Τύποι Προσκόλλησης: Τι είναι και πως καθορίζουν τις Σχέσεις σου - Men's Bible

Τύποι Προσκόλλησης: Τι είναι και πως καθορίζουν τις Σχέσεις σου

Τύποι Προσκόλλησης: Τι είναι και πως επηρεάζουν τις Σχέσεις σου

Οι τύποι προσκόλλησης προέρχονται από την επιστήμη της ψυχολογίας και παίζουν τεράστιο ρόλο στο μοτίβο και τη δυναμική των ερωτικών σου σχέσεων.

Ουσιαστικά ο τρόπος με τον οποίο σχετιζόμαστε με τους γονείς μας στα πρώτα χρόνια της ζωής μας, διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε  με τους ερωτικούς μας συντρόφους και ανάλογα με τα βιώματα και την ανατροφή μας, φερόμαστε ανάλογα στις σχέσεις μας.

Κάποιοι μαθαίνουν από μικροί να φοβούνται τη συναισθηματική απόσταση και το να μένουν μόνοι τους και γι’αυτό καταλήγουν να «κολλούν» στους συντρόφους τους υπό το άγχος ενός πιθανού αποχωρισμού.

Άλλοι, μαθαίνουν να φοβούνται το συναίσθημα και την «εξάρτηση» και προσπαθούν διαρκώς να διατηρήσουν μια απόσταση στη σχέση τους, υπό το άγχος πως θα χάσουν την ανεξαρτησία τους και τον έλεγχό της ζωής τους.

Κάποιοι άλλοι πάλι, κάνουν σχέσεις που χαρακτηρίζονται από το χάος. Έχουν διαρκώς αντιφατικά συναισθήματα και νιώθουν διχασμένοι ανάμεσα στην επιθυμία να έρθουν κοντά στο σύντροφο τους και την επιθυμία να φύγουν μακριά του.

Φυσικά, υπάρχουν και οι άνθρωποι που επειδή δέχτηκαν επαρκή προσοχή και αγάπη στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, νιώθουν ασφαλείς και μπορούν να αντέξουν την απόσταση, αλλά και να εκφράσουν αποτελεσματικά τα συναισθήματά τους.

Τα παραπάνω μοτίβα συμπεριφοράς οι ψυχολογοι τα ονομάζουν τύποι προσκόλλησης και ουσιαστικά εκφράζουν τον τρόπο με τον οποίο σχετίζεσαι, φέρεσαι και αντιδράς στις ερωτικές σου σχέσεις.

Οι τύποι προσκόλλησης είναι πολύ σημαντικοί και σε βοηθούν να βρεις αρκετές απαντήσεις σε ερωτήματα του τύπου: «Γιατί αυτή η σχέση δεν προχώρησε;», «Γιατί κάνω σχέσεις που χαρακτηρίζονται από έντονο δράμα;», «Γιατί δεν μπορώ να μείνω σε μια σχέση;», «Γιατί πάντα πέφτω σε τρελές και ψυχάκια;» κλπ.

Τύποι προσκόλλησης: Εσύ σε ποιον ανήκεις;

Ασφαλής τύπος προσκόλλησης

Οι άνδρες που νιώθουν άνετα με το να δείχνουν και να εκφράζουν τα συναισθήματα τους στις συντρόφους τους, χωρίς όμως να εξαρτώνται συναισθηματικά από αυτές, ανήκουν στο λεγόμενο ασφαλή τύπο προσκόλλησης.

Αισθάνονται άνετα με τον εαυτό τους, έχουν αυτοπεποίθηση στην προσωπική τους ζωή, απολαμβάνουν τις αγκαλιές και τα κομπλιμέντα και μπορούν να ανταποδώσουν με γενναιοδωρία την αφοσίωση που λαμβάνουν.

Ταυτόχρονα θα λυπηθούν αν η σχέση χαθεί ή αν δημιουργηθεί απόσταση ανάμεσα σε αυτούς και τη σύντροφο τους, αλλά δε θα νιώθουν πως είναι το τέλος του κόσμου.

