Πως να Εμπιστευτείς ξανά όταν σε έχουν Πληγώσει - Men's Bible

Πως να Εμπιστευτείς ξανά όταν σε έχουν Πληγώσει

Οργή και Θυμός: Όταν σου ραγίζει την καρδιά, Πως να Εμπιστευτείς ξανά όταν σε έχουν Πληγώσει

Η εμπιστοσύνη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της σχέσης. Αυτός που κρατάει όλο το οικοδόμημα σταθερό και ασφαλές, παρά τους κλυδωνισμούς που φέρνουν τα προβλήματα των σχέσεων. Όμως πως μπορείς να εμπιστευτείς ξανά όταν σε έχουν πληγώσει στο παρελθόν;

Πως μπορείς να εμπιστευτείς και να αφεθείς, όταν την προηγούμενη φορά που το έκανες σε πρόδωσαν με τον χειρότερο τρόπο;

Η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο. Ακόμα και αν ξέρεις και συμφωνείς με τη λογική πως πρέπει να εμπιστευτείς τη νέα σου σχέση, μέσα σου θα σε τρώει η αμφιβολία.

Και αν δεν αντιμετωπίσεις αυτή την αμφιβολία σωστά κινδυνεύεις να σαμποτάρεις εσύ ο ίδιος τη νέα σου σχέση.

Μπορεί η προηγούμενη σου σύντροφος να σε απάτησε ή να σου είπε άπειρα ψέματα, όμως αν αντιμετωπίζεις με καχυποψία τα όσα σου λέει η νυν, τότε η σχέση σας είναι καταδικασμένη εξ’ αρχής.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να εμπιστευτείς ξανά όταν σε έχουν πληγώσει; Πως μπορείς να επουλώσεις τις παλιές πληγές μια κακής ή τοξικής σχέσης και να προχωρήσεις μπροστά προς ένα μέλλον πιο χαρούμενο και πιο ποιοτικό;

Επικεντρώσου στο να κάνεις μια νέα αρχή

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις αν πληγώθηκες πολύ από μια παλιά σου σχέση, είναι να πέσεις στην παγίδα της υπεργενίκευσης και της επίρριψης ευθυνών.

Δηλαδή να αρχίσεις να πιστεύεις σε παράλογες γενικές πεποιθήσεις όπως «όλες οι γυναίκες είναι χειριστικές» ή «όλες οι γυναίκες είναι άπιστες» κλπ.

Και λέω παγίδα γιατί με αυτόν τον τρόπο προβάλεις τα πληγωμένα αισθήματα σου από την προηγούμενη σου σχέση με μια συγκεκριμένη κοπέλα, με συγκεκριμένη προσωπικότητα, βιώματα, προτερήματα και ελαττώματα προς ολόκληρο τον γυναικείο πληθυσμό.

Ξέρω καλά πως κάτι τέτοιο δε γίνεται από κακία αλλά αποτελεί μια άμυνα. Μια προσπάθεια να προστατεύσεις τον εαυτό σου απ’ το να πληγωθεί ξανά στο μέλλον.

Όμως έτσι ακρωτηριάζεις την ευτυχία σου. Μένεις κολλημένος στο παρελθόν και σαμποτάρεις ο ίδιος τις προσπάθειες σου να κάνεις μια νέα αρχή γιατί παντού θα προβλέπεις την προδοσία, χωρίς καν να έχεις απτά στοιχεία .

Και αυτό είναι και ο πρώτος στόχος που χρειάζεται να πετύχεις για να μπορέσεις να εμπιστευτείς ξανά. Να αφήσεις το παρελθόν στο παρελθόν.

Να αφήσεις πίσω την πρώην σου, να καταλάβεις πως σε πλήγωσε γιατί εκείνη επέλεξε συγκεκριμένες επιλογές και ενέργησε με συγκεκριμένο τρόπο και πως η νέα σου σύντροφος είναι ένα αρκετά διαφορετικό άτομο με δική του προσωπικότητα, ιδιοσυγκρασία και βιώματα.

Θέσε ξεκάθαρα και σαφή όρια στις σχέσεις σου

Σε κανέναν δεν αρέσουν οι εντάσεις και οι συγκρούσεις όμως αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τις αποφεύγουμε.

