Πως να χειριστείς έναν Χωρισμό - Men's Bible

Πως να χειριστείς έναν Χωρισμό

Πως να χειριστείς έναν Χωρισμό

Δεν είναι μόνο δύσκολο το να περάσεις έναν χωρισμό. Το να χειριστείς τα συναισθηματικά επακόλουθα του χωρισμού είναι το δυσκολότερο, κυρίως όταν βρίσκεται κάποιος σε τόσο ευάλωτη κατάσταση.

Κάθε χωρισμός είναι μοναδική περίπτωση, όπως μοναδική ήταν και η σχέση που προηγήθηκε του χωρισμού. Και ακριβώς επειδή κάθε χωρισμός είναι μοναδική περίπτωση, είναι δύσκολο να δώσει κανείς συμβουλές. Ένας κομψός χωρισμός, πόσο μάλλον η υγιής «ανάρρωση» μετά το χωρισμό, εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες.

Για παράδειγμα, είσαι εσύ αυτός που τελειώνει τη σχέση, ή αυτός που μένει πίσω; Χωρίζεις εξαιτίας κάποιου συγκεκριμένου γεγονότος, ή απλώς σου τελείωσε ο ενθουσιασμός; Υπήρχε γενικότερη αστάθεια για κάποιο διάστημα, ή το πράγμα έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία;

Τα έχουμε περάσει όλοι. Και σε κανέναν δεν αρέσει. Ας το δούμε λοιπόν. Ακολουθούν μερικοί βασικοί κανόνες, προκειμένου να χωρίσεις όσο το δυνατόν πιο κομψά και πιο ανώδυνα.

Οι Επτά Κανόνες του Χωρισμού

#1. Φρόντισε να είστε οι δυο σας

Πρόσωπο με πρόσωπο. Είναι πιο δύσκολο έτσι, θα μου πεις. Και αν γίνεται φρόντισε να μην είστε με κόσμο όταν θα συμβεί.

Αν υπάρχει κόσμος γύρω σας θα νοιώσετε και οι δύο πως δεν μπορείτε να εκφραστείτε όπως θέλετε. Είτε θέλει κανείς να πει το τελευταίο του αντίο, είτε να σπάσει ό,τι βρει μπροστά του, που λέει λόγος. Φρόντισε λοιπόν να είστε μόνοι, οι δυο σας. Πράγμα που μας φέρνει στον κανόνα Νο 2.

#2. Προσπάθησε να μην κάνεις σκηνή

Προδομένος θα νιώσεις. Κομμάτια επίσης θα νιώσεις και είναι αναμενόμενο. Το να θέλεις να κάνεις λιώμα τον άνθρωπο απέναντί σου, να του καταστρέψεις τη ζωή και τα λοιπά, επίσης δεν είναι τόσο παράδοξο. Αλλά αν το προσπαθήσεις κιόλας θα γίνεις εντελώς μα εντελώς ρεζίλι.

Προσπάθησε λοιπόν να ελέγξεις τον εαυτό σου. Θα είσαι χάλια, θα εκφράσεις τη λύπη, τον πόνο σου, αλλά προσπάθησε να μην κάνεις κάτι βλακώδες. Και κυρίως αν είστε κάπου με κόσμο με το άτομο που θέλει να σε χωρίσει.

#3. Μην προσπαθήσεις να την κάνεις να νιώσει καλύτερα

Αυτό κυρίως αφορά το πρόσωπο που θέλει να χωρίσει, και λιγότερο εκείνον που μένει πίσω. Από τη στιγμή που η σχέση τελειώνει, τα συναισθήματα του άλλου ανθρώπου δεν είναι πλέον δική σου ευθύνη.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά και οποιαδήποτε προσπάθειά σου να την παρηγορήσεις απλώς θα την κάνει να νιώσει χειρότερα. Μάλιστα δεν είναι απίθανο η πρώην να σε σιχαθεί ολότελα, ακριβώς επειδή θα προσπαθήσεις να είσαι ευγενικός από τη μία, ενώ την παρατάς από την άλλη.