Αγχώδης τύπος προσκόλλησης

Οι άνδρες που χρειάζονται να νιώθουν τη σύντροφο τους κοντά τους, ανήκουν στο λεγόμενο αγχώδη τύπο προσκόλλησης. Οι άνδρες αυτοί είναι συχνά αρκετά ευαίσθητοι στα μη λεκτικά σημάδια και τη συμπεριφορά της συντρόφου τους.

Το παραμικρό σημάδι που υπονοεί πως εκείνη μπορεί να ενδιαφέρεται λιγότερο και να απομακρύνεται συναισθηματικά απ’ αυτούς, τους αγχώνει και τους οδηγεί σε παρορμητικές  συμπεριφορές.

Για παράδειγμα, το γεγονός πως η σύντροφός τους καθυστέρησε να απαντήσει στο μήνυμά τους, μπορεί να τους κάνει να θυμώσουν μαζί της ή να νιώσουν αδύναμοι και έτσι να της στείλουν κάποιο θυμωμένο μήνυμα ζητώντας εξηγήσεις ή να γίνουν πιο «εξυπηρετικοί» μαζί της ώστε να την κρατήσουν.

Οι συμπεριφορές που ακολουθούν το άγχος διαφέρουν. Κάποιοι θυμώνουν πολύ, άλλοι αρχίζουν να προσπαθούν ακόμα περισσότερο να κρατήσουν επαφή και να κλείσουν την απόσταση με δώρα, κομπλιμέντα κλπ, και άλλοι μπορεί να παραστήσουν τους αδιάφορους με απώτερο στόχο να τους δώσει σημασία η κοπέλα.

Σε κάθε περίπτωση το μοτίβο είναι το ίδιο. Το άγχος του πιθανού αποχωρισμού οδηγεί σε μια αντίδραση που στόχο έχει να φέρει την κοπέλα πιο κοντά στον αγχωμένο άνδρα.Δεν αρκεί μόνο να δείξεις τις προθέσεις σου, Για να βγεις ραντεβού μαζί της, πρέπει πρώτα να της ζητήσεις να βγείτε., Τύποι Προσκόλλησης: Τι είναι και πως επηρεάζουν τις Σχέσεις σου

Απόμακρος τύπος προσκόλλησης

Οι άνδρες που βλέπουν την ανεξαρτησία ως το απόλυτο ιδανικό και υποτιμούν αυτούς που δένονται αρκετά στις σχέσεις τους και ειδικά τις συντρόφους που σχετίζονται μαζί τους, ανήκουν στο λεγόμενο απόμακρο τύπο προσκόλλησης.

Οι άνδρες αυτοί νιώθουν άβολα όταν οι άλλοι τους πλησιάζουν και προσπαθούν διαρκώς να δημιουργήσουν απόσταση. Θέλουν να νιώθουν πως έχουν το χώρο τους και πολλές φορές σαμποτάρουν οι ίδιοι τις σχέσεις τους, απλά και μόνο για να έχουν ένα λόγο να φύγουν και να νιώσουν ελεύθεροι.

Για αυτό το λόγο, συνήθως κάνουν σύντομες σχέσεις και παραπονιούνται συνεχώς πως δεν βρίσκουν κάποια κοπέλα που να μη δημιουργεί δράματα.

Αποδιοργανωμένος τύπος προσκόλλησης

Οι άνδρες που συνδυάζουν την έντονη επιθυμία να νιώσουν κοντά στις συντρόφους τους και την έντονη επιθυμία να απομακρυνθούν απ’ αυτές , ανήκουν στον αποδιοργανωμένο τύπο προσκόλλησης.

Έτσι δυσκολεύονται να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα συναισθήματα τους, δεν αντιμετωπίζουν σωστά το στρες και μοιάζουν να αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στο ζεστό και το κρύο.

Τύποι προσκόλλησης: Η συντροφος σου σε ποιον ανήκει;

Φυσικά δεν είναι μονάχα η ανδρική συμπεριφορά που θα επηρεάσει και θα διαμορφώσει την ερωτική σχέση. Ο τύπος προσκόλλησης της συντρόφου παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο.

