Πότε λειτουργούν οι Σχέσεις: 21 Πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζεις - Men's Bible

Πότε λειτουργούν οι Σχέσεις: 21 Πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζεις

Πότε λειτουργούν οι Σχέσεις: 21 Πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζεις

Συχνά σκέφτομαι πόσο ευγνώμων είμαι για όλο μου το ταξίδι στο Φλερτ. Έμαθα τόσα πολλά για το τι μας κάνει καλύτερους στο φλερτ, τι μας βοηθάει στις σχέσεις μας και κυρίως πόσο σημαντικό είναι να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Και αυτός είναι και ο λόγος που έχω μεράκι και όρεξη να βοηθάω όσο περισσότερους ανθρώπους μπορώ. Ειδικά στους μπερδεμένους καιρούς που ζούμε.

Μέρος του να ζήσεις την καλύτερη ζωή σου είναι, σε κάποια φάση, να έχεις και μια ευτυχισμένη σχέση που σε γεμίζει, δίνει νόημα, σύνδεση, χαρά.

Οπότε σκεφτόμενος όλα τα παραπάνω, κατέγραψα κάποιες σκέψεις που κάνω εδώ και καιρό και έχουν σχηματιστεί και μέσα από την Συμβουλευτική Σχέσεων που κάνουμε σε μαθητές μας.

Πολλές από τις συμβουλές που θα βρεις πιο κάτω δεν αναφέρονται συχνά (ή και ποτέ) σε μια εποχή που έχει μεταφέρει τις τοξικές και μη υγιείς συμβουλές στην βιομηχανία της διασκέδασης για άμεση κατανάλωση.

Πάρε για παράδειγμα, πολλά από τα πιο δημοφιλή γαμήλια τραγούδια. Ας πούμε το γνωστό του John Legend λέει “Give your all to me / I’ll give my all to you.” (Δώσε τα πάντα σου σε μένα / Θα δώσω τα πάντα μου σου σε σένα).

Κι όμως αυτή είναι λάθος συμβουλή. Πρέπει να κρατήσεις και κάτι για τον εαυτό σου. Όπως επίσης και δεν μπορείς να ζητάς κάτι τέτοιο από την σύντροφό σου. Πρόκειται για καθαρή σχέση Συνεξάρτησης. (Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για αυτές τις σχέσεις, εδώ).

Και μετά από αυτό το μικρό διάλλειμα, μπορούμε να προχωρήσουμε:

Αρχική Γνωριμία

#1 Αν θες να γνωρίζεις καλύτερες κοπέλες, πρώτα απ’ όλα γίνε καλύτερος ο ίδιος

Η αλήθεια είναι ότι ελκύουμε συντρόφους που είναι στο ίδιο ωριμότητας και συναισθηματικής ευφυΐας με εμάς. Οπότε αντί συνεχώς να ψάχνεις την φοβερή κοπέλα με την οποία θέλεις να περάσεις τη ζωή σου, γίνε εσύ το πρόσωπο που θα ήθελες να περάσεις τη ζωή σου μαζί.

Δέσμευση

#2 Μόνο όταν θα μπορείς να είσαι μόνος χωρίς να νιώθεις μοναξιά είσαι έτοιμος για σχέση.

#3 Δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι μήπως σε εγκαταλείψει. Οι μόνοι που μπορούν να εγκαταλειφθούν είναι τα παιδιά, καθώς είναι εξαρτημένα από τους μεγάλους. Αν είσαι λειτουργικός ενήλικας, κανείς δεν μπορεί να σε εγκαταλείψει.

#4 Οικειότητα και εγγύτητα σημαίνουν να μοιράζεσαι την πραγματικότητά σου με κάποια και να γνωρίζεις ότι είσαι ασφαλής. Και αντίστοιχα και αυτή να μοιράζεται την πραγματικότητά της μαζί σου και να ξέρει ότι είναι ασφαλής.

#5 Ο λάθος τρόπος να προσεγγίζεις τη σχέση: «Θέλω να περάσω την υπόλοιπη ζωή μου με τον τρόπο που αυτή η κοπέλα κάνει το Χ πράγμα;»

Ο σωστός τρόπος να προσεγγίζεις τη σχέση: «Την αγαπάω αυτή τη στιγμή, όπως είναι;». Αν ναι, προχώρα στην επόμενη στιγμή μαζί της.

#6 Μόνο όταν η αγάπη σου για κάποια ξεπερνάει την ανάγκη σου για αυτήν, έχεις την δυνατότητα να κάνεις πραγματική σχέση μαζί της.

#7 Πάνω στο πρώτο πάθος, δεν βλέπουμε τους άλλους όπως είναι, αλλά σαν προβολές αυτού που εμείς θέλουμε να είναι. Και βάζουμε πάνω τους όλα τα φαντασιακά κριτήρια που πιστεύουμε ότι θα γεμίσουν το κενό μας. Στο τέλος όμως αυτή η στρατηγική μας δημιουργεί πόνο. Δεν πρόκειται για σχέση όταν το άλλο πρόσωπο μένει εντελώς εκτός αυτής.

Θες να σε βοηθήσουμε να βελτιώσεις τον τρόπο που σχετίζεσαι; Δες εδώ

Συντονισμός

#8 «Πως γίνεται και η σύντροφός μου πατάει όλα τα κουμπιά μου;». Την επέλεξες λόγω των κουμπιών σου. Αν δεν τα είχες, δεν θα διάλεγες αυτή τη σύντροφο εξαρχής.

«Και πως προέκυψαν αυτά τα κουμπιά σε μένα;». Σχηματίστηκαν βάσει της σχέσης σου με τους γονείς σου και της πρώτης εμπειρίας που είχες σχετικά με την εγγύτητα και την αγάπη (ή την έλλειψή της) και τώρα προσπαθείς να τα επουλώσεις μέσα από την τρέχουσα σχέση και αγάπη σου.

«Και πως μπορώ να τα ξεφορτωθώ να τελειώνουμε με αυτά;». Μέσα από την δέσμευση να δουλέψεις για να τα ξεφορτωθείς, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που υπάρχουν (και η σύντροφός σου δεν είναι ένα από αυτά), ώστε να μπορείς να έχεις μία σχέση ως πλήρης άνθρωπος. Φυσικά μπορούμε να σε βοηθήσουμε.

#9 Δεν μπορείς να έχεις σχέση με κάποια ελπίζοντας ότι θα αλλάξει. Χρειάζεται να είσαι πρόθυμος να δεσμευτείς μαζί της όπως είναι, χωρίς προσδοκίες. Και αν αποφασίσει να αλλάξει σε κάποια φάση, αυτό είναι απλά ένα μπόνους.

#10 Το πραγματικό τεστ για μία σχέση δεν είναι το πώς είστε στις καλές στιγμές, αλλά στο πως διαχειρίζεστε τις κακές στιγμές και πόσο γρήγορα και γνήσια επανακάμπτετε από αυτές.

#11 Απόφυγε να προσπαθείς να λύσεις τα θέματα, όταν κάποιος από τους δυο σας είναι ακόμα «ζεστός». Περίμενε μέχρι να περάσει η στιγμή και έχουν πέσει οι τόνοι και τότε αντιμετωπίστε το πρόβλημα μαζί. Μην διαπληκτίζεστε παλινδρομώντας σε μικρότερες ηλικίες.

#12 Μη υγιής σχέση: «Δουλεύεις πολύ. Δεν δίνεις ποτέ χρόνο σε εμένα». Υγιής σχέση: «Μου αρέσει που τα πράγματα πάνε τόσο καλά για εσένα και κάνεις αυτό που αγαπάς».  Οι άνθρωποι δίνουν πιο πολύ χρόνο σε κάποιον που τους υποστηρίζει. Αντίθετα, απασχολούν τον εαυτό τους για να αποφύγουν κάποιον που δεν είναι υποστηρικτικός.

#13 Ο φόβος ότι θα σε αφήσει, ο φόβος ότι δεν έχεις πάνω σου κάτι για να αγαπήσει, και ο φόβος ότι δεν είσαι αρκετός για αυτήν, θα γίνουν αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Και όταν πραγματοποιηθούν, θα σκεφτείς: «Είδες; Είχα δίκιο που το υποψιαζόμουν.»

Και θα ξεκινήσεις το νέο κύκλο με έναν ακόμα πιο δυνατό φόβο. Αλλά η αιτία είναι ο φόβος σου (και τα θέματα της παιδικής ηλικίας που τον δημιούργησαν) και όχι κάτι που σου λείπει ως άνθρωπος.

#14 Είναι μη υγιές να προσδοκάς από την σύντροφό σου να σε βλέπει πάντα θετικά. Το ίδιο όμως ισχύει και την αρνητικότητα. Οπότε μην αποζητάς από τη σύντροφό σου να σε εξιδανικεύσει και απόφυγε και τον πειρασμό να την κριτικάρεις και να την ελέγχεις. Πότε λειτουργούν οι Σχέσεις: 21 Πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζεις

Ολοκλήρωση

#15 Υπάρχουν βιβλία που διδάσκουν το να είσαι απόμακρος συναισθηματικά προκειμένου να δημιουργήσεις και να συντηρήσεις το πάθος. Αλλά αν υπάρχει περίπτωση να την χάσεις επειδή ήσουν ο εαυτός σου, τότε κατά βάση δεν την είχες ποτέ.

#16 Αν σε απατήσει, σου κάνει χάρη γιατί σου δείχνει ποια πραγματικά είναι. Αν σε αφήσει, σου κάνει χάρη με το να μη μείνει σε μια σχέση που δεν λειτουργεί. Και σου επιτρέπει να προχωρήσεις για να βρεις κάποια άλλη που θα είναι σωστή για εσένα.

#17 Η αληθινή εξέλιξη δεν είναι να αφήσεις να φύγει κάποια που είναι τοξική. Είναι να αφήσεις τα κομμάτια του εαυτού σου που την χρειάζονται.

#18 Πολλοί άνθρωποι θεωρούν μια σχέση ή γάμο που τελειώνει, αποτυχία. Η μόνη αποτυχία όμως είναι μια σχέση που κρατάει περισσότερο απ’ ότι έπρεπε. Η επιτυχία της σχέσης πρέπει να μετριέται από το βάθος της, όχι από τη διάρκειά της.

#19 Κάθε σχέση περνάει από φάσεις.

Πρώτα είναι η περίοδος του ρομαντισμού και των προβολών, που δεν βλέπετε πραγματικά ο ένας τον άλλο, αλλά αυτό που θέλετε να είναι.

Η επόμενη φάση είναι η απογοήτευση, όπου πια βλέπεις την σύντροφό σου όπως είναι πραγματικά και όχι την φαντασίωση. Αυτός είναι και ο λόγος που τα ζευγάρια χωρίζουν συχνά ανάμεσα στους τρεις και τους εννέα μήνες.

Μετά είναι η φάση του ελέγχου και της σύγκρουσης. Αν μπορείτε να αφήσετε ο καθένας στην άκρη τα θέματά σας και να τα επουλώσετε, τότε υπάρχει μια αυθεντική και μακροχρόνια σχέση που σας περιμένει.

Εσύ

#20 Είναι αδύνατο η σχέση σου με τη σύντροφό σου να είναι καλύτερη από τη σχέση που έχεις με τον εαυτό σου.

#21 Σταμάτα να περιμένεις. Νιώσε. Αγάπα. Δώσε. Άφησε.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!