Και, προς θεού, μην τυχόν και κάνεις σεξ μαζί της. Σοβαρά τώρα. Αφού μόλις χωρίσατε. Κλαίει η άλλη, σου λέει πόσο θα της λείψεις, την αγκαλιάζεις μήπως νιώσει λίγο πιο καλά. Έπειτα λυπάσαι, γιατί σκέφτεσαι ότι θα ήθελες να είχαν λειτουργήσει τα πράγματα, μόνο που δεν λειτούργησαν, και τέλος πάντων είναι καλύτερα που χωρίσατε.

Και μετά, ξαφνικά, αναρωτιέσαι γιατί στην ευχή την παρατάς. Αφού κάποτε ήσασταν τόσο καλά. Έτσι δεν είναι; Και μετά βγάζετε τα ρούχα, ο ένας κλαίει και γελάει μαζί και τελικά το σεξ είναι τόσο παθιασμένο, όσο δεν ήταν ίσως ποτέ, και –μα τι κάνεις; Σοβαρά τώρα. Σταμάτα το. Αμέσως.

Πως να χειριστείς έναν Χωρισμό

#4. Διάκοψε κάθε επαφή

Μετά το χωρισμό κοίταξε να διακόψεις κάθε επαφή, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι το δεύτερο πράγμα που πολλοί άνθρωποι δεν βρίσκουν το κουράγιο να κάνουν.

Πολλοί άνθρωποι κολλάνε, προσπαθώντας να είναι τουλάχιστον φίλοι με την πρώην. Μία τέτοια όμως κατάσταση τους προκαλεί ακόμη περισσότερη συναισθηματική πίεση. Οι έρευνες πάνω σε ζητήματα χωρισμών έχουν αποδείξει ότι όταν κόβεις την επαφή με τον άνθρωπο από τον οποίο χώρισες, ξεπερνάς το χωρισμό πολύ πιο γρήγορα.

Όχι μονάχα είναι λογικό να απομακρυνθείτε ο ένας από τον άλλο για κάποιο διάστημα, είναι επίσης και υγιές.

Όσο περισσότερο κρατάς επαφή, τόσο πιο πολύ ρισκάρεις να τεθεί σε λειτουργία μια συναισθηματική ωρολογιακή βόμβα που όταν εκραγεί θα σας οδηγήσει στην αλλόκοτη και επαμφοτερίζουσα κατάσταση «εντάξει, δεν είμαστε μαζί μεν, αλλά είμαστε μαζί, κατά κάποιον τρόπο, όχι σαν ζευγάρι, κατάλαβες, αλλά…»

#5. Μίλα σε κάποιον για το θέμα.

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά φρόντισε να γίνει. Μάλιστα, αν η σχέση που σκοπεύεις να διακόψεις υπήρξε σχέση σοβαρή, φρόντισε να μιλήσεις με κάποιον έμπιστο φίλο, ή με κάποιο μέλος της οικογένειάς σου, πριν πάρεις οποιαδήποτε απόφαση.

Και οποιαδήποτε συμβουλή σου δώσουν κοίταξε να την πάρεις στα σοβαρά. Κάποια πράγματα στις σχέσεις μας μπορεί να τα παραβλέπουμε, ένα τρίτο μάτι όμως πάντα μπορεί να παρατηρήσει πράγματα που εμάς μας διαφεύγουν. Και φυσικά εννοείται πως μπορείς να επικοινωνήσεις και μαζί μας. 

#6. Μην ρίξεις αλλού την ευθύνη

Μπορείς να λυπηθείς, να θυμώσεις, να στεναχωρηθείς. Αλλά απέφυγε να φορτώσεις σε οποιονδήποτε την ευθύνη. Είναι φυσιολογικό και υγιές να αισθάνεσαι έτσι. Καμιά φορά, και τα αρνητικά συναισθήματα είναι αναμενόμενα, φυσιολογικά και υγιή.

