαν τους απογοητευμένους νέους στο Fight Club, νιώθουμε ένα κενό και έλλειψη που δεν έχουμε ιδέα πώς να καλύψουμε. Αλλά αντί να ψάξουμε την εκπλήρωση και την ικανοποίηση, αποζητούμε την απάντηση σε μια κοπέλα.

Το να χρειάζεσαι όμως κάποια απελπισμένα είναι ρομαντικό μόνο στις ταινίες και τα ρομάντζα. Στην πραγματικότητα δείχνει χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Αντίθετα, ο άνδρας που έχει βάλει τη ζωή του σε μια σειρά γίνεται άμεσα ελκυστικός. Δεν ψάχνει κάποια να τον «συμπληρώσει». Έχει μια πλούσια και πλήρη ζωή και θέλει να την μοιραστεί με κάποια. Δεν είναι ότι είναι πλούσιος ή διάσημος. Απλά είναι συναισθηματικά αυτάρκης. Καλύπτει τις ανάγκες του. Και είναι έτοιμος για σχέση.

Σαν αποτέλεσμα; Έχει μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και ωριμότητα. Ψάχνει κάποια να βάλει στη ζωή του ως ίση, και όχι ως κάτι που θα τον κάνει πιο cool ή πιο επιθυμητό.

Και αυτό είναι σημαντικό γιατί οι τύποι που έχουν βάλει τη ζωή τους σε μια σειρά είναι και πιο έτοιμοι να διαχειριστούν θέματα που κρίνουν αν μια σχέση θα πετύχει ή όχι.

#4 Θέλεις αυτήν συγκεκριμένα ή «μια κοπέλα»;

Μερικοί, ειδικά αν πρόκειται για την πρώτη τους σχέση, έχουν την οπτική του «οποιαδήποτε κοπέλα μου κάνει». Έτσι όμως καταλήγουν με ανθρώπους με τους οποίους δεν ταιριάζουν καθόλου.

Όταν ο μεγάλος στόχος είναι να κάνεις σχέση (και αυτό καθόλου δεν σημαίνει πως είσαι και έτοιμος για σχέση), είναι εύκολο να χάσεις την εστίασή σου στο τι αναζητάς σε μια σύντροφο και να πας στην πρώτη επιλογή που θα πει «ναι».

Ειδικά αν δεν έχεις εμπειρία στο φλερτ, τότε παραγνωρίζεις και το γεγονός ότι το να σε θέλει κάποια είναι από μόνο του μεθυστικό. Έτσι πιάνεσαι στον ενθουσιασμό του καινούριου, ακόμα κι αν κάπου μέσα σου βλέπεις ότι δεν ταιριάζετε.

Ένα παρόμοιο θέμα είναι με αυτόν που είναι ερωτευμένος με το να είναι ερωτευμένος. Πολλοί ερωτευόμαστε την αίσθηση του πάθους, τις έντονες στιγμές, την οξυτοκίνη που κυλάει στις φλέβες μας. Εθιζόμαστε στον «έρωτα» και το πάθος, δηλώνοντας πως, να, η καινούρια μας γνωριμία είναι η μία και μοναδική.

Δυστυχώς όμως αυτή η μία και μοναδική αντικαθίσταται συνέχεια από καινούριες. Γιατί περισσότερο τελικά μας ενδιαφέρει αυτό που αντιπροσωπεύει, παρά αυτό που είναι.

Ναι, ο ενθουσιασμός μιας νέας σχέσης είναι εκπληκτικός. Παρ’ όλα αυτά, αυτό που κάνει μια σχέση να λειτουργήσει είναι το πώς διαχειρίζεστε τις κακές στιγμές. Η μία και μοναδική είναι απλά μια φαντασίωση. Η σύντροφός σου, από την άλλη, είναι συνοδοιπόρος με τον οποίο μπορείς να μοιραστείς τη ζωή σου (και να περάσεις και καλά).

Και όταν είσαι με το κατάλληλο άτομο, με τη σωστή σύντροφο και όχι απλά «μια κοπέλα» θα συνειδητοποιήσεις ότι αξίζει και με το παραπάνω!

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!