Γιατί στην προσπάθεια να αποφύγουμε να τσακωθούμε ή να διαφωνήσουμε με κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο, είναι πολύ εύκολο να οδηγήσουμε τη σχέση μας μαζί του σε σκοτεινά μονοπάτια.

Πολλοί για παράδειγμα λένε ψέμματα προκειμένου να αποφύγουν έναν τσακωμό, άλλοι πάλι υποχωρούν και βάζουν τις ανάγκες τους σε δεύτερη μοίρα. Και όπως είναι λογικό μπορεί να ανακουφίζονται που αποφεύγουν μια – δύο διαφωνίες όμως σε βάθος χρόνου κάνουν ζημιά στη σχέση τους.

Τα ψέματα πάντα αποκαλύπτονται και τότε η εμπιστοσύνη χάνεται, ενώ όταν βάζεις διαρκώς τον εαυτό σου σε δεύτερη μοίρα καταλήγεις απογοητευμένος απ’ τη σχέση σου.

Γιατί τα λέω όλα αυτά;

Γιατί αν θέλεις να βοηθήσεις τον εαυτό σου να εμπιστευτεί ξανά, είναι πολύ σημαντικό να μάθεις να θέτεις συγκεκριμένα, σαφή και ξεκάθαρα όρια καθώς και να είσαι πρόθυμος να διαφωνήσεις με τη σύντροφο σου.

Ναι, μπορεί προσωρινά η διαφωνία να μην είναι κάτι το ευχάριστο. Όμως αν διαφωνείτε με σωστό τρόπο, με σεβασμό ο ένας προς τον άλλο και με πρόθεση να αφήσετε ανοιχτά τα χαρτιά σας, να διαπραγματευτείτε και να κάνετε αμοιβαίες υποχωρήσεις, αυτό θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη που νιώθετε ο ένας προς τον άλλο.

Όταν μπορείς να θέσεις σαφή, συγκεκριμένα και ξεκάθαρα όρια τότε ξέρεις πως η σύντροφος σου γνωρίζει τι ακριβώς θέλεις και πως νιώθεις. Και μπορεί να μην συμφωνείτε 100% αλλά το να ξέρεις ότι εκείνη σε ακούει και σε υπολογίζει, σε βοηθάει να την εμπιστευτείς ακόμα περισσότερο.Ο αλγόριθμος της απιστίας στις σχέσεις, Πως να Εμπιστευτείς ξανά όταν σε έχουν Πληγώσει

Κατάλαβε πως για να εμπιστευτείς ξανά χρειάζεται χρόνος

Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός.

Αν πληγώθηκες πολύ απ’ την προηγούμενη σου σχέση και ο χωρισμός είναι ακόμα νωπός, το να μπεις αμέσως σε μια σχέση και να αρχίσεις να εμπιστεύεσαι ξανά δεν είναι εύκολο.

Θα έλεγα μάλιστα ότι δεν είναι και πολύ ρεαλιστικό.

Χρειάζεται χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές που έχεις μέσα σου. Αντίστοιχα αν μπεις σε μια νέα σχέση, χρειάζεται χρόνος για να μπορέσεις να εμπιστευτείς ξανά.

Σε αντίθεση με το τι πιστεύουν πολλοί, η εμπιστοσύνη δεν υπάρχει απ’ την αρχή της σχέσης, αλλά είναι προϊόν της σχέσης. Προκύπτει στην πορεία καθώς γνωρίζεσαι περισσότερο με τη νέα σου σύντροφο.

Την εμπιστοσύνη τη χτίζεις. Ναι ξεκινάς έχοντας κάποια εμπιστοσύνη στην αρχή, αλλά ισχυροποιείται στην πορεία ανάλογα με το πως αλληλεπιδράτε μεταξύ σας. Το πόσο ειλικρινής είσαι με τα συναισθήματα σας. Το πόσο πρόθυμοι είστε να δείξετε ευάλωτοι ο ένας στον άλλο.

Να θυμάσαι λοιπόν ότι θέλει και χρόνο.

Θέλεις κάποια βοήθεια για να βελτιώσεις τη σχέση σου; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!