Αλλά το να αρχίσει να λες ποιος φταίει, αν είναι η άλλη ή εσύ ή οποιοσδήποτε τρίτος, δεν έχει κανένα νόημα. Δεν σημαίνει αυτό ότι θα χάσεις την ικανότητά σου να διακρίνεις τις καλές από τις κακές συμπεριφορές, ή τις καλές από τις κακές επιλογές.

Μάθε από τα λάθη που έγιναν, παραδειγματίσου από οτιδήποτε πήγε στραβά στη σχέση που έληξε. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να πας παρακάτω. Προσωπικά, χειρίστηκα πολύ άσχημα το χωρισμό μου από την πρώτη μου σοβαρή σχέση. Γέμισα κακία, επειδή εκείνη με είχε παρατήσει για κάποιον άλλο. Μέχρι να ψάξω, μέχρι να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι, για αυτό και για τον άλλο λόγο, δεν ήμουν και κανένας σπουδαίος σύντροφος για να θέλει μια κοπέλα να μείνει μαζί μου, δεν το ξεπέρασα.

Εφόσον το συνειδητοποίησα ότι δεν ήμουν ολότελα το θύμα, ότι και η κοπέλα που προτίμησε κάποιον άλλο είχε τα δίκια της, μπόρεσα να ξεκολλήσω. Μπόρεσα να τους συγχωρήσω και τους δυο τους.

Άρχισε λοιπόν να κατανοείς πως ίσως αυτή που σε παράτησε δεν ήταν κάτι τόσο σπουδαίο όσο νόμιζες. Σκέψου πως κοντά σε όσα σου άρεσαν, υπήρχαν και τόσα πράγματα που δεν σου άρεσαν διόλου.

Σκέψου πως και εσύ ίσως να μην ήσουν ο τέλειος σύντροφος. Μην ρίχνεις όμως ευθύνες. Δεν είναι η άλλη το σκουπίδι και εσύ ο άγγελος χωρίς φτερά που σε αδικήσανε.

Όλοι ξεκινάμε μια σχέση με καλές προθέσεις. Όλοι θέλουμε να λειτουργήσει, όμως οι περισσότεροι από μας πληγωνόμαστε, νιώθουμε προδομένοι όταν η σχέση τελειώνει. Είναι συχνό φαινόμενο και δεν σημαίνει τίποτα το ιδιαίτερο για εσένα, ή για το άλλο πρόσωπο. Απλώς κοίταξε να διδαχτείς από τα λάθη σου και να προχωρήσεις παρακάτω.

#7. Κατάλαβε ότι δεν ταιριάζατε

Κατάλαβε ότι, το ότι έφτασες σε χωρισμό με ένα άτομο, σημαίνει ότι κατά βάση δεν ταιριάζετε, και ότι θα είναι καλύτερα και για τους δυο σας να συνεχίσετε χωριστά.

Να κάτι που μου κάνει μεγάλη εντύπωση, όποτε το ακούω. Ακούς κάποιον που μόλις έχει χωρίσει να σου λέει: «Ήμασταν τέλεια μαζί». Προφανώς και δεν ήσασταν τέλεια μαζί. Αν ήσασταν τέλεια, θα ήσασταν ακόμη μαζί. Για κάποιον λόγο οι άνθρωποι τείνουν να θυμούνται εκείνο το πρώτο και παλιό τέλειο ταξίδι κι όχι τους τελευταίους μήνες που κόντευαν να βγάλουν ο ένας τα μάτια του άλλου.

Πάντα εξιδανικεύουμε, πάντα θυμόμαστε τα πράγματα καλύτερα από ότι στην πραγματικότητα ήταν. Είναι λοιπόν σημαντικό να θυμάσαι ότι κάποιος λόγος υπήρχε που χώρισες με το συγκεκριμένο άτομο. Μην κολλάς σε μία περίοδο ευτυχίας, που είναι χαμένη κάπου στο παρελθόν. Αν ο άλλος ήταν τόσο τέλειος για σένα, θα το ήξερε, θα το ένιωθε. Πάψε να έχεις αυταπάτες. Προχώρα…

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!