Σχέση Συνεξάρτησης: Πώς να καταλάβεις Έγκαιρα αν η Κοπέλα σου θα σε Πρήζει - Men's Bible

Σχέση Συνεξάρτησης: Πώς να καταλάβεις Έγκαιρα αν η Κοπέλα σου θα σε Πρήζει

Σχέση Συνεξάρτησης: Πώς να καταλάβεις έγκαιρα αν η κοπέλα σου θα σε πρήζει

Ένα από τα χειρότερα είδη σχέσης που μπορείς να κάνεις, είναι η σχέση συνεξάρτησης.

Όπως μαρτυράει το όνομα της, πρόκειται για μια σχέση στην οποία ο ένας από τους δύο συντρόφους (ή και οι δύο) εξαρτάται πλήρως από τον άλλο για επιβεβαίωση και ευτυχία.

Τώρα θα μου πεις:  «Μα καλά λογικό δεν είναι όταν έχεις σχέση να βασίζεσαι στην κοπέλα σου και η κοπέλα σου σε εσένα;»

Να βασίζεσαι, ναι. Να εξαρτάσαι όμως, όχι. Ακούγεται ωραίο στη θεωρία, όμως στην πραγματικότητα αυτό το επίπεδο εξάρτησης οδηγεί στην καταστροφή της σχέσης.

Όταν εξαρτάσαι από την κοπέλα σου για να πάρεις αποδοχή και επιβεβαίωση και να νιώσεις χαρούμενος, καταλήγεις απογοητευμένος. Και αυτό γιατί κανένας στον κόσμο δεν μπορεί να σηκώσει αυτή την ευθύνη εκτός από εσένα τον ίδιο.

Η εξάρτηση αυτή σε οδηγεί να φέρεσαι μη ελκυστικά, με αποτέλεσμα η κοπέλα να ξενερώσει και να αποφασίσει να σε χωρίσει.

 

Αντίστοιχα το να είσαι σε σχέση με κάποια συνεξαρτημένη κοπέλα, σε γεμίζει θυμό, ενοχές και αγανάκτηση. Αντί να απολαμβάνεις την παρέα της, νιώθεις σαν πυροσβέστης που μόνιμα τρέχει να σβήσει μια πυρκαγιά.

Η σχέση συνεξάρτησης λοιπόν είναι τοξική και μη υγιής. Γι’ αυτό πρέπει να έχεις το νου σου και να καταλάβεις αν οδηγείσαι σε μια τέτοια σχέση ή αν η κοπέλα σου έχει γίνει τελείως εξαρτημένη από εσένα.

Στην αρχή της σχέσης μπορείς να το καταλάβεις εύκολα μαθαίνοντας για τις προηγούμενες της σχέσεις. Αυτό θα σου δώσει και αρκετά στοιχεία για το πώς η δική σας σχέση θα εξελιχτεί.Τοξική Σχέση: Πώς να την Αναγνωρίσεις και να την Διαχειριστείς, Σχέση Συνεξάρτησης: Πώς να καταλάβεις έγκαιρα αν η κοπέλα σου θα σε πρήζει

Πώς να αναγνωρίσεις μια συνεξαρτημένη κοπέλα

Η συνεξάρτηση στη σχέση σχετίζεται με το πώς αλληλεπιδράμε με τους γονείς μας ως παιδιά.

Και συχνά στις σχέσεις μας, και οι άνδρες και οι γυναίκες, προσπαθούμε να γεμίσουμε συναισθηματικά κενά που έχουν μπει εκεί από τους γονείς μας.

Αυτό είναι λοιπόν κάτι που πρέπει να έχεις στο νου σου όταν βγαίνεις με κάποια και ιδιαίτερα όταν αναζητάς μια σύντροφο για σοβαρή σχέση. Το να θες να είσαι με κάποιον για να γεμίσεις τα συναισθηματικά σου κενά, δεν είναι και ο πιο υγιής λόγος για να μπεις σε σχέση μαζί του.

Μια υγιής σχέση έχει να κάνει με την αμοιβαία εκτίμηση και την αμοιβαία ερωτική έλξη, όχι με το να γιατρέψεις παλιές πληγές.

Αν λοιπόν νιώθεις πως η κοπέλα σου έχει αρχίσει να εξαρτάται από εσένα και πως από σύντροφος έχεις καταλήξει ο ψυχοθεραπευτής της, είναι ώρα να επανεξετάσεις τον ρόλο σου στη ζωή της.

Ευτυχώς, οι γυναίκες που έχουν την τάση να εξαρτώνται πλήρως από τους συντρόφους τους συχνά επιδεικνύουν μερικά προειδοποιητικά σημάδια.

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και τα πιο κλασικά είναι το γεγονός πως η κοπέλα θέλει να προχωρήσει η γνωριμία σας πολύ γρήγορα και να εξελίχθει βιαστικά σε σχέση.

Αυτό είναι το πρώτο σημάδι αλλά δεν είναι και το μόνο.

Άλλα σημάδια είναι τα εξής:

  • Δεν έχει καιρό που έχει χωρίσει και στο παρελθόν δεν έχει μείνει πολύ καιρό χωρίς σχέση.
  • Αισθάνεσαι πως η σχέση σας δεν εξελίσσεται ομαλά.
  • Νιώθεις πως σε έχει εξιδανικεύσει.
  • Απαιτεί και ζητά από εσένα συνεχώς επιβεβαίωση και κομπλιμέντα.