Κοπέλα με ασφαλή τύπο προσκόλλησης

Η σχέση με μια τέτοια κοπέλα είναι η πιο ομαλή, φυσιολογική και ευτυχισμένη σχέση που μπορείς να κάνεις, σε σχέση με τους άλλους τύπους προσκόλλησης. Μια σύντροφος με ασφαλή τύπο προσκόλλησης δε λειτουργεί απρόβλεπτα, δεν «κολλάει» πάνω σου αλλά δεν είναι ψυχρή και απόμακρη και δεν εκρήγνυται για ανούσια ζητήματα.

Είναι μια κοπέλα η οποία μπορεί να είναι θερμή μαζί σου και νιώθει άνετα με το να σου δίνει το χώρο σου στη σχέση.

Κοπέλα με αγχώδη τύπο προσκόλλησης

Μια σύντροφος με αγχώδη τύπο προσκόλλησης, αναζητά διαρκώς την επιβεβαίωση και την αποδοχή σου. Θέλει να νιώθει συνεχώς πως σου αρέσει και πως την βρίσκεις ποθητή και αρκετά καλή.

Το θέμα είναι πως όση αποδοχή και να πάρει από εσένα, ποτέ δεν είναι αρκετή και γι’ αυτό συνεχώς αμφιβάλει για την αξία της αλλά και για το πόσο ελκυστική τη βρίσκεις.

Ακριβώς επειδή φοβάται πως θα την απορρίψεις και θα απομακρυνθείς απ’ αυτή, κολλάει πάνω σου και γίνεται εξαρτημένη από εσένα. Προσπαθεί συνεχώς να σε ευχαριστήσει και συμπεριφέρεται κτητικά. Όταν δεν της δίνεις σημασία, αναστατώνεται και θυμώνει, κάτι που γρήγορα οδηγεί σε καυγάδες.

Οι κοπέλες με αγχώδη τύπο προσκόλλησης προσπαθούν πολύ για να μη χάσουν τους συντρόφους τους καταλήγοντας να προσκολλούνται πάνω του και να γίνονται υπερβολικά κτητικές, κάτι που συχνά καταλήγει να σαμποτάρει τη σχέση.

Κοπέλα με απόμακρο τύπο προσκόλλησης

Αυτές οι γυναίκες είναι οι εξολοθρευτές του κόσμου των ερωτικών γνωριμιών. Μια γυναίκα με απόμακρο τύπο προσκόλλησης θέλει να νιώθει πως δε χρειάζεται κάτι από εσένα και πως είναι ανεξάρτητη.

Οι κοπέλες αυτές καταπιέζουν τα συναισθήματα τους και τις συναισθηματικές τους ανάγκες και προτιμούν να αποφεύγουν τις στενές επαφές και σχέσεις. Συνήθως είναι γυναίκες που δε δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία για τους άλλους και ενδιαφέρονται περισσότερο να καλύψουν τις δικές τους επιθυμίες.

Φέρονται όμως με αυτόν τον τρόπο γιατί θέλουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους από την πιθανότητα να πληγωθούν. Το να διατηρείς στενές σχέσεις και να νοιάζεσαι για κάποιον σε αφήνει ευάλωτο. Έτσι βρίσκουν ασφαλέστερο να μην ενδιαφέρονται ιδιαίτερα.

Γενικά οι απόμακροι τύποι προσκόλλησης, είτε άνδρες, είτε γυναίκες, ζουν πίσω από ένα σκληρό και αδιαπέραστο τείχος, το οποίο κρατάει τους άλλους μακριά.

 

Κοπέλα με αποδιοργανωμένο τύπος προσκόλλησης

Αυτές οι κοπέλες τείνουν να κάνουν τις πιο δύσκολες σχέσεις, καθώς δεν μπορούν να διαχειριστούν εύκολα τα συναισθήματα τους και δύσκολα ζητούν κάποια βοήθεια για να το αλλάξουν αυτό.

Η γυναίκα με αγχώδη τύπο προσκόλλησης θα θυμώσει και θα καυγαδίσει μαζί σου αλλά στο τέλος θα έχει διάθεση να τα ξαναβρείτε ή να απολογηθεί για κάποιο λάθος της. Η γυναίκα με απόμακρο τύπο προσκόλλησης απλά θα απομακρυνθεί.

Η γυναίκα με αποδιοργανωμένο τύπο προσκόλλησης όμως όχι μόνο θα θυμώσει για ασήμαντα πολλές φορές θέματα, αλλά μπορεί να γίνει απρόβλεπτη, υπερβολικά επιθετική και στο τέλος να κατηγορήσει εσένα για ό,τι συνέβη.

Συνήθως οι σχέσεις που κάνουν οι κοπέλες με αποδιοργανωμένο τύπο προσκόλλησης δε διαρκούν ιδιαίτερα, καθώς δυσκολεύονται να ελέγξουν τον εαυτό τους και τα συναισθήματα τους ώστε να χτίσουν κάτι σταθερό και μακροπρόθεσμο.

Αν θες καλύτερες σχέσεις, πρώτα εστίασε στον εαυτό σου

Αν μια απόμακρη γυναίκα σχετιστεί με έναν άνδρα με ασφαλή τύπο προσκόλλησης, θα μπορέσει με το χρόνο να γίνει κι εκείνη πιο άνετη με την εγγύτητα, καθώς θα αντιλαμβάνεται πως ο σύντροφος της είναι κάποιος με τον οποίο μπορεί να αφήσει τις άμυνες της.

Αν μια γυναίκα με αγχώδη τύπο προσκόλλησης σχετιστεί με έναν ασφαλή άνδρα, θα μπορέσει με το χρόνο να νιώσει άνετα και να φέρεται λιγότερο κτητικά και με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση που μια γυναίκα με αποδιοργανωμένο τύπο προσκόλλησης μπει σε σχέση με έναν άνδρα με ασφαλή τύπο προσκόλλησης. Μαθαίνει να διαχειρίζεται τα συναισθήματα της καλύτερα και να έχει μεγαλύτερο έλεγχο στη συμπεριφορά της.

Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει πως αν θες καλύτερες σχέσεις, χρειάζεται πρώτα να δουλέψεις με τον εαυτό σου και να αναγνωρίσεις τα μοτίβα τα οποία σε οδηγούν να προτιμάς συγκεκριμένες γυναίκες για συντρόφους, καθώς επίσης και τον τρόπο με τον οποίο αυτοσαμποτάρεις ο ίδιος τις σχέσεις σου.

Έτσι όχι μόνο θα μπορείς να κάνεις καλύτερες επιλογές όταν αναζητάς σύντροφο, αλλά θα είσαι σε καλύτερη θέση να βοηθάς τη σύντροφο σου να βελτιώσει και εκείνη τον εαυτό της.

Βέβαια, αν κάνει δουλειά για να βελτιώσεις τον εαυτό σου, το πιθανότερο είναι πως θες κι εσύ κάτι αντίστοιχο ώστε να χτίσεις μια υγιής σχέση χωρίς πολλά δράματα και σκαμπανεβάσματα.

Ενώ λοιπόν γίνεται να βοηθήσεις μια σύντροφο με μη ασφαλή τύπο προσκόλλησης να βελτιωθεί, να θυμάσαι πως αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δουλέψετε αρκετά για να το πετύχετε, δουλειά που με μια κοπέλα με ασφαλή τύπο προσκόλλησης δε θα χρειαζόταν να κάνετε.

Φυσικά, αν η κοπέλα σου αρέσει πολύ, σε καλύπτει σε πολλά άλλα πράγματα και είσαι πρόθυμος να κάνεις υπομονή, τότε φυσικά και μπορείς να προχωρήσεις μαζί της.

Δε λέω να μην το κάνεις, αλλά να το κάνεις συνειδητά γνωρίζοντας τι σε περιμένει και πως μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα.

Ειδικά αν θες να κάνεις μια μακροχρόνια σχέση.

Για αυτό σιγουρέψου πως η απόφαση που παίρνεις είναι ώριμη, συνειδητή και βασίζεται όχι μονάχα στο συναίσθημα, αλλά και τη λογική. Διαφορετικά μπορεί να βρεθείς προ εκπλήξεως.

Θες να βελτιώσεις τη σχέση σου; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!