Πώς να διατηρήσεις μια Χαλαρή Σχέση - Men's Bible

Πώς να διατηρήσεις μια Χαλαρή Σχέση

Πώς να διατηρήσεις μια Χαλαρή Σχέση

Η δέσμευση και η αποκλειστικότητα δεν είναι για όλους. Μερικές φορές θες κάτι πιο χαλαρό, μια χαλαρή σχέση αντί για κάτι πιο μόνιμο και μακροχρόνιο.

Ίσως μόλις να βγήκες από μια μεγάλη σχέση και το τελευταίο που θες τώρα είναι να ξανακάνεις άλλη μία. Ή ίσως είσαι σε φάση που θες να βελτιωθείς στο φλερτ και θες να εξερευνήσεις τις επιλογές σου.

Οποιοσδήποτε και αν είναι ο λόγος, πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται να κάνουν μια χαλαρή σχέση παρά να κάνουν κάτι μακροχρόνιο. Το πρόβλημα όμως είναι ότι συχνά ξεχνούν πως και η χαλαρή σχέση απαιτεί συντήρηση και προσπάθεια.

Δεν είναι τα πράγματα τόσο «χύμα» όπως νομίζουν πολλοί, ειδικά αν θες να διατηρηθεί για κάποιο διάστημα. Είναι εύκολο λοιπόν να μπερδευτεί το πράγμα και κάποιος να καταλήξει να πληγωθεί.

Και οι χαλαρές σχέσεις έχουν κανόνες

Αν θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό στο τι σημαίνει χαλαρή σχέση θα λέγαμε ότι είναι μία σχέση χωρίς προσδοκίες για μακροχρόνια και αποκλειστική δέσμευση. Σαν γενικό κανόνα, οι χαλαρές σχέσεις είναι ακριβώς αυτό: χαλαρές, γιατί υπάρχει λιγότερη συναισθηματική επένδυση και κοινός χρόνος.

Κάποιες τέτοιες σχέσεις είναι καθαρά σεξουαλικές ενώ άλλες έχουν και στοιχεία φιλίας, αλλά και πάλι δεν υπάρχει η προσδοκία ότι η σχέση θα οδηγήσει κάπου. Εξαιτίας των μικρότερων επιπέδων δέσμευσης, τείνουν να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής και γενικά είναι πιο εύκολο να απεμπλακείς από μια τέτοια σχέση.

Αλλά ενώ η χαλαρή σχέση δεν υποπίπτει στον κομφορμισμό και τους κανόνες των αποκλειστικών σχέσεων, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τέτοιοι.

Ο πρώτος και πιο βασικός κανόνας είναι ότι πρέπει να είστε στο ίδιο μήκος κύματος. Το ότι πρόκειται για χαλαρή σχέση δεν σημαίνει ότι είναι ΟΚ να παίξεις με τις προσδοκίες της ή τα αισθήματά της. Το ότι δεν υπάρχει δέσμευση, δεν είναι άδεια να της φερθείς άσχημα ή να δημιουργείς ασάφειες.

Είναι σημαντικό να αναδείξεις εξαρχής ότι πρόκειται για κάτι χαλαρό και κανείς από τους δύο σας δεν πρέπει να περιμένει κάτι παραπάνω. Ανάλογα και με την προσωπικότητά της, αυτό μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό, σαν: «το ξέρεις ότι δεν είναι κάτι σοβαρό, ε;», ή κάτι τόσο σύνθετο με ακριβείς όρους για το τι επιτρέπεται και τι όχι.

Ανεξαρτήτως όμως του πως θα γίνει η συνεννόηση, πρέπει να θέσεις κάποιους όρους και προσδοκίες. Και όσο πιο ξεκάθαρος είσαι εξαρχής, τόσο μικρότερη θα είναι η ευκαιρία για μετέπειτα μπλέξιμο και πικρίες.

Όταν λοιπόν θα καθορίζετε τους κανόνες της σχέσης σας, είναι πολύ σημαντικό να είσαι απόλυτα ειλικρινής και έντιμος. Μη συμφωνήσεις σε πράγματα που ελπίζεις μετά ότι θα μπορείς να αλλάξεις. Ούτε να προτείνεις ή υπονοήσεις ότι μπορεί η σχέση σας να σοβαρέψει στο μέλλον και της δημιουργήσεις αβάσιμες ελπίδες. Αυτά τα κάνει πολύ συγκεκριμένος τύπος ανθρώπου και είμαι σίγουρος πως δεν είσαι τέτοιος. 

Μην το σοβαρεύεις το θέμα

Το νόημα της χαλαρής σχέσης είναι να είναι διασκεδαστική και άνετη. Επειδή όμως όλοι μας προερχόμαστε από background «σοβαρών» σχέσεων είναι εύκολο να γλιστρήσουμε σε τέτοιες συμπεριφορές μεγάλου ρομαντισμού.