Το ζήτημα με αυτού του τύπου τις κοπέλες είναι πως θέλουν να μπουν σε σχέση γιατί δεν θέλουν να είναι μόνες τους. Αν όμως κάποια θέλει σχέση για αυτό το λόγο και όχι γιατί της αρέσεις πραγματικά σαν άνδρας, τότε δεν είναι το σωστό άτομο για εσένα.

Επίσης, αν είσαι καιρό σε σχέση υπάρχει ένα απλό τεστ που μπορείς να κάνεις για να καταλάβεις αν είσαι σε σχέση συνεξάρτησης.

Σε μια σχέση συνεξάρτησης, η κοπέλα δε θέλει να βγαίνεις ή να κάνεις οτιδήποτε χωρίς τη δική της συμμετοχή.

Ακόμα και το πιο απλό, όπως το να βγεις ένα βράδυ με φίλους για μπύρα στη διπλανή καφετέρια που παίζει σκληροπυρηνικό metal όλη μέρα και το μοναδικό θηλυκό είναι μια γάτα, την αναστατώνει.

Αυτό λοιπόν είναι και το τεστ. Αν δε σε αφήνει να πας πουθενά χωρίς αυτή ή κάθε φορά που της λες ότι θα βγεις με τους φίλους σου εκείνη αναστατώνεται και δημιουργεί δράματα, τότε αντιλαμβάνεσαι πως είσαι με κάποια που είναι πολύ εξαρτημένη από εσένα.

Αντιδράσεις όπως:

  • Έχει εκρήξεις θυμού.
  • Σε κατηγορείς πως δε θες να περνάς χρόνο μαζί της.
  • Σε κατηγορεί για απιστία απλά επειδή θα βγεις με τους φίλους σου.
  • Σε παρακαλάει να μην βγεις.
  • Προσπαθεί να σε κρατήσει κοντά της με σεξ.

Όλα αυτά δείχνουν πως είσαι σε σχέση με μια συνεξαρτημένη κοπέλα.

Φυσικά, τα παραπάνω δεν αποτελούν και απόδειξη πως πρέπει να χωρίσεις, άλλωστε όλοι οι άνθρωποι λίγο πολύ έχουν τις ανασφάλειες τους.

Ωστόσο τέτοιου τύπου αντιδράσεις δείχνουν πως χρειάζεται να θέσεις τα όρια σου και πως πρέπει να βρείτε τρόπο η σχέση να λειτουργήσει, ώστε να μείνετε και οι δυο ικανοποιημένοι.

Όλα τα παραπάνω φυσικά ισχύουν από τη στιγμή που πιστεύεις πως αξίζει να μείνεις σε σχέση μαζί της.

Θες να μάθεις πώς να χτίσεις μια ποιοτική και απολαυστική σχέση; Δες εδώ

Όταν η σχέση συνεξάρτησης πρέπει να τελειώσει

Κάποιες φορές το να θέσεις σαφή όρια και να επικοινωνήσεις αποτελεσματικά τα συναισθήματα σου, είναι το μόνο που χρειάζεται να κάνεις για να σώσεις μια σχέση συνεξάρτησης.

Υπάρχουν περιπτώσεις όμως που αυτό δεν θα αρκεί. Η κοπέλα δε θα σέβεται τα όρια σου και θα αρνείται να ακούσει οτιδήποτε πέρα από τη δική της γνώμη. Σε αυτή την περίπτωση είναι ώρα να τελειώσεις την σχέση καθώς δεν οδηγεί πουθενά.

Ξέρω καλά πως κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, ειδικά όταν είσαι σε μια σχέση συνεξάρτησης καθώς η κοπέλα σου θα τρέμει την ιδέα να μείνει μόνη της.

Θα προσπαθήσει να σε πείσει να αλλάξεις γνώμη και θα απολογηθεί. Το πιο πιθανό όμως είναι πως ακόμα και αν μείνεις, εκείνη δε θα αλλάξει.

Για αυτό το λόγο χρειάζεται να μείνεις σταθερός στην απόφαση σου και να προχωρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση είναι λογικό να νιώθεις χάλια μετά από ένα χωρισμό ακόμα και όταν είναι δική σου απόφαση.

Θα νιώσεις μοναξιά, ενοχή και θα έχεις την αίσθηση πως την εγκατέλειψες. Ωστόσο από τη στιγμή που δε λειτούργησε η σχέση, αυτή ήταν η καλύτερη απόφαση και για τους δύο σας.

Και με το πέρασμα του χρόνου θα καταλάβεις πως εν τέλει ίσως να μην ήσουν πραγματικά εσύ αυτό που ήθελε η κοπέλα σου. Πως ίσως ήθελε απλά κάποιον να μουδιάσει τον συναισθηματικό της πόνο και να γεμίσει το κενό που νιώθει.

Οι σχέσεις όμως πρέπει να εμπλουτίζουν τη ζωή σου όχι να τη γεμίζουν με δράμα. Αλλιώς χάνουν το νόημα τους.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!