Και εσύ πρέπει να αποφύγεις το ρομαντισμό. Όχι επειδή είναι κάτι κακό, αλλά επειδή οι ρομαντικές στιγμές υπονοούν δέσμευση, που λογικά δες θες αν επιζητάς χαλαρή σχέση.

Ακόμα και μικρές χειρονομίες όπως το να της πάρεις λουλούδια, κάποιο δώρο ή να γιορτάσεις κάποια ιδιαίτερη στιγμή μετακινούν το βάρος από το «δύο άνθρωποι που χαίρονται ο ένας τον άλλο χωρίς προσδοκίες» στο «δύο άνθρωποι που έχουν σχέση»

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βγαίνετε μαζί και να διασκεδάζετε με κάποιες δραστηριότητες. Απλά άσε να ρομαντζάρεις κοιτώντας τα αστέρια άλλη φορά που θα θες κανονική σχέση.

Παρομοίως, κράτα και τη συζήτηση ελαφριά. Περισσότερη οικειότητα δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον σε συναισθηματική δέσμευση. Είναι πιο εύκολο να διατηρήσεις κάποια απόσταση όταν κρατάς τα θέματα συζήτησης πιο επιφανειακά μιλώντας για τηλεόραση, βιβλία, ταινίες, ταξίδια και λοιπά.

Τα πολύ προσωπικά θέματα δεν είναι καλή ιδέα. Δεν προσπαθείς να τα κρύψεις, αλλά όσο πιο πολλά μοιράζεστε τόσο πιο πιθανό θα είναι να νιώσει κάποιος από τους δυο σας ότι ξεπερνάει τη συναισθηματική γραμμή. Αυτό φυσικά δεν είναι κακό, αλλά λογικά δεν είναι και το αποτέλεσμα που θες να έχεις προκειμένου να διατηρήσεις μια χαλαρή σχέση.

Επίσης είναι καλή ιδέα να κρατάς τα πράγματα στο «τώρα». Όσο πιο πολλά μελλοντικά σχέδια κάνεις, τόσο πιο πολύ της δείχνεις ότι βλέπεις ένα κοινό μέλλον. Ακόμα κι αν αφορά δικά σου μελλοντικά πλάνα και πάλι υπονοείται ότι περιμένεις από αυτήν να είναι μέρος του μέλλοντος.

Για να μπορείς να γνωρίσεις γυναίκες που σε ενδιαφέρουν, δες εδώ

Μείωσε τον κοινό χρόνο

Κάτι πολύ άλλο σημαντικό στο να διατηρήσεις μια χαλαρή σχέση και να αποφύγεις μεγαλύτερη συναισθηματική επένδυση είναι να μην βλέπεστε περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα.

Ένα από τα σημάδια ότι μια σχέση εντείνεται και αρχίζει να γίνεται πιο σοβαρή είναι όταν περνάτε όλο και πιο πολύ χρόνο μαζί. Όσο πιο πολύ χρόνο περνάτε μαζί, τόσο ενισχύετε την συναισθηματική σύνδεση που νιώθετε και τόσο θα αρχίσετε να ερωτεύεστε.

Όμως χαλαρή σχέση σημαίνει ότι δεν περνάς όλο τον ελεύθερο χρόνο σου με τον άλλο. Οπότε περισσότερο από μία, άντε δύο, φορές την εβδομάδα, αρχίζουν να σε πηγαίνουν στην «κανονική σχέση».

Επιπλέον καλό είναι να περιορίσεις την επικοινωνία όσο γίνεται. Όχι δεν εννοώ να εξαφανιστείς, δεν είστε απλά ξένοι που κάνουν σεξ, αλλά τα μεγάλα σε διάρκεια τηλεφωνήματα ή τα συνεχή μηνύματα δείχνουν κάτι παραπάνω…

Σεβάσου τα όρια

Χρειάζεται να έχεις και να μπορείς να διατηρήσεις ισχυρά όρια. Γιατί σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις (τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες) που μπαίνουν σε μια χαλαρή σχέση με την ελπίδα ότι θα εξελιχθεί σε κάτι πιο μόνιμο και σοβαρό. Και ενώ ξεκινάτε όπως έχετε πει, έπειτα από λίγο αρχίζουν και πιέζουν και πιέζουν.

Αυτό φυσικά, και εφ’ όσον έχουν τεθεί οι όροι εξαρχής και συμφωνηθεί, είναι εξαιρετικά άσχημο και άδικο και δημιουργεί πικρία σε όλους. Η χαλαρή σχέση πρέπει να είναι fun για όλους. Σε περίπτωση λοιπόν που δεν μπορείτε να συμφωνήσετε, δεν έχει νόημα να συνεχίζεις να επιμένεις.

Σίγουρα όμως εκεί έξω υπάρχει κόσμος που ενδιαφέρεται για μια χαλαρή σχέση, μια σχέση που μπορεί να είναι απολαυστική και διασκεδαστική και για τους δυο σας